קופ"ח כללית עותרת לבג"ץ נגד משרד הבריאות

קופת החולים הגדולה בישראל עתרה נגד משרד הבריאות בדרישה לבטל את ההחלטה להקים ועדת בדיקה בעניינה • באחד הסעיפים נחשף כי המנכ"ל היוצא של הכללית, אלי כהן, החזיר בעקבות בירור והמלצה של הדירקטוריון הטבות כספיות

בניין קופת חולים כללית בבאר שבע / צילום: בר - אל
בניין קופת חולים כללית בבאר שבע / צילום: בר - אל

קופת חולים כללית עתרה היום (א') לבג"ץ בבקשה לבטל את ההחלטה על הקמת ועדה בודקת בעניינה. ההחלטה למינוי ועדה זו היא גם שהובילה לשביתה בכללית בשבוע שעבר, שבוטלה על-ידי בית הדין לעבודה.

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי-מיליונרים
כבר בסתיו הקרוב: המדינה האירופית הראשונה שתאמץ את כיפת ברזל
מימון ישיר מתייעלת; תצמצם 12% ממשרות עובדי האשראי לרכב

"בעיות שונות בהתנהלות המנכ"ל"

בעתירה של כללית נחשף כי משרד הבריאות אמר לקופה כי עליה לבטל את התפטרות המנכ"ל אלי כהן, וזאת עד ייצוב שדרת הניהול של הקופה. בעבר נשמעו טענות מצד הקופה כי הקשר הקרוב של המנכ"ל כהן ומשרד הבריאות הוא אחת הסיבות לכך שהמשרד מעוניין להתערב בתהליך.

על רקע זה נכללו בעתירה גם טענות משמעותיות כלפי המנכ"ל כהן. בין היתר נכתב: "הדירקטוריון עמד על כך שהמנכ"ל הביע את רצונו מספר פעמים לסיים את תפקידו בשל הקושי והעומס... הדירקטוריון התייחס בקצרה לכך שנחשף בעצמו לבעיות שונות בהתנהלותו של המנכ"ל במילוי תפקידו, בין היתר לאור טענות בדבר יחסי עבודה עכורים עם כפופים, לרבות סמנכ"לים, שחלקם עזבו; וניסיון להתערב בחוות-דעת מקצועיות של שומר סף באופן שהיה עלול להסב נזק ממשי לכללית".

כמו כן צוינו בעתירה ארבעה מקרים בהם לכאורה עזיבת סמנכ"לים נבעה מהתנהלות המנכ"ל, ולא הדירקטוריון.

עוד נכתב בעתירה כי "מידע הועבר מסמנכ"ל על קבלת הטבות כספיות, שלאחר בירור והמלצה של הדירקטוריון הושבו על-ידי המנכ"ל... ואי-יישום ואי-קידום מספקים של החלטה אסטרטגית של הדירקטוריון, שהדיון בה גרר תגובות בלתי ראויות של המנכ"ל כלפי הדירקטוריון".

ההתפטרות שהחלה את הסאגה

יריית הפתיחה לדרמה שמטלטלת את הכללית הייתה הודעת מנכ"ל הקופה אלי כהן על פרישתו לפי כחודש. משרד הבריאות הקפיא את תהליכי האיתור למנכ"ל חדש, בטענה כי תחלופת המנהלים בקופה מהירה מדי ומקשה על הקופה להתנהל כראוי, וכי היא נובעת מדומיננטיות יתר של הדירקטוריון. לכן, משרד הבריאות הפעיל סעיף בחוק ביטוח הבריאות (סעיף 37) המאפשר לו לבדוק ואף להתערב בפעילות הקופה, אם הוא חש כי התנהלותה פוגעת במתן השירותים. בשבוע שעבר הודיע משרד הבריאות כאמור כי בכוונתו למנות ועדת בדיקה לקופה.

כללית מצידה החלה בתהליכי בדיקה עצמאיים לליקויים עליהם הצביע משרד הבריאות, ולטענתה על-פי סעיף 37 אסור למשרד הבריאות להתקדם לקראת ועדת בדיקה מבלי שמוצה שלב זה, ומבלי שהובהר לה כראוי מהם הליקויים שעליה לתקן.

משרד הבריאות טען בעבר כי כן הבהיר את הליקויים, וכי כאשר פנה לכללית, טענה הקופה תחילה כי אין בעיה בהתנהלותה. תשובה זו הספיקה למשרד כדי להבין שהקופה לא יכולה לבדוק ולתקן את עצמה, ושעליו להתקדם לוועדת הבדיקה.

היום כאמור עתרה הכללית לבג"ץ בבקשה לדרוש ממשרד הבריאות לנמק את הקמת ועדת הבדיקה, וגם להורות על הקפאת פעילותה עד השלמת העתירה. העתירה הוגשה על-ידי עורכי הדין שרון קלינמן, גיא זלמנסון ומיכל ויינשטיין ממשרד קלינמן נאור ושות'.

"מהלך מכוון להחלשת הדירקטוריון"

לדברי הכללית, כאמור, תנאי להפעלת הסמכות הנגזרת מסעיף 37 לחוק הוא קיומו של תהליך סדור, מדורג ורב-שלבי, בו מוצגים לקופה הליקויים, וניתנת ההזדמנות לתקנם, אך זה לא נעשה. "מדובר במהלך שבוצע בדרך של "מחטף" - החלטת שר הבריאות אוריאל בוסו התקבלה יום אחד בלבד אחרי שקיבל את המלצת המנהל ויום אחד בלבד לפני שהודיע על החלטת שרי ש"ס ובהם שר הבריאות לפרוש מן הממשלה, ולמחרת אף הוגש מכתב ההתפטרות של שר הבריאות.

"לעמדת כללית, מדובר במהלך מכוון להחלשת הדירקטוריון שלה - דירקטוריון אשר נבחר בהליך קפדני על-ידי ועדה מייעצת בראשות שופט בדימוס ומתאפיין בהיעדר תלות... שר הבריאות ומנכ"ל משרדו מכפישים את הדירקטוריון והעומד בראשו.

"החלטת שר הבריאות למנות ועדה בודקת היא חסרת תקדים, והסמכות למנות ועדה כזו לא הופעלה מעולם בעבר. במקרים הספורים שבהם מנכ"ל משרד הבריאות שלח פנייה, התנהל דו-שיח ענייני, ובסופו של דבר גובשו פתרונות בהסכמה - כך ששר הבריאות מעולם לא הפעיל את סמכותו למנות ועדה בודקת מכוח סעיף זה ביחס לאף קופה אחרת".

עוד טוענת הקופה כי משרד הבריאות מונע משיקולים זרים ומרצון למעורבות גדולה יותר בהתנהלות הקופה ותקציבה.

תגובת משרד הבריאות ותגובתו של מנכ"לית הכללית אלי כהן לא התקבלה עד לפרסום הידיעה.