מועצת חכמי התורה החליטה היום (רביעי) פה אחד על כך שמפלגת ש"ס תפרוש מהממשלה. למרות הפרישה של השרים, המפלגה לא תפרוש מהקואליציה ולא תתמוך בהצעת אי אמון בממשלה.
ח"כ מיכאל מלכיאלי נשא הצהרה לאחר החלטת המועצה ואמר כי "יולי אדלשטיין חזר בו מהסכמתו והעמיד דרישות דרקוניות. לאור כל זאת ובעקבות הפרת ההתחייבות ואי העמידה בסיכומים ובהסכם הקואליציוני - ובאין חוק המסדיר את תורתו אומנותו, על נציגי שס להתפטר לאלתר מכל תפקידיהם בממשלה לדאבון לב".
מלכיאלי ציין כי "אין מקום לשיתוף פעולה עם השמאל ומפלגותיו. מועצת חכמי התורה מורה לנציגי ש"ס ולדרעי לעמוד בעניין החטופים לימינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על מנת לקדם את שחרורם במהרה".
המשמעות של פרישת ש"ס - האם ישראל מתקרבת לבחירות?
המשמעות של פרישת ש"ס היא סמלית, אך הקואליציה היא אינה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה עם רוב בכנסת, אם מכלילים את ח"כ אבי מעוז, שמהווה האצבע ה-61. זה עדיף על קואליציית מיעוט של 50 חברי כנסת, ללא ש"ס, אך כעת נתניהו מסתכן במצב שבו כל הצבעה עלולה לפתוח פתח לסחטנות.
הקואליציה תמשיך במצב הזה לתוך הפגרה, ובשלושת החודשים של הפגרה היא תצטרך להשיג נוסח מוסכם של חוק הפטור מגיוס. גם אם ש"ס תחליט כן להצביע בעד הצעת אי אמון, היא תצטרך להמתין, מכיוון שלפני כחודש ניסתה האופוזיציה לאשר חוק לפיזור הכנסת ונכשלה. בשל כך, אסור להעלות להצבעה חוק לפיזור כנסת במשך חצי שנה שלאחר מכן.
האופוזיציה יכולה לאסוף חתימות של 61 חברי כנסת במכתב בשל "שינוי נסיבות" והגשתו ליו"ר הכנסת ובכך שוב לעלות הצבעה על פיזור הכנסת. אם המשבר עם החרדים לא ייפתר עד אז, ומשבר חוק הגיוס לא ייפתר והקואליציה תישאר משותקת ללא יכולת לאשר חוקים במליאה, הדבר יגביר את הסיכוי שהכנסת תפוזר בכנס החורף.
מועד הבחירות הנוכחי הוא סוף אוקטובר 2026. לכן, כנס החורף הבא יהיה בכל מקרה כבר בתוך תחומי שנת בחירות, דבר שמשפיע מאוד על עבודת הכנסת והקואליציה.
השאלה שנותרה לא פתורה - מי ינהל את המשרדים שתשאיר ש"ס?
הפרישה של ש״ס מהממשלה הייתה אירוע צפוי, כמעט בלתי נמנע. מרגע שיהדות התורה פרשה, חברי מועצת החכמים של ש"ס לא היו יכולים להישאר בקואליציה.
עם זאת, ש"ס עוזבת את הממשלה, אך לא את נתניהו. היא בשום פנים ואופן לא חלק מהאופוזיציה ולא תיתן יד לשום מהלך אמיתי שיזיז את נתניהו מכיסאו או את המדינה לבחירות, לפחות עד אחרי הפגרה.
כעת כדאי לעקוב מה יקרה עם העוזרים של השרים של ש"ס ומי ימשיך בפועל לנהל את משרדי הממשלה שש"ס מחזיקה בהם? ניסיון העבר מלמד שזה יהיה משהו כמו מודל מוטי בבצ'יק, העוזר של יצחק גולדקנופף הפורש. כלומר השרים כבר לא שרים, אבל כל צוות הלשכה עדיין נמצא בלשכה ומנהל אותה בשלט רחוק.
הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.