גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעקב אטרקצ'י: "המקום הכי קשה למכור דירות היום הוא בתל אביב. למה? כי רמ"י שיווקה בשדה דב מאסות"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי אמר בוועידת ישראל לנדל"ן: "ככל שההתחדשות העירונית תגדל, נוכל לבנות 150 אלף דירות בשנה" ● מנכ"ל אאורה, יעקב אטרקצ'י: "מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר" ● המהנדס ישראל דוד: "בתחום הבנייה, ישראל במקום האחרון בעולם - הכול בגלל רגולציה מטופשת"

מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף
מימין: יגאל דמרי, יעקב אטרקצ'י, ישראל דוד ורות שוורץ בפאנל עם דרור מרמור בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

"אני אומר כל הכבוד לחברת גינדי החזקות, שעשתה מהלך מעניין, ואני מודה להם - כי הם עוררו את רובע שדה דב. בחודש האחרון רשמנו התחייבויות למכירת יותר מ-35 דירות בפרויקט שלנו שם, במחיר של כ-85 אלף שקל למ"ר. אז גינדי יכול למכור ב-50 או ב-60 אלף שקל למ"ר, ואני אמכור במחירים שלי. הסוד? תבנה טוב, תמכור טוב. אני לא חוזר בי לגבי ההצהרות על כך שהמחיר בשדה דב יגיע ל-150 אלף למ"ר. ניפגש בעוד 10 שנים. המתחם השני שקניתי שם מיועד לכך".

את הדברים הללו אמר היום (ג') יגאל דמרי, בעל שליטה ומנכ"ל חברת י.ח דמרי, בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, במסגרת פאנל "הזדמנות לבנות מחדש: היום שאחרי המלחמה באיראן", בהנחיית דרור מרמור, סגן עורכת גלובס.

יגאל דמרי, בעל השליטה ומנכ''ל י.ח דמרי, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"
ועידת ישראל לנדל"ן | מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"

גם יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל חברת אאורה, התייחס לרובע שדה דב בצפון תל אביב-יפו ולמחירי הדירות בשוק, ואמר: "לא נכנסנו לרובע שדה דב, כי אנחנו מתרכזים בעיקר בהתחדשות עירונית".

לדבריו, "בפרויקטים טובים יש ביקושים, למרות הירידות שאנחנו רואים לאחרונה בהיקפי העסקאות. בחודש האחרון רוכשי הדירות חוזרים למשרדי המכירות, אחרי חודשיים של בלבול בעקבות הוראות בנק ישראל לגבי מבצעי הקבלנים. הקונים חזרו, בשיא המלחמה מכרנו הכי הרבה דירות. יש פה ציונות אמיתית, אנשים רוצים לחיות כאן, ושהילדים והנכדים שלהם יחיו כאן, ויש מחסור בדירות. אני אומר: מחירי הדירות לא יירדו, אלא אם כן נעשה פה שמיניות באוויר".

לדברי אטרקצ'י, "יש חיים מחוץ לתל אביב - בחדרה, באופקים... תל אביב זה המקום שהכי קשה בו למכור דירות היום. רמ"י שיווקה מאסות בשדה דב, מהר מדי ויותר מדי. אבל יש מחסור בדירות, מחירי הקרקע מתחילים לעלות עוד פעם - אז על איזו ירידת מחירים מדברים? רק אם נעשה כאן התחדשות עירונית במאסות גדולות, יתאפשר לזוגות הצעירים לקנות דירות".

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל אאורה, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

"בתוך חמש שנים, 50% מהבנייה - בהתחדשות עירונית"

החברות שבראשן עומדים אטרקצ'י ודמרי אחראיות לכמויות גדולות של דירות שנבנות ומתוכננות בימים אלה בהתחדשות עירונית. על כך אמר אטרקצ'י: "בתוך חמש שנים, 50% מהבנייה - ובעתיד רוב הבנייה - במדינת ישראל תהיה בהתחדשות עירונית, אין דרך אחרת. ככה זה יהיה, לא רק בגוש דן, גם בפריפריה.

"בחודש האחרון יש שינוי דרמטי בתחום, בעקבות המלחמה: גם אצל הדיירים - ביום שנפל הטיל הראשון, החברה שלי קיבלה עשרות פניות של אנשים שרוצים לחתום. הם הבינו שזה לא רק נדל"ן, זו כבר סכנה ביטחונית. גם ברשויות יש שינוי, בעיקר בכאלה שבתחומן נפלו הטילים. בסוף, גם דיירים מזיזים את העירייה, ולא רק יזמים".

"אחרי המלחמה הרגשנו שרצים ורודפים אחרינו", אמר דמרי. "העיריות מנסות לעזור ולסייע, הרבה יותר ממה שהיה בעבר. עדיף לצמצם את אחוז הדיירים הנדרשים להסכמה לפרויקט התחדשות עירונית, לסביבות 50%, וכך יהיה אפשר לקדם פרויקטים. בטווח של כמה שנים 50% מההיתרים יהיו בפינוי-בינוי, זה אומר שאנחנו נוכל לבנות 150 אלף יחידות דיור בשנה".

רות שוורץ, יו"ר ועדת תכנון ובנייה מחוז חיפה, הצהירה כי במחוז יש מהפכה של התחדשות עירונית: "אנחנו מגיעים לצפיפויות גבוהות, 50 עד 70 יחידות דיור לדונם נטו ואפילו יותר מזה, ולכן חשוב לנו להוסיף שטחים ציבוריים ולהשתמש בהתחדשות העירונית כדי לתת שירותים ותשתיות לכל העיר. על שולחן הוועדה יש כרגע 25 אלף יחידות דיור. אין לנו התחדשות עירונית במגזר הערבי, וזה משהו שצריך לתת עליו את הדעת. זה עוד לא תפס שם".

רות שוורץ, יו''ר ועדת תכנון ובנייה מחוז חיפה, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: תמר מצפי

המהנדס ישראל דוד, ממלא-מקום יו"ר איגוד המהנדסים, שמאחוריו תכנון של שלל מגדלים, טען כי לא הופתע מעמידותם של הבניינים החדשים בפגיעות הטילים מאיראן: "לא התפלאתי שהבניינים החדשים עמדו בפגיעות. במגדלים יש יתירות וכושר ספיגה גבוה יותר. במגדלי דה וינצ'י נפל טל באמצע הבניין, והקומות מעל הפגיעה כמעט שלא נפגעו. אם לא היה מס רכוש, כבר חצי מגדל היה מאוכלס, אבל לאנשים שם כנראה אין כסף, אז הם מחכים לקבל פיצויים מהמדינה. אצל מצלאווי, במגדל בצומת עלית, שני עמודים תומכים התרסקו, אבל הבניין עצמו בר-תיקון.

"זה נכון גם לעמידות לרעידות אדמה, הבניינים האלה מתנהלים הרבה יותר טוב מבניינים נמוכים. אנחנו מסתכלים על מה שהיה אבל לא מה שיהיה - אם תהיה רעידת אדמה, זה לא 30 הרוגים מטילים, זה עשרות אלפים, ולא אגיד מאות אלפים כדי לא להבהיל את הקהל. הבניינים הישנים רקובים בכל המערכות שלהם, וברעידות אדמה הם יתמוטטו כמו אבק".

ישראל דוד, ממלא-מקום יו''ר איגוד המהנדסים, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: רמי זרנגר

"קיצור רגולציה? 50% מהעניין הוא ניהול נכון"

המהנדס דוד התייחס גם לאיטיות שבה קורים תהליכים בענף, ואמר: "צריך לעשות התחדשות עירונית דחופה, עם מסלול עוקף רגולציה. צריך לבנות. מדינת ישראל מובילה בחדשנות, ובתחום הבנייה היא במקום האחרון בעולם - והכול בגלל רגולציה מטופשת".

שוורץ אמרה: "רגולציה חשוב לקצר, ולכן עשינו - בתפקידי הקודם במינהל התכנון - רישוי עצמי וביטול הקלות. אבל בסוף 50% מהעניין הוא ניהול: קחו למשל את יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים. חייבים לנהל את התהליך הרבה יותר טוב, ואפשר לעשות את זה".

אטרקצ'י דיבר על השפעות המחסור בעובדים, ותקף את הבירוקרטיה מזווית זו: "הבנייה עולה יותר היום. זה כמובן גם פוגע בכלכליות של פרויקטים. מה שמביאים לא מספיק: במקום שיגיעו 5,000 עובדים בחודש, מגיעים רק 1,000 עובדים. הם רוצים לבוא לפה, אני אומר בידיעה, אבל הבירוקרטיה בארץ מונעת את זה. במצב הנוכחי, איך תהיה הורדת מחירים? עלויות הבנייה עולות, ובהתחדשות עירונית הן קריטיות. חייבים למתן את עליית מחירי התשומות, וזה יקרה רק אם יביאו עשרות אלפי עובדים, וזה לא קורה".

בסיום דבריו הציע אטרקצ'י "לגייס" את הציבור החרדי, שאינו מתגייס לצבא, אל ענף הנדל"ן, וטען כי גם במקרה זה מדובר בפרויקט לאומי.

