גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פריצת דרך בטכניון: מד סוכרת חדש עם ניטור מדויק יותר

חברת התרופות שמסרבת לדרישת ה־FDA להסיר מהשוק תרופה שקשורה למקרי מוות בבני נוער ● מרכז שניידר פיתח בדיקות מתקדמות לאבחון סרטן בילדים בלי מעורבות של תעשיית התרופות ● הטכניון הציג מכשיר חדש לניטור סוכר ותרופות בגוף ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock
חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

"מעדיפים שלא": סרפטה מסרבת ל"המלצת" ה-FDA להפסיק לשווק תרופה למרות תמותת בני נוער

חברת התרופות האמריקאית סרפטה הודיעה במהלך סוף השבוע כי לא תסכים לבקשת ה-FDA להפסיק את שיווק התרופה Elevidys, למרות מספר מקרים של תמותת חולים מן התרופה. אלווידיס היא תרופה למחלת ניוון השרירים דושן, מחלה גנטית נדירה הפוגעת פגיעה קשה בילדים החולים בה.

השבוע בביומד | החברה הישראלית שהשלימה ניסוי קליני לאבחון ניוון ראייה בנוזל דמעות
מה עומד מאחורי שקיעתה של המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי

ל-FDA יש סמכות חוקית לדרוש את הסרת התרופה מהשוק ולחסום את מכירתה, אבל מדובר בתהליך בירוקרטי ורגולטורי מורכבת שיכול לארוך חודשים. לכן בדרך כלל במצבים כאלה, ה-FDA מבקש מהחברה להוריד את התרופה מהשוק, והתשובה תמיד הייתה חיובית. עד עכשיו.

אלווידיס אושרה לשיווק על ידי ה-FDA במסלול המואץ ב-2023, ובתחילת 2024 קיבלה אישור מלא, והשימוש בה הורחב מילדים גם לנערים ומחולים שעדיין יכולים ללכת בעצמם, גם לחולים שכבר לא יכולים לעשות זאת.

מלכתחילה, אישורה היה שנוי במחלוקת. ניסוי מבוקר שערכה החברה לא עמד ביעד העיקרי - להראות שיפור מובהק תנועה אצל החולים, אולם החברה טענה כי הוא עומד ביעד המשני, באופן המעיד על האטת התקדמות המחלה, וכי ניסויים קודמים שערכה החברה כן הצליחו להגיע לתוצאה מובהקת.

ראש חטיבת התרופות הגנטיות ב-FDA, ד"ר פיטר מארקס, החליט לאשר את התרופה למרות חוות דעת מנוגדת של חלק מן הכפופים לו. זוהי התרופה הראשונה המאושרת למחלה זו. מארקס עזב בינתיים את ה-FDA , בין היתר על רקע חיכוך עם רוברט פ. קנדי ג'וניור, שר הבריאות של טראמפ, בנושא חיסונים.

מאז אישור התרופה, שני מטופלים בה נפטרו, וגם מטופל אחד בניסוי קליני, בו נבחן מינון אחר של אותה התרופה למחלה גנטית אחרת. כולם נפטרו מנזק לכבד. שני חולי הדושן שנפטרו היו מטופלים בגילאי העשרה, שמקבלים מינון נמוך יותר וגם תועלת הטיפול בהם פחות מוכחת. סרפטה עצרה את המשלוחים לקהל היעד הזה, והוסיפה לבקשת ה-FDA אזהרה לגבי השפעה אפשרית של התרופה על הכבד, אולם טענה כי תמשיך לשווק את התרופה לילדים צעירים יותר, שמחלתם עוד לא מאוד מתקדמת, והם עדיין יכולים ללכת בעצמם.

ביום שישי ירדה מניית החברה 35% לאחר שמתחילת השנה איבדה 88% מערכה, בעקבות מקרי המוות וההערכה שה-FDA עשוי להפסיק את שיווק התרופה. כעת שוויה של סרפטה הוא 1.3 מיליארד דולר, והיא פיטרה במהלך השבוע האחרון 500 עובדים, שהם כ-36% ממצבת כל האדם שלה. בכך מקווה החברה לחסוך כ-400 מיליון דולר ולעמוד בתנאי החוב שלה.

