מגרש עם מכוניות בטעינה / צילום: Shutterstock
משרד האוצר צפוי להציג בקרוב רפורמת המשך למס שווי השימוש ברכב צמוד מופחת זיהום. כיום מוענקת לכלי רכב צמודים "ירוקים" הפחתה של 1,310 שקל בחודש ממס שווי השימוש על רכב חשמלי צמוד, כ-1,090 שקל לרכבי פלאג-אין וכ-540 שקל להיברידיים.
● יבואנים נתקעו עם מלאי גדול של רכבי "0 ק"מ", וההנחות מגיעות ל-30%. מה כדאי לדעת לפני שקונים?
● החל מ-162 אלף שקל: הרכבים שיקבלו הטבת מס של אלפי שקלים
● טסלה פספסה בתחזיות הרווח וההכנסות: מכירות הרכבים ירדו ב-16%
ואולם, הטבות אלה ניתנו בהוראת שעה, שעתידה לפקוע בסוף דצמבר השנה. בחודש מאי השנה שלחה חברת הכנסת אורית פרקש הכהן מכתב ליו"ר ועדת הכספים, שעליו חתמו מספר חברי כנסת, ובו ביקשו דיון דחוף בנושא בוועדת הכספים.
במכתב כתבו חברי הכנסת, כי "נתוני הרבעון הראשון של 2025 מצביעים על ירידה חדה בביקוש לרכב חשמלי, בדגש על חברות ציי הרכב והליסינג, בשל האי-ודאות סביב המשך הטבת שווי השימוש… חוסר הוודאות סביב המשך ההטבה גם בשנים הבאות פוגע בביקוש לרכבים חשמליים מצד העובדים - דבר שפוגע גם ברכישות של רכבים חשמליים מצד חברות ציי רכב וליסינג… בנוסף ישנה חשיבות לבצע העמקה בהנחה בשווי השימוש לרכב עבודה חשמלי…".
בדיון בוועדת הכספים ביוני, כמה ימים לפני המלחמה, הודיע נציג רשות המסים כי "בחודש הקרוב תוצג לוועדה הרפורמה בשווי השימוש במקביל לפרסום תזכיר להערות הציבור". אך המועד נדחה בשל המלחמה.
על פי התוכנית המקורית של האוצר, ההטבה בשווי השימוש לרכב חשמלי אמורה הייתה מתוכננת לגדול ב-2026 באופן משמעותי בהשוואה לערך הבסיס שלה. ההטבה נשחקה משמעותית בשנים האחרונות, בעקבות שורה של העלאות במס הקנייה, שייקרה את מחירוני הרכב שעליהם מבוסס שווי השימוש.
עדיין לא ברור האם האוצר יאשר העלאה משמעותית בהטבה, כפי שתוכנן במקור, וזאת בשל הרביזיה התקציבית וצעדי הקיצוץ שמגבש כיום האוצר בעקבות תוצאות המלחמה. על פי הערכות בענף, הטבת שווי השימוש על רכב חשמלי עשויה לגדול מעט ב-2026, ובמקביל תקטן ההטבה על רכבי פלאג-אין ותאוחד עם ההטבה הנמוכה יותר של כלי הרכב ההיברידיים.
נוסף על כך, לבקשת מספר חברי כנסת, האוצר בוחן אפשרות להעניק הטבה משמעותית בשווי השימוש של כלי רכב מסחריים חשמליים, שמהווים אחוז קטן מאוד מכלי הרכב הצמודים.
5 מיליארד שקל הכנסות
בתקציב 2026 העריך האוצר כי עלות ההטבה בשווי השימוש לרכב חשמלי בלבד למדינה עומדת על כ-260 מיליון שקל לשנה. היקף כלל הכנסות המדינה ממס שווי השימוש נאמד בכ-5 מיליארד שקל בשנה, והוא רשם צמיחה משמעותית בשנים האחרונות, במקביל לעליית מחירי כלי הרכב החדשים, כך שהטבת המס זניחה.
