גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוקר שיצא לחפש תדרי רדיו וגילה משפחה חדשה של כוכבים בגודל של רעננה

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR
חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

זה שנים שחוקרים יודעים שתופעות טבע עוצמתיות מתרחשות בכוכבים שהיו פעם גדולים וקרסו. הקרינה שנפלטת מהם גבוהה, הפיצוצים שמתרחשים בהם חזקים והשדות המגנטיים אדירים. אבל מה גורם לתופעות האלה ואיך הן מתרחשות? מחקריו של פרופ' פז בנימיני, ראש מרכז המחקר באסטרופיזיקה באוניברסיטה הפתוחה (ARCO), עשויים להשלים כמה חתיכות בפאזל של היקום.

חזית המדע | 400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום
חזית המדע | המומחים מגלים: איך מחסור בשינה משפיע על קבלת ההחלטות
חזית המדע | מרגישים שאין לכם משמעות בחיים? החוקרת שמגלה מה מניע אותנו

מאמר שפרסם לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי Nature, ומאמר נוסף שלו שצפוי לראות אור באותו כתב עת, מתארים תופעות מפתיעות המתרחשות בגרמי השמים הקיצוניים הללו, וחושפים קבוצה חדשה של כוכבים.

תגליות היסטוריות

בנימיני מעיד שכבר כילד הוא אהב כוכבים, "אבל גם דינוזאורים ומדע בדיוני וכל מה שילדים אוהבים כשהם גיקים", כדבריו. כשנרשם ללימודי פיזיקה ומתמטיקה באוניברסיטה העברית, הוא לאו דווקא תכנן להפוך לאסטרופיזיקאי. הבחירה נעשתה לאחר שנחשף לעבודתו של פרופ' צבי פירן, חוקר מהאוניברסיטה העברית שהגילוי כי מתכות כבדות נוצרות בהתנגשות בין כוכבי ניטרונים מיוחס לו. "הספיקו לי כמה שיעורים שהוא נתן כמחליף בקורס באסטרופיזיקה כדי לבקש ממנו להיות המנחה שלי לתואר השני", הוא אומר ומספר שקורס נוסף, בשם "בעיות בקירוב ושערוך", משפיע על מחקרו עד היום.

"בקורס הזה למדנו איך אפשר לקחת בעיה שיש לך מעט מאוד מידע עליה, ובאמצעות שיטות מתמטיות יצירתיות להגיד עליה בכל זאת משהו משמעותי. אהבתי את הגישה הזאת, לעומת בעיות אחרות בפיזיקה שדורשות עיבוד של המון מידע. אני גם מצייר, וזה קצת כמו ציור אימפרסיוניסטי ואקספרסיוניסטי, שתופס את המהות של דבר, גם אם כל משיכת מכחול נראית לא כל כך מדויקת מקרוב. יש דברים שכאשר לוקחים צעד אחורה רואים אותם טוב יותר. כך נראה גם המחקר שלי עד היום".

כיום, תחום המחקר של בנימיני הוא אנרגיות גבוהות, כאלה שנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים, התנגשות בין כוכבים לחורים שחורים וקריסה.

בתחום המחקר הזה מתרחשות בשנים האחרונות תגליות מרשימות והיסטוריות. כך לדוגמה, ב־2015 התגלו לראשונה גלי הכבידה, אחרי שנים שבהן הם היו השערה בלבד. התצפית הזאת אישרה תיאוריות לגבי המקור של יסודות כבדים ביקום כמו זהב ופלטינה.

ב־2019 צולם לראשונה אופק אירועים של חור שחור, תצפית שאיששה תחזיות בנות מאה שנה של תורת היחסות הכללית של איינשטיין והפכה רעיון מתמטי־תיאורטי לתופעה נצפית שניתנת למדידה.

ככל שמכשירי המדידה שלנו הופכים טובים יותר, כך מתגלות עוד תופעות לא צפויות, שמולידות בתורן תיאוריות חדשות.

בנימיני מתמקד במחקרו בתופעה שנקראת התפרצויות גלי רדיו מהירות. טלסקופים נתקלים מדי פעם בפרצי אנרגיה בתדרי רדיו חזקים מאוד וקצרים, שמגיעים ממקומות רחוקים מאוד ביקום, מיליארד שנות אור. חלק מההתפרצויות הללו נצפו כמה פעמים באותו מקום, ואילו במקרים אחרים הופיעה התפרצות פעם אחת בלבד במקום מסוים.

בנימיני יצא לחקור מה גורם להתפרצויות הללו. תשובה מוחלטת עדיין אין, אבל בהחלט נרשמה התקדמות.

האנשים הירוקים הקטנים

"התצפית הראשונה של פרצי גלי רדיו מהירים התקבלה ב־2007, ובחמש השנים האחרונות אנחנו מגלים אותם יותר ויותר", אומר בנימיני. "עד היום התגלו כ־1,000 כאלה".

המכשיר העיקרי שמודד את התופעה הזאת הוא טלסקופ CHIME הקנדי, שנועד במקור למדוד תופעה אחרת - מעברי אנרגיה באטומי מימן במרחקים קוסמולוגיים. "החוקרים שעבדו איתו לא הצליחו להגיע בדיוק לתוצאה שהם כיוונו אליה במקור", אומר בנימיני, "אבל הם גילו במקרה שהמכשיר שלהם אידיאלי למדידת פרצי רדיו מהירים. הוא סורק חתך די גדול של השמים, ואף שאינו יכול לראות רחוק מאוד, זה לא נורא, כי ההתפרצויות הללו הן ממילא עוצמתיות".

מיקום האובייקט החדש בשמים / צילום: מכון ICRAR

ההשערה הייתה שפרצי רדיו מהירים מגיעים מסוג מסוים של כוכב?
"זו בדיוק השאלה ששאלנו. אחת ההשערות הייתה שמדובר במגנטרים".

מגנטרים הם גרמי שמים ממשפחת כוכבי הניטרונים. "כוכב ניטרונים הוא כוכב שפעם היה גדול כמו השמש, אבל הוא קרס פנימה ונדחס והיום הוא בערך בגודל של רעננה", מסביר בנימיני. מדובר בכוכב קטן מאוד, בקוטר של 10 ק"מ בערך.

קיומם של כוכבי ניטרונים שוער לראשונה בשנות החמישים של המאה ה־20. מאז התרבו העדויות לקיומם והיום הם נתפסים כמציאות ברורה. הם בקושי נראים בטלסקופ אופטי. מה שכן רואים זו קרינת רנטגן המופקת מהם בכמות רבה, כי הם דחוסים מאוד.

חלק מכוכבי הניטרונים נקראים פולסרים, והם מתאפיינים בהבזקי קרינה מחזוריים, מאוד מדויקים. כשהם אותרו לראשונה, הם נקראו "אנשים ירוקים קטנים", כדי לרמוז שדפוס מדויק כל כך מתאים לתקשורת של יצור תבוני, של חייזר. בנימיני טוען שמלכתחילה זו הייתה בדיחה ואף אחד בקהילה המדעית לא באמת האמין שהפולסים נוצרו על ידי חייזרים.

עד היום נמצאו כ־3,000 כוכבי פולסר כאלה, והם יחסית צפויים. אם אנחנו יודעים מה מחזור הסיבוב שלהם, נדע מתי נראה את הקרינה מהם.

הנה עוד פרט לגבי הפולסרים, שהוא בעצמו כבר צפוי וניתן לחיזוי, לצערנו: הם התגלו על ידי אישה, באמצע המאה ה־20, אך היא לא קיבלה מיד קרדיט על עבודתה. מי שאיתרה לראשונה את הפולסרים הייתה ג'ייסלין בל בורנל, דוקטורנטית באוניברסיטת קיימברידג', במעבדה של פרופ' אנטוני הוויש, אך בשנת 1974 מי שקיבל את פרס נובל עבור הגילוי היה הוויש, לצד חוקר נוסף. נדרשו שנים רבות עד שבל בורנל קיבלה את הקרדיט על חלקה בגילוי.

רעידת אדמה כוכבית

במקביל לגילוי הפולסרים החלו התצפיות של מגנטרים, אבל החוקרים לא הבינו מה הם רואים.

"האנרגיה של הפולסרים נובעת מעצם הסיבוב", אומר בנימיני, "בכל פעם שהם מסתובבים, הם מייצרים קרינה ואחרי מיליוני שנים הם ידעכו". לעומת זאת, אצל המגנטרים, נראה היה שנמצא פרדוקס: מהירות הסיבוב נמוכה, הרבה יותר מזו של פולסרים, אבל עוצמת הקרינה גבוהה. מאז שנות ה־2000, מקובלת ההנחה שהאנרגיה של המגנטר נוצרת משדה מגנטי עוצמתי בתוך הכוכב. מכאן גם שמו.

