גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מצטרפת לרשויות המקומיות ומסתערת על מכרז הענק של אנבידיה

לאחר שענקית הטכנולוגיה ביקשה מידע על שטחים בצפון לרכישת קרקע למרכז פיתוח, לגלובס נודע כי ברמ"י גיבשו רשימה של 14 אתרים שיכולים להתאים ● בין המקומות שהוזכרו: אזורי התעשייה בעכו, ביקנעם, במועצה האזורית מגידו, בעפולה ובנוף הגליל - כולם באזור עדיפות לאומית, המעניק הטבות במאות מיליוני שקלים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying
ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Chiang Ying-ying

היכן תקים אנבידיה את מרכז הפיתוח החדש שלה? לאחר שבקשתה לקבלת מידע (RFI) על רכישת קרקע גרמה לענף כולו להתעורר, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מבצעת מהלך משמעותי מצידה בכיוון - ומציעה לענקית הטכנולוגיה הבינלאומית 14 אתרים שבהם תוכל להקים את מרכז הפיתוח שלה. כך נודע לגלובס.

ועידת ישראל לנדל"ן | עוזי לוי, מנכ"ל מבנה: עיקר הצמיחה של ישראל עוד לפניה ותחום הנדל"ן המניב יהנה
אנליסטים צופים: אפווינד הישראלית תימכר בשווי של פי 20 מהכנסותיה
חדשות ההייטק | הענקית שהצטרפה למועדון טריליון הדולר, והשכר בתחום ה-AI שובר שיאים

על פי הפרטים שהתקבלו, רמ"י הגישה הצעה בה 14 נקודות שבהן מצויות קרקעות שיוכלו להתאים לדרישותיה של אנבידיה. נזכיר כי החברה ציינה בהודעתה מתחילת החודש לקבלת מידע על חטיבות קרקע זמינות לבנייה בצפון, כי היא מחפשת קרקע רציפה בשטח 70 עד 120 דונמים, עם זכויות בנייה של 80 עד 180 אלף מ"ר. זהו היקף בנייה עצום, המשקף מהלך מהגדולים בשנים האחרונות, אם לא הגדול ביותר בענף ההייטק הישראלי וכן עבור הרשויות באזור.

כאמור, רמ"י הציעה לאנבידיה מגוון אפשרויות לקרקעות מתאימות, באותו "מרובע" שבו הגדירה אנבידיה את אזור חיפושיה - בין זיכרון יעקב, מגדל העמק, קריית אתא וחיפה. לגלובס נודע כי בין הרשויות שבתחומן מוצעות הקרקעות נמצאות עכו, יקנעם, נוף הגליל, עפולה והמועצה האזורית מגידו. סביר להניח כי מדובר בקרקעות באזורי תעשייה קיימים, שחלק מהם כבר הוזכרו כאן בעבר כמועמדים בעלי סיכוי טוב להיבחר ע"י אנבידיה - אזור התעשייה מבוא כרמל (מגידו), פארק התעשייה ציפורית (נוף הגליל), פארק עופר ביקנעם ואזור התעשייה של העיר עפולה.

הלוקיישן שנחשב למועדף בעיני המומחים, בשל התאמתו הגבוהה לדרישות אנבידיה, הוא פארק מבוא כרמל, שנמצא קרוב מאוד למרכז של החברה ביקנעם, סמוך לכביש 6, מציע עתודות קרקע גדולות, מיסוי נמוך, ובהרחבה המתוכננת בו גם קרבה לקו מתח גבוה ולתחנת כוח פרטית.

על פי גורמים בענף, הסימנים מראים כי יתכן שאנבידיה אף בוחנת אפשרות לרכוש קרקעות בכמה אתרים ולא רק בנקודה אחת.

קרקע בפטור ממכרז

אותן קרקעות שמציעה כעת רמ"י לאנבידיה כאפשרויות רלוונטיות עבור הקמת מרכז הפיתוח החדש שלה, יוצעו לחברה בפטור ממכרז. מדובר במהלך שמבצעת הרשות דרך קבע, ומשמעותו בפועל הטבה לא מבוטלת כלל עבור גורם הנהנה ממנו - ודאי כשמדובר בקרקע בסדרי הגודל שמחפשת אנבידיה. הטבה זו תצטרף לעוד הטבות רבות שצפויה לקבל החברה לטובת הקמת המרכז החדש.

נסביר: מתן קרקע בפטור ממכרז (המוענק לרוב באזורי עדיפות לאומית) מייתרת את הצורך של הגוף שזוכה בכך מלהתחרות מול אחרים על הקרקע שאותה הוא רוצה. המחיר של הקרקע נקבע מראש, בהתאם לקריטריונים ולהוראות מסוימות, ולא נקבע על פי ההצעה הגבוהה ביותר, כפי שקורה במכרזים פומביים רגילים - שמביאים להצעות סופיות גבוהות משומת הקרקע המקורית. לכן ברוב המקרים פטור ממכרז משמעותו מחיר נמוך משמעותית.

ניקח לדוגמה מכרז לקרקע בשטח 3.9 דונמים באזור התעשייה של העיר נוף הגליל (אזור תעשייה בתוך העיר, ולא פארק התעשייה ציפורית), שנסגר במרץ השנה. 11 הצעות הוגשו לקרקע, והיא שווקה בהצלחה במחיר של כ־8.8 מיליון שקל - לעומת מחיר שומה לקרקע שנקבע על כ־3.9 מיליון שקל - יותר מפי שניים.

למעשה, עצם העובדה שאנבידיה מחפשת את הלוקיישן החדש באזור הצפון דווקא, שרבים מיישוביו מוגדרים כאזורי עדיפות לאומית, תזכה אותה בהנחה גדולה מאוד. באזור עדיפות לאומית ב', שנכלל ב'מרובע החיפושים', תשלם אנבידיה רק 51% מערך הקרקע - אבל רק עבור הרחבת מפעל. בעת הקמת מפעל חדש, תצטרך לשלם דמי חכירה מלאים.

כך או כך, הטבות אלו יוכלו להבטיח לה בקלות כי עלות רכישת הקרקע תסתכם בכמה מאות מיליוני שקלים בודדים, של כ־400 מיליון שקל לכל היותר, לפי הערכות.

ישנה עוד הטבה משמעותית שממנה יכולה ליהנות אנבידיה, במסגרת החוק לעידוד השקעות הון: חברה המוגדרת מועדפת - בעיקר אם פעילותה בפריפריה - יכולה ליהנות ממס חברות מופחת, שיעמוד על 16% במקום 23%, ובאזור פיתוח א', שהוא למעשה אזור עדיפות לאומית, תיהנה ממס של 7.5% בלבד. אלא שמבדיקת גלובס עולה שאנבידיה יכולה ליהנות מהטבה משמעותית יותר: אם תעמוד בקריטריונים להכרה כ"מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד", מס החברות עשוי לרדת עד לשיעור של 5% בלבד.

נראה כי על הקריטריונים המרכזיים להכרה כמפעל טכנולוגי מועדף אנבידיה אכן עונה: קריטריון אחד, סך ההכנסות המאוחדות של הקבוצה שאליה שייכת החברה, צריך להיות גבוה מ־10 מיליארד שקל (הכנסות החברה מפעילותה הכוללת עמדו ברבעון הראשון של 2025 על 44.1 מיליארד דולר); ושכרם של 20% מעובדי החברה צריך להיות מסווג כהוצאות מחקר ופיתוח, או שבמפעל מועסקים לפחות 200 עובדי מו"פ. מאחר שהאתר החדש של החברה מיועד להקמת מרכז פיתוח, נראה שגם בקריטריון זה היא תוכל לעמוד בקלות.

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

הרשויות עומדות בתור

על הזכות לארח את משכנה החדש של אנבידיה מתחרות רשויות רבות, בהן כאלו שהודיעו על כך באופן רשמי ופומבי ובהן כאלו שעושות זאת "מתחת לפני השטח". נתי אמסטרדם, מנהל אזור ישראל בחברה, סיפר ימים לאחר פרסום ה־RFI כי בחברה קיבלו פניות מצד ראשי רשויות "מדן ועד אילת", ולגלובס נודע כי אזורי התעשייה "שגיא 2000" בעמק יזרעאל ו"ציפורית" הסמוכה לנוף הגליל, כמו גם עיריית עפולה, אף הגישו מסמכים לאנבידיה. עיריית מגדל העמק מיהרה להצהיר כי ראש העיר יקי בן חיים וצוותו כבר החלו במגעים עם נציגי החברה.

לגלובס נודע כי גם היישוב רכסים, שבו מתוכננת הקמה של מאות אלפי מ"ר למסחר ותעסוקה, הגיש הצעה לאנבידיה לצד המועצה האזורית זבולון. היישוב נמצא בסמוך לכביש 6, ובתחומי אותו שטח חיפוש שהגדירה החברה.

גם בצפון הרחוק יותר, באזורים שמחוץ להגדרת שטח החיפוש של אנבידיה, מנסים למשוך את החברה אליהם. ראש העיר צפת, יוסי קקון, שלח מכתב לרה"מ בנימין נתניהו, וביקש ממנו לפעול להבאת הקמפוס של אנבידיה לעיר; 18 ראשי רשויות באשכול גליל מזרחי הודיעו כי הם פועלים יחדיו על מנת למשוך את החברה לאזור התעשייה צח"ר הסמוך לראש פינה ולחצור הגלילית; וראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום יישובי קו העימות, משה דוידוביץ, אמר כי הבאת אנבידיה לאזור קו העימות תהיה חשובה "יותר מכל דבר אחר שהיה כאן בעשור החולף ושיהיה כאן ב־20 השנים הקרובות".

עצם רעיון ההגעה לעיר מסוימת או לאזור מסוים מתמרץ את הרשות להציע הטבות מפליגות לאנבידיה - כדי לבחור בהן כמובן. הטבות כאלו יכולות להתבטא בהנחה גדולה בתשלום הארנונה, בהקלות בירוקרטיות שיקצרו תהליכים עבור החברה, בסיוע בהקמת תשתיות נדרשות ואף במענקים כספיים מסוימים בהתאם ליכולותיה של הרשות. כך לדוגמה, בעבר הציעה עיריית עפולה הנחה של 50% בארנונה למשך שלוש שנים, לחברות הייטק שיעבירו את משכנן אליה.

במבט מהצד מדובר בחבילת הטבות אדירה עבור החברה, שיכולה לשקף חיסכון של מיליארדי שקלים ויותר מכך. התועלת לכלכלה הישראלית מעצם הקמת המרכז החדש עשויה להיות גדולה עוד יותר.

כיום לאנבידיה כ־5,000 עובדים בחמישה מרכזי פיתוח בישראל. הקמת המרכז החדש, המתוכנן להיות גדול במיוחד, יכול להזניק את מספר עובדי החברה לכ־10,000 עד לסוף העשור, ולהפוך אותה לאחד המעסיקים הגדולים בהייטק הישראלי. אלו בוודאי יזניקו כלכלית קדימה את האזור שבו יוקם המרכז החדש, ויתרמו לכלכלה הישראלית.

עוד כתבות

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הציבור כבר מוכן, והמנהיגים משתכנעים: האם אירופה קרובה לסנקציות על ישראל?

התסכול באיחוד האירופי הולך ומתגבר לנוכח המצב בעזה - המידרדר בניגוד להבטחות ישראליות מפורשות ● מנגנון לצעדים נגד ישראל כבר קיים ברמת האיחוד, והמנהיגים האירופאים נמצאים תחת לחץ ציבורי רב להוציא אותו לפועל

בני קצובר / צילום: מעלה היצירה

מחלוקת של מיליוני שקלים: ישיבת קרית ארבע תובעת את האחים קצובר

הישיבה תובעת את האחים קצובר על סך 2.5 מיליון שקל, בטענה להברחת נכסים מהחברה המשותפת המפעילה את "מרכז גוטניק", השוכן בסמוך למערת המכפלה בחברון ● בני קצובר: "תביעה הזויה ושקרית"

מאגר הגז ''תמר'' / צילום: יח''צ

חברת החשמל מתקדמת להסכם גז: יחסוך עד מיליארד שקל

חברת החשמל חתמה על מסמך הבנות מול חלק משותפות תמר בדבר אספקת גז לתחנות הכוח של חברת החשמל ממאגר תמר בעשר השנים הקרובות ● הגז שחברת החשמל תרכוש מתמר במהלך העשור הקרוב הוא בשווי של 8.2 מיליארד שקל, והכמות תעמוד על 2 עד 3 BCM בכל שנה

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

טסלה פספסה עליות של מיליארדים / צילום: Shutterstock

ההימור לא צלח, והחברה של האיש העשיר בעולם איבדה מיליארדים

בשנת 2022, מכרה טסלה 75% מעתודות הביטקוין שלה ופספסה את העליות החדות שהיו מאז ● חישוב של CNBC מגלה איזו עליית שווי פספס אילון מאסק

ספירת צעדים היא רק קצה הקרחון / צילום: Shutterstock, WAYHOME studio

מחקר חדש מציע: לא צריך 10,000 צעדים ביום כדי לשמור על הבריאות

חדשות מעודדות למי ש-10,000 צעדים ביום מרגיש לו יעד בלתי מושג: מחקר של אוניברסיטת סידני מצא כי גם מספר צעדים נמוך יותר יספיק כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית סיכון למחלות ● אז איך המספר הפך לסטנדרט עולמי? הסיבה, מתברר, בכלל לא רפואית

תיבות המכרזים הישנות של רמ''י. הקידמה הגיעה / צילום: דרור מרמור

הקרקע נשמטת תחת רגליהם: השמאים כבר לא יכולים לברוח מאימת ה-AI

לפני כשנתיים הציגה רשות מקרקעי ישראל מערכת AI שתקבע את ערכי הקרקעות במכרזים ● אחרי תקופת הרצה הגיעו שם למסקנה שזה עובד לא רע, והוחלט להרחיב את השימוש בה ● ולשכת שמאי המקרקעין? היא עוד מנסה לעצור את המהפכה

מרג'ורי טיילור גרין, אילון מאסק, טאקר קרלסון / צילום: ap, Rod Lamkey, Kevin Lamarque, Julia Nikhinson

מאילון מאסק עד טאקר קרלסון: הימין האמריקאי וטראמפ במסלול התנגשות

מאז שחזר לבית הלבן טראמפ מנהל מאבקים לא רק נגד הדמוקרטים והתקשורת, אלא גם מול נאמניו ושותפיו ● פרשת אפשטיין ומדיניות החוץ של הנשיא חושפות חולשה בתוך תנועת MAGA, ומהלכיו הכלכליים מקימים עליו את מפלגתו - אך הוא לא מהסס לקדם את מדיניותו ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

''דלעת השטן'' / צילום: דניאל לילה

המסעדה הזאת כבר בת 15, ועדיין מרגישה הכי רלוונטית שיש

מה צריך יותר מביסטרו קלאסי עם מנות קבועות שמבוצעות היטב, תוך התחשבות בעונתיות, ובעיקר – בהנאה המלאה של הסועד

סצנה מתוך הסרט ''להרוג את ביל'' של טרנטינו / צילום: באדיבות YES

המחקרים שמגלים איך נקמה משפיעה על המוח

כשד"ר ג'יימס קימל עסק בעריכת דין, הוא הרגיש שהוא סוחר בנקמה עבור לקוחותיו באצטלה של רדיפת צדק ● היום הוא חוקר את רעיון ההתמכרות לנקמה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל ומפתח שיטות להיגמל ממנה ● מה קורה במוח של אדם עם רגשות נקם, ולמה חלק מהחוקרים מסתייגים מהמסקנות של קימל?

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

הדוח הראשון תחת המנכ״ל החדש וגל הפיטורים: אינטל מציגה הפסד רבעוני ומשפרת תחזיות

אינטל הרוויחה 12.9 מיליארד דולר, הרבה מעל הצפי אך לא עמדה בציפיות הרווח - הפסידה 10 סנט למניה לעומת צפי לרווח של סנט ● צופה מכירות חזקות מהצפוי, אך רווחיות חלשה יותר

ההפגנה בכיכר הבימה, הערב / צילום: יאיר פלטי

המונים בהפגנה למען החטופים בתל אביב

וויטקוף: "התגובה של חמאס מעידה בבירור על חוסר רצון להגיע להפסקת אש בעזה" ● פיגוע דריסה ליד כפר יונה: 8 חיילים פצועים, בהם שניים במצב בינוני; מצוד אחר המחבל ● צה"ל הודיע על תקיפת מחסני אמצעי לחימה ומשגר רקטות של ארגון חיזבאללה בדרום לבנון ● עדויות מעזה: אנשים לא אוכלים במשך ימים שלמים ● 50 חטופים - 657 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מימושים במיליארדים בחודשיים בבורסה

קדחת מימושים בת"א: בעלי השליטה שמכרו מניות במעל 6 מיליארד שקל בחודשיים

בורסת ת"א עלתה בשיעור דו-ספרתי מתחילת יוני ● נדל"ן, פיננסים, אנרגיה ומזון: אלה בעלי המניות שניצלו בשבועות האחרונים את שוק המניות החם של ת"א כדי למכור מניות ולהיפגש עם הכסף

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא והיפוכו: חצי שנה לכהונת דונלד טראמפ

היחס לישראל ● מה חושבים בשוק הון ● הזירה הפנימית בארה"ב ● עתיד אירופה ● מלחמת הסחר ● הסקנדלים הבולטים

אפליקציית ווייז / צילום: Shutterstock

כמעט ואי אפשר לנהוג בלעדיה: הזוכה במקום הראשון במדד המותגים

אפליקציית ווייז, ששינתה את תרבות הנהיגה בארץ, כבשה את צמרת מדד המותגים ● מההקמה, דרך האקזיט ועד לשאלה הגדולה: האם היא תצליח לשמור על זהותה הישראלית תחת גוגל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים בעקבות הדוח החזק של אלפאבית

נעילה מעורבת באירופה ● בגולדמן זאקס ממליצים ללקוחות לרכוש אמצעי גידור זולים מפני ירידות אפשריות ● הריבית בגוש האירו נשארה ללא שינוי, לאחר 8 הפחתות ● דוחות: גוגל ומובילאיי עקפו את הציפיות, טסלה ו-IBM איכזבו

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קבוצה של עובדים במשרד החוץ הגרמני קוראים נגד המדינות הפרו-ישראלית, בהולנד מאשימים את ישראל בהתערבות בעניינים פנימיים, וההרס ברצועת עזה עלול להפוך לאסון אוקולוגי עצום ● כותרות העיתונים בעולם  

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשל תשעה באב: הממשלה דחתה את הדחתה של היועמ"שית

הממשלה החליטה לדחות את הדיון בהדחתה של גלי בהרב-מיארה ל-4 באוגוסט, על רקע בקשה מצד שרים דתיים "לא להרבות מחלוקת בעם ישראל בתשעת הימים" - השבוע הקודם לתשעה באב ● המשנה לנשיא בית המשפט העליון נעם סולברג טרם הכריע בבקשת היועמ"שית למנוע את הדיון

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

החל מ-175 אלף שקל, עם פוטנציאל להנחה משמעותית. הרכב הזה עשוי להיות בחירה משתלמת

משפחתית הפלאג-אין של BYD לא מתמקדת בעיצוב, אבל יש לה תא נוסעים איכותי ומאובזר, מרחב שימושי ומערכת הנעה יעילה מאוד, שיכולה להפוך את חשבונות הדלק השוטפים לזניחים