גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ מינוי ראש השב"כ: נתניהו השיג את מבוקשו, והפיל עדיין בחדר

אחרי ששניים מבין שלושת שופטי בג"ץ שדנו במינוי אותתו כי הם עשויים לפסוק לטובת נתניהו - הממשלה והיועמ"שית הגיעו להסכמות שיאפשרו לרה"מ למנות תוך חודשיים את מועמדו לראשות השב"כ ● החששות לגבי ניגודי העניינים האופפים את המינוי קיבלו מענה קוסמטי בלבד, ועוד לא דיברנו על מידת ההתאמה של האלוף דוד זיני לתפקיד הרגיש

ראש הממשלה בנימין נתניהו והאלוף דוד זיני / צילום: מעיין טואף / לע״מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו והאלוף דוד זיני / צילום: מעיין טואף / לע״מ

הודעת בג"ץ מהיום (א'), לגבי ההסכמות שהושגו בין היועמ"שית גלי בהרב-מיארה לבין נציגיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבי מינוי ראש השב"כ, אולי תוכתר כ"פשרה" - אך בפועל מדובר בנצחון בנוק-אאוט, ואפילו לא בנקודות, של נתניהו על מערכת המשפט ואכיפת החוק.

המחלוקת סביב מינוי מחליפו של רונן בר, שפוטר באופן חסר תקדים מראשות השב"כ, פרצה בעקבות פסק דינו של בג"ץ ממאי האחרון. שופטי ההרכב, בראשות נשיא העליון יצחק עמית, קבעו אז כי פיטורי בר נעשו בניגוד לחוק, וכי נתניהו היה מצוי בניגוד עניינים כאשר החליט על ההדחה. זאת, לנוכח מעורבות השב"כ בחקירות הפליליות נגד יועציו הקרובים של נתניהו, ובהם יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, בפרשת ההדלפה של המסמכים המסווגים לעיתון הגרמני "בילד" ובפרשת הקשרים עם קטאר (קטארגייט).

בעקבות פסק הדין, בהרב-מיארה חיוותה את דעתה כי נתניהו מנוע מלמנות ראש שב"כ חדש, וכי עליו להעביר את סמכות המינוי לאחד השרים. ראש הממשלה, בתגובה, הודיע על מינוי האלוף דוד זיני לתפקיד ראש השב"כ, והבהיר כי סמכות המינוי נתונה לו.

עמית היה מוצא עצמו במיעוט?

העתירות לבג"ץ לא איחרו להגיע, ובדיון הסוער שנערך בבית המשפט - על רקע מהומות וצעקות מצד תומכי נתניהו - התייחס נשיא העליון עמית לחקירות נגד יועצי ראש הממשלה. עמית אמר: "ראש הממשלה טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. אם זה לא ניגוד עניינים, אני לא יודע מה זה ניגוד עניינים. לא רק שראש הממשלה קשר את עצמו, אלא הוא אמר לחוקרים מה צריכה להיות התוצאה - שלא יהיה כלום".

אלא שהשופטים שישבו בהרכב לצידו של עמית נשמעו נחושים הרבה פחות. לאו דווקא לגבי ניגוד העניינים של נתניהו, אלא לגבי המסקנה הנגזרת ממנו. כך, השופטים אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ אותתו בדברים שאמרו ובשאלות שהעלו בדיון כי הם נוטים להעדיף את פרשנות נתניהו לפיה הסמכות למינוי ראש השב"כ עודנה נתונה לו, וכי היא גוברת על ההגבלות שהטילה עליו היועמ"שית בשל ניגודי העניינים.

לא מן הנמנע אפוא כי ההבנה מצד עמית שהוא צפוי למצוא את עצמו במיעוט הובילה לכך שבג"ץ בהובלתו סמך את ידו על ההסכמות. הבנה דומה ייתכן שתרמה גם להחלטת הייעוץ המשפטי לחתור למינוי מוסכם.

מענה קוסמטי בלבד לניגודי העניינים

הבעיה היא שהחששות לגבי ניגודי העניינים האופפים את מינוי ראש השב"כ על-ידי נתניהו קיבלו מענה קוסמטי בלבד בהסכמות הללו. הדחייה בת 60 הימים במינוי, המבוססת ככל הנראה על הערכה כי עד אז תסתיים חקירת יועצי ראש הממשלה, לא באמת מנטרלת את ניגוד העניינים מצד נתניהו, אחרי שהאחרון כבר הזדרז להודיע על מינוי זיני בזמן שהחקירות בעיצומן ומתנהלות במלוא הכח.

במילים אחרות, המועמד "הנכון" מבחינת נתניהו כבר אותר, סומן ונבחר במהלך החקירות ותוך התעלמות בוטה מניגוד העניינים ומקביעות בג"ץ והייעוץ המשפטי. הדבר היחיד שישתנה בספטמבר הוא שהחקירות כנראה יסתיימו, ואז ראש הממשלה יוכל לשוב ולקדם רשמית בפני ועדת גרוניס את מועמדו שנבחר בניגוד עניינים.

זהו הישג דרמטי עבור נתניהו, אשר בתחילת הדרך נראה היה כי עומד מול חומה בצורה של התנגדות מערכת המשפט למעורבותו במינוי - ובסופו של דבר קיבל אור ירוק לקדמו, אם רק יתאזר מעט בסבלנות.

בחוות-דעתה אף עמדה היועמ"שית, ובצדק, על כך שהודעת נתניהו, ולפיה זיני לא יעסוק כראש השב"כ בפרשת קטארגייט, אינה מנטרלת את ניגוד העניינים. בייעוץ המשפטי הסבירו כי בחקירות רגישות דוגמת זו, נדרשת מעורבותו האישית של מי שעומד בצמרת הארגון - הן לצורך ביצוע החקירה והן לצורך הבטחת גיבוי ותמיכה לחוקרים. הנשיא עמית הבהיר כי הוא שותף לתפיסה זו.

והנה, כעת, נראה כי הפתרון שהציע נתניהו התקבל במסגרת ההסכמות שזכו לתמיכת בג"ץ. זיני יוכל להיכנס לתפקידו תוך שיוגדר כי אינו רשאי לטפל בקטארגייט, והדבר יעוגן בהסדר ניגוד עניינים שיחול עליו. גם כאן לא ברור מה השתנה מלבד מה שנראה כחשש מפני דעת רוב שהייתה מצדדת בעמדת ראש הממשלה שחור על גבי פסק דין.

גם אם חקירת קטארגייט תסתיים בשבועות הקרובים, ובמיוחד אם ספיחיה או השלכותיה יוסיפו להעסיק את השב"כ מעבר לתקופה זו, אנחנו עלולים להיקלע למצב הכאוטי והבלתי אפשרי שתיארה היועמ"שית, כאשר ראש השב"כ יצטרך להדיר את רגליו מאחת החקירות הרגישות ביותר שניהל השירות מאז הקמתו.

כדאי גם לקחת בחשבון ש"הסדר ניגוד עניינים" איננו תעודת ביטוח. מבלי לחשוד בכשרים, נזכיר רק כי הסדר כזה קיים גם לגבי בכיר אחר שהתחייב שלא לעסוק בנושאים שבהם הוא עלול להימצא בניגוד עניינים. שם הבכיר הוא בנימין נתניהו, ועל מידת יישומו של ההסדר מעידה המציאות שבתוכה אנו חיים בשנים האחרונות.

הפיל שבחדר: ההתאמה של זיני לתפקיד

דבר אחד בטוח: ההסכמות כלל אינן מתייחסות למידת התאמתו של זיני לתפקיד ראש השב"כ. הצדדים אף נמנעים מלנקוב מפורשות בשמו אלא מתייחסות באופן ניטרלי למועמד מטעם ראש הממשלה - למרות שנתניהו כבר הבהיר כי זיני היה ונשאר מועמדו היחיד לתפקיד.

התאמתו של זיני לתפקיד היא הפיל שבחדר. עם כל הכבוד לניגודי העניינים סביב המינוי - החשש האמיתי הוא שלראש השב"כ יתמנה מועמד שאינו מחוייב לערכיו הממלכתיים ולתפקידו ב"שמירת סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדותיו", כפי שהם מעוגנים בחוק השב"כ.

ב"הארץ" פורסם כי זיני התבטא כי "המערכת המשפטית היא דיקטטורה ששולטת בכל המדינה", וכי ראשי השב"כ בשנים האחרונות "התבלבלו": "הם אומרים שהם כפופים קודם כול לחוק, אבל זה לא נכון. הם צריכים לפעול על-פי חוק, אבל הם כפופים קודם כול לראש הממשלה".

אם מוסיפים לכך את הפרסומים ולפיהם שרה נתניהו, אשתו של ראש הממשלה, קידמה את מועמדותו של זיני לתפקיד; את הזיהוי הציבורי של זיני עם הזרם החרד"לי-משיחי; את תצהירו של רונן בר, ולפיו נתניהו ציפה כי ראש השב"כ יפגין נאמנות אישית לראש הממשלה ויפעל נגד פעילי מחאה; וכמובן את השתלבות המינוי בשורה של מהלכים שמקדמת הממשלה לפגיעה במערכת המשפט ובשלטון החוק - יש בהחלט מקום לדאגה.

לשב"כ יש השפעה מרחיקת לכת על חירויות הפרט ועל האפשרות להצר את צעדי המתנגדים לשלטון. בחירת בג"ץ להכשיר את המינוי השנוי במחלוקת ואת ההליך הבעייתי המוביל אליו, לצד השאיפה הגלויה שביטאו השופטים כי לא יידרשו להכריע בעתירה וכי הדברים יוסדרו בהסכמה - מבשרות רעות לגבי חוסנו של המבצר בגבעת רם ועד כמה הוא מתנדנד בהגנה על הדמוקרטיה.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה חוק שיאפשר הדחת בכירים בשירות הציבורי

היועמ"שית מתנגדת להצעת החוק המאפשרת לממשלה לפטר במהלך 100 הימים הראשונים לכהונתה את נושאי המשרה הבכירים בשירות המדינה: "השירות הציבורי יהפוך לשירות אישי של השלטון" ● ועדת השרים תדון גם בפיצול תפקיד היועמ"שית לשלושה: היועץ המשפטי לממשלה, שיופקד על הליווי המשפטי של הממשלה; התובע הכללי, שינהל את ההליכים הפליליים בישראל; ומייצג המדינה בערכאות, שיהיה אחראי על ייצוג המדינה בהליכים אזרחיים ומינהליים

שרת האוצר ריבס בוכה בפרלמנט. הטבלואידים הבריטים לא ידעו את נפשם מעונג / צילום: Reuters, PA Images via Reuters Connect

דמעות בפוליטיקה? תלוי אצל מי

האם דמעותיה של שרת האוצר הבריטית במהלך ויכוח בפרלמנט הזיקו למעמדן של נשים בפוליטיקה? ומדוע דמעות פומביות דווקא עזרו לגברים?

הפנטהאוז בשכונה ל' / צילום: טל נכסים

אחרי 3 חודשים על המדף: בכמה ירד המחיר של פנטהאוז בלי ממ"ד בת"א?

הפנטהאוז בשכונה ל', בשטח 165 מ"ר וללא ממ"ד, נמכר תמורת 7.95 מיליון שקל ●  העסקה משקפת שווי של כ־35,300 שקל למ"ר בממוצע, בשקלול שטח המרפסות

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין

מנכ"לית אל על פורשת, תעזוב את תפקידה בחודשים הקרובים

דינה בן טל-גננסיה מכהנת מכהנת כמנכ"לית אל על מזה כשלוש שנים וחצי ● העזיבה צפויה להתרחש בתוך כשלושה עד ארבעה חודשים

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

האם ביל אקמן יהפוך לאורקל של השוק?