בישראל יש כיום יותר מ-300 אלף כלי רכב צמודים לעובדים, שמשלמים מס שווי שימוש חודשי בגובה כ-2.48% ממחיר המחירון של הרכב שבו הם בוחרים, כשני שלישים מזה בליסינג. בענף מעריכים כי כיום למעלה מ-50% מכלי הרכב הללו הם עם הנעה "ירוקה" מסוגים שונים, בעיקר הנעה היברידית, אם כי חלקם של רכבי הפלאג-אין בציים גדל בקצב מהיר. חלקם של כלי הרכב החשמליים לגמרי בצי הרכב הצמוד עדיין קטן, ועומד על פחות מ-10%.
מרשות המסים נמסר בתגובה, כי אכן מתבצעת עבודת מטה בנושא.
עוד מתחרה סיני בארץ לטסלה Y: הקרוס-אובר החשמלי Courage של המותג Voyah של דונגפנג
חברת דלק מוטורס, יבואנית המותג Voyah של קבוצת דונפנג הסינית, השיקה השבוע בישראל את הפרימיום קרוס-אובר החשמלי Courage ("קוראג'") של המותג. הרכב תוכנן להתחרות בדגמים כמו טסלה Y, אקספנג G6 וכדומה.
אורכו של הרכב 4.72 מ', רוחבו 1.9 מ'. גובהו 1.65 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.9 מ'. נפח תא המטען עומד על 527 ליטר.
הוא משווק בישראל בשתי תצורות הנעה. הראשונה עם מנוע בודד בהספק 288 כ"ס וסוללה של 77.3 קילוואט-שעה שמספקת טווח של עד 476 ק"מ ב-WLTP.
השנייה מצוידת בשני מנועים בהספק משולב של 436 כ"ס, ומסוגלת להאיץ מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.9 שניות. סוללה בקיבולת דומה מספקת טווח של עד 448 ק"מ.
רמת האבזור בכל הדגמים גבוהה, וכוללת חלון גג פנורמי נפתח, מושבים קדמיים חשמליים עם מיזוג ועיסוי, מצלמה היקפית, חישוקי 20 אינץ' ועוד. דגם ההנעה הכפולה כולל גם מתלים אקטיביים עם שליטה אלקטרונית. הרכב השיג ציון של 5 כוכבים במבחני הריסוק האירופיים. מחיר הגרסה החד-מנועית 195 אלף שקל ואילו הגרסה הדו-מנועית עולה 210 אלף שקל.

מאבק בתוך המשפחה: המותגים האחים ג'אקו וצ'רי משיקים השבוע דגמי קרוס-אובר חדשים
התחרות בין המותגים האחים של קבוצת צ'רי בישראל מחריפה משבוע לשבוע, ודוחפת את מחירי הכניסה שלהם לשוק כלפי מטה. בתחילת השבוע השיקה קבוצת כלמוביל בישראל את הקרוס-אובר הקומפקטי "ג'אקו 5", מבית קבוצת צ'רי, בגרסאות עם הנעת בנזין וחשמל. אורכו של הרכב 4.38 מ', רוחבו 1.86 מ' וגובהו 1.65 מ'. בסיס הגלגלים שלו באורך 2.62 מ'.
הרכב משווק עם מנוע טורבו-בנזין 1.6 ליטר בהספק 147 כ"ס, במחיר של 148 עד 157 אלף שקל, ובגרסה חשמלית עם מנוע בהספק 211 כ"ס וטווח נסיעה של עד 402 ק"מ, במחיר של 151 עד 160 אלף שקל.
מוצעות שתי רמות גימור, וגם גרסת הבסיס מצוידת בחישוקי 18 אינץ', מערך מסכים דיגיטליים גדולים, מצלמות היקפיות ועוד. הגרסה הבכירה מוסיפה ריפוד עור מלאכותי, מושבים חשמליים, חלון גג חשמלי ועוד.

טיגו-4 הייבריד: המחיר בתחתית
גם השבוע השיקה חברת פריזבי, שמשווקת בישראל את המותג צ'רי, גרסה היברידית מלאה של הקרוס-אובר טיגו-4 פרו, שניצב על אותה פלטפורמה, במחיר שובר-סגמנט של 136 עד 138 אלף שקל.
הרכב, שאורכו 4.32 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.61 מ', מצויד במערכת היברידית מלאה שמשלבת מנוע 1.5 ליטר בנזין, מנוע חשמלי וסוללה קטנה, בהