משרד הבריאות השיב היום (ב') למכתב של קופת חולים כללית, במסגרת חילופי הדברים הסוערים בין הצדדים. במכתב, ביקש מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, להנמיך את הלהבות, וטען כי ועדת הבדיקה שהוא מציע למנות לקופה אינה ועדת סנקציה, וכי אין כוונה למנות חשב מלווה לקופה. גורמים ממשרד הבריאות אף מסרו לגלובס כי אין למשרד שום כוונה להתערב בתהליך מינוי המנכ"ל הבא של הקופה. בכל זאת, הגורמים גם אומרים דברים חריפים לגבי התנהלות הקופה. "יש תחושה של חוסר הבנה של הדירקטוריון את מלוא הבעייתיות של מערכת היחסים עם ההנהלה", אומרים הגורמים.
● שליש מחדרי הניתוח נמחקו: מי יממן את השיקום של ביה"ח סורוקה?
● השבוע בביומד | החברה הישראלית שהשלימה ניסוי קליני לאבחון ניוון ראייה בנוזל דמעות
הרקע לאירועים הוא הודעת ההתפטרות שהגיש מנכ"ל הקופה אלי כהן לפני כחודש, וטענת משרד הבריאות כי מתחים בין הדירקטוריון להנהלה מובילים לתחלופת מנהלים גבוהה, המאיימת על תפקוד הקופה. בעקבות זאת, החליט משרד הבריאות להתערב בפעילות הקופה, על־פי סעיף 37 לחוק ביטוח הבריאות, ובשלב הראשון הקפיא את תהליך איתור המנכ"ל החדש.
בשלב הבא, נערכו חילופי דברים בין הקופה לבין משרד הבריאות, שלא היו גלויים לציבור, אך ממכתב שנשלח מהנהלת כללית למשרד הבריאות אתמול, עולה כי משרד הבריאות החליט למנות ועדת בדיקה לקופה. היום, מאשר זאת משרד הבריאות רשמית במכתבו. כללית טוענת שלא נמסרו לה במפורש מהם הליקויים בגינם הוחלט להפעיל את חוק 37 ולמנות את ועדת הבדיקה, וכן כי לא ניתנה לה האפשרות לתקן את הליקויים הללו, אף שזהו השלב הראשון שאמור להתקיים על־פי החוק, לפני הקמת ועדת בדיקה.
כללית אף החליטה לגייס את השופט בדימוס פרופ' יורם דנציגר, לדבריה, כדי לאתר ולתקן בעצמה את הליקויים, כפי שמוגדר בחוק, אך מן המכתב עולה כי משרד הבריאות רואה בצעד הזה שיבוש אפשרי של ועדת הבדיקה שלו, ולא מענה מוצלח לשאלותיו.
גורם במשרד הבריאות אמר היום: "זיהינו בשלב הראשון חשש לחוסר איזון בעבודה בין הדירקטוריון וההנהלה, וחריגה מיחסים סבירים הנהוגים בגופים מסוג זה. זה המוקד שהצבענו עליו". לדברי הגורם, בניגוד לתפיסת הכללית, הרי שמבחינת משרד הבריאות, השלב הראשון לתהליך על פי סעיף 37, בעצם כבר התקיים. "שאלנו אותם שאלות, ולא היינו שבעי רצון מהתשובות. יש תחושה של חוסר הבנה של מערכת היחסים בין הדירקטוריון וההנהלה, וכמה שהיא בעייתית".
"לא נכון שגוף שנמצא תחת בדיקה, יגדיר את הבדיקה"
כללית טענה במכתבה כי מדובר במהלך באמצעותו מעוניין משרד הבריאות להשתלט על הקופה. "ברור לכל מי שעוסק בנושא הזה שההשתלטות על הכללית היא לא המטרה", אומר הגורם, ומוסיף כי: "כללית מינו את דנציגר, אולי כדי 'להתחסן', נגד ועדת הבדיקה. אבל אנחנו חושבים שלא נכון שגוף שנמצא תחת בדיקה, יגדיר את הבדיקה. לא ככה עושים תהליך אמיתי".
על־פי הגורם, תהליך הבדיקה צפוי לארוך כמה שבועות. "אנחנו לא אוהבים את המצב שהאירוע הזה הגיע אליו", הוא מודה. בינתיים, עד סיום עבודת הוועדה, תהליך בחירת המנכ"ל החדש צפוי להמשיך להיות מוקפא.
במכתב מנכ"ל משרד הבריאות לקופה, נכללו דווקא כמה אמירות מפייסות, כאמור. "בכוונתי לממש את סמכותי בהתאם לסעיף 37... להמליץ לשר הבריאות למנות ועדת בדיקה מתוקף סעיף 37 לחוק, אשר תבחן באופן מקצועי, ענייני ובלתי־תלוי את הטענות העולות ביחס להתנהלות דירקטוריון הקופה והעומד בראשו", מסר מנכ"ל המשרד. "מצאתי לנכון לכתוב לכם ישירות, במטרה לעדכנכם ולהביע באופן ישיר ובלתי־אמצעי את הערכתי הרבה לעובדי הכללית ומנהליה, אשר חרף אי־היציבות האמורה, שומרים על תפקוד מצוין, בעתות שגרה ובזמני החירום התכופים.
"מטרת ההליך כולו על רכיביו השונים, היא לבדוק ולהסדיר את מערכת היחסים בין הדירקטוריון לבין הנהלת הקופה, במטרה להבטיח סדרי עבודה תקינים וכללי ממשל תאגידי בהירים, שיאפשרו לכל אחד מהארגונים האמורים לתפקד היטב ולממש את האחריות המוטלת עליו במסגרת תפקידו, מבלי לגרוע מהסמכויות הקנויות לו.
"אין בכוונת המשרד למנות במסגרת זו חשב מלווה לקופה או לפגוע בתנאי השכר של עובדיה ונושא זה אינו עומד כלל על הפרק. הוועדה הבודקת.... אינה מהווה סנקציה נגד קופת החולים או נגד דירקטוריון הקופה. הוועדה היא כלי חוקי, שנועד לברר לעומק את הטענות העולות בדבר יציבות הקופה ומאפשר את מיצויה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.