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

שופרסל אאוט, טבע אין: שאלנו 14 מנהלי השקעות איפה לשים את הכסף

משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

כסף בקיר. עם משה שמעון / צילום: פרטי

הצעיר שקנה שתי דירות בדימונה, שתיים בקריית שמונה ואחת בחריש

משה שמעון עדיין גר אצל ההורים, אבל נצמד לתוכניתו לרכוש חמש דירות, שתיים מהן בקריית שמונה ● גם מלחמה וסביבת הריבית לא יניעו אותו מהתוכנית

יצחק תשובה, עידן וולס, רן עוז / צילום: גדעון לוין, רון קדמי, יח''צ

ישראכרט תעבור לידי תשובה בתוך שבועיים: אילו שינויים הוא מתכנן בדירקטוריון ובחברה

שווי חברת כרטיסי האשראי חצה את רף ה־4 מיליארד שקל לאחר שבנק ישראל אישר את העברת השליטה לידי קבוצת דלק ● הערכות: המנכ"ל רן עוז יוחלף, והדירקטוריון ישנה את פניו ● ומה יהיה תפקידו של עידן וולס, שהוביל את מהלך ההשתלטות?

לווין התקשורת הלאומי דרור 1, תוצרת התעשייה האווירית / צילום:  IAI

התעשייה האווירית שיגרה לחלל את לוויין התקשורת הלאומי "דרור 1"

השיגור בוצע הבוקר בהצלחה באמצעות משגר לוויינים מדגם "פלקון 9", מאתר השיגור של חברת SpaceX בקייפ קנוורל, ארה"ב ● לוויין התקשורת "דרור 1" יספק מענה לצרכי התקשורת של מדינת ישראל לשנים הבאות ויפעל בגובה של כ-36 אלף ק"מ

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

גרמניה ואיטליה מול ספרד וצרפת: האם אירופה הולכת לעסקה עם טראמפ?

נשיא ארה"ב מנסה לנצל את השבועות האחרונים של המו"מ כדי לגרום לכמה שיותר התגמשות וויתורים מצד האיחוד האירופי ● האיחוד מצידו, מפוצל בסוגייה איזו עסקה לעשות עם ארה"ב, אם בכלל

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

דירקטוריון הכללית למשרד הבריאות: ניסיון להשתלט על הקופה באמצעים רגולטוריים קיצוניים"

הכללית מינתה את פרופ' יורם דנציגר לבדוק את יחסי העבודה בין הנהלת ליו"ר הקופה, אך משרד הבריאות רואה בכך דווקא שיבוש אפשרי של עבודת ועדת בדיקה שהמליץ למנות ● קופ"ח כללית: "משרד הבריאות מדלג על שלבים בחוק"

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ אישר לזמן את היועמ"שית לשימוע לפני פיטורים

בג"ץ קבע כי המדינה יכולה לזמן את היועמ"שית להליך השימוע שצפוי להתקיים מחר: "לא מדובר בצעד בלתי הפיך" ● בתגובת הממשלה לבג"ץ היא מאשימה את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה בכך שהיא נמצאת בניגוד עניינים, הנובע לכאורה מכך שהיא רותמת את משאבי הייעוץ המשפטי לטובת הגנה על עצמה מפני פיטורים ● בעמדה שהגישה היועמ"שית לבג"ץ בשבוע שעבר היא קבעה כי ההליך אינו חוקי ו"פוליטי לגמרי"

כמות דורשי העבודה בענף ההייטק זינקה / אילוסטרציה: Shutterstock

לא רק ג'וניורים: זינוק במספר מחפשי העבודה בהייטק

דוח שירות התעסוקה שמתפרסם היום חושף: לא רק הג'וניורים נפלטים ממעגל העבודה בהייטק, אלא גם עובדים מנוסים מליבת הענף ● במקביל, מספר המשרות הפנויות בהייטק נמוך משמעותית מבעבר

