"הנדל"ן המניב הוא בבואה של המשק ואנו מצויים בנקודת פיתול בכלכלה הישראלית. כשנגיע למצב שהפוטנציאל של המשק הישראלי יפגוש רמת סיכון פחות גדולה ממה שקיימת היום - אני חושב שהפוטנציאל עצום ימומש". כך אמר מנכ"ל מבנה, עוזי לוי בוועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי.
● ועידת ישראל לנדל"ן | ליאת שוב, בנק לאומי: "החלטות תכנוניות לא יכולות להתבסס על שורת הרווח של מחר בבוקר"
● ועידת ישראל לנדל"ן | משה ליאון, ראש עיריית ירושלים: "תהיה רשת של תחבורה ציבורית, ונכביד מאוד על נסיעת מכוניות בעיר"
● ועידת ישראל לנדל"ן | מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן: "פתרון הבירוקרטיה המיותרת יוריד בכ-10% את מחירי הדירות"
לוי שוחח עם כתב שוק ההון של גלובס, נתנאל אריאל, והסביר כי על אף המלחמה הקשה שבה מצויה המדינה, החל משנות התשעים, מהעלייה הגדולה מרוסיה, המשק הישראלי צומח בשיעורים כפולים מאלה של מדינות דומות ב-OECD, בגלל צבר ההון האנושי הישראלי, ובגלל הגידול הטבעי הרבה יותר גדול. "לכן, אם אחבר עם מה שאמרתי קודם, לגבי שינוי ברמת הסיכון, אני חושב שהמשק הישראלי יוסיף לצמוח. אנחנו במהלכה של מלחמה קשה ואנו צומחים ברמה של 3.3% ולעומת זאת OECD 1-1.5%. אם נשפר את ההשתתפות של החרדים והערבים בשוק העבודה, בתוספת לירידה ברמות הסיכון, אני מאוד אופטימי לגבי ישראל", אמר לוי.
מחוץ לתל אביב התמונה יותר מורכבת
כשאריאל העיר, כי עוד מיליון מ"ר של שטחי מסחר צפויים להיבנות רק בתל אביב, כאשר מהצד השני יש האטה בביקושים שמלווה בירידת מחירים, לוי סירב להסכים. "תלוי למה משווים, במע"ר המרכזי של תל אביב אין ירידת מחירים, אלא אם משווים לפיק מסויים בסוף הקורונה", אמר לוי. באותו זמן היה המון ביקוש שפגש מעט היצע. אבל הפיק הזה היה רגעי ולא לימד הרבה על השוק, ואחרי כן השוק חזר לשיווי משקל ונכון להיום, כשמדברים על המע"ר לאורך האיילון- יש ביקושים מאוד ערים".
ואולם הוא הסכים, כי כשיוצאים מתל אביב - המצב משתנה באופן קיצוני. "מחוץ לתל אביב התמונה יותר מורכבת ויותר קשה", אמר לוי. "תל אביב היא עיר ללא הפסקה ומחוצה לה העולם הרבה יותר קשוח. 5 ק"מ צפונה או דרומה, הביקוש הרבה יותר נמוך, אבל צריך להבין: העובד הישראלי הוא לא יותר זול ממקומות אחרים בעולם. להפך - יותר יקר. אבל יש כאן צבר הון אנושי אין בשום מקום אחר בעולם ותל אביב היא השיא של זה".
ועם זאת, הוא סירב להתרגש מכך, שבמקומות שונים אחוזי התפוסה מצויים בירידה. "כשבנו את מגדלי עזריאלי ואחר כך את שרונה כל הזמן שאלו 'מי יאכלס את כל השטחים האלה'? ואז הגיעו כל החברות הרב לאומיות, גוגל ופייסבוק ופייפל. ברגע שהסיכון במדינה ירד ויהיה כאן יותר שקט, תל אביב תדע למשוך את כל ענקיות הטכנולוגיה לכאן".
באחרונה מבנה נכנסה גם לענף המגורים, אך לוי אמר, כי אין מדובר בתקדים או בשינוי אסטרטגיה של החברה. "יש לנו מגורים, אבל זה לא הסיפור. אנחנו משביחים בדרך כלל קרקעות שלנו, כמו בפרויקטים בסוללים ויגאל אלון. לא נלך להקים שכונה באם המושבות", הסביר.
***גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק לאומי ובחסות קבוצת מבנה, שיכון ובינוי, סולל בונה ופישר (FBC&CO)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.