גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספר הפועלים הפלסטינים בישראל ירד, אך העברות מס ההכנסה לרשות זינקו

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי העברות מס ההכנסה לרשות הפלסטינית כמעט הוכפלו ב־2024, למרות צניחת מספר הפועלים הפלסטינים החוקיים בישראל ● האוצר: "שחררנו סכומים שהתעכבו עוד מ־2022" ● בסך הכל, ישראל מעבירה לרשות עשרות מיליארדים בכספי מסים

מ־100 אלף עובדים פלסטינים ל־8,000 בלבד. מחסום חיזמא בסמוך לירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad
מ־100 אלף עובדים פלסטינים ל־8,000 בלבד. מחסום חיזמא בסמוך לירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

בהשפעת מלחמת "חרבות ברזל" צנח מספר הפועלים הפלסטינים בישראל מכ־100 אלף לכ־8,000 בלבד. בשטחי יהודה ושומרון, צנח מספרם מ־40 אלף לכ־10 אלף. לכאורה, הדבר היה אמור להפחית משמעותית את הפרשות מס ההכנסה שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית, אבל בפועל חל בשנת 2024 זינוק משמעותי.

שאלות ותשובות | הדחת אדלשטיין: איך מזיזים יו"ר ועדה מתפקידו, ומה בג"ץ יגיד?
המבקר: אסדרה לקויה למניעת מעילות והונאות בתאגידים העירוניים

גביית המסים על ידי ישראל והפרשתם לרשות הפלסטינית הוסכמה במסגרת הסכמי אוסלו, והם מהווים כ־65% מתקציבה. הגבייה עבור רמאללה נעשית מעובדים שעובדים כדין בישראל או בהתיישבות, ומשלמים את מס ההכנסה על משכורותיהם. לפי ההסכם, ישראל מעבירה לרשות הפלסטינית 75% ממס ההכנסה שמשלמים הפלסטינים שעובדים כדין בישראל, ו־100% ממס ההכנסה שהפלסטינים שעובדים בהתיישבות משלמים.

מס הכנסה בהיקף של שלוש שנים

במסגרת מעקב שוטף אחרי היקף המסים שמדינת ישראל גובה ומעבירה לרשות הפלסטינית ובמענה לפניות לפי חוק חופש המידע, משרד האוצר מעביר נתונים חודשיים ושנתיים לעיון המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. אלו מצביעים, למשל, שב־2019 עמד סך העברות מס ההכנסה לרמאללה על כ־206.6 מיליון שקל, כעבור שנה חלה צניחה בהשפעת הקורונה לכ־76.2 מיליון שקל, ואז זינוק לכ־260 מיליון שקל ב־2021 ולכ־188.1 מיליון שקל ב־2022.

כתוצאה מפרוץ המלחמה, בשנת 2023 התרחשה ירידה צפויה למדי לכ־123.3 מיליון שקל, אבל עשרת החודשים הראשונים של 2024 מהווים לכאורה פרדוקס. בתקופה זו לבדה, שבה היו בישראל הרבה פחות פועלים פלסטינים חוקיים, סך העברות מס הכנסה לרשות הפלסטינית, דווקא, כמעט הוכפל ביחס לשנת 2023 כולה לכ־237.5 מיליון שקל.

המשמעות היא כי בעוד ב־2023, טרום 7 באוקטובר, נגבו כ־880 שקל בממוצע לעובד - ב־2024 הממוצע עומד על כ־13,198 שקל.

מבירור שערך גלובס, הפער נובע מכך שב־2024 הועברו לרשות גם כספי מס הכנסה בגין הפועלים הפלסטינים בהתיישבות בשנתיים הקודמות, 2022-2023. גורמים באוצר אומרים שהסיבה לכך נובעת מעיכוב בהעברת דיווחים מרשות המסים לאוצר בשנים קודמות. התשלומים הדחויים השתחררו ב־2024, וכך הועברו לרשות בשנה אחת תשלומים בגין שלוש שנים.

כך זינקו הסכומים שהועברו מישראל לרשות הפלסטינית, דווקא בעת כהונתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שחתום אישית על כל העברה חודשית לרשות, אף שבנאומיו הוא מרבה לדבר על הקפאת התשלומים לרשות. אגב, בעיתונות הפלסטינית פורסם כי בחודשיים האחרונים לא הועברו כספי המסים מישראל לרשות, אם כי אין כרגע אימות ישראלי לדיווחים.

במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון סיפרו כי בקשה חדשה שהוגשה לקבלת נתונים עדכניים טרם נענתה, אך בימים האחרונים מסר משרד האוצר ש"בימים אלה נעשית בחינה בנוגע למסירתו, לרבות בנוגע לעמידתו בהוראות ס' 9(א)(1) לחוק חופש המידע". כלומר, על פי התשובה, ייתכן שהעיכוב במסירת המידע נובע מ"חשש לפגיעה בביטחון המדינה, ביחסי החוץ שלה, בביטחון הציבור או בביטחונו או בשלומו של אדם".

סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, מנהל היוזמה לאחריות ורפורמה ברשות הפלסטינית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, ולשעבר ראש התביעה הצבאית באיו"ש, מנטר כבר כמה שנים את התגמולים שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית.

מעבירה לרש"פ גם מע"מ, מסי יבוא ומס על הדלק

מס הכנסה מהווה רק נדבך אחד מתוך ארבע קטגוריות מסים שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית, הכוללות מסי יבוא, מס בלו ומע"מ. בהסכמי אוסלו הסכימה המדינה לגבות את מסי היבוא של פלסטינים דרך ישראל, אך להעביר לרמאללה את מלוא ההכנסות על טובין שיעדם הסופי בשטחי הרשות הפלסטינית. מתוך זאת, הרשות הפלסטינית הסכימה כי ישראל תנכה 3% מכל העברה בגין עלויות אדמיניסטרטיביות. במאמר שחיבר הירש, הוא מפרט כי מינואר 2010 ועד אוגוסט 2023, ישראל גבתה עבור הרשות סך מסי יבוא של כ־43.4 מיליארד שקל.

בה בעת, מס בלו חל על דלק, כשמאז 1967 פלסטינים ביהודה ושומרון וברצועת עזה קיבלו את עיקר הדלק מישראל. עבור זאת, חברות ישראליות מייבאות דלק לטובת יו"ש ועזה, ונדרשות בתשלום בלו. לאחר מכן, הן מוכרות אותו לפי חוזה לרשות הפלסטינית ולחברות פלסטיניות רשומות. בהסכמי אוסלו, ישראל הסכימה כי עיקרון "היעד הסופי" יהיה תקף גם לדלק, ולכן, על סמך דיווחי החברות הישראליות והרשות הפלסטינית על כמות הדלק הנמכרת לפלסטינים, בישראל מחשבים את היקף מס הבלו שנגבה ומעבירות את הסכום לרש"פ. הירש מצא כי אלו הסתכמו בין ינואר 2010 לאוגוסט 2023 לכ־33.9 מיליארד שקל.

הרובד האחרון הוא, כאמור, מע"מ. בהסכמי אוסלו הסכימה ישראל לוותר גם על הכנסה זו ממס לטובת הרשות הפלסטינית. בניגוד לשאר הוויתורים הישראליים, הסכם המע"מ היה אמור להיות הדדי - עם התחשבנות סופית בין הסחורות משני הצדדים. אולם, בפועל, היקף הסחורות שהפלסטינים רכשו מישראל עלתה מאז ומתמיד על הכיוון ההפוך, ובאופן ניכר. לפי הירש, ישראל גבתה עבור ישראל מינואר 2010 ועד אוגוסט 2023, כ־28.8 מיליארד שקל עבור הרשות הפלסטינית.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הסכום הגבוה יחסית שהועבר לרשות הפלסטינית בשנת 2024 בגין מסים ישירים נובע מהכללת תשלומים שנצברו לאורך כשנתיים עבור מסים ישירים של עובדים פלסטינים בהתיישבות, שלא הועברו במלואם בעבר".

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"