קרן כהן חזון, מנכ''לית, יו''ר ובעלת השליטה בתורפז / צילום: באדיבות תורפז

היזמת שכבר שווה 2 מיליארד שקל: "רוצה להיות אחת מעשר החברות הגדולות בתעשייה"

יצרנית תמציות הטעם והריח צומחת במהירות, בעיקר דרך רכישת חברות - בדומה לאסטרטגיה שהובילה את פרוטרום לאקזיט ענק ● האם גם תורפז מחפשת רוכש? המנכ"לית קרן כהן חזון: "אין כוונה למכור את תורפז בשנים הקרובות"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

היועמ"שית: כתב אישום בכפוף לשימוע נגד יונתן אוריך בפרשת ההדלפה לעיתון הגרמני הבילד

היועמ"שית ופרקליט המדינה שוקלים להעמיד את יועצו של נתניהו, יונתן אוריך, לדין פלילי, בכפוף לשימוע, בפרשת העיתון הגרמני, "הבילד", בגין עבירות ביטחוניות של מסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בבטחון המדינה, החזקת ידיעה סודית והשמדת ראיה

הרכישה האחרונה של מיקי מלכה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

הוא הקדים את מגמת הקריפטו, הציל את רובין הוד מקריסה וכעת מהמר על השקעה מפתיעה

מיקי מלכה הוא אחד המשקיעים הבולטים בעולם הפינטק, אך הרכישה האחרונה שלו היא דווקא בספורט הישראלי: 15% מהפועל תל אביב בכדורסל תמורת כ־27 מיליון שקל ● את המיומנויות הפיננסיות שלו רכש כילד בוונצואלה, ששימשה עבורו מעבדה חיה להבנת ערך הכסף ולניהול סיכונים ● מאז הספיק להקדים את מגמת הקריפטו, להציל את רובין הוד מקריסה ולהקים קרן לשימור יצירות NFT

אפליקציית ביט במצב תקין / הדמיה: יח''צ

תקלה ממושכת בביט: לא ניתן לבצע פעולות באפליקציה

לא ניתן היה לפתוח את האפליקציה ולבצע בה פעולות מאז שעות הבוקר המאוחרות ועד אחרי השעה 20:00 ● בבנק הפועלים טוענים כי מדובר בתקלה טכנית

תחנת כוח OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

בהוראת בג"ץ: תחנת OPC בחדרה חוזרת לשולחן

על פי טענת OPC, ההתנגדות בממשלה להרחבת התחנה לא נבעה משיקולים מקצועיים ענייניים, אלא משיקולים פוליטיים צרים של שר האנרגיה ● כעת, בג"ץ מבקשים מהממשלה להחזיר את הדיון על תחנת הכוח ולקבל החלטה בעניינה ● אם ההרחבה תאושר, יהיה מדובר בצעד משמעותי עבור משק האנרגיה

עסקאות השבוע / צילום: דניאל לויטן

במגדל ליד הבורסה ברמת גן: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקומה ה־31?

דירת שלושה חדרים, המתפרשת על פני שטח של 72 מ"ר, אשר נמצאת בקומה ה־31 במגדל המטרו הסמוך לאזור הבורסה, נמכרה תמורת 2.8 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "מאז המלחמה, הייתה ירידת מחירים בעיר, שהגיעה ל-10%־12%. אני מאמין שבעתיד הלא רחוק נראה גם עליית מחירים גדולה" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היום הכי גרוע מאז אפריל: מה עומד מאחורי הירידות בבורסת ת"א?

שבוע המסחר בבורסת ת"א נפתח בירידות שערים חדות, לאחר שהמדדים המובילים נסחרו בתקופה האחרונה ברמות שיא ● בעוד שחלק מהאנליסטים מייחסים את הירידות לקשיים במו"מ על עסקת חטופים מול חמאס, אחרים דווקא מברכים על הירידות, וטוענים כי מדובר במהלך טבעי לנוכח עוצמת העליות שנרשמו לאחרונה