גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה

התקופה הטובה ביותר לחוסכים בגמל ובפנסיה בישראל מאז 2021: למרות המלחמה והמכסים של טראמפ, מי שהשקיע במניות בתל אביב רשם ביצועים חזקים במיוחד של כ־11% בחצי שנה ● בתי ההשקעות שאיכזבו היו אלה בעלי חשיפה גבוהה לחו"ל ● הגופים המובילים במסלול המנייתי: כלל, הפניקס, מגדל ומנורה, לצד בית ההשקעות מור

הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הראלי בתל אביב הוביל לשיאים חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחצית הראשונה של שנת 2025 הפכה באופן רשמי לטובה ביותר של החוסכים בישראל מאז 2021, בעיקר הודות לראלי החזק בבורסה בת"א בתקופה זו. חודש יוני, שבו התרחשה המערכה הצבאית המוצלחת מול איראן, בלט לטובה עם קפיצה ממוצעת של 3.3% במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות ובפנסיה - החזק ביותר מאז נובמבר 2020 (4.5%).

חברת הביטוח שקפצה לצמרת טבלת התשואות, וכמה עשו החוסכים?
פחות ביטוח, יותר נדל"ן ובנקים: מנהל ההשקעות שבונה על המשך העליות ואיך לבנות תיק

בסיכום המחצית, עמדה התשואה של החוסכים במסלולים הכלליים של קרנות ההשתלמות על 6.7% בממוצע, בעוד שבמסלולים המנייתיים נרשם זינוק של 10.8% (מתוכו 5.7% בחודש יוני). מנגד, ההתחזקות המשמעותית של השקל במחצית הראשונה של השנה (7.5%) מול הדולר, פגעה קשות בתשואה של החוסכים במסלולים שעוקבים אחרי מדד S&P 500 האמריקאי, והחיסכון שלהם ירד ב-2.4% - למרות תשואה חיובית במדד עצמו, של 5.5%.

עם זאת, בראייה לשלוש שנים, מסלולי ה-S&P 500 עדיין סיפקו תשואה עודפת של 63.8% בממוצע, לעומת 53.6% במסלולי המניות ו-31% במסלולים הכלליים, אם כי האחרונים אינם בני השוואה מבחינת הסיכון.

"חודש יוני היה יוצא דופן, בכל השנים שלי בשוק ההון זה אחד החודשים הכי טובים שראיתי", אומר ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל וראש אגף השקעות בבית ההשקעות אנליסט. "זה קורה אחרי משברים, כמו אחרי שיצאנו מהקורונה או משבר פיננסי. זה היה חודש יוצא דופן בישראל על רקע המערכה באיראן, כשהמדדים הענפיים כמו ביטוח ונדל"ן זינקו ביותר מ-20% והבנקים ביותר מ-10%. גם בחו"ל היו עליות אך הן התגמדו ביחס לשוק הישראלי. גם הדולר נחלש מאוד ביוני ומי שישב על מסלולי חו"ל לא מגודרי מט"ח לא ממש נהנה השנה".

ניר עובדיה סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף השקעות עמיתים בחברת הביטוח כלל מסכים: "השקל השפיע מאוד על הביצועים. מי שהיה יותר מגודר או בחשיפה נמוכה יותר לדולר, כמונו ביחס לתעשייה, עשה טוב".

מי שהצליחה להתעלות מעל כל הגופים הגדולים ביוני במסלולים הכלליים הייתה חברת הביטוח כלל, שבשנים האחרונות השקיעה מיליארדי שקלים במניות הנסחרות בת"א - גם כשהדבר היה לא פופולרי אצל שאר המוסדיים - והיא ייצרה תשואה של 3.7%.

עובדיה: "הסיפור המרכזי ביוני היה החזקות-יתר בישראל, בפרט בנקים ופיננסים, אבל הסיפור הרחב יותר הוא עליות חדות כבר שנה. ניצול ההזדמנויות בתקופה הזו (הרפורמה המשפטית ומלחמת חרבות ברזל' נ' א') למרות החששות הכבדים, הוכיח את עצמו בסופו של דבר. קנינו נכסים במחירים טובים מתוך תפיסה שהפונדמנטל העסקי בישראל קיים, ולא חשבנו שנכון לעשות סיבוב פרסה ביחס לשוק הישראלי בגלל האירועים המקומיים. זה עבד בשנה האחרונה וביתר שאת בחודש האחרון".

במקום השני בדירוג התשואות בחודש שעבר נמצא אנליסט, עם תשואה של 3.5%, ועל המקום השלישי מתחרים מנורה מבטחים, מגדל ואלטשולר שחם, עם תשואה של קצת פחות מ-3.3% כל אחד. מי שנמצא בתחתית בחודש יוני הוא המנהל המצטיין של השנה עד כה, מור, שסיפק תשואה של 2.7% בלבד. מעליו נמצא ילין לפידות עם 2.8% והראל ומיטב עם תשואה של 3% כל אחד.

ההצלחה של כלל בחודש יוני הקפיצה אותה גם למקום הראשון בטבלת התשואות מתחילת השנה במסלול הכללי, עם תשואה של 7.7%, וזאת על חשבון מור, שירדה למקום השני עם תשואה של 7.4%. במקום השלישי נמצא אנליסט עם תשואה של 7.3%.

המאכזב הגדול במחצית הראשונה של השנה הוא בית ההשקעות ילין לפידות, עם תשואה של 6% בלבד, מעליו הראל עם 6.1% ואלטשולר שחם עם 6.2%. החשיפה הגבוהה של שני בתי ההשקעות הללו (ילין ואלטשולר) לחו"ל ביחס למתחרים פגעה בתשואה שלהם, כשהבורסה הישראלית הצליחה הרבה יותר מתחילת השנה (תשואה של 25% במדד ת"א-125 לעומת 5.5% בלבד ב-S&P 500).

מור ראשונה במנייתי

במסלול המנייתי בלטו בחודש יוני גופי הביטוח, אשר מוטים יותר מבתי ההשקעות לשוק המקומי: כלל ומגדל עם תשואה של 6% כל אחד ואחר כך הפניקס ומנורה מבטחים עם 5.8%. גם כאן, מור וילין לפידות משתרכים מאחור, עם תשואה של 4.6% בלבד.

ההצטיינות של אנליסט בתשואות במסלולים הכלליים מתחילת השנה לא עוזרת לו במסלולי המניות. במסלולי המניות החשיפה שלו לחו"ל גבוהה משמעותית מאשר במסלול הכללי (70% לחו"ל במסלולי המניות לעומת כ-40% במסלולים הכלליים).

כך, אנליסט וילין לפידות נמצאים בתחתית הטבלה מתחילת השנה, עם תשואה של 8.8% כל אחד. במקום הראשון, מי שממשיך להוביל הוא מור, עם תשואה של 12.7%, אחריו כלל עם 11.5% ובמקום השלישי מבין הגופים הגדולים נמצאת הפניקס עם 11.3%.

בתחום הפנסיה לצעירים, במסלול עד גיל 50 כלל מצליחה לעלות גם כאן למקום הראשון, עם תשואה של 8.3%, אחריה מנורה מבטחים עם 8.1% ועל המקום השלישי מתחרות מור ומגדל עם קצת פחות מ-7.9% כל אחת. בתחתית מנגד נמצאות מיטב עם 7.4% והראל עם 7.1%.

איך נראה חודש יולי?

בסיכום החצי ההראשון של 2025 שבר מדד ת"א-35 את שיא כל הזמנים שלו לא פחות מ-30 פעמים (ומאז שבר ביולי עוד ארבע פעמים), מה שהופך את השנה הנוכחית לשלישית החזקה ביותר מאז נוסד מדד הדגל ב-1992. גם מדדי וול סטריט חזרו לאחרונה לשבור שיאים.

עם זאת, לא רבים חזו את הראלי המרשים בשוקי המניות מתחילת השנה, ואת זה של ת"א בפרט. השנה התחילה בצליעה, עם ההכרזה על דיפסיק, מודל השפה הסיני בתחום הבינה המלאכותית, שהעלתה חששות כבדים לגבי ההצדקה להיקף השקעות הענק בתחום על ידי החברות הגדולות בעולם והרעידה את השווקים.

אחר כך הגיעה תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ שהספיקה להפיל את מדדי וול סטריט ביותר מ-20%, ואז דחייה במכסים וזינוק מחודש בשווקים, המלחמה של ישראל מול איראן, שבניגוד לתחזיות הטיסה את הבורסה המקומית לשמיים, וברקע המלחמה שנמשכת בעזה.

ומה לגבי חודש יולי? מתחילת החודש ועד כה שוקי המניות בארץ ובעולם ממשיכים לעלות וזאת במידה מסוימת של הפתעה, שכן המכסים של טראמפ חוזרים לשולחן ואנליסטים רבים הזהירו מפני חזרתם. כך, מדד ת"א-125 המקומי מטפס ב-2.1%, בהובלת מניות הביטוח שהותירו מאחור (בתשואות) את מניות הבנקים. בעוד שמדד חברות הביטוח המשיך לזנק ביותר מ-8% מתחילת יולי, מדד הבנקים ירד ביותר מ-1%. גם מדד הבנייה עלה ב-3% מתחילת החודש. במקביל מדד S&P 500 טיפס ב-1% (הנאסד"ק בשיעור דומה) והמדדים באירופה עולים ב-1.5%-3%.

"התמחורים מלאים"

"התמחורים פה הם כבר לא מה שהיו לפני שנה. אולי לא יקרים אבל בהחלט מלאים, ואין ספק שיהיה יותר קשה להרוויח במניות", אומר גולדרינג מאנליסט. "לעומת זאת אני חושב שבחלק של האג"ח עדיין יש בשר, למרות שגם שם המחירים עלו. פרמיית הסיכון של ישראל ירדה והתשואות ירדו לאורך כל העקום, הרבה יותר מאשר בחו"ל. הארכנו בחודשים האחרונים את המח"מ.

"התנודתיות תימשך, ומי שהרוויח יפה זה לא אסון ולא טעות ענקית לקחת רווחים ולעבור קצת לאג"ח אבל בראייה ארוכה אפשר להמשיך להחזיק במניות, בפרט בסקטורים שפחות נהנו, כמו הנדל"ן והאנרגיה הירוקה, שם עדיין יש מקום לאפסייד".

נציין כי התשואה בתחום איגרות החוב (במח"מ 8) כבר הצטברה מתחילת השנה לכמעט 5% ובשנה האחרונה ליותר מ-9%. "בניגוד לשנים קודמות שהיו הפסדים באג"ח או בקושי רווחים, השנה יש רווחים באג"ח ממשלתיות ועדיין יש מקום לעליות", מסכם גולדרינג.

לדברי עובדיה מכלל, "השווקים מתומחרים יקר ביחס להיסטוריה, אבל לפחות בתחום הטכנולוגיה, שירותי התקשורת והשבבים יש הצדקה למכפילים הגבוהים בגלל הביקוש והצמיחה הפוטנציאלית. הם ימשיכו להוביל את השווקים וזו פוזיציה גדולה אצלנו.

"התקופה האחרונה לימדה שצריך לפזר גם לישראל חלק מהתיק ולא רק ארה"ב, למרות שהיא תמשיך להוביל. בישראל ייתכנו מימושים בטווח הקצר, אחרי שהשוק עלה בצורה חזקה ומהירה וגם מכיוון שעדיין יש כאן מלחמה. זה טבעי ואף יכול להוות הזדמנות להגדיל חשיפה. בהסתכלות ארוכת טווח יש לישראל סיפור טוב ואם נצליח לממש אפילו חלק קטן ממנו התוצאות והתשואות פה יכולות להיות טובות מאוד.

עוד כתבות

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט נצבעה אדום; נטפליקס ופרמאונט מזנקות

מדד נאסד"ק בדרך לרשום את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קופצת לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס מזנקת לאחר דוחות טובים