משרד הבריאות הודיע היום (ג') על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית, למרות מאמצי הקופה לדחות את המהלך. מה אמורה ועדה זו לבדוק? מי יעמוד בראשה? מהן הסוגיות העיקריות עליהם חולקים המשרד והכללית? גלובס עושה סדר.
● גורם במשרד הבריאות על המשבר בכללית: "לא מרוצים מהתשובות שקיבלנו"
● שליש מחדרי הניתוח נמחקו: מי יממן את השיקום של ביה"ח סורוקה?
מדוע מכנס משרד הבריאות ועדת בדיקה לכללית?
שר הבריאות כינס את ועדת הבדיקה במסגרת סעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, בעקבות התפטרות מנכ"ל הקופה אלי כהן לפני כחודש, ותחלופה גבוהה של מנהלים בשנים האחרונות. לטענת משרד הבריאות, התחלופה קשורה ליחסים בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון בראשות היו"ר יוחנן לוקר, והיא מפריעה להתנהלות התקינה של הקופה.
מה דעתה של הכללית על המהלך?
הכללית טוענת כי על פי החוק, משרד הבריאות חייב להבהיר לה מה בדיוק הם הליקויים בעבודתה, וכן לתת לה שהות לתקנם, בטרם ניתן יהיה על פי החוק למנות את ועדת הבדיקה. הכללית מינתה את השופט בדימוס פרופ' יורם דנציגר לייעץ ולהנחות הקופה לגבי היחסים העתידיים בין ההנהלה לדירקטוריון (אך לא לחקור את המצב אחורה). מבחינת הקופה, בכך היא פועלת לתקן את הליקויים בעצמה, ולכן מייתרת ועדת בדיקה.
אולם ממשרד הבריאות נמסר כי בתשובה לשאלות המשרד מייד לאחר פיטוריו של כהן, ענתה הכללית כי "חלופי המנהלים לא פוגעים ביציבות הניהולית של הכללית", וכי "הדירקטוריון סבור כי הוא אינו נדרש לעסוק בשינויי הכללים הנוגעים לדרכי העבודה של הדירקטוריון והעומד בראשון עם הנהלת הקופה". גורמים במשרד הבריאות מסרו כי מבחינת המשרד, דברים אלה מספיקים כדי להבין כי הקופה לא תוכל לתקן את הליקויים בעצמה, ולכן אפשר לעבור לשלב הבא בתהליך, כלומר לוועדת הבדיקה הרשמית של משרד הבריאות.
מהכללית נמסר בתגובה: ״מדובר בוועדה מיותרת וחסרת תקדים, בעיקר על רקע השבחים הבלתי פוסקים שהנהלת משרד הבריאות נותנת לקופה על תפקודה בשנים האחרונות. בכוונתנו להתמקד בעבודתו של שופט העליון בדימוס, יורם דנציגר, שמקובל גם על מנכ״ל משרד הבריאות, ואשר אמור להגיש את המלצותיו בתוך זמן קצר. אנו בטוחים שלאחר שמשרד הבריאות יקבל את ההמלצות, הוא ימצא שאין מקום לעבודת הוועדה. הכללית תמשיך להיות המוסד המוביל במערכת הבריאות הישראלית ותשרת נאמנה את לקוחותיה״.
אז מה יקרה עם העבודה של דנציגר?
משרד הבריאות דורש את הפסקת עבודתו של דנציגר. תחילה, ביקש המשרד לשלב את דנציגר לוועדת הבדיקה שלו, אך מהלך זה לא צלח. "לא הגיוני שיהיו שני תהליכים, שני תשאולים של אותם אנשים", אומר הגורם ממשרד הבריאות. "לוועדת הבדיקה שלנו יש סמכויות מסויימות לתשאל על פי חוק, שלגורמים מן הקופה אין. אם הקופה אמרה תחילה שאין לה מה לבדוק, לא סביר שהבדיקה שהיא תעשה בעצמה תהיה מספקת".
אולם כרגע, הכללית אינה מראה כוונות להפסיק את עבודתו של דנציגר חרף דרישות המשרד, ולא ברור מה תהיה תגובת המשרד לכך.
מי יכהן בועדת הבדיקה?
חברי הועדה יהיו: עו"יד יואל בריס, פרופ' ארז און, פרופ' מרים ביטון מרקוביץ, עו"ד טידה שמיר וניר קידר.
מה יכולות להיות תוצאות פעילות ועדת הבדיקה?
הוועדה תמליץ על חלוקת תפקידים מדוייקת יותר בין הנהלת הקופה לבין הדירקטוריון והעומד בראשו. תיבחן גם אפשרות להגבלת היקף המשרה של יו"ר הדירקטוריון, שכרגע מכהן במשרה מלאה כיו"ר פעיל. זאת בניגוד לקופות האחרות (שהן גם יותר קטנות ופחות מורכבות, שכן אין להן בתי חולים).
"מנגנונים שנוצרו בבנק ישראל הם ההשראה. נרצה לראות את ממשקי העבודה, ואת ההפרדה בין הדירקטוריון וההנהלה ותפקידים בכירים אחרים", אומרים הגורמים במשרד.
המשרד מסר בעבר כי אין בכוונתו להתערב בזהות המנכ"ל או היו"ר של הקופה, ולא למנות חשב מלווה (אין בכך צורך כי האתגרים של הקופה אינם תקציביים או תזרימיים). אולם, לגבי המשך התהליך, כמו למשל אפשרות למינוי מנהל מורשה, לא נפסלה לגמרי. "תלוי מה יהיו תוצאות הבדיקה".
מה משמעות התהליך הזה לבחירת מנכ"ל הקופה החדש?
כרגע מנכ"ל הכללית אלי כהן צפוי להישאר בתפקידו עד סיום תהליך הבדיקה. "למזלנו עצרנו את התפטרותו לפני מבצע "עם כלביא", אומר הגורם מן המשרד. "וזה השפיע לטובה על התפקוד של הקופה בתקופה זו".
גורמים בשוק מציינים כי משרד הבריאות מרוצה מהאפשרות שכהן ישאר בתפקידו בעקבות הסדרת יחסי ההנלה-דירקטוריון, וגם הכללית אינה פועלת כרגע לחידוש החיפוש אחר מנכ"ל חדש. "זה כרגע תלוי בעיקר בו", אומרים הגורמים.
מינוי ועדה הוא צעד חריג. האם התפקוד של הכללית כרגע חריג לרעה?
הגורמים ממשרד הבריאות מבהירים כי "זהו צעד מקדים, מונע. כרגע אין חשש לשירות שהמבוטחים מקבלים, ואנחנו פועלים כעת, כדי שלא יגידו לנו אחר כך - מדוע לא פעלתם עד שהיה מאוחר מידי. עם זאת, חיפופי ההנהלה כבר משבשים את היכולת שלנו לעבוד עם ההנהלה. התפקיד של הדירקטוריון הוא בין היתר לדאוג ליציבות הזו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.