החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.
● אנליסטים צופים: אפווינד הישראלית תימכר בשווי של פי 20 מהכנסותיה
● המבחן הגדול של וול סטריט מתחיל הלילה: אלפאבית וטסלה במוקד
● דיווח: סוכנות הגרעין האמריקאית נפגעה במתקפת הסייבר במיקרוסופט
1ההתעוררות של ההייטק? תלוי למי
האם ההייטק הישראלי באמת מתאושש? לפי נתוני חברת ההשמה GotFriends, שפורסמו השבוע, מספר המשרות בתחום הבינה המלאכותית זינק ביותר מפי שניים במחצית הראשונה של 2025, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אך ההזדמנויות החדשות אינן שוויוניות.
● הסיבה בגללה מספר דורשי העבודה בהייטק הכפיל את עצמו
ההתעוררות ממוקדת ומתוחכמת יותר מבעבר: לפי הנתונים, חברות מגייסות בעיקר למי שצבר ניסיון ספציפי עם מודלים מתקדמים כמו למשל GPT ו-LLaMA או למי שעבד ישירות עם מערכות Agentic AI. כלומר, לא מדובר בחזרה המונית של ההייטק, אלא בגל גיוס תחום ומדויק, כזה שמציב סף כניסה גבוה במיוחד למי שמבקש להשתלב בו.
לראיה, השכר בחברות ה-AI שובר שיאים: 43,085 שקל לחודש בממוצע. השכר אף גבוה יותר עבור מפתחים בעלי ניסיון מעשי בכיוונון מודלים (Fine-tuning), שילוב מידע חיצוני (RAG) ואינטגרציה של מודלים לתוך מוצרים קיימים. עוד לפי הנתונים, עובדים עם שלוש שנות ניסיון ומעלה רושמים עליות שכר של עד 6%, בעוד שג'וניורים נותרו מאחור, עם שכר "תקוע" סביב 17,500 שקל. גם פערי השכר המגדריים נשמרים בעינם, ועומדים על כ-2,600 שקל בממוצע לטובת גברים. תפקידים כמו QA, פיתוח מובייל ו-Frontend ממשיכים לספוג ירידות שכר, עד 10%, זאת על רקע אוטומציה מוגברת והצפת שוק.
"השוק לא מתכווץ, אבל הוא משתנה בקצב מסחרר", אומרת שירי וקס, מנכ"לית GotFriends, ומזהירה שהעובדים שלא הספיקו לשדרג כישורים, נותרים מאחור. המגמה הזו, המתרחשת גם בארה"ב ובאירופה, יוצרת שוק עבודה חדש, בו ידע כללי פשוט לא מספיק יותר, והמעבר מהיי-טק ל-AI-טק לא מותיר מקום לרבים.
2לא רק מטא: גם מיקרוסופט במצוד אחרי מוחות, וגוגל על הכוונת
מיקרוסופט גייסה בששת החודשים האחרונים יותר מ-20 עובדים ממעבדת DeepMind של גוגל, ובהם ראשי צוותים, מהנדסי תוכנה ומנהלי מוצר, זאת במהלך אגרסיבי נוסף בקרב על דור המהנדסים הבא של הבינה המלאכותית. מי שמוביל את המהלך הוא מוסטפא סולימאן, ממייסדי DeepMind, שעבר בעצמו למיקרוסופט במרץ השנה ומוביל את תחום ה-AI לצרכנים. כעת, הגיוס הבולט ביותר הוא של עמר סוברמניה, לשעבר ראש הפיתוח של ג’מיני, שהצטרף למיקרוסופט כסגן נשיא בכיר ל-AI. סוברמניה ציין בפוסט לינקדאין כי "התרבות כאן נטולת אגו, אך גדושה באמביציה", אמירה שרבים פירשו כביקורת על האווירה המתוחה בגוגל.
הגיוסים הללו, בצירוף רכישת סטארט־אפ ה-AI של סולימאן (Inflection) תמורת 650 מיליון דולר מוקדם יותר השנה, ממחישים את נכונותה של מיקרוסופט לשלם כמעט כל מחיר כדי להוביל את הדור הבא של המודלים. התחרות מול גוגל , מטא ו־OpenAI יוצרת מרוץ חימוש בו המשכורות נוסקות, וראשי חברות מדברים כבר בגלוי על "שכירי חרב" שמקבלים מענקי חתימה של עשרות מיליוני דולרים.
לפי דיווחים, בגוגל מודים כי מודל ג'מיני רושם "רק" 400 מיליון משתמשים פעילים, לעומת 600 מיליון ל־ChatGPT, מה שמגביר את הלחץ מבית. במקביל, מהנדסים נוספים מ־DeepMind עושים את דרכם למטא, שהקימה לאחרונה צוות חדש לפיתוח בינה כללית (AGI) והשקיעה 15 מיליארד דולר בחברת Scale AI. בגוגל טוענים כי שיעור העזיבה נמוך מהממוצע בתעשייה, אך לא מכחישים את עוצמת ה"שאיבה" מצד היריבות.
3ענקית השבבים מצטרפת לראשונה למועדון הטריליון
TSMC , יצרנית השבבים הגדולה בעולם והספקית המרכזית של ענקיות דוגמת אנבידיה ואפל, חצתה בשבוע שעבר את רף שווי השוק של טריליון דולר, והפכה לחברה הראשונה בתולדות טייוואן שמגיעה להישג הזה.
הזינוק המרשים מגיע על רקע התפוצצות הביקוש לשבבי AI וליכולות עיבוד גבוהות - מגמה עולמית שמציבה את חברות החומרה בחזית. לראיה, מניית החברה זינקה בכמעט 50% מאז אפריל, ובעקבות כך, עדכנה החברה את תחזית הצמיחה שלה כלפי מעלה, ל-30% לשנת 2025.
לפי אנליסטים בגולדמן זאקס ובג'יי. פי. מורגן, המגמה הזו לא צפויה להיעצר. TSMC צפויה לבצע העלאות מחירים משמעותיות ב-2026, וליהנות מיתרון מבני כמי שמחזיקה בטכנולוגיות ייצור מתקדמות שהמתחרות מתקשות לשכפל. החברה מצליחה גם לנטרל את השפעות התחזקות המטבע המקומי בטייוואן, זאת, כאמור, בעזרת עליות מחירים ושיפור רווחיות.
יתרה מכך, אנליסטים חוזים כי ייתכן ש-TSMC תיכנס בקרוב לרשימת עשר החברות הגדולות בעולם - הישג סמלי, אך משמעותי, שמעיד על המעבר מעידן התוכנה לעידן החומרה החכמה. בהקשר הגיאו־פוליטי, ההצלחה הזו גם מציבה את טייוואן שוב בעין הסערה, כאשר סין וארה"ב עוקבות בדריכות אחר כל תנועה של החברה הקריטית הזו.
4תקציב של עד 120 מיליון שקל, אבל רק למי שכבר מגיע עם 120 מיליון מהבית
רשות החדשנות פרסמה בשבוע החולף קול קורא להקמת עד שלוש חממות טכנולוגיות חדשות, במסגרת מהלך שמיועד לעודד הקמה של סטארט־אפים בתחומי דיפ-טק, כמו שבבים, דיפנסטק ואגרי־פודטק. המימון הממשלתי המובטח: עד 40 מיליון שקל לכל חממה, ומענקים של עד 21 מיליון שקל לכל מיזם שייבחר. אך התנאים להצטרפות מעידים על כיוון שונה: כל גוף שיבקש להקים חממה יידרש להוכיח זמינות הון פרטי של לפחות 120 מיליון שקל, סכום שמציב רף כניסה גבוה במיוחד.
הדרישה לגיוס פרטי משמעותי, לצד ציפייה לניסיון מוכח, שותפויות גלובליות ותוכנית Ideation עמוקה - כלומר, מודל רעיוני מסודר - הופכת את ההזדמנות לרלוונטית בעיקר עבור תאגידים בין־לאומיים, קרנות הון־סיכון גדולות או שחקנים מבוססים שכבר פועלים במערכת. התוצאה עלולה להיות ריכוזיות גבוהה, בה אותם גופים זוכים שוב בזיכיונות, בעוד יזמים מקומיים עם ניסיון טכנולוגי וגב כלכלי צנוע נותרים מחוץ למשחק.
הפער בין המטרות הלאומיות, ביסוס תעשיית עומק טכנולוגית והובלה גלובלית, לבין התנאים בשטח, מתחדד נוכח הקיצוצים המתמשכים בתקציבי מדע, חינוך ומחקר. ברשות החדשנות מדגישים כי המהלך הוא חלק ממהפכה רחבה בהשקעות בדיפ־טק ישראלי, אך בינתיים, מסתמן שמדובר בהזדמנות שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו.
5החברה של יוצא Waze וגוגל מגייסת 38 מיליון דולר לפלטפורמת מס אמריקאית
חברת הפינטק הישראלית april, שפועלת בארה"ב ומפתחת פלטפורמת מס מבוססת AI, הודיעה על גיוס של 38 מיליון דולר בסבב B. את הגיוס הובילה קרן QED Investors, בהשתתפות Nyca Partners ו-Team8- nh שהייתה שותפה להקמת החברה.
הפלטפורמה של april משתלבת באפליקציות פיננסיות קיימות ומאפשרת למשתמשים פרטיים ועסקיים לנהל את המסים שלהם באופן שוטף, כולל תכנון, תשלומים רבעוניים והגשת דוחות. החברה הוקמה ב-2021, על־ידי דניאל מרקוס, לשעבר ב־Waze ובגוגל, ובן בורודך, לשעבר ב־Team8 ובדלויט. עד היום, גייסה החברה 78 מיליון דולר, והיא צפויה להכפיל את מספר העובדים עד סוף 2026. לאחרונה, קיבלה אישור רגולטורי לפעול בפריסה מלאה בכל מדינות ארה"ב - אישור שלא ניתן לחברות חדשות בתחום מאז שנת 2008.
מושג השבוע: Ideation
Ideation הוא שלב מוקדם בתהליך היזמות, שבו נוצרים ומעובדים רעיונות למיזמים חדשים, לרוב לפני הקמת צוות או גיבוש מוצר. מדובר בשלב קריטי במיוחד בתחומי דיפ-טק, שבהם יש צורך בגישור בין ידע מחקרי לבין צורך שמזהים בשוק. חממות וקרנות לחדשנות מפעילים כיום תהליכי Ideation שיטתיים, הכוללים בין היתר איתור טכנולוגיות, ניתוח מגמות שוק ובניית תשתית למיזמים מסחריים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.