דמרי הוסיף ואמר: "היום אי-אפשר לסמוך על הפועלים הפלסטינים, כי אם תהיה בעיה ביטחונית נוספת - יסגרו אותם שוב. אי-אפשר לבנות איתם את המדינה. חייבים לשלש את מספר העובדים הזרים. המדינה צריכה למצוא דרך לתגבר את כמות העובדים הזרים, להכשיר את יוצאי הצבא, להביא עובדים ישראלים. אפשר ללמד אותם. שכר העבודה שלנו די גבוה, אפשר להשתכר במשכרות די טובה בענף. אם נצליח לעשות את זה, נוכל לעמוד במשימת הבנייה הנדרשת בישראל - אבל אחרת לא נוכל לעשות זאת".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ומשרד פישר (FBC&CO)

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

איציק עוז / צילום: עומר עוז

הישראלים לא מבינים בפנסיות, ועשרות סוכני ביטוח הפכו למולטי מיליונרים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דווקא בעידן הדיגיטלי, כוחם של המתווכים המסורתיים בתחומי החיסכון והביטוח הולך וגדל ● בשוק מסכימים כי עוצמתם נובעת מרמת ההבנה הנמוכה של הציבור ● התוצאה: הסוכנויות מציגות רווחיות הלקוחה מעולמות ההייטק ושוק רותח של עסקאות, שהאחרונה שבהן הובילה ליצירת מיליארדר חדש, איציק עוז

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

מתחם אלקו - החרושת 3 רמת השרון / צילום: תמר מצפי

נדחתה סופית התנגדות עיריית רמת השרון: מאות דירות יוקמו ליד מחלף מורשה

ועדת המשנה לעררים דחתה את התנגדות העירייה לתוכנית למתחם התעשייה אלקו, הכוללת 600 דירות ו-4 מגדלי תעסוקה ● העירייה טענה להתנגשות שימושים ולפגיעה בהתפתחות אזור מורשה, אך ועדת הערר קבעה כי "אין מדובר עוד באזור תעשייה קלאסי"

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי עקפה את ציפיות השוק ברבעון ומעלה תחזיות, אך המניה נפלה

חברת האוטוטק דיווחה על הכנסות של 506 מיליון דולר ורווח נקי של 13 סנט למניה, מעל התחזיות המוקדמות ● במקביל מוביליאיי מעלה את התחזיות השנתיות

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

מתקפות סייבר / צילום: Shutterstock, NicoElNino

עתירה לבג"ץ נגד התקנות לשעת חירום בנוגע למתקפות סייבר

הממשלה אישרה את התקנות הנוגעות למתקפות סייבר בניגוד לחוות-דעתה של היועמ"שית בהרב-מיארה, מאחר שהמשבר עם החרדים מונע ממנה לאשר חקיקה ראשית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: שוחחתי עם נתניהו על המו"מ, צריך להיפטר מחמאס

שישי שני ברציפות: שיגור מתימן. אזעקות הופעלו באזור ים המלח, הטיל יורט ● טראמפ: "הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, נצטרך להיפטר מחמאס" ● ההכרזה של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית גוררת גינויים חריפים מקיר לקיר, טראמפ: "מקרון בחור טוב. אני אוהב אותו, אבל אין משמעות להצהרה שלו" ● מאבטח נטרל מחבל בכניסה ליישוב מגדל עוז ● 50 חטופים - 658 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ח"כ חנוך מילביצקי נחקר בחשד לעבירות מין ושיבוש מהלכי משפט

המשטרה מסרה כי זימנה לחקירה את מילביצקי ועיכבה שניים נוספים, "לחקירה בחשד לעבירות מתחום שיבוש מהלכי משפט, שבוצעו, כך על־פי החשד, לפני בחירתו לכנסת" ● 

מילביצקי מיועד לראשות ועדת הכספים ● טוען: המשך הרדיפה הפוליטית של היועצת המשפטית

מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock

האוצר נערך לרפורמה בהטבות שווי השימוש לרכב "ירוק". הפחתת המס לחשמליות צפויה לגדול

האוצר צפוי להציג רפורמה בשווי השימוש לרכב צמוד, שתשפיע על הביקוש לרכב חשמלי כבר ב-2026 ● Voyah משיקה בישראל קרוס־אובר חשמלי חדש שמתחרה בטסלה ● וגם: התחרות המשפחתית בין מותגי צ'רי ממשיכה להחריף ● השבוע בענף הרכב

העברת זכויות במקרקעין / צילום: Shutterstock

העברת נכסים בין אחים פטורה ממס שבח, גם אם הועברה "בעקיפין" מההורים

לפי החוק, העברת זכויות במקרקעין בין אחים פטורה ממס שבח אם מקור הזכויות בהורים, והן התקבלו ללא תמורה או בירושה ● ועדת הערר בחיפה נדרשה להחליט האם העברה של זכויות בין האחים פטורה גם אם התקבלו בעקיפין

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר