גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מצטרפת לרשויות המקומיות ומסתערת על מכרז הענק של אנבידיה

לאחר שענקית הטכנולוגיה ביקשה מידע על שטחים בצפון לרכישת קרקע למרכז פיתוח, לגלובס נודע כי ברמ"י גיבשו רשימה של 14 אתרים שיכולים להתאים ● בין המקומות שהוזכרו: אזורי התעשייה בעכו, ביקנעם, במועצה האזורית מגידו, בעפולה ובנוף הגליל - כולם באזור עדיפות לאומית, המעניק הטבות במאות מיליוני שקלים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying
ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

היכן תקים אנבידיה את מרכז הפיתוח החדש שלה? לאחר שבקשתה לקבלת מידע (RFI) על רכישת קרקע גרמה לענף כולו להתעורר, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מבצעת מהלך משמעותי מצידה בכיוון - ומציעה לענקית הטכנולוגיה הבינלאומית 14 אתרים שבהם תוכל להקים את מרכז הפיתוח שלה. כך נודע לגלובס.

ועידת ישראל לנדל"ן | עוזי לוי, מנכ"ל מבנה: עיקר הצמיחה של ישראל עוד לפניה ותחום הנדל"ן המניב יהנה
אנליסטים צופים: אפווינד הישראלית תימכר בשווי של פי 20 מהכנסותיה
חדשות ההייטק | הענקית שהצטרפה למועדון טריליון הדולר, והשכר בתחום ה-AI שובר שיאים

על פי הפרטים שהתקבלו, רמ"י הגישה הצעה בה 14 נקודות שבהן מצויות קרקעות שיוכלו להתאים לדרישותיה של אנבידיה. נזכיר כי החברה ציינה בהודעתה מתחילת החודש לקבלת מידע על חטיבות קרקע זמינות לבנייה בצפון, כי היא מחפשת קרקע רציפה בשטח 70 עד 120 דונמים, עם זכויות בנייה של 80 עד 180 אלף מ"ר. זהו היקף בנייה עצום, המשקף מהלך מהגדולים בשנים האחרונות, אם לא הגדול ביותר בענף ההייטק הישראלי וכן עבור הרשויות באזור.

כאמור, רמ"י הציעה לאנבידיה מגוון אפשרויות לקרקעות מתאימות, באותו "מרובע" שבו הגדירה אנבידיה את אזור חיפושיה - בין זיכרון יעקב, מגדל העמק, קריית אתא וחיפה. לגלובס נודע כי בין הרשויות שבתחומן מוצעות הקרקעות נמצאות עכו, יקנעם, נוף הגליל, עפולה והמועצה האזורית מגידו. סביר להניח כי מדובר בקרקעות באזורי תעשייה קיימים, שחלק מהם כבר הוזכרו כאן בעבר כמועמדים בעלי סיכוי טוב להיבחר ע"י אנבידיה - אזור התעשייה מבוא כרמל (מגידו), פארק התעשייה ציפורית (נוף הגליל), פארק עופר ביקנעם ואזור התעשייה של העיר עפולה.

הלוקיישן שנחשב למועדף בעיני המומחים, בשל התאמתו הגבוהה לדרישות אנבידיה, הוא פארק מבוא כרמל, שנמצא קרוב מאוד למרכז של החברה ביקנעם, סמוך לכביש 6, מציע עתודות קרקע גדולות, מיסוי נמוך, ובהרחבה המתוכננת בו גם קרבה לקו מתח גבוה ולתחנת כוח פרטית.

על פי גורמים בענף, הסימנים מראים כי יתכן שאנבידיה אף בוחנת אפשרות לרכוש קרקעות בכמה אתרים ולא רק בנקודה אחת.

קרקע בפטור ממכרז

אותן קרקעות שמציעה כעת רמ"י לאנבידיה כאפשרויות רלוונטיות עבור הקמת מרכז הפיתוח החדש שלה, יוצעו לחברה בפטור ממכרז. מדובר במהלך שמבצעת הרשות דרך קבע, ומשמעותו בפועל הטבה לא מבוטלת כלל עבור גורם הנהנה ממנו - ודאי כשמדובר בקרקע בסדרי הגודל שמחפשת אנבידיה. הטבה זו תצטרף לעוד הטבות רבות שצפויה לקבל החברה לטובת הקמת המרכז החדש.

נסביר: מתן קרקע בפטור ממכרז (המוענק לרוב באזורי עדיפות לאומית) מייתרת את הצורך של הגוף שזוכה בכך מלהתחרות מול אחרים על הקרקע שאותה הוא רוצה. המחיר של הקרקע נקבע מראש, בהתאם לקריטריונים ולהוראות מסוימות, ולא נקבע על פי ההצעה הגבוהה ביותר, כפי שקורה במכרזים פומביים רגילים - שמביאים להצעות סופיות גבוהות משומת הקרקע המקורית. לכן ברוב המקרים פטור ממכרז משמעותו מחיר נמוך משמעותית.

ניקח לדוגמה מכרז לקרקע בשטח 3.9 דונמים באזור התעשייה של העיר נוף הגליל (אזור תעשייה בתוך העיר, ולא פארק התעשייה ציפורית), שנסגר במרץ השנה. 11 הצעות הוגשו לקרקע, והיא שווקה בהצלחה במחיר של כ־8.8 מיליון שקל - לעומת מחיר שומה לקרקע שנקבע על כ־3.9 מיליון שקל - יותר מפי שניים.

למעשה, עצם העובדה שאנבידיה מחפשת את הלוקיישן החדש באזור הצפון דווקא, שרבים מיישוביו מוגדרים כאזורי עדיפות לאומית, תזכה אותה בהנחה גדולה מאוד. באזור עדיפות לאומית ב', שנכלל ב'מרובע החיפושים', תשלם אנבידיה רק 51% מערך הקרקע - אבל רק עבור הרחבת מפעל. בעת הקמת מפעל חדש, תצטרך לשלם דמי חכירה מלאים.

כך או כך, הטבות אלו יוכלו להבטיח לה בקלות כי עלות רכישת הקרקע תסתכם בכמה מאות מיליוני שקלים בודדים, של כ־400 מיליון שקל לכל היותר, לפי הערכות.

ישנה עוד הטבה משמעותית שממנה יכולה ליהנות אנבידיה, במסגרת החוק לעידוד השקעות הון: חברה המוגדרת מועדפת - בעיקר אם פעילותה בפריפריה - יכולה ליהנות ממס חברות מופחת, שיעמוד על 16% במקום 23%, ובאזור פיתוח א', שהוא למעשה אזור עדיפות לאומית, תיהנה ממס של 7.5% בלבד. אלא שמבדיקת גלובס עולה שאנבידיה יכולה ליהנות מהטבה משמעותית יותר: אם תעמוד בקריטריונים להכרה כ"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", מס החברות עשוי לרדת עד לשיעור של 5% בלבד.

נראה כי על הקריטריונים המרכזיים להכרה כמפעל טכנולוגי מועדף אנבידיה אכן עונה: קריטריון אחד, סך ההכנסות המאוחדות של הקבוצה שאליה שייכת החברה, צריך להיות גבוה מ־10 מיליארד שקל (הכנסות החברה מפעילותה הכוללת עמדו ברבעון הראשון של 2025 על 44.1 מיליארד דולר); ושכרם של 20% מעובדי החברה צריך להיות מסווג כהוצאות מחקר ופיתוח, או שבמפעל מועסקים לפחות 200 עובדי מו"פ. מאחר שהאתר החדש של החברה מיועד להקמת מרכז פיתוח, נראה שגם בקריטריון זה היא תוכל לעמוד בקלות.

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

הרשויות עומדות בתור

על הזכות לארח את משכנה החדש של אנבידיה מתחרות רשויות רבות, בהן כאלו שהודיעו על כך באופן רשמי ופומבי ובהן כאלו שעושות זאת "מתחת לפני השטח". נתי אמסטרדם, מנהל אזור ישראל בחברה, סיפר ימים לאחר פרסום ה־RFI כי בחברה קיבלו פניות מצד ראשי רשויות "מדן ועד אילת", ולגלובס נודע כי אזורי התעשייה "שגיא 2000" בעמק יזרעאל ו"ציפורית" הסמוכה לנוף הגליל, כמו גם עיריית עפולה, אף הגישו מסמכים לאנבידיה. עיריית מגדל העמק מיהרה להצהיר כי ראש העיר יקי בן חיים וצוותו כבר החלו במגעים עם נציגי החברה.

לגלובס נודע כי גם היישוב רכסים, שבו מתוכננת הקמה של מאות אלפי מ"ר למסחר ותעסוקה, הגיש הצעה לאנבידיה לצד המועצה האזורית זבולון. היישוב נמצא בסמוך לכביש 6, ובתחומי אותו שטח חיפוש שהגדירה החברה.

גם בצפון הרחוק יותר, באזורים שמחוץ להגדרת שטח החיפוש של אנבידיה, מנסים למשוך את החברה אליהם. ראש העיר צפת, יוסי קקון, שלח מכתב לרה"מ בנימין נתניהו, וביקש ממנו לפעול להבאת הקמפוס של אנבידיה לעיר; 18 ראשי רשויות באשכול גליל מזרחי הודיעו כי הם פועלים יחדיו על מנת למשוך את החברה לאזור התעשייה צח"ר הסמוך לראש פינה ולחצור הגלילית; וראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום יישובי קו העימות, משה דוידוביץ, אמר כי הבאת אנבידיה לאזור קו העימות תהיה חשובה "יותר מכל דבר אחר שהיה כאן בעשור החולף ושיהיה כאן ב־20 השנים הקרובות".

עצם רעיון ההגעה לעיר מסוימת או לאזור מסוים מתמרץ את הרשות להציע הטבות מפליגות לאנבידיה - כדי לבחור בהן כמובן. הטבות כאלו יכולות להתבטא בהנחה גדולה בתשלום הארנונה, בהקלות בירוקרטיות שיקצרו תהליכים עבור החברה, בסיוע בהקמת תשתיות נדרשות ואף במענקים כספיים מסוימים בהתאם ליכולותיה של הרשות. כך לדוגמה, בעבר הציעה עיריית עפולה הנחה של 50% בארנונה למשך שלוש שנים, לחברות הייטק שיעבירו את משכנן אליה.

במבט מהצד מדובר בחבילת הטבות אדירה עבור החברה, שיכולה לשקף חיסכון של מיליארדי שקלים ויותר מכך. התועלת לכלכלה הישראלית מעצם הקמת המרכז החדש עשויה להיות גדולה עוד יותר.

כיום לאנבידיה כ־5,000 עובדים בחמישה מרכזי פיתוח בישראל. הקמת המרכז החדש, המתוכנן להיות גדול במיוחד, יכול להזניק את מספר עובדי החברה לכ־10,000 עד לסוף העשור, ולהפוך אותה לאחד המעסיקים הגדולים בהייטק הישראלי. אלו בוודאי יזניקו כלכלית קדימה את האזור שבו יוקם המרכז החדש, ויתרמו לכלכלה הישראלית.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

"העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי-פעם": טראמפ הכריז על הסכם סחר עם יפן

טראמפ ציין כי יפן תשקיע 550 מיליארד דולר בארה"ב, וכי ארה"ב "תקבל 90% מהרווחים" ● לפי דיווח ברויטרס, ראש ממשלת יפן אמר כי המכסים על רכבים מיפן לארה"ב יופחתו מ-25% ל-15% ● הממונה הבכיר על הסחר ביפן כתב ברשת X: "המשימה הושלמה"

אילון מאסק / צילום: ap, Matt Rourke

המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: מה צפוי בדוחות של אלפאבית וטסלה

שתיים מענקיות הטכנולוגיה מצטרפות הלילה לעונת הדוחות ● הדוח של אלפאבית יהיה חשוב במיוחד לשוק הבינה המלאכותית, המשקיעים יתמקדו בהכנסות החברה מפרסום, וגם תחום הענן במוקד ● בטסלה, המשקיעים מחכים להרבה תשובות, למשל מה עם המכוניות הזולות שהובטחו או לעדכון על תוכניות הרובוטקסי

ח''כ בועז ביסמוט / צילום: נועם מושקוביץ', דובדרות הכנסת

הליכוד בחר בבועז ביסמוט ליו"ר ועדת החוץ והביטחון

סיעת הליכוד התכנסה להדיח את אדלשטיין מראשות ועדת החוץ והביטחון ובחרה בחה"כ ביסמוט לקידום חוק ההשתמטות • רה"מ סימן את חה"כ ביסמוט לתפקיד, והוא נבחר ברוב של 29 מול 4 • לאחר החלטת הליכוד - ההמלצה תועבר לוועדת הכנסת • באופוזיציה תקפו בחריפות; לפיד: "יריקה בפרוף הלוחמים" • גנץ: "בליכוד החליטו להפוך את הוועדה לכזו שתפטור את החרדים משירות"

יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל־30%

ירידה בהיקף היבוא, שינויים במיסוי, מלחמה וחולשה בביקוש הובילו השנה לגידול חסר תקדים בכמות כלי הרכב החדשים שנרשמו על שם החברה ויימכרו כ"יד שנייה", לאחר שעברו 12 חודשים מייצורם ● אילו דגמים בולטים תקועים במלאי, ואיך יודעים מתי זו מציאה ומתי להיזהר

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

חברות הביטוח הישראליות שרואות במניית טבע הזדמנות

לאחר שבשבוע שעבר דווח כי מנורה מבטחים מחזיקה ב-5% מהון המניות בטבע, היום דווח על החזקה דומה של הפניקס ● השתיים מקוות שהמניה תצא מהדשדוש שפוקד אותה - מתחילת השנה רשמה טבע תשואה שלילית של 26%

ההרס בניר עוז אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: באדיבות משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות

הדוח שחזה את ה-7 באוקטובר, ומה אפשר לעשות כדי לא לפספס את הדוח הבא

דוח שחיבר המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן הזהיר לפני ה-7 באוקטובר ממה שיכול לקרות בישראל במקרה של מלחמה רב-זירתית, ואף המליץ מה ניתן לעשות כדי להתכונן לתרחיש זה ● פרשן גלובס יואב קרני התייחס לדוח, אך נראה כי פספס את משמעותו האמיתית ● דעה

תוכנית להתחדשות עירונית בדרך חברון בירושלים. האתגר של העיר עדיין לפניה / הדמיה: סטודיו יגאל לוי אדריכלים

253 קבלנים דירגו: הערים שבהן הם הכי אוהבים לעבוד

גלובס והתאחדות הקבלנים דירגו בעזרת 253 קבלנים את איכות העבודה של העיריות הגדולות והצומחות בארץ בתחום התכנון והבנייה ● התוצאה: פערים דרמטיים בין ערים סמוכות - ומסקנה אחת ברורה שמלמדת מי העיר שבאמת פועלת לקדם בנייה והתחדשות עירונית ● סקר מיוחד לכבוד ועידת ישראל לנדל"ן

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

אחרי ההסכם עם יפן, לאן הולכת תוכנית המכסים של טראמפ?

הסכם הסחר עם יפן עורר גל של אופטימיות ברחבי העולם רגע לפני הדדליין, השיחות עם מדינות האזור נעות בין הצלחות לדשדוש ומה לגבי סין והאיחוד האירופי?

תל אביב. היצע של יותר מ־10,000 דירות חדשות בחודש מאי / צילום: Shutterstock

ערים של קונים, ערים של מוכרים: איך השתנה שוק הדירות בישראל?

המלחמה, הריבית והמחסור בפועלים שינו את כללי המשחק בשוק המגורים והחזירו במקומות רבים את הכוח לקונים ● יצאנו לבדוק בעזרת יד2 את מצבם של המוכרים והקונים בערים המרכזיות בארץ ● כך הפכה תל אביב לעיר של קונים, והערים החרדיות נשארו ערים של מוכרים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

נדחתה בקשת אאורה להעביר לעליון את הערעור בתביעה הנגזרת נגד בעל השליטה אטרקצ'י

אחרי שביהמ"ש הכלכלי אישר בקשה לתביעה נגזרת נגד יעקב אטרקצ'י על ניצול הזדמנות לרכישת קרקע בקריית אונו ב-57 מיליון שקל לטובתו האישית, אאורה ביקשה לקיים דיון חוזר בהחלטה התקדימית – ולהעבירו לעליון ● ואולם השופטים קבעו כי מדובר ב"לחם חוקה של המחלקה הכלכלית", ולכן הדיון יישאר אצלה

הקמת תחנת הכוח הגרעינית ''אקויו'' בטורקיה / צילום: Reuters, Anadolu

הפעלת הכור הראשון מתעכבת, וברחוב הטורקי כבר רוצים להתקדם לנשק גרעיני

טורקיה מתקרבת להפעלת תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה - אך התלות ברוסיה, מבצעת הפרויקט, מביאה לעיכובים ולקשיי מימון ● במקביל, סקר שנערך אחרי מבצע "עם כלביא" מגלה: רוב הציבור הטורקי סבור שיש לפתח גם נשק גרעיני, אף שאנקרה מחויבת לאמנת ה־NPT

מימין: רונית שבירו, צחי דידי, אפי שקד, צחי ארצי וקלוד הנחימאס / צילום: תמר מצפי

רונית שבירו: "אם סין תגיד שהיא לא עובדת עם ישראל, כל ענף הנדל"ן עלול לקרוס"

בפאנל על מצב שוק הבנייה למגורים בוועידת ישראל לנדל"ן, עלו יזמי הנדל"ן להתקפה על העיריות ומוסדות התכנון ● "אין לעיריות שום עניין לקדם בנייה. בשעה 4 זורקים את העט. ראש עיר יכול לעכב שנה בניית 1500 דירות. זה לא מעניין אותו", נאמר ● בנייה עם עובדים שאינם סינים או פלסטינים? "אחרי יום וחצי אתה מבין שכל מה שהעובד הזה יודע זה לטאטא את אתר הבנייה בסוף היום"

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

"חוסר איזון וזילות": יו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה ברשות החברות מתנער מתוכנית אמסלם

פרופ' אסף מידני, שעמד בראש הוועדה הציבורית לרפורמה במינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות, מבקר את התזכיר שפורסם לחוק ● לדבריו, השר אמסלם הלך רחוק מדי, והפערים בין ההמלצות לתוכנית המתגבשת גדולים ● הוא מזהיר מפגיעה בעצמאות ועדת המינויים ומפוליטיזציה מרובה

עו''ד שלומית ברנע-פרגו / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

הג'וב החדש של היועצת המשפטית שסירבה לאשר לנתניהו מימון הוצאות

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, אשר דחתה בקשות של בני הזוג נתניהו לאישור הוצאות לווילה בקיסריה, תצטרף כשותפה למשרד עורכי הדין פרל כהן ותוביל שם את המחלקה למשפט ציבורי, קשרי ממשל ורגולציה ● ברנע-פרגו: "שמחה להביא את הניסיון שלי למגזר הפרטי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ההנפקה הכי טובה בת"א מתחילת השנה כמעט הכפילה את הכסף בחודשיים

הנפקות ראשוניות בבורסת ת"א הניבו למשקיעים תשואה ממוצעת של 20%, כשגבוה מעל כולן זוהרת החברה הביטחונית אר.פי אופטיקל של קרן ההשקעות מנור אוורגרין ● עוד בצמרת התשואות: בלדי, אלעד תוכנה ודלק נכסים שהונפקה השבוע ● ובאיזה הנפקות המשקיעים הפסידו?

בתי ההשקעות ילין לפידות, אלטשולר שחם וכלל מאבדים כספים למתחרים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מור עוקף את הפניקס, וכמה כסף יצא מאלטשולר שחם? סיכום מחצית בשוק הגמל

העברות הכספים של מור ממתחריו בחודש יוני הפכו אותו לגוף הגמל השלישי בגודלו, על חשבון הפניקס ● עוד נהנו מהעברות חיוביות: אנליסט ומיטב ● מאלטשולר שחם יוצאים מעל 2 מיליארד שקל בחודש, וגם ילין לפידות מאבד כספים ● ומה צופים מנהלי השקעות להמשך

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

פטור מהפסקות חשמל: אושר פטור מהיתר בנייה למתקני אגירה בינוניים. אלו האנשים שייהנו

הפטור מהיתר בנייה לסוללות בגודל בינוני יאפשר לבניינים ולמוסדות לאגור אנרגיה סולארית לשעת חירום עבור עצמם, ואפילו למכור אותה לרשת במחיר גבוה יותר בשיא הביקוש בערב ● מי ייהנה מהשינוי ואילו חסמים עדיין עומדים בפניהם?

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

המימושים בביטוח נמשכים: כלל רכשה ממשפחת המבורגר מניות הראל ב-200 מיליון שקל

לאחר שמכרה 1% מהחברה, משפחת המבורגר לא מתכננת למכור מניות נוספות ● גם שלמה אליהו מימש בשנה האחרונה במגדל כמעט 16% ממניות החברה תמורת כמיליארד שקל ● בנוסף, בעלי השליטה בהפניקס עד השנה שעברה עשו אקזיט ברווח גדול

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה עלתה ב-2%, פלנטיר ב-4%

נאסד"ק עלה ב-0.6% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● ארה"ב והאיחוד האירופי קרובים להסכם סחר: יוטלו מכסים של 15% ● טראמפ הכריז גם על הסכם סחר "עצום" עם יפן, בורסת טוקיו זינקה ● ג'נרל מוטורס דיווחה אתמול על הפסד של 1.1 מיליארד דולר בגלל המכסים של טראמפ ● המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל היום - דוחות אלפאבית וטסלה יפורסמו אחרי הנעילה הלילה, מה צפוי בהם?

משה (שיקו) זנה, מנכ''ל רכבת ישראל / צילום: תמר מצפי

עימותים עם ועד העובדים והאוצר: למה מנכ"ל הרכבת התפטר?

משה זנה כיהן בתפקיד מאז נובמבר 2023 והוא לא המנכ"ל הראשון שלא הצליח להשלים קדנציה בניהול חברת התשתית הממשלתית הגדולה, המעסיקה 4,000 עובדים ● בספטמבר ייכנס אבנר פלור, מקורבה של שרת התחבורה מירי רגב, לתפקיד המשנה למנכ"ל הרכבת