ח''כ בועז ביסמוט / צילום: נועם מושקוביץ', דובדרות הכנסת
סיעת הליכוד בחרה היום (רביעי) בחה"כ בועז ביסמוט ליו"ר החדש של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. על רקע משבר חוק הפטור מגיוס בין החרדים לממשלה, ובניסיון לרצות את החרדים, הליכוד התכנס כדי להדיח את חה"כ יולי אדלשטיין מראשות הוועדה ולבחור בחה"כ בועז ביסמוט, ואכן חה"כ ביסמוט נבחר ברוב של 29 מול 4 שתמכו באדלשטיין. הח"כים שתמכו ביו"ר המודח - הח"כים אדלשטיין שתמך בעצמו, דוד ביטן, אלי דלל ושלום דנינו.
● הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?
● ראיון| "חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם
חה"כ ביסמוט אמר לאחר הבחירה בו ליו"ר הוועדה: "אני מודה לחבריי בסיעת הליכוד ולראש הממשלה על האמון. אני רואה בתפקיד שליחות לאומית ממעלה ראשונה. התורה הביאה אותי לפה - והצבא משאיר אותי פה. חוק הגיוס נמצא אצלי בבית, הבת שלי, חיילת עם כומתה אדומה, והבן שלי עם ציצית וכיפה שילמד בישיבה".
"צבא ותורה, השילוב הזה כל כך יפה ביחד", המשיך חה"כ ביסמוט. "אני גאה בשניהם. אפשר לשלב בין השניים. יד אוחזת יד. אחד מחזק את השני. חוק הגיוס הוא עניין לאומי - לא עניין פוליטי. כלל עם ישראל למען כלל עם ישראל".
במהלך הישיבה ולפני ההצבעה אמר אדלשטיין: "זו לא הפעם הראשונה שהייתי במיעוט בליכוד. גם לפני 20 שנה בהתנתקות אמרו שאני פוגע בליכוד וביו"ר התנועה. יושבים בחדר הזה כמה אנשים (נתניהו וכ"ץ) שאז העדיפו שלא להתעמת עם ראש התנועה וראש הממשלה 'הכל-יכול'. אמרתי שהאמת איתי, והיא הייתה איתנו. כעבור 20 שנה לאף אחד אין ספק שהמיעוט צדק, הרוב קבע, הרוב תמיד קובע, וגם כאן אקבל את החלטת הרוב. רק שתדעו שלפעמים הרוב קובע והמיעוט צודק".
"בהצבעה שלכם היום אתם קוברים את הסיכוי לחוק שיגייס חרדים", אמר אדלשטיין והתייחס להליך הבחירה שלא היה חסוי. "פעם בסיעת הליכוד לא ביקשו חוות דעת. כשהיה יותר ממועמד אחד לתפקיד, פעם לא ביקשו, אופיר (כץ) - הלכת לפי הפרוצדורה... רק אומר שהיו ימים אחרים, אוטומטית הייתה הצבעה חשאית, אני לא מבקש ולא נכנס למאבקים הללו".
המתקפה באופוזיציה: "יריקה בפרצוף הלוחמים, בחירה בהשתמטות"
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב: "יום שחור למדינת ישראל, לעם ישראל. ביסמוט נבחר לקדם השתמטות וזוהי יריקה בפרצופם של הלוחמים, המילואימניקים ובני משפחותיהם. זהו גם יום שחור למפלגת הליכוד שהפכה לסניף של החרדים והמשתמטים".
שר הביטחון לשעבר ויו"ר ישראל ביתנו, חה"כ אביגדור ליברמן, הגיב: "נתניהו שוב בוחר בהשתמטות על חשבון ביטחון המדינה, הכול בשביל פוליטיקה קטנה. חייבים לשים סוף לשלטון המשתמטים".
רה"מ לשעבר נפתלי בנט תקף: "הליכוד ונתניהו תקעו עכשיו סכין בגב חיילי צה"ל והמילואימניקים. זהו אות קלון לדיראון עולם על כל אחד מחברי הכנסת שהצביעו בעד ההדחה. ממשלת ההשתמטות וההתבזות חייבת ללכת הביתה כדי להציל את ישראל. ברית המשרתים תנצח".
יו"ר כחול לבן, שר הביטחון לשעבר בני גנץ הגיב: "לפני כמה רגעים החליטו חברי הליכוד לנטוש את לוחמנו הגיבורים, לעצום את עיניהם אל מול האתגרים והאינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל - בשביל האינטרס הפוליטי. בתוך כדי מלחמה, החליטו חברי הליכוד ובראשם נתניהו - *להפוך את אחת הוועדות החשובות בכנסת לוועדת קישוט שתכליתה אחת - לפטור את החרדים משירות".
"לכל חברי הכנסת מהליכוד אני אומר היום - איבדתם את הקשר לעם וגם את הדרך, *זה לא הליכוד של בגין, זו ממש לא מורשתו של ז'בוטינסקי. מי שחושב שתם המאבק, שחוק הפטור מגיוס יעבור - טועה. אנחנו נמשיך להיאבק ולא נוותר - המשרתים לא ייכנעו למושחתים. ייקח כמה זמן שייקח".
הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט הגיב: "הדחתו של יולי אדלשטיין היא מהלך מושחת ולא מוסרי, הנובע רק מהרצון לשמר בריתות פוליטיות תוך בגידה בברית המשרתים. אוי לנו שזוהי החלטה של ראש ממשלת ישראל תוך כדי המשך הפקרת החטופים והמשכות המלחמה בעזה".
"אות הקלון על ראש הממשלה נתניהו הוא גם על מצחם של חברי הכנסת בליכוד ובקואליציה, על שתיקת הכבשים ואובדן הדרך הערכי על חשבון ציבור המשרתים בסדיר ובמילואים המסכנים בשעה זאת את חייהם. לעם הזה מגיע הרבה הרבה יותר".
בארגון המילואימניקים הצעירים "כתף אל כתף" הגיבו: "הערב נפגין מול ביתו של חה"כ ביסמוט, כדי להזכיר לו שלעשות דילים מסריחים על גב החיילים לא יעבור בשקט".
לא פחות משבעה ח"כים בליכוד הגישו מועמדות לתפקיד, אולם לאחר שנודע כי רה"מ בנימין נתניהו דוחף לבחירה בחה"כ ביסמוט בהמשך לתמיכת החרדים בו, ובעקבות החלטת יועמ"ש המפלגה שההצבעה בבחירות תהיה גלויה ולא חשאית, כמה מהמתמודדים על התפקיד הסירו את מועמדותם.
המועמד שסימן נתניהו תחילה היה חה"כ חנוך מילביצקי, אולם בשעות הצוהריים הודיעו רשמית בליכוד על תמיכתו של נתניהו במינוי של מילביצקי ליו"ר זמני של ועדת הכספים של הכנסת. "ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו החליט לתמוך במינויו של חה"כ חנוך מילביצקי לתפקיד יושב ראש זמני של ועדת הכספים של הכנסת", אמרו בליכוד.
"חה"כ מילביצקי הודה לראש הממשלה על האמון ועל התמיכה", ציינו בליכוד, ומילביצקי אמר בתגובה: "אם נתניהו חושב שאני מתאים למקום אחר, אסיר את מועמדותי בלי היסוס. כך גם עשיתי היום, בפועל. מנהיגות מתחילה בדוגמה אישית".
כאמור, בנוסף למילביצקי הסירו את מועמדותם ח"כים נוספים, ובהם חה"כ אליהו רביבו, חה"כ אלי דלל וחה"כ ניסים ואטורי, מה שמעלה את הסיכוי של חה"כ ביסמוט להיבחר לתפקיד. נציין שכפי שפרסמנו אמש, ההצבעה בליכוד תהיה גלויה, ובמסגרתה יצביעו חברי הכנסת והשרים של המפלגה עבור המועמד שהם רוצים שיכהן כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. עם זאת, ההחלטה שתתקבל בהצבעה מוגדרת כמעין המלצה, והיא לא תביא ל"מינוי אוטומטי" של המועמד ליו"ר הוועדה.
לאחר הצבעת הליכוד, ההחלטה תועבר לוועדת הכנסת. בראש הוועדה עומד חה"כ אופיר כץ, המשמש גם כיו"ר סיעת הליכוד ויו"ר הקואליציה, והוועדה תצטרך לבחור אם לקבל את ההמלצה או שלא. לקואליציה יש רוב בוועדה, והיא צפויה לאשר את ההמלצה ולהעביר אותה לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
בהמשך להמלצת ועדת הכנסת, בוועדת החוץ והביטחון יתכנסו הח"כים החברים בוועדה ויחליטו אם לקבל את ההמלצה. הח"כים החברים בוועדה צפויים גם כן לתמוך בהחלטה, שכן גם בוועדת החוץ והביטחון יש רוב לקואליציה.
הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12