מה שכנע את טראמפ לאפשר לאנבידיה למכור את שבב ה־AI שלה לסין

שבוע לאחר שחצתה לראשונה שווי של 4 טריליון דולר, ממשל טראמפ התיר לאנבידיה למכור מחדש את שבב הבינה המלאכותית שלה לסין • מאחורי הקלעים: הפסדים של מיליארדים, מסע שכנועים של המנכ"ל - וחשש מאובדן היתרון האמריקאי בתעשייה לטובת חברות מקומיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Alex Brandon
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Alex Brandon

באפריל האחרון, כשהממשל האמריקאי בראשות הנשיא דונלד טראמפ הטיל מגבלות חדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית לסין, ובכלל זה אסר את מכירת שבב ה־H20 של אנבידיה , היה נדמה שמדובר במכה כואבת במיוחד לענקית שכבר אז צמחה בשיעורים חסרי תקדים.

טראמפ אישר: אנבידיה תחזור למכור את שבבי ה-AI שלה לסין
מנכ"ל אנבידיה בטוח: הבינה המלאכותית דווקא תייצר משרות חדשות

אנבידיה עצמה העריכה כי האיסור הוביל למחיקה מיידית של מלאי בשווי כ־5.5 מיליארד דולר. ממשל טראמפ הסביר את המהלך ככזה שנועד להאט את התקדמותה של סין בתחום הבינה המלאכותית, כמו גם נשען על ההנחה ששבבים כמו H20 עלולים להגיע לשימושים צבאיים של המעצמה. אבל מאחורי הקלעים, אנבידיה לא חיכתה שהסערה תחלוף.

בפעם הראשונה זה שנים, ג'נסן הואנג, מייסד ומנכ"ל החברה לבש חליפה, עלה על מטוס לסין ונפגש עם בכירים בממשלה ובתעשייה. לפי שלל גורמים, הוא ביקש להרגיע את הלקוחות המקומיים ואמר להם בפשטות: "אל תעברו לחברות הסיניות. תנו לי כמה חודשים, ואני אסדר את זה". ואכן, בשבוע שעבר הגיע לוושינגטון, לפגישה עם הנשיא טראמפ עצמו כמו גם בכירי ממשל אמריקאים נוספים, כחלק ממסע שכנוע שמטרתו להחזיר את אנבידיה לעמדת מפתח בשוק הסיני - מבלי לחצות קווים אסטרטגיים.

האנליסטים אופטימיים לגבי המניה של החברה היקרה בעולם
מניית אנבידיה הרגילה את השווקים ואת המשקיעים בשנתיים וחצי האחרונות לשבירת שיאים תדירה. 

באמצע השבוע שעבר היא עשתה היסטוריה פעם נוספת כשהייתה לחברה הראשונה שמגיעה לשווי שוק של יותר מ־4 טריליון דולר. זאת הודות לזינוק של כמעט 16% בחודש האחרון במחיר המניה, תוך שהיא משלימה קפיצה של יותר מ־22% מתחילת השנה.

"אנבידיה ניצבה בפני שלושה חששות, וכולם הופרכו לאחרונה", מסביר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, את הראלי האחרון במחיר המניה. "הראשון הוא שגל ההשקעות של החברות הגדולות בבינה מלאכותית ייעצר, מה שלא רק שלא קורה, רק ההפך".

"החשש השני היה שמודלים כמו Deepseek הסיני יהוו תחרות זולה יותר לשבבים שלה. אלא שבסוף התברר שהמודל משתמש במנועים קיימים, כמו Gemini ו־Chat GPT, שנשענות על התשתית של אנבידה. החשש האחרון, נגע לחשיפה המופחתת לסין, אבל לא ראינו את זה עוצר את הצמיחה של החברה. כך שכל שלושת החששות האלה הופרכו, והחברה ממשיכה להרוויח ולצמוח, ובמקביל להתקדם בייצור הדורות החדשים של מוצריה", מסכם וסצ'ונוק.

האנליסטים בארץ ובוול סטריט ממשיכים להיות אופטימיים לגבי המניה. קונצנזוס האנליסטים מעניק לה מחיר יעד ממוצע של 174.3 דולר, המשקף אפסייד של כ־6% על שער המנייה הנוכחי. מתוך 67 אנליסטים המסקרים את החברה, 51 מחזיקים בהמלצת "קנייה", שמונה מחזיקים בהמלצת "החזק", ואילו רק אנליסט אחד מחזיק בהמלצת "מכירה".

נקודת מבחן חשובה לאנבידיה צפויה בסוף אוגוסט אז צפויה החברה לפרסם את תוצאותיה לרבעון הראשון.

התוצאה לא איחרה לבוא. ביממה האחרונה הודיעה אנבידיה כי קיבלה אור ירוק מהממשל לחזור ולמכור מחדש את שבב ה־H20 לסין. עם היוודע הדבר, מניית אנבידיה זינקה בכ־4.5% במסחר המאוחר, ובאסיה נרשמה תגובת שרשרת: מניות של מפעילות דאטה סנטר מרכזיות בסין זינקו בעוצמה, כמו למשל Range Intelligent Computing שנסקה ב־9.8%, GDS Holdings שקפצה ביותר מ־10%, וחברות נוספות כמו Beijing Sinnet ו־Kehua Data שרשמו עליות של 6%־7%.

העיתוי לא מקרי

ההחלטה של ממשל טראמפ לא התקבלה בחלל ריק, אלא בתזמון שנראה מתוכנן בקפידה. כאמור, מאז נכנס לתוקף האיסור באפריל, אנבידיה ספגה פגיעה כלכלית דרמטית, שכללה הערכות פנימיות לאובדן הכנסות כולל של עד 15 מיליארד דולר.

אבל מספר חודשים לאחר מכן ותוך כדי המגבלות הללו אנבידיה הצליחה, לראשונה בהיסטוריה, לחצות את רף שווי השוק של 4 טריליון דולר, והפכה לסמל העליונות הטכנולוגית האמריקאית. כלומר, נוצר מצב בו קשה להצדיק מדיניות שמחלישה דווקא את השחקן החזק ביותר של ארה"ב. הואנג ניצל את המומנטום: בפגישה עם טראמפ בשבוע שעבר, הוא הבהיר שמניעת מכירה של H20 פוגעת ביכולת של ארה"ב להוביל את תעשיית הבינה המלאכותית, בעוד שסין כבר מצאה פתרונות מקומיים, בראשם שבבים של ענקית האלקטרוניקה הסינית וואווי. הטיעון הכלכלי פגש את ההיגיון הגיאו־פוליטי, והמגבלות, כך מסתבר, התרככו.

מעבר לכך, בשבועות האחרונים נרשמה התקרבות זהירה בין ארה"ב לסין, כולל הפחתת מכסים הדדית וניסוח עקרוני של מסגרת סחר חדשה. בתוך המערכת העדינה הזו, התחזק הלחץ לפתוח מחדש ערוצי יצוא קריטיים לשני הצדדים, ובהם טכנולוגיות מתקדמות ושבבים. מספר אנליסטים בתחום מציינים בין היתר כי שבבים מסוימים של וואווי כבר עוקפים את ה־H20 בביצועים נקודתיים, כך שהמשך האיסור לא רק שלא יבלום את ההתקדמות הסינית, אלא אף יעניק לה יתרון. מבחינת הבית הלבן, הגיעה השעה לבחון מחדש את האפקטיביות של המגבלות, ולפעול בפרגמטיות: לאפשר מכירה מוגבלת, לשמור על היתרון של אנבידיה בתעשייה, ולוודא שסין ממשיכה להיות תלויה בתשתית אמריקאית - גם אם במשורה.

לא רק H20

חזרתה של אנבידיה לסין לא מתבססת רק על שבב אחד. לצד קאמבק ה־H20, שבב AI משונמך שפותח במיוחד כדי לעמוד במגבלות היצוא הקודמות שהוטלו על החברה עוד תחת ממשל ביידן, הכריזה אנבידיה גם על השקת שבב חדש בשם RTX Pro, שאותו היא מגדירה כ"תואם מלא לרגולציה האמריקאית". השבב החדש צפוי לא רק להוות אלטרנטיבה למקרה של שינוי מדיניות נוסף, אלא גם לשדר לשווקים ולמחוקקים שענקית השבבים יודעת לשחק לפי הכללים, תוך שמירה על עליונות טכנולוגית.

כפי שמסביר שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, מדובר בעוד דוגמה לקצב ההתפתחות הייחודי של אנבידיה: "החברה מכפילה את ביצועי השבבים שלה כמעט כל שנתיים. אז גם כשאתה מוכר לשוק הסיני שבבים 'משונמכים', הם בפועל מאוד מתקדמים, רק בני דור קודם. הזמן הוא פקטור קריטי". המשמעות: כל מגבלה רגולטורית היא זמנית בלבד, והפער בין הדורות נשמר כמעט תמיד לטובת אנבידיה, מה שמאפשר לה לעמוד בדרישות היצוא מבלי להישאר מאחור. כלומר, למרות שאנבידיה השיקה את השבב החדש כחלק מתוכנית גיבוי - ייתכן וקרבות נוספים עוד לפניה. בעוד כשנה וחצי צפויה החברה להשיק את הדור הבא של השבבים של סדרת "בלאקוול" ושם, מעריך כהן, ההגבלות והאיסורים של הממשל יתחדשו.

עם זאת, חשוב לציין כי עבור הרבה מהשחקנים הסיניים, אנבידיה לא נתפסת כעוד ספק, אלא כתשתית בסיסית ל־AI. לדבריו של אסטרטג ההשקעות קני נג מהונג קונג, "המפעילים הסינים פשוט לא מצאו תחליף ברמה של אנבידיה".

הפחד הכי גדול של ג'נסן

אם יש דבר אחד שמדיר שינה מג’נסן הואנג, כך לפי כהן, זה לא בהכרח הפיקוח האמריקאי, אלא האפשרות שסין תלמד להסתדר בלעדי אנבידיה ולהאיץ את הפיתוח המקומי. לדוגמה, השבבים החדשים של וואווי, אף שאינם משתווים לאנבידיה ברמת העיבוד או היעילות האנרגטית, נחשבים יותר ויותר ל"טובים מספיק" עבור השוק המקומי, בעיקר כי החשמל בסין זול יחסית, ואין מגבלה על היקפי הצריכה. "אם שמים עשרות אלפי שבבים כאלה בדאטה סנטר, למרות שהם צורכים הרבה אנרגיה, מקבלים מערכת שעובדת לא רע בכלל", אומר כהן. לכן, לדבריו, ייתכן שהואנג לא רק שכנע את טראמפ לאשר את ה־H20, אלא גם הסביר לו למה המשך המגבלות דווקא יפגע באינטרס האמריקאי.

כשנשאל לאחרונה האם יש אמת בטענה שהצבא הסיני עושה שימוש בשבבי החברה, השיב בפשטות: "כנראה שלא", והוסיף שאין מקום למסקנות חפוזות מצד מקבלי ההחלטות בארה"ב, כך בין היתר לפי דיווח ביאהו פייננס. הוא הזהיר מפני מדיניות שעלולה להחטיא את מטרותיה: "בסוף, אם נתרחק מסין - היא תמצא תחליף, ודי מהר", אמר. "ואם נאבד רלוונטיות שם, נאבד אותה גם באירופה, בדרום אמריקה, בהודו, בכל מקום". את דבריו סיכם כך: "כן, צריך לשחק הגנה כשצריך, אבל אסור לשכוח להישאר במשחק".