אלווידיס היא התרופה המובילה של סרפטה, והיא התרפיה הגנטית היחידה בעולם למחלת דושן. לסרפטה שלוש תרופות אחרות לסוגים שונים של דושן, במנגנון אחר המחייב טיפול כרוני ולא חד פעמי, וגם לגביהם ישנה ביקורת על הדגמת יעילות רק באופן עקיף דרך הפחתה של סמן קליני המזוהה עם דושן, אבל לא הראו שיפורים אמיתיים בתנועה של הילדים. המוצרים הללו צפויים לדברי החברה להכניס לה יחד כ-900 מיליון דולר בשנה, ולדבריה אלווידיס, גם בפלח השוק המצומצם של ילדים צעירים וניידים בלבד, אמור להכניס כ-500 מיליון דולר בשנה עד 2027 על פי תוכניות החברה. כלומר, זהו המוצר שמאפשר לחברה להיות רווחית.

אולם, השאלה כעת היא מי ירכוש מוצר שה- FDA ביקש להסיר מן המדפים, ומי יהיה מוכן לשלם עליו. החברה כבר הודתה בכך שכמה מטופלים ביטלו תורים, לאחר ששמעו על מקרי המוות.

אבחון אונקולוגי לילדים סובל ממחסור טכנולוגי. כך מתמודד בי"ח שניידר

מרכז שניידר לרפואת ילדים מצא בשנה האחרונה דרך ייחודית להתמודד עם מחסור בטכנולוגיות לאבחון אונקולוגי לילדים. תחום זה, בדרך כלל, מוזנח יחסית מבחינה כלכלית, למרות הבולטות שלו מבחינה ציבורית ותקשורתית, כך מסביר פרופ' שי יזרעאלי, מהמערך ההמטו-אונקולוגי בשניידר, מקבוצת כללית. מספר המטופלים בכל אינדיקציה קטן, והרגולציה על ניסויים קליניים בילדים קשוחה במיוחד. כך נוצר מצב שבו ההכנסות מפיתוח בתחום עלולות לא להצדיק את ההשקעה עבור חברות הביופארמה הגדולות.

בבית החולים החליטו להתמודד עם האתגר הזה בעזרת תרומה של מיליוני שקלים מליאוניד ואירינה נבזלין. בית החולים השתמש בתרומה כדי לפתח עצמאית, במרכז החדשנות שלו, מספר בדיקות. בית החולים פיתח את הבדיקות, העביר אותן תיקוף בעצמו, אישר אותן מול משרד הבריאות הישראלי, וכעת הן משמשות בטיפול. במקביל, תיבחן האפשרות לאשר את המוצר מול רשויות רגולטוריות נוספות בעולם, אך תהליך זה צפוי להיות יקר יותר. מוצר זה פותח הן בזכות התרומה של משפחת נבזלין והן בזכות מענק של האיחוד האירופי.

בדיקה אחרת שפיתחה הקבוצה מאפשרת להבדיל בין סוגים רבים ושונים של גידולי מוח. כיום האבחנה נעשית על ידי פתולוגים הבוחנים את צורת הגידול תחת מיקרוסקופ, אך אין ביניהם הסכמה מתמדת. יזרעאלי מציין כי בשניידר הצליחו לבצע את האבחנה על בסיס שינויים אפיגנטיים ב- DNA של הגידול, תוך שימוש בכמויות זעירות של הגידול, דבר שאפשר לקבל את הדגימה בקלות במהלך הניתוח. המוצר הזה עוד לא נרשם, אבל נמצא בתהליכי אישור.

בבית החולים עובדים על פיתוח ביופסיות נוזליות, כלומר בדיקות לאבחון וזיהוי שלב של סרטן בדם והפרשות אחרות, ללא ביופסיה. לדברי יזרעאלי: "אנחנו לא באמת מתחילים מאפס, אלא בונים על מחקר אקדמי שנעשה בעולם, אבל הפיתוח נעשה אצלנו ובשיתוף משרד הבריאות אנחנו מצליח לבצע את תהליכי הולידציה ולרשום את המוצרים לשימוש". מוצרים נוספים מפותחים גם הם בגישה זו.

ליאוניד נבזלין מסר כי: "אני מאמין גדול, וכל חיי האמנתי ופעלתי למען שוויון הזדמנויות. זה עיקרון יסוד בכל חברה מתוקנת, ובתחום הרפואה, ובמיוחד כשמדובר בילדים, החשיבות שלו מתעצמת. עבורי זו מחויבות לחברה צודקת ובריאה יותר".

מד סוכרת חדש ישתמש במחטים מרובות כדי לדייק את ניטור הסוכר בדם

הטכניון דיווח השבוע על מאמר שפורסם בכתב העת Nature Communications, בו הודגם לראשונה מכשיר לביש מרובה מחטים, המאפשר ניטור מדוייק של סמנים מן הגוף, בין היתר כדי לתת מינון מדוייק של תרופות לסוכרת.

את המחקר הבין-תחומי הוביל פרופ' חוסאם חאיק מהפקולטה להנדסה כימית ע"ש וולפסון בטכניון יחד עם שותפים מאוניברסיטת סון יאט-סן בסין. המכשיר יודע לנטר גם את רמות הסוכר ובו זמנית גם את הרמות בדם של התרופה לסוכרת מטיפורמין, כדי להמליץ לחולי הסוכרת על מינונים מדוייקים של אינסולין ומזון.

כיום כבר קיימות דרכים למדידה רציפה של הסוכר בדם. הטכנולוגיה הנוכחית משתמשת במיקרו-מחטים מרובות הנצמדות לעור בלי להכאיב, וגם מאפשרות למדוד משתנים נוספים מלבד אינסולין. המיקרו-מחטים מודפסות במדפסת תלת-ממד, ומכילות חיישנים מבוססי ננו-אנזימים. ההתקן כולו מקושר בטכנולוגיית בלוטות' ויכול לדווח לכל מכשיר של המטופל את התוצאה, כולל למכשיר הטלפון או למשאבת אינסולין.

החוקרים אימתו את המערכת בתנאי מעבדה ובבעלי חיים, והמערכת החדשה זיהתה תנודות שמערכות קיימות החמיצו.

לדברי חאיק, "המערכת פותחת אפיקים חדשים לא רק בסוכרת, אלא בכל מחלה כרונית הנשענת על חלון תרפויטי צר לתרופות", למשל תרופות לטיפול במחלות לב או אפילפסיה.

עוד כתבות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

פריצת דרך במתווה הפיצויים: תקופת החל"ת לזכאות לדמי אבטלה תופחת ל-10 ימים בלבד

הושגו הסכמות בין האוצר לנשיאות המגזר העסקי וההסתדרות על הפחתת תקופת החל"ת המינימלית הנדרשת לקבלת דמי אבטלה מהמדינה מ-12 יום ל-10 יום ● בכך הסתיימה המחלוקת המרכזית בין הצדדים והמתווה יעלה להצבעה בוועדת הכספים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס, הערב (ב') / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל בנק לאומי: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוזיל בכ-10% את מחירי הדירות"

חנן פרידמן פתח את ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, והזהיר מפני חזרתם של המשקיעים לשוק ● בנוסף, סקר את העקרונות להורדת מחירים ואמר: "בלי קיצור הליכי התכנון, מחירי הדירות יזנקו"

משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

כך ישאר גפני האיש החזק בוועדת הכספים, גם אחרי ההתפטרות

דגל התורה אמנם פרשה מהממשלה וח"כ גפני נאלץ לפנות את כיסא יו"ר ועדת הכספים ואולם בדיונים על מתווה הפיצויים של "עם כלביא", הוא המשיך לשבת בראש הוועדה ● זאת מאחר וכחבר ועדה באפשרותו לשמש כממלא המקום של יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ אופיר כץ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, בוועידת הנדל''ן של גלובס הערב / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל רומז שלא יוריד בקרוב ריבית? "חלק מהאינפלציה דביקה"

בשיחה שקיים עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, אמר ירון כי "האינפלציה כרגע עדיין נמצאת מעל היעד, ומעבר לכך יש בה אלמנטים דביקים" ● לדבריו, "מחיר הטעות ומחיר התיקון יהיה הרבה יותר כואב"

אבנר נתניהו / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

אבנר נתניהו מצטרף למיזם של דובי פרנסס

בהודעה שפרסם אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, הוא כתב כי הוא מצטרף ל-The Umbrella Corporation, מיזם חדש של קרן ההון סיכון Group 11, בתפקיד שותף בכיר ● מדובר ביוזמה אותה מוביל דובי פרנסס, שעומד בראש הקרן, שעוסקת בקידום טכנולוגיות בתחומי ההגנה והחדשנות

ד''ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר / צילום: כפיר זיו

ד"ר חן קוגל מבקש לתבוע את מטא על שימוש בדמותו בפרסומות כוזבות

מנהל המכון לרפואה משפטית טוען כי פרסומות למוצרים בריאותיים מפוקפקים בפייסבוק ובאינסטרגם עושות שימוש בדמותו ● מטא בתגובה: לא מתייחסים להליכים משפטיים

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?

הקואליציה מקדמת צעדים לסיום תפקידו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין ● אבל איך הדבר אמור להיעשות, אילו סיבות כשרות לכך, ואילו משוכות משפטיות יש על מהלך כזה? ● וגם: על מקרי העבר

סמי תורג'מן, יו''ר חברת נגה / איור: גיל ג'יבלי

אחרי התפטרות המנכ"ל, החברה הממשלתית נגה תתנהל גם ללא יו"ר

סמי תורג'מן, יו"ר החברה לניהול רשת החשמל בארץ, סיים את תפקידו בתחילת יולי ● במקביל, מאז ינואר נגה מתנהלת ללא מנכ"ל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

חברת התעופה האמריקאית חזרה לישראל. כמה תעלה טיסה?

יונייטד איירליינס תחל היום להפעיל שתי טיסות יומיות בין תל אביב לניו יורק ● מחירי כרטיסים של הרגע האחרון לניו יורק דרך החברה מתחילים מ-1,650 דולר הלוך ושוב

יולי אדלשטיין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החל המהלך להדחת אדלשטיין: המועמד שמסמנים בליכוד למחליפו

הליכוד ינסה להדיח את יו"ר ועדת החוץ והביטחון ולמנות את חה"כ מילביצקי במקומו • יו"ר סיעת הליכוד כץ הודיע: בחירות יתקיימו מוחרתיים • לפיד: אם אדלשטיין יודח, חברי האופוזיציה יתפטרו מוועדת החוץ והביטחון • בנט: הליכוד תוקע סכין בגב החיילים • גורמים חרדים ל-N12: "סיפורי סבתא. נתניהו צריך להחליט אם הוא רוצה להביא חוק או שלא"

קיר סטראמר, ראש ממשלת בריטניה, לצד תלמידי תיכון. רוצה להרחיב את  בסיס הבוחרים / צילום: Reuters, Chris J Ratcliffe

בלייבור מהמרים על תוספת של 1.5 מיליון צעירים בבחירות. ומה קרה לניסוי הגרמני?

בזמן שהתמיכה הציבורית במפלגת הלייבור צונחת, הממשלה הבריטית השיקה רפורמה שמורידה את גיל הבחירה ל־16 ● הנימוק הרשמי: הגברת המעורבות הפוליטית ו"חידוש הדמוקרטיה" ● השמרנים זועמים, והמומחים מזהירים: הציבור הצעיר הפכפך ונוטה לקצוות

יעד האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה בישראל נמצאת מעל היעד. מה זה בעצם אומר?

השאלה אם האינפלציה עומדת ביעד מדאיגה כלכלנים בכל העולם • מהו אותו "יעד אינפלציה", למה הוא קיים, ואיך הוא נקבע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

בדרך לעסקת ענק? הדיווחים שמקפיצים את מניית סנטינל וואן

לפי מקורות בתעשייה, ענקית אבטחת המידע האמריקאית פאלו אלטו נטוורקס שוקלת לרכוש את סנטינל וואן הישראלית-אמריקאית ● בשלב זה, לא פורסמה הודעה רשמית מטעם החברות, אך לפי ההערכות, ייתכן שמדובר במהלך שעתיד להתבצע לפי שווי שוק של מעל 6 מיליארד דולר

תמונה של דונלד טראמפ עם ג'פרי אפשטיין נתלתה במחאה בתחנת אוטובוס, לונדון / צילום: ap, Thomas Krych

טראמפ נוחל הצלחות מבית ומחוץ, אבל מסתבך בתיק אפשטיין

נשיא ארה"ב רשם הישגים לאחרונה: הוא העביר את חוק ה"סטייבל־קוין" להסדרת השימוש במטבעות דיגיטליים יציבים, סיים את מימון השידורים הציבוריים ונפטר מאחד ממבקריו החריפים בטלוויזיה ● אולם כעת בארה"ב הרוחות סוערות סביב הפרסום הקושר את שמו לג'פרי אפשטיין

שליח של תן ביס / צילום: שלומי יוסף

משכירים לעצמאים: תן ביס משנה את מודל התעסוקה - בדומה לוולט

התהליך נעשה יחד עם ההסתדרות הלאומית ועם ועד העובדים, והוא יחל בשבועות הקרובים ● לדברי תן ביס, המהלך יבוצע באופן מדורג, ובסיומו לא יועסקו עוד שליחים כשכירים בחברה ● עם זאת, הזכויות הסוציאליות, כולל הפנסיה, עדיין ישולמו לשליחים

מטבעות דיגיטליים

עתירה לבג"ץ: "להורות למדינה לאפשר לנו לשלם את המס על רווחי קריפטו"

בעתירה שהוגשה לבג"ץ טוענות שתי חברות ישראליות מתחום הקריפטו כי הן מעוניינות לשלם 3.5 מיליון שקל מס על רווחיהן ממסחר במטבעות דיגיטליים, אך רשות המסים לא מוכנה לקבל את הכסף לחשבון הייעודי שנפתח לשם כך - מה שיוצר "מצב אבסורדי וקפקאי" והופך אותן ל"למפרות חוק בעל-כורחן"

הדיון בועדת החוץ והביטחון היום / צילום: דוברות הכנסת- נועם מושקוביץ

"לא מוכנים לשלטון גנרלים": ועדת חוץ וביטחון לא העבירה את הגדלות הרמטכ"ל

ועדת חוץ וביטחון כשלה באישור ההסדרה של תוספות הפנסיה לקציני צה"ל ● מטעם הצבא הציעו הצעת פשרה, אך הח"כים מצד הקולאיציה דחו אותה ● בג"ץ הציב דדליין ל-27 ביולי, אך הממשלה עשויה לבקש דחייה נוספת

עורכי הדין דורון לוי, אלדד כורש ויונתן אלטמן / צילום: תמר מצפי, איל יצהר ואייל טואג

האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין

עמית פולק מטלון, ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, הדהים לפני מספר שנים את הענף כשהתפצל, והשותף המנהל שלו עזב ● מסמכים שהוגשו באחרונה לבית המשפט שופכים אור על סכסוך בין שלושה מהשותפים הבכירים, שהתגלגל להאשמות חריפות ולתביעות במיליונים

מערכות ההגנה החדשות שפורסת איראן - באוויר ובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האנטישמיות באוסטרליה הפכה ל"מקובלת יותר וקיצונית יותר"; תוכנית חלוקת המזון בעזה רוויה בבעיות, לפי ה-WSJ; מערכות ההגנה החדשות של איראן; ומה מחפשת ישראל בסוריה? ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד יהונתן תדמור / צילום: תמר מצפי

התובע במשפט נתניהו נבחר למשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית

עו"ד יהונתן תדמור, המוביל בימים אלה את החקירה הנגדית במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יחליף בתפקיד את עו"ד ליאת בן ארי, שהובילה את תיקי נתניהו ופרשה בינואר ● עו"ד שלי זאבי-ברזילי נבחרה למנהלת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות, אחרי שנטען כי המכרז "נתפר" לנוכח קירבתה לפרקליט המדינה עמית איסמן