"לעומת כ־3,000 פולסרים שאנחנו מכירים, עד היום מצאנו רק כ־30 מגנטרים", אומר בנימיני. "הסיבה העיקרית היא כנראה שהם חיים פחות זמן. פולסר יכול לחיות מיליון שנה במצב שבו אנחנו יכולים לזהות אותו, ואילו מגנטר יחיה רק 10,000 שנה. השדה המגנטי שלו כל כך עוצמתי, שהעוצמה שלו דועכת מהר ולאחר זמן הוא יהיה לא ממוגנט ולא קורן".

ואז מה קורה לו?
"אנחנו לא יודעים, כי אנחנו מפסיקים לראות את זה".

אנחנו רגילים לחשוב על כוכבים כעל צבר גזים ללא גבול מוגדר, כמו השמש שלנו. אבל כוכבי ניטרונים כמו הפולסרים והמגנטרים כל כך דחוסים, שיש להם קליפה, קרום, קצת כמו אדמת כדור הארץ. הקליפה הזאת עשויה מניטרונים ומחלקיקים אחרים.

וכשיש "אדמה" יכולה להיות גם "רעידת אדמה". במגנטרים, לפעמים השדות המגנטיים כל כך עוצמתיים, עד שנוצרת מתחת לקליפה פעילות שמזכירה קצת את הפעילות הגעשית של כדור הארץ. הפעילות הזאת לפעמים יוצרת תופעות כמו רעידת אדמה. קוראים להן רעידות כוכב, Starquakes, והן פורצות סדקים בקליפה. מתוך הסדקים הללו כנראה נובע פרץ אנרגיה מסוגים שונים, קרינת רנטגן וקרינת גמא. כך, למגנטרים יש גם קרינה מחזורית, שנובעת מהשדה המגנטי שלהם, וגם פרצי קרינה שנובעים כנראה מרעידות הכוכב.

אז מה הקשר בין מגנטרים ורעידות הכוכב שלהם לבין פרצי הרדיו העוצמתיים והבלתי צפויים שבהם פתחנו? האם הם בכלל מגיעים מהמגנטרים? זו אחת השאלות ששאל בנימיני.

פרופ' פז בנימיני / צילום: תמי לוינצקי

"התפרצויות גלי רדיו מהירות אינן אירוע רגיל שקורה למגנטר כל הזמן", אומר בנימיני, "אבל לפני כמה שנים נצפתה מאחד המגנטרים הידועים בגלקסיה שלנו, שביל החלב, גם התפרצות כזאת. כלומר, באותו מקום שבו ישנו המגנטר, ובזמן שהיה פעיל במיוחד בהתפרצות קרני רנטגן, נצפתה התפרצות רדיו. ראינו את זה רק פעם אחת בכל השנים שבהן אנחנו עוקבים אחרי הנקודה הזאת, אבל ראינו את זה".

השאלה שבנימיני ביקש לבדוק במאמר שפורסם לאחרונה היא היכן מתקיים הפיצוץ שיוצר את קרינת הרדיו העוצמתית. תיאוריה אחת היא שאכן מדובר במגנטר וקרינת הרדיו נוצרת כתוצאה מרעידות האדמה שבו. אפשרות אחרת היא שגוף כלשהו - אולי מגנטר ואולי לא - פולט שטף של חלקיקים שרק במרחק גדול ממנו פולטים את האנרגיה שמאפשרת להם לייצר קרינה.

התשובה לשאלה איזה הסבר נכון קשורה באפקט שגורם לכוכבים לנצנץ, בניגוד לפלנטות. "כוכבים הם כל כך קטנים יחסית לשדה הראייה שלי, שחלקיקים באטמוספירה יכולים לטשטש לי לרגעים את כל האור מהכוכב ואחר כך לזוז ולגלות אותו. כך נוצר הנצנוץ. הצענו לבדוק אותה תופעה בקרינות רדיו עוצמתיות, תוך שימוש במקרה אחד שאנחנו מכירים, ובו בינינו לבין מקור הקרינה יש מסך פלזמה, חומר מיינן.

"ההבדל המשמעותי בין נצנוץ כוכבים לנצנוץ של הבזק קרינת הרדיו הוא שבשני הנצנוץ אינו פונקציה של הזמן אלא פונקציה של התדר (בתדירות אחת העוצמה גבוהה, בתדירות סמוכה היא נמוכה וכן הלאה). זאת משום שהתפרצויות הרדיו הן כל כך קצרות".

ומתברר שגורם השמים שנבחן במחקר של בנימיני אכן מנצנץ. כלומר, הוא אכן קטן. בנימיני והחוקרים שעבדו איתו הצליחו כך לומר דבר מה על גודל של כוכב שנמצא במרחק מיליארדי שנות אור מפה. "זה כמו לראות חיידק אחד על פלוטו", אומר בנימיני.

אם האובייקט קטן, כנראה הקרינה מגיעה ממקום שקרוב לשפה, "ואם כך, אנחנו חושבים שאכן המקור הוא 'רעידות אדמה' על גבי מגנטר".

עכשיו, הוא אומר, המטרה היא למצוא עוד מבחנים שיפסלו או יאששו את התיאוריה. "יש כבר כמה גילויים נוספים שתומכים במודל הזה", הוא אומר.

הטבע תמיד מפתיע

מאמר נוסף של בנימיני, שטרם פורסם, מציע הסבר "פשוט ופרובוקטיבי" כדבריו לגלי הרדיו העוצמתיים והמהירים שנדמה שאינם מחזוריים או שהמחזוריות שלהם אי טית מאוד.

"אנחנו מציעים שמדובר במגנטר שהאט כל כך את מהירות הסיבוב שלו, עד שהוא לא מסתובב פעם בשנייה בערך, הקצב הטיפוסי למגנטר, אלא אפילו פעם ב־16 ימים".

אחרי שקיומם של עצמים כאלה, המסתובבים לאט מאוד, שוער על ידי בנימיני וקבוצתו, אותרו כמה כאלה בפועל ובגלקסיה שלנו: "לא מצאנו מחזור של 16 יום, אבל כן בעלי מחזורים של 1,000 שניות או 5,000 שניות, הרבה יותר מכפי ששוער". צוות פיזיקאים תצפיתיים אוסטרלי מצא כוכב כזה שפולט גם קרינת רנטגן, מתואמת עם קרינת הרדיו. "אם זה קורה, כנראה מדובר במגנטר".

אתם בעצם מציעים משפחה חדשה של כוכבים?
"כן, כוכבי ניטרונים שנעים הרבה יותר לאט מכפי שהמדע חשב שאפשר עד כה. באופן כללי, בכל פעם שאנחנו מנסים לשים חסמים לטבע, אנחנו מגלים שהוא יכול לעשות כל מיני דברים מפתיעים שחשבנו שהם בלתי אפשריים".

אחד ההסברים שהוצעו לכך שתנועת הכוכב איטית באופן הלא־צפוי הזה, היא שהפיצוצים המתרחשים בו ומעיפים חומר מהשפה שלו אוספים מספיק אנרגיה כדי לשנות את הקונפיגורציה של השדות המגנטיים הקיימים בו, וזה מה שמאט את הכוכב. "זה אמנם קורה לזמן מאוד קצר ביחס לחיים של כוכב, אולי 100 שניות בכל אירוע כזה, אבל זו האטה מאוד יעילה. ואם למגנטר יש שדה מגנטי מאוד עוצמתי בתחילת חייו, הוא יכול ליצור מספיק פיצוצים כאלה, כך שזה יהיה מנגנון ההאטה הדומיננטי שלו".

אתה מתאר עולם של פיצוצים הרבה יותר עוצמתיים מכפי שחשבנו שמתרחשים בכוכבים סביבנו.
"כן, לאובייקטים האלה יש כנראה את השדות המגנטיים הכי חזקים בטבע ואת הפיצוצים הגדולים ביותר שאנחנו מכירים, בין אלה שלא הורסים את המערכת לגמרי. יש כנראה הרבה יותר כאלה בגלקסיה שלנו מכפי שהערכנו עד כה".

עוד כתבות

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

רשות ניירות ערך / צילום: תמר מצפי

פרשת רותם שני: מנכ"ל חברת-הבת נחקר בחשד להונאת משקיעים בעשרות מיליוני שקלים

עפ"י החשד, גיל מאסטי, המשמש כמנכ"ל חברת-הבת רותם שני אלה, גייס שלא כחוק עשרות מיליוני שקלים תוך הסתרת מידע מהמשקיעים ● בנוסף, בכירים בחברה נחקרו בחשד שגרמו להכללת פרטים מטעים בדיווחיה של חברת הנדל"ן הציבורית

מגדל ביונד בגבעתיים / הדמיה: ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים

בדרך לעסקה גדולה בגבעתיים: חברת ההייטק שתכפיל את שטח המשרדים

בהתאם לתוכניות ההתרחבות של החברה, אקמאי במשא ומתן מתקדם לשכירת שטח משרדים של במגדל ביונד בגבעתיים ● התוכנית לקירוי שדרות בגין בירושלים אושרה על ידי הוועדה המחוזית ● וגם: חברת הנדל"ן המניב שנכנסת לתחום המגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

אחרי הדרישה של ווליו בייס והפניקס: פריון מבטלת את מנגנון "גלולת הרעל"

המנגנון אומץ באפריל במטרה להדוף ניסיונות השתלטות, ובעלי מניות ישראלים יצאו נגדו ודרשו לכנס אסיפה ולהצביע על ביטולו ● פריון: ההתקדמות בתוכנית האסטרטגית והעלייה בשווי מביאים לכך שאין עוד הצדקה להמשך קיום המנגנון

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם

הותר לפרסום: שליו זבולוני הוא הנרצח בפיגוע בגוש עציון ● רס"ר אברהם אזולאי הוא הלוחם שנפל בתקרית הקשה בח'אן יונס: הוא נאבק במחבלים שניסו לחטוף אותו - ונורה; כוחות במרחב הצליחו לסכל את החטיפה ● טיל שנורה מתימן יורט ע"י חיל האוויר מחוץ לשטח הארץ ● גורם ישראלי: "הסכם הפסקת אש בעזה עשוי להיות אפשרי תוך שבוע או שבועיים - אך לא תוך יום" ● 50 חטופים - 643 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; ישראכרט זינקה ב-5.5%, אל על ב-3%

ת"א 35 ירד ב-0.2% ● השקל ממשיך להתחזק, הדולר נסחר מתחת ל-3.31 שקלים ● הביטקוין רושם ראלי ● המכסים של טראמפ הקפיצו את מחירי הנחושת בארה"ב ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה - נגעה אתמול בשווי שוק של 4 טריליון דולר ● וגם: הענף החם שבאופנהיימר מעריכים שיצמח בחדות

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ לממשלה: אם לא תגיבו עד ראשון, נקפיא את הדחת היועמ"שית

הממשלה לא הגישה את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה של היועמ"שית ● בתגובה, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, קבע כי אם הממשלה לא תגיב עד יום ראשון בג"ץ יוציא צו ביניים שיקפיא את הליך ההדחה

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

בני  לנדא / צילום: עינת לברון

ביהמ"ש אישר: הקפאת הליכים בחברת הדפוס של בני לנדא

התקבלה בקשתה של לנדא דיגיטל פרינטינג להקפיא תביעות של נושים נגדה עד סוף אוגוסט, על-מנת לאפשר לה לגבש הסדר חוב ● ביהמ"ש מינה מנהלי הסדר לחברה, אשר נקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל – רובם למשקיעים שהעניקו לה הלוואות

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

ישראל פריי / צילום: איל יצהר

"מקרה גבולי": הוארך מעצרו של העיתונאי ישראל פריי שבירך על מות חיילים

בית משפט השלום האריך עד יום ראשון את מעצרו של העיתונאי ישראל פריי, שנעצר בחשד להסתה ותמיכה בטרור בעקבות ציוץ ברשת X ● השופטת ציינה כי מדובר במקרה גבולי, ודחתה את בקשת המשטרה להאריך את המעצר בשבוע ● נציב שב"ס הורה להתייחס לפריי כאל אסיר ביטחוני

פרופ' שי דוידאי, בשיאן של ההפגנות באוניבריסטת קולומביה, בשנה שעברה / צילום: Reuters, Katie Smith

"תחקרו, אבל לא תשתיקו אותי": פרופ' שי דוידאי, שנלחם למען ישראל באוניברסיטת קולומביה, עוזב

דוידאי היה אחד הקולות הבולטים בקולומביה למען ישראל ובטיחות הישראלים והיהודים בקמפוס בזמן המחאות הפרו־פלסטיניות ● האוניברסיטה השעתה אותו ופתחה נגדו חקירה שנמשכה מעל שנה, אך זו נסגרה ללא ממצאים, ודוידאי החליט להתפטר: "היה לי חשוב לומר שאני לא עוזב כדי לחפש הזדמנויות, אלא כי אני לא רוצה להיות פה"

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית