גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבה האמיתית להתערבות העובדים של קופת חולים כללית בפרשת פיטורי המנכ"ל

לאחר השביתה בשבוע שעבר, בסביבת ועד קופ"ח כללית טוענים כי משרד הבריאות רוצה לשלוט בתקציב הקופה ועלול לסגת מהסכמי עבודה שנחתמו ● זאת, על רקע עתירה שהגיש הדירקטוריון לבג"ץ נגד ההחלטה להקים ועדת בדיקה ● בית המשפט ביקש תגובה מקדמית עד יום ראשון. הכללית: "דנציגר ימשיך לעבוד" ● בסביבת משרד הבריאות דוחים את הטענות

שביתה בסניף של קופת חולים כללית במחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט
שביתה בסניף של קופת חולים כללית במחוז ירושלים / צילום: ללא קרדיט

דירקטוריון שירותי בריאות כללית עתר היום (א') לבג"ץ בבקשה לבטל את החלטת משרד הבריאות על הקמת ועדת בדיקה בעניינה. בעתירה לבג"ץ טענה הקופה כי המשרד מונע משיקולים זרים ומתוך רצון למעורבות גדולה יותר בהתנהלות הקופה ותקציבה. ההחלטה למינוי הוועדה היא גם זו שהובילה את ועד עובדי הכללית להכריז בשבוע שעבר על שביתה, אשר נעצרה על-ידי בית הדין לעבודה.

קופ"ח כללית עותרת לבג"ץ נגד משרד הבריאות
בית הדין לעבודה: להפסיק מיד את השביתה בקופת חולים כללית

ועד העובדים הארצי של הכללית טען, בניסיון להגן על השביתה, כי היא באה בתגובה ל"ניסיון של גורמים חיצוניים לקצץ ולפגוע בשכרנו, לעצור קליטת עובדים נוספים, לבצע פיטורי צמצום ולכאורה ייעול, לחסום את העובדים המצוינים שלנו מלהתקדם ולהצניח במקומם אנשים מבחוץ".

ואולם הטענות הללו נשללו מכל וכל על-ידי משרד הבריאות, אשר טען כי אין לו כוונה להתערב במינוי מנכ"ל חדש; כי אין לו כוונה למנות חשב לקופה, אשר ממילא מתנהלת היטב תקציבית; וכי כל מה שמעניין אותו מתחילת הדרך הוא הסדרת יחסי הדירקטוריון וההנהלה.

אם כך, מדוע הוועד והדירקטוריון מתעקשים בעתירה כי משרד הבריאות מנסה "להשתלט על הקופה ומשאביה"? שיחה עם גורם המקורב לוועד שופכת אור על האישום ועל הקשר של הדברים ליחסי העבודה בארגון.

תקנים לא אוישו

הסיפור מתחיל בהסכם הייצוב שנחתם בתחילת השנה בין הכללית לבין משרד הבריאות. הסכם הייצוב הגדיר כיצד תתמודד הקופה עם גירעונות שנוצרו לה, ובתמורה משרד הבריאות הקצה לה תקציבים עודפים בתחומים מסויימים כדי לסייע לה לסגור את הגירעון. קופות החולים מתנהלות בדרך-כלל בגירעון, והסכם הייצוב הוא כלי מוכר במערכת הבריאות. דווקא הכללית נחשבת לקופה שמתנהלת היטב בתוך מסגרת התקציב, במיוחד בזמן האחרון. למעשה, גורמים בשוק כבר טענו בעבר כי מנכ"ל הקופה נעתר לסכם ייצוב קשוח במיוחד, ומכאן ההצלחה שחוגגת הכללית בעמידה ביעדיה.

טענת הגורם המקורב לוועד היא כי הסכם הייצוב לא נחשף לציבור, ואף לא לוועד עצמו. עוד נטען כי לאחר חתימתו, הוועד החל לשים לב כי הנהלת הקופה מפסיקה בהדרגה לעמוד בסעיפים מתוך הסכם העבודה שנחתם ביניהם. למשל, לא אוישו תקנים חדשים שהובטחו. נציין כי גורמים אחרים המקורבים להנהלת הקופה טוענים כי לא היו הפרות כאלה.

הוועד פנה להנהלת הקופה וביקש לחתום על הסכם חדש ובו אישרור התחייבויות מהסכם העבודה הראשי, ואכן ראש הוועד פרוספר בן חמו והמנכ"ל אלי כהן הגיעו להסכמות לגבי קליטת עובדים חדשים והטבות שכר. אולם זמן קצר לאחר מכן, ובטרם התקבל אישור משרד הבריאות להסכמות הללו, נודע לוועד כי המנכ"ל אלי כהן הודיע על התפטרותו.

אלי כהן / צילום: כללית

"בשלב הזה כבר היה חוסר אמון מוחלט בין הוועד למנכ"ל ולמשרד הבריאות", אומר הגורם. "משרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה, עניין חריג מאוד. אחת ההחלטות של ועדת בדיקה יכולה להיות למנות חשב ממונה לקופה, שיפקח על כל שקל שהקופה מוציאה, או מנהל מורשה. במקרה שממנים מנהל מורשה, הוא לא מחויב לעמוד בהסכמים עם הוועד".

לא נשלל מינוי חשב

משרד הבריאות טען כי לא ימנה חשב ממונה, אך לא שלל אפשרות של מינוי מנהל מורשה, אם ממצאי ועדת הבדיקה יצדיקו זאת. אלא שגורמים ממשרד הבריאות טוענים כי אין קשר בין מינוי מנהל מורשה לסוגיות שעל הפרק.

אך הגורם, המייצג את עמדת הוועד, לוקח את הדברים צעד אחד קדימה: "למרות שהכללית כרגע במצב תזרימי מצוין, בין היתר בעקבות הסכם הייצוב, מלחמת 'חרבות ברזל' מאתגרת מאוד וצפויה לאתגר הלאה את התקציב של הכללית. בשנת 2025 תקציב קופות החולים ובתי החולים הוא 48.5 מיליארד שקל, והכללית אחראית בערך על חצי ממנו. ככל שמשרד הבריאות מעורב עמוק יותר בקופה, כך הוא יכול לחסוך יותר, באופן שלדעתי צריך להטריד מאוד את המבוטחים".

אותו גורם אומר כי "בשנים האחרונות מונו חשבים מלווים לחמישה בתי חולים ממשלתיים, וההשפעה על יחסי העבודה שם מראה לנו מה עלול לעלות גם בגורלנו".

לעומת זאת, גורם אחר המקורב למשרד הבריאות אומר: "אנחנו פגשנו את הטענות הללו רק בבית הדין. אם מישהו רוצה לטעון טענות מוגזמות כאלה המנוגדות לכל מה שנאמר ונעשה על-ידינו עד כה, חובת ההוכחה עליו. הסוגיות שבהן אנחנו עוסקים לא נוגעות לעובדים, ומנגד אנחנו תוהים על עוצמת ההתנגדות של הכללית לוועדת הבדיקה הזו. ממה הם כל-כך חוששים?".

יו"ר ארגון עובדי הכללית, פרוספר בן חמו, נימק את השביתה בבית המשפט ביום חמישי בכך ש"המנכ"ל מסתיר מאיתנו את הסכם הייצוב שפגע, ביטל והקפיא הסכמים שלנו. חתמו איתנו דברים ולא מיישמים אותם. העובדים בחרדה, מתפוצצים. אין תקנים, יש עומס רב. חסרים עובדים במנהל ובמשק. בקורונה שתקתי ועבדנו עם מה שיש - נתנו שירות עם כל הלב. אבל העובדים שלנו שחוקים, גמרו אותם".

יריית הפתיחה

יריית הפתיחה לדרמה שמטלטלת את קופת חולים כללית הייתה הודעת המנכ"ל אלי כהן על פרישתו לפני כחודש. משרד הבריאות הקפיא את תהליכי האיתור למנכ"ל חדש, בטענה כי תחלופת המנהלים בקופה מהירה מדי ומקשה עליה להתנהל כראוי, וכי היא נובעת מדומיננטיות יתר של הדירקטוריון. לכן, משרד הבריאות הפעיל סעיף בחוק ביטוח הבריאות המאפשר לו לבדוק ואף להתערב בפעילות הקופה אם הוא חש כי התנהלותה פוגעת במתן השירותים. בשבוע שעבר כאמור הודיע משרד הבריאות כי בכוונתו למנות ועדת בדיקה לקופה.

דירקטוריון הכללית דרש מבג"ץ להקפיא את הקמת הוועדה בשם הקופה, בטענה כי לא ניתנה לה שהות לבחון בעצמה ולתקן, אם יהיה בכך צורך, את יחסי העבודה בין הדירקטוריון להנהלה, וכי לא פורטו הליקויים שאותם עליה לתקן. לטענת הדירקטוריון, לא ניתן לעבור לשלב ועדת הבדיקה בלי למצות את התהליכים הללו.

במסגרת העתירה שהוגשה על-ידי הדירקטוריון, נרשמו גם טענות משמעותיות נגד התנהלות מנכ"ל הקופה, אלי כהן. בין השאר, העותרים ציינו כי היו לו יחסי עבודה עכורים עם הסמנכ"לים, שחלקם עזבו בעקבות זאת - ולא בגלל הדירקטוריון. נחשף כי "מידע הועבר מסמנכ"ל על קבלת הטבות כספיות, שלאחר בירור והמלצה של הדירקטוריון הושבו על-ידי המנכ"ל".

יתרה מכך, טענות חמורות התייחסו ל"ניסיונות התערבות בחוות-דעת מקצועית של שומרי סף באופן שהיה עלול להסב נזק ממשי לכללית", וכן "אי-יישום ואי-קידום מספקים של החלטה אסטרטגית של הדירקטוריון, שהדיון בה גרר תגובות בלתי ראויות של המנכ"ל כלפי הדירקטוריון".

בעתירה צוין כי משרד הבריאות ביקש שכהן יישאר בתפקידו, לפחות עד ייצוב שדרת ההנהלה של הקופה, וגורמים עמם שוחחנו בעבר ציינו את הקרבה בין הצדדים. הטענות נועדו, בין היתר, כדי להסביר מדוע תחלופת המנכ"ל הייתה מוצדקת.

בית המשפט קבע כי המשיבים יגישו תגובה מקדמית לעתירה ולמתן צו ביניים עד יום ראשון הקרוב.

מכללית נמסר בתגובה: אנו מברכים על החלטת בית המשפט ונמשיך במאבקנו הצודק. החלטת כבוד השופט עופר גרוסקופף להורות למשרד הבריאות להבהיר מדוע הוא חושב שיש לו סמכות להתערב בעבודת הקופה - היא נכונה ומוצדקת. עבודתו של פרופ' דנציגר תימשך כסידרה והוא צפוי להגיש המלצותיו בעוד כשבועיים. אנו נשקף המלצות אלה למשרד הבריאות ונפעל ליישמן.

תגובתו של אלי כהן לא התקבלה עד לפרסום הידיעה.

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

S&P 500 ונאסד"ק נסגרו בשיא נוסף; אינטל צנחה ב-8.5%

אינטל צללה אחרי שפרסמה אמש את תוצאות הרבעון השני ● לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה התרוממו ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

מה קורה בקופת החולים הגדולה במדינה? / צילום: Shutterstock

הפרישה, הסערה והשביתה: מה באמת קורה בקופת חולים כללית?

שלושה מנכ"לי כללית פרשו בארבע שנים, ובמשרד הבריאות מימשו את הזכות להתערב בהתנהלותה ● הם מתעקשים כי רק יסדירו את יחסי ההנהלה והדירקטוריון, אך בקופה דואגים מהתערבות פוליטית, שליטה בתקציב והפיכתה לברז ג'ובים ● אילו מהחששות סבירים, ומה כל אחד מהגורמים רוצה להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים ● בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה המפתיעה שרוכשת את מערכת הדגל של אלביט

בזמן שאלביט משלימה חוזה ביעד קשה במיוחד באמריקה הלטינית, ארה"ב בוחרת להעתיק מל"טים מתאבדים דווקא מאיראן, וטורקיה מרחיבה את נוכחות המל"טים שלה במזרח התיכון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

''דלעת השטן'' / צילום: דניאל לילה

המסעדה הזאת כבר בת 15, ועדיין מרגישה הכי רלוונטית שיש

מה צריך יותר מביסטרו קלאסי עם מנות קבועות שמבוצעות היטב, תוך התחשבות בעונתיות, ובעיקר – בהנאה המלאה של הסועד

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"

העיזבון, הסכסוך ופסק הבורר: תיק וינרוט נפתח שוב / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

תיק וינרוט: הסיפור המלא מאחורי פסק הבורר שמטלטל את ענף המשפט

יותר מעשור של סכסוך ובוררות הוכרעו לפני כחודשיים עם פסק שקבע כי עו"ד יעקב וינרוט המנוח נטל שלא כדין עשרות מיליוני דולרים ● צללנו ל־500 העמודים כדי להבין מה עומד מאחורי ההחלטה, ששופכת אור חדש על דמותו ומטילה תשלום עתק על עיזבונו ● ויש מי שבטוח שהבורר איתן אורנשטיין החמיר יתר על המידה: "לא הייתה לו תוכנית תרמיתית"

באי הכנס / צילום: תמר מצפי

האנשים והתמונות מכנס MAD של גלובס

כנס השיווק והפרסום השנתי של גלובס שהתקיים בתל אביב אירח מאות מבכירי התעשייה ● בכנס נחשפו: מדד המותגים של גלובס לשנת 2025, הפרסומת האהובה והזכורה ביותר בעשור האחרון ומדד מיתוג המעסיק של העיתון ● אירועים ומינויים

גם זה קרה פה / צילום: רויטרס - Florion Goga

הקבלנים מודאגים מהמכה לרוכשים, אבל בפועל, בעיקר מהשורה התחתונה

רשות ניירות ערך לא סתם נגד המשפיענים ● במשרד החוץ הבינו שחייבים לחבק את אוקראינה ● והקבלנים לא הגיעו מהחלל החיצון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר