גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל-30%. מה כדאי לדעת לפני שקונים?

ירידה בהיקף היבוא, שינויים במיסוי, מלחמה וחולשה בביקוש הובילו השנה לגידול חסר תקדים בכמות כלי הרכב החדשים שנרשמו על שם החברה ויימכרו כ"יד שנייה", לאחר שעברו 12 חודשים מייצורם ● אילו דגמים בולטים תקועים במלאי, ואיך יודעים מתי זו מציאה ומתי להיזהר?

כל מי שיוצא כיום לחפש רכב חדש לא יכול שלא להיתקל בהיצע מסיבי של רכבי "אפס קילומטר". בשנה החולפת גדל ההיצע במגזר זה באופן משמעותי, בשל מצוקת המכירות בענף הרכב, והוא כולל כיום פלחים רבים של השוק, מרכב עממי ועד רכב חשמלי ואף רכבי יוקרה.

שאלות ותשובות | החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים
השבוע בענף הרכב | סוללה מלאה בתוך חמש דקות: דור חדש של עמדות טעינה בדרך לישראל
מחיר הביטוח של אחד הרכבים הפופולריים בישראל צנח, והוא לא לבד

מקור בכיר בענף מעריך, כי נכון להיום מסתובבים בכל הערוצים בשוק, כולל יבואנים, חברות ליסינג וסוחרים, בין 25 ל-30 אלף רכבי אפס קילומטר שמיועדים למכירה. מדובר בכמות גדולה כמעט פי שלושה מהמלאי בשנים נורמליות. עם זאת, על פי הערכות, היבואנים עצמם מחזיקים ישירות רק בין 7,000 ל-9,000 כלי רכב כאלה.

בענף מציינים כי כמויות המלאי בשוק משתנות לעיתים תכופות בהתאם להיקף הרישומים העצמיים של היבואנים בכל חודש, וכי המספר צפוי לקטון בהמשך השנה, בשל הקטנת היקף היבוא החדש.

היצע רכבי האפס קילומטר מתמקד בדגמים הפופולריים בקרב ציי הרכב, שנמכרים על ידי חברות הליסינג וסוחרים. ביניהם ניתן למצוא נוכחות בולטת לדגמים סיניים, ובהם צ'רי והחברה הבת ג'ייקו, דגמים פופולריים של יונדאי, כגון קונה ואלנטרה, דגמי בנזין שונים של קיה ועוד. זאת, לצד דגמי יוקרה רבים. קשה במיוחד למצוא בשוק הזה דגמים של טויוטה, שנהנים מביקוש רב ואף מרשימות המתנה בשוק הרכב החדש.

איך הכול התחיל?

בשנת 2009 פרסמה רשות המסים תקנה חדשה, שהורתה ליבואני רכב לרשום על שמם כל רכב שחלפו 12 חודשים ממועד ייצורו וטרם נמכר. זו הייתה פריצת דרך צרכנית חשובה, כי לפני כן נמכרו לעיתים גם כלי רכב בני שנתיים ויותר בתור "שנת הדגם האחרונה".

לאורך השנים היבואנים התייחסו להיצע גדול של רכבי "אפס קילומטר" במלאי שלהם למעין "אות קלון", ורוב ההיצע העודף "טואטא" מתחת לשטיח, בעיקר לחברות ליסינג, שרכשו את כלי הרכב בהנחות עמוקות מאוד, רשמו אותם על שמן והוציאו אותם למכירה באפס קילומטר. זאת לצד סוחרי רכב, רצוי באזורים נידחים בארץ.

בעקבות זאת, רבים בישראל עדיין נוטים להתייחס לכלי רכב כאלה כמעין "סחורה סוג ב'". מנגד, אחרים נמשכים לפוטנציאל החיסכון, שלעיתים הוא מהותי מאוד.

האם זה משתלם?

בתיאוריה, רכב מ"אפס קילומטר", שנמכר אחרי 11 חודשים בישראל (ו-12 חודשים ממועד ייצורו), זהה לחלוטין לרכב מאותו דגם ותוצר שנמכר כחדש אחרי עשרה חודשים בישראל, ולשניהם גם יש אחריות יבואן זהה. אבל ברישיון של הרכב שנמכר כ"אפס קילומטר" יהיה כתוב "יד ראשונה מחברה", והמשמעות היא שהוא נושא על עצמו הפחתה עתידית של 10% עד 13% במחירון בהשוואה לדגם החדש.

כדי לקזז את ההשפעה השלילית בעתיד, ההנחה צריכה להיות גדולה מספיק. לא מעט רכבי "אפס קילומטרים" מוצעים כיום עם הנחות סמליות יחסית של 5%-8% ממחירון היבואן. הסיבה היא שחברות הליסינג, שקונות את המכוניות מהיבואנים, לוקחות לעצמן כרווח חלק מהנחת האפס קילומטר של היבואן. מנגד, יש דגמים ומלאים, שאפשר לקבל עליהם אפילו הנחות של 15%, ובמקרי קיצון עד 30% ממחיר המחירון

ברור שהנחה כזו תקזז את איבוד הערך העתידי, ואף תותיר את הרוכש ברווח על הנייר, וזאת כמובן בכפוף לירידת הערך "הטבעית" של הדגם, מצב הרכב וכו'. בכל מקרה, כדאי להצטייד בתעודה כתובה של המוכר, שמאשרת שהרכב אכן נמכר כאפס קילומטר, ולא היה בשימוש בפועל כרכב חברה.

אפשר בהחלט להניח, שכאשר המלאים הנוכחיים של כלי רכב בני 12 חודשים בישראל "יתנקו", ההיצע יקטן משמעותית, ויחזור להתמקד בדגמים של מותגים "מבוקשים" פחות, שתמיד יש קושי למכור אותם, או בעודפי מלאי קטנים ומזדמנים שלא נמכרו בשל מפרט שאינו תואם את הדרישות, עסקאות שבוטלו וכו'. היתרון הוא, שכלי רכב כאלה זמינים מיידית, ואפשר לקבל אותם זמן קצר אחרי הסדרת התשלום.

חשוב לזכור, שבערוץ השיווק הזה לא תמיד יש אפשרות להתאים את הרכב לצרכים המדויקים של הלקוח, וצריך להיות פחות "מפונקים". לא מעט דגמים שמוצעים ב"אפס קילומטר" הם ברמת אבזור בסיסית, שמיועדת לציי רכב וכמעט אינה מוצעת ללקוחות פרטיים בשגרה.

כמעט כל חברות הליסינג מציעות כיום רכבי אפס קילומטר מהמלאי שלהן, ויש גם "אתרי תיווך" עצמאיים ברשת, שמציגים את ההיצע של חברות הליסינג וגובים עמלה מסוימת על כל חיבור בין לקוח למשווק.

אבל כאמור, כיום, כשהמלאים הלא מכורים גדולים, והקיבולת של חברות הליסינג מוגבלת, יש יבואנים שנאלצים לבלוע את הצפרדע ולשווק רכבי אפס קילומטר ישירות ללקוחות בהנחות משמעותיות ממחיר המחירון. חלק מהיבואנים אפילו מעלים אתרים ייעודיים לשיווק רכבי אפס קילומטר, מתוך הנחה ש"מחפשי מציאות" יעדיפו לרכוש את כלי הרכב הללו ישירות מהיבואן.

אומנם ההיצע בדרך כלל דומה לזה שאפשר למצוא בערוצי השיווק "החיצוניים", אבל לעיתים יש יתרונות ברכישה ישירה מיבואן, כמו קבלת חבילת מימון נוחה, דיל ביטוח ו"צ'ופרים".

למה לשים לב בקנייה

בהגדרה, רכב "אפס קילומטר" הוא רכב שעבר פרק זמן של 12 חודשים לפחות מהיום שבו ירד מפס הייצור של היצרן, ו-9-10 חודשים מהמועד שבו הגיע לישראל. למשך האחסון עשויה להיות חשיבות, במיוחד במדינה עם מזג אוויר קשוח כמו ישראל. אחסון ממושך של כלי רכב בנמלים, שחשופים למליחות גבוהה או לכימיקלים באוויר (כמו בחיפה ואשדוד למשל) או לטמפרטורות קיצוניות (אילת, למשל), עלול לגבות מחיר מהרכב לאורך זמן.

הדבר הראשון שמומלץ לנסות לבדוק הוא בן כמה בפועל הרכב שמוצע למכירה, כלומר מתי הוא יוצר. בדגמים "צעירים" יחסית זה די פשוט, מכיוון שניתן לדעת מתי הושק בישראל דגם ספציפי שאותו רוכשים, או מתי עבר מתיחת פנים, או הגיע לארץ עם חבילת האבזור שבה הוא מוצע. מידע כזה זמין ברשת.

לקוחות מתוחכמים יותר יכולים לקבל לעיתים תאריך ייצור פרטני ממספר ה-VIN של הרכב הספציפי שאותו עומדים לרכוש. זוהי מעין "תעודת זהות" מקודדת של הרכב, בת 17 אותיות ומספרים, שהיצרנים מחויבים להציג בגלוי.

כדאי לטרוח להגיע לאתר שבו מוצג הרכב הספציפי שאותו עומדים לרכוש, ולהקדיש תשומת לב קפדנית למצבו החיצוני. אומנם לא ניתן לדעת את ההשפעה על רכיבים מכניים ואלקטרוניים, אבל לזה נועדה האחריות המקיפה.

עוד כתבות

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור ● בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

S&P 500 ונאסד"ק נסגרו בשיא נוסף; אינטל צנחה ב-8.5%

אינטל צללה אחרי שפרסמה אמש את תוצאות הרבעון השני ● לואי ויטון פרסמה תוצאות פחות גרועות מהצפוי, ומניות יוקרה באירופה התרוממו ● מחירי הנפט עולים, מחיר הזהב יורד

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Seth Wenig

מה למדו המשקיעים על טראמפ בזמן הכהונה וכמה כסף הם עשו מזה?

משיאים ב-S&P 500 ובביטקוין, דרך מלחמות מכסים ועד יחסים מתוחים עם הפד: כך למדו המשקיעים "לעכל" את המדיניות הלא צפויה של הנשיא ● וגם: המומחים מסבירים כיצד ומתי הפכו הצהרות הנשיא לפחות מפחידות, והיסודות הכלכליים חזרו למרכז הבמה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

בשל עברו העסקי של תשובה: עתירה לבג"ץ נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

התנועה לאיכות השלטון: בנק ישראל והממונה על התחרות לא הביאו בחשבון את הטענות וההחלטות השיפוטיות נגד תשובה ● בעתירה נטען כי העסקה מהווה נסיגה מהרפורמות האנטי-ריכוזיות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם רינת שרצר / צילום: Eda Tankal

המומחית שמסבירה: למה כל הרעיונות הכי טובים באים דווקא במנוחה?

הפודקאסט הפופולרי "פופקורן" מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "כשאנחנו עושים שנ"צ, יוצאים לסיבוב, מתקלחים - שם טמון פוטנציאל אינסופי", אומרת רינת שרצר, יזמת חברתית, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומרצה בבצלאל ובבית הספר הגבוה לעיצוב ואומנות בניו יורק • בשיחה עם ליאור פרנקל היא מסבירה על חשיבות עצירת המרוץ עבור יזמים, מנהלים ועובדים ועל הצורך להתנהל קצת יותר כביצית ופחות כזרע ● פופקורן

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

שלמה אליהו, ג'ארד קושנר, אלפרד אקירוב, יאיר המבורגר / צילום: כפיר זיו, AP, כדיה לוי, גבע טלמור

חמשת טייקוני הביטוח שהתעשרו ב-24 מיליארד שקל

מניות חברות הביטוח שילשו את ערכן בשנה האחרונה ואחראיות ל-20% מתשואת מדד ת"א 125 ● שווי החזקותיהם של בעלי מניות מרכזיים במנורה, הראל, מגדל, הפניקס וכלל תפח ל–33 מיליארד שקל, וחלקם כבר מימשו מניות ● האם לאחר הראלי יש למניות הביטוח לאן לעלות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות חדות לאחר החזרת משלחת המו"מ הישראלית מדוחא

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● כצפוי, הריבית בגוש האירו נותרה היום ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● גוגל וטסלה פרסמו דוחות מעורבים ● בשוק מעריכים כי אינטל תדווח הערב על הפסד נקי שישי ברציפות - אבל המניה נמצאת במגמת עלייה

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

ספינה עוגנת בנמל אנטוורפן / צילום: ap, Virginia Mayo

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל

במסגרת ההוראות החדשות בבלגיה, כל משלוח של מוצרים צבאיים או ביטחוניים שמיועדים לישראל ידרוש אישור מיוחד ● הבלגים הבהירו כי רישיונות יאושרו אך ורק אם יינתנו להם הוכחות חותכות כי הסחורות מיועדות לשימושים אזרחיים בלבד בישראל

מתקפות סייבר / צילום: Shutterstock, NicoElNino

עתירה לבג"ץ נגד התקנות לשעת חירום בנוגע למתקפות סייבר

הממשלה אישרה את התקנות הנוגעות למתקפות סייבר בניגוד לחוות-דעתה של היועמ"שית בהרב-מיארה, מאחר שהמשבר עם החרדים מונע ממנה לאשר חקיקה ראשית

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף