גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: חברות ישראליות התברגו לרשימת  50 חברות הפינטק התאגידי המובילות בעולם לשנת 2025; הזירה הווירטואלית בין ישראל לאיראן הייתה חלק אקטיבי מהמלחמה האחרונה - והרבה בזכות בינה מלאכותית; ומארק צוקרברג חושף את פרויקט "פרומתאוס" • חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / צילום: Kevin Lamarque - AP
חדשות ההייטק / צילום: Kevin Lamarque - AP

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

כמעט חד-קרן: אקסודיגו קופצת לשווי של כ-700 מיליון דולר בגיוס ענק
מה שכנע את טראמפ לאפשר לאנבידיה למכור את שבב ה-AI שלה לסין

1מי הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

ברשימת 50 חברות הפינטק התאגידי המובילות בעולם לשנת 2025, שפורסמה השבוע על-ידי CNBC ו-Statista, הצליחו להתברג מספר חברות ישראליות, ביניהן BioCatch, Justt, Personetics ו-Tipalti. הדירוג עצמו מתמקד בחברות שמספקות פתרונות תשתיתיים לעולם הפיננסים, מחברות סליקה ותשלומים ועד לאבטחת מידע מבוססת בינה מלאכותית.

BioCatch, הפועלת מתל אביב, נחשבת לחלוצה עולמית בזיהוי ובאיתור הונאות באמצעות ניתוח התנהגות משתמשים בזמן אמת. החברה בעצם מנתחת דפוסי התנהגות של משתמשים כמו למשל תנועות עכבר, קצב הקלדה והרגלי פעולה.

Justt, גם היא תל אביבית, פיתחה מערכת לניהול אוטומטי של מחלוקות תשלום (disputes) מול חברות האשראי, תחום שנחשב מכביד על סוחרים ופלטפורמות מסחר. החברה משתמשת בבינה מלאכותית כדי לאסוף ראיות, לנסח תגובות ולנהל את התהליך מול חברות האשראי.

Personetics, הפועלת כיום מניו יורק, הוקמה ומנוהלת בידי יזמים ישראלים. היא מספקת לבנקים פתרונות מבוססי AI, שמאפשרים ללקוחות הבנקים להבין טוב יותר את ההתנהלות הפיננסית שלהם, דוגמת חיזוי יתרות, המלצות לחיסכון ומעקב אחר הרגלי הוצאה.

Tipalti, שהוקמה בקליפורניה על-ידי חן עמית, מספקת פלטפורמה לניהול תשלומים גלובליים עבור ארגונים גדולים. הפתרונות שלה כוללים אוטומציה של תהליכי תשלום לספקים, ניהול רגולציה וייעול מערך ה-AP (חשבונות לתשלום).

2הקמפיינים הסודיים שישראל ואיראן ניהלו אחת נגד השנייה בזירה הווירטואלית

במהלך המלחמה האחרונה בין ישראל לאיראן, שאומנם נמשכה 12 ימים, התנהלה במקביל לעימות הצבאי גם חזית נוספת - לוחמה פסיכולוגית מבוססת בינה מלאכותית, שהתנהלה בעיקר בזירות כמו טלגרם ו-X ועד למכשירי הסלולר.

לפי תחקיר של ה"ניו יורק טיימס", במהלך הלחימה קיבלו אלפי אזרחים בישראל התרעות שווא ישירות לניידים, בעברית שוטפת. ההודעות נשלחו לעתים בסמוך לאזעקות או במקביל לאירועי חירום, וכללו אזהרות כוזבות כמו "מחבלים חדרו למקלטים" או קריאות להישאר בבתים מחשש לפיגועים, זאת במקום לרדת למקלטים.

המטרה - לזרוע בהלה, לערער את האמון בהודעות הרשמיות של פיקוד העורף, ולשבש את ההתנהלות האזרחית בעת חירום - למשל, לגרום לתושבים להימנע מכניסה למקלטים או לקבל החלטות מסוכנות מתוך בלבול ופחד.

במקביל, הופצו סרטונים מזויפים שתיעדו פגיעות לכאורה במטוסי חיל האוויר וצילומים שעברו מניפולציה הציגו הרס בשדה התעופה בן גוריון.

לטענת גורמים בגופי ניטור ישראליים, כמו למשל FakeReporter, מדובר בקמפיין מתוחכם, שבו תוכן מזויף התחזה להודעות פיקוד העורף או לדיווחים חדשותיים, ועבר בין אזרחים כאילו היה אמת. "העברית מדויקת, הדמויות משכנעות, קשה להבחין בין המקור לבין הפברוק", אמר חבר עמותה ל"ניו יורק טיימס".

גם מצד ישראל התרחשה לוחמה מסוג דומה, כך לפי התחקיר: רגעים ספורים לפני תקיפת כלא אווין בטהרן, הופיעו ברשתות החברתיות האיראניות פוסטים בפרסית שקראו "לשחרר את האסירים", כחלק מהטעיה מתוזמנת. לאחר התקיפה, סרטון מזויף שפורסם ברשת ליווה את המבצע בהאשטאג "שחררו את אווין", וזכה למיליוני צפיות. חוקרים זיהו רשתות בוטים ישראליות שפעלו עם דמויות AI סינתטיות, שנשמעו כאמיתיות לכל דבר.

"זו לוחמה פסיכולוגית בגרסת 2.0", אמר פרופ' ג'יימס פורסט מאוניברסיטת מסצ'וסטס ל"ניו יורק טיימס", והוסיף כי "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה מדינות מסוגלות לשגר מיליון מסרים מותאמים, למיליון אזרחים, תוך דקות ספורות".

3במקביל לגיוס טאלנטים במיליארדים, מטא מכריזה גם על מתקני ענק - גם הם בהשקעות עתק

מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, הודיע השבוע על תוכנית נרחבת לפיתוח מערכות בינה מלאכותית מתקדמות, תחת השם "סופר-אינטליג'נס" (Superintelligence).

במסגרת המהלך, החברה מקימה מספר אשכולות-על (Superclusters), תשתיות חישוב עצומות שידרשו להספקי חשמל אדירים. מערכות אלה יצרכו יחד עד 5 ג'יגה-וואט, כמות חשמל שיכולה להספיק לעשרות תחנות דאטה רגילות, או לחלופין לספק אנרגיה לעיר שלמה בגודל בינוני.

האשכול הראשון, פרומותיאוס (Prometheus), צפוי להיכנס לפעולה כבר בשנת 2026. אחריו תוקם מערכת נוספת בשם Hyperion, שתוכל להתרחב לפי הצורך.

לפי צוקרברג, כל אשכול יתפרש על שטח נרחב, כ-25% מגודלה של מנהטן, ויכלול עשרות אלפי מעבדים חזקים במיוחד.

עוד לדברי צוקרברג, מטא משקיעה בפרויקט מאות מיליארדי דולרים ממקורותיה הפנימיים, ומגייסת - כפי שפורסם בשבועות האחרונים - את מיטב החוקרים והמהנדסים ל-Meta Superintelligence Labs.

במקביל, לצד ההשקעה הפיזית, החברה מקדמת שיתופי-פעולה מדעיים. בעוד מתחרות כמו OpenAI, אנתרופיק ומעבדת המחקר של גוגל, DeepMind, מתמקדות בשיפור מודלים קיימים - מטא שמה כעת את כל כובד המשקל על בניית תשתית גלובלית, מהלך שלדבריה נועד להציב אותה בעמדה מובילה במרוץ אל הבינה המלאכותית מהדור הבא.

4מוראטי ב-12 מיליארד דולר, מאסק מכוון ל-200 מיליארד - שוק הבינה המלאכותית מתפוצץ

שוק הבינה המלאכותית ממשיך לשבור שיאים - בגיוסים, בהערכות שווי ובמהירות הצמיחה. רק שנה לאחר הקמתה, Thinking Machines Lab, שהוקמה על-ידי מירה מוראטי, לשעבר סמנכ"לית הטכנולוגיה של OpenAI ומי שהחליפה לזמן קצר את סם אלטמן כמנכ"לית, גייסה השבוע 2 מיליארד דולר, לפי שווי של 12 מיליארד דולר.

במקביל, xAI של אילון מאסק מתכננת סבב גיוס נוסף, לפי שווי של עד 200 מיליארד דולר - זינוק של פי 10 לעומת הערכת השווי האחרונה של החברה במאי 2024. מאסק כבר גייס 10 מיליארד דולר נוספים במזומן ובהלוואות, ומכר מניות בהיקף של 300 מיליון דולר.

Thinking Machines נהנית מתמיכה של שחקניות מרכזיות כמו אנדריסן הורוביץ, אנבידיה, AMD וגוגל. לדברי מוראטי, החברה צפויה להשיק בשבועות הקרובים מוצר ראשון, שיכלול רכיב קוד פתוח המיועד לחוקרים ולסטארט-אפים המפתחים מודלים מותאמים. כמה מבכירי OpenAI לשעבר כבר הצטרפו אליה, והחברה נתפסת על-ידי אנליסטים כמתחרה ישירה לאנתרופיק, DeepMind ו-OpenAI, ואף כחלופה שקופה ופתוחה יותר למודלים הסגורים של אלטמן.

במקביל להשקת גרסה חדשה של הצ'אטבוט החכם שלה, גרוק, התמודדה xAI עם סערה תקשורתית בעקבות תכנים אנטישמיים שעלו מהמערכת. עם זאת, לפי דיווחים, הקרן הריבונית של ערב הסעודית (PIF) צפויה להוביל את סבב ההשקעה הקרוב במאסק, זאת דרך Kingdom Holdings, שכבר השקיעה מאות מיליוני דולרים ב-xAI.

אם יושלם הגיוס בשווי המדובר, xAI תצטרף לשורה הראשונה של תעשיית הבינה המלאכותית - כמתחרה ישירה ל-OpenAI, שהשווי שלה מוערך כיום בכ300 מיליארד דולר.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מתוך חשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

מאות מהגרים שהגיעו ליוון דרך לוב, השבוע / צילום: ap, nicolas koutsokostas

מדיניות ההגירה של האיחוד האירופי קורסת, וכל מדינה פועלת למען עצמה

שוטרים פולנים מסיירים על הגבול עם גרמניה, מהגרים נשלחים לכלא ביוון וקטטות מתרחשות בין פעילי ימין קיצוני לפליטים בספרד ● מדינות אירופה נוטשות את הניסיון לטפל באופן מתואם במשבר הפוקד את היבשת, ודואגות לאינטרס של עצמן בלבד

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

האוצר נגד יבואני הרכב הגדולים: 160 דגמים ביבוא מקביל יזכו להטבה

האוצר פרסם טיוטה המגבשת מנגנון שיפחית באופן יחסי את מס הקניה על דגמי רכב שמייבאים יבואנים עקיפים פורסמה היום להערות הציבור ● הערכות: המהלך עשוי להפחית את הכנסות המדינה ממסים בהיקף של כ-10 מיליון שקל בשנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ באירוע בבית הלבן: "יש חדשות טובות בנושא עזה"

מאות דרוזים חצו לשטח סוריה, צה"ל נערך לימי קרב ● כ"ץ באיום חריף רגע לפני תקיפת חיל האוויר, הדרוזים הודיעו על שביתה כללית ● תקרית קשה בעזה: 19 נרמסו למוות בחלוקת מזון ● ישראל הודיעה על פשרות נרחבות בסוגיית הפרימטר וציר מורג. הערכה אופטימית: המו"מ בסוגייה הזו יסתיים בקרוב בהסכמות ●  ● 50 חטופים - 649 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מטוסי איזיג'ט וריינאייר / צילום: Shutterstock

יעד הטיסות הפופולרי שהופך כעת לפחות נגיש ופחות משתלם

ענקית הלואו קוסט איזי ג'ט הודיעה כי תדחה את חזרתה לארץ עד למרץ בשנה הבאה ● בין היעדים שנפגעו: לונדון, אמסטרדם, ברלין ומילאנו ● השאלה הגדולה היא האם חברות תעופה נוספות ילכו בעקבותיה - ובראשן ריינאייר שנערכת לחזור באוקטובר הקרוב

פרויקט פינוי בינוי ולידו בתים פרטיים / צילום: ליאור פתאל

התחדשות עירונית: צמוד קרקע לא יוכל לעכב שכונה שלמה

בית המשפט פותח פתח לאכיפת פינוי־בינוי גם בבתים פרטיים, באמצעות פירוק השיתוף בעסקת קומבינציה ● פסק דין שניתן לאחרונה בעניין פרויקט "הבושם" בתל אביב, עשוי לסמן מפנה של ממש בתחום ההתחדשות העירונית

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

התעשיינית ששווה 2 מיליארד שקל מעמידה תרומת ענק לשלושה בתי חולים

קרן כהן-חזון, בעלת השליטה בתורפז, תורמת 1% ממניות החברה מתוך החזקותיה האישיות לבתי החולים בילינסון, שיבא וסורוקה ● שווי התרומה מוערך בכ-47 מיליון שקל

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית הודיעה כי לא תתייצב לשימוע השני להדחתה: "הליך פסול מיסודו"

גלי בהרב־מיארה שיגרה מכתב לוועדת השרים המיוחדת, בו מסרה כי "הזמנה לשימוע נוסף 'לפנים משורת הדין', אינה הופכת הליך פסול מיסודו להליך חוקי" ● היועמ"שית חזרה על העמדה שהביעה בבג"ץ: "מצב בו תוכל הממשלה לסיים כהונה של יועמ"ש, בלי בקרה ומתוך שיקולים זרים וחלילה מושחתים, מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק"

ברק רוזן ואסף טוכמאייר / צילום: איל יצהר

החברה של ברק רוזן, אסי טוכמאייר ואדם נוימן מציגה: תשואה של אלפי אחוזים בשלוש שנים

עדיין ללא הכנסות משמעותיות אך עם הבטחות לעסקי נדל"ן ענפים בפלורידה ועם משקיע עוגן בדמותו של נוימן מ-WeWork, מניית קנדה גלובל הניבה תשואה של פי 40 לבעליה

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

רמי לוי יטיס אתכם לניו יורק: ישראייר חוזרת לקו שנטשה. כך זה יעבוד

חברת ישראייר קיבלה אישור להפעיל טיסות מישראל לארה"ב, לאחר שבאפריל האחרון קיבלה אישור זמני לכך ● הגדלת התחרות בקו המבוקש חשובה במיוחד לאור העובדה שבמלחמה חברות התעופה האמריקאיות לא פעלו ביציבות בישראל

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה, עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

איציק עוז ואייל בן סימון / צילום: עומר עוז, ענבל מרמרי

מיליארד שקל מביטוח: הסוכן שהוכיח - אקזיטים עושים לא רק בהייטק

הפניקס, קבוצת הביטוח הגדולה בישראל, מגדילה את החזקתה בעסקי סוכנויות הביטוח שבשליטתה, באמצעות רכישת מניותיו של היו"ר איציק עוז תמורת 763 מיליון שקל ● עוז, שהפך בשנים האחרונות לשיאן השכר בקבוצה, יקבל גם מניות חסומות בהיקף של 32 מיליון שקל

ירידה בגניבות הרכב הובילה לירידה במחירי הביטוח / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מתחילת השנה ירדו מחירי ביטוח הרכב ב־4%, כך עולה מנתוני Wobi ● מגמה זו משתקפת גם במדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע ● בענף מסבירים את השינוי בצניחה בהיקף הגנבות והאיסור על כניסת פועלים פלסטינים ● אילו דגמים רשמו את הירידה החדה ביותר והאם המגמה צפויה להימשך?

מסעדת ''המזנון'' של אייל שני במלבורן שהושחתה בתחילת יולי ע''י מפגינים פרו־פלסטינים / צילום: Reuters, Alex Zucco / SOPA Images

האנטישמיות גואה: בריטניה מנרמלת, בארה"ב חוזר דימוי "הבוגד היהודי"

בעיצומו של גל אנטישמיות, בעולם מתחילים לחפש דרכי התמודדות חדשות ● יועצים ראשיים לענייני אנטישמיות מפרסמים הצעות איך להילחם בה בלונדון ● באוסטרליה מוצעים "49 צעדים" לטפל בבעיה העמוקה ● בארה"ב, ימין קיצוני טוען שעבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין היה סוכן ישראלי - והלחץ גובר על טראמפ לחשוף את רשימת קשריו ● ישראל נדרשת לחשוב מה ביכולתה לעשות, מעבר להסברה

WSJ: כך השתפרו האיראנים בשיעורי פגיעת הטילים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: וול סטריט ג'ורנל מסבירים איך טילים איראנים הצליחו לפגוע במטרות בישראל, החות'ים מוכרים נשק ברשתות חברתיות כמעט באין מפריע, ומי יממן את ארגוני הסיוע במזרח התיכון? ● כותרות העיתונים בעולם

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

הפיצול שמטלטל את ענקית המזון: האם וורן באפט יאבד את הסבלנות?

השמועות על פיצול בקראפט היינץ מעוררות גל ספקולציות שברקשייר האת'אוויי שוקלת למכור את חלקה בחברה ● בינתיים, שני נציגים של ברקשייר פרשו מהדירקטוריון, מה שפותח את הדלת למכירת מניות ● וגם, לאחר שמניית קראפט היינץ ירדה ב-60% ב-10 שנים, איך זה שבאפט מורווח על ההשקעה

לייטריקס הישראלית מציגה את מודל ה–AI / צילום: צילום מסך מסרטון של לייטריקס

פי שמונה מהסטנדרט בשוק: כך ייראו בקרוב סרטוני ה-AI

חברת לייטריקס הישראלית הציגה את מודל ה-AI הראשון בעולם שתומך בהפקת קליפים באורך של יותר מ-60 שניות, פי שמונה מהסטנדרט הקיים בשוק ● אפליקציית המזומן הדיגיטלי קאשקאש חתמה עם חברת הפינטק נאייקס על הסכם לשיתוף פעולה ● וגם: ארגון בני ברית הקים מוקדי סיוע חירום למפונים בערים ברחבי הארץ ● אירועים ומינויים

מלון ענבל בירושלים, מהנכסים שנבנו על קרקעות הפטריארכיה / צילום: איל יצהר

"כספי ציבור נגזלו": העליון בביקורת קשה על קק"ל בפרשת קרקעות הפטריארכיה

ביהמ"ש ביטל את חיוב הפטריארכיה היוונית־אורתודוכסית לשלם לחברה בבעלות קק"ל 13 מיליון דולר בעקבות מרמת ענק בירושלים, במסגרתה הוחכרו כביכול קרקעות בשכונות כגון רחביה ל־999 שנים תמורת 16 מיליון דולר ● "ההתנהלות מעלה תהיות במישור החוקיות"

בריכות דגים של חברת אקווה מעוף / צילום: צילום מסך יוטיוב

חברת חוות הדגים מישראל שהוערכה בעבר בכמיליארד דולר מבקשת הסדר חוב

אקווה מעוף, המקימה מתקנים לגידול דגי מאכל, מבקשת את ההסדר בשל חובות של 190 מיליון שקל ● אם ההסדר יאושר, יהפכו קרנות ההשקעה האלטרנטיביות של מגדלור, נושה מרכזי של אקווה מעוף, לבעלות השליטה בחברה

הדמיית פרויקט המסילה המזרחית / הדמיה: רכבת ישראל

המאבק שתוקע פרויקטים תחבורתיים קריטיים בשווי מיליארדי שקלים

עימות מתמשך בין רכבת ישראל לנתיבי ישראל מוביל לעיכובים בפרויקטים תחבורתיים קריטיים, בהם המסילה המזרחית שנועדה להפחית את העומס ולהגביר את תדירות הרכבות ● גורמים בענף טוענים: העיכובים נובעים משיקולים פוליטיים ומניסיונות לחבל בהצלחת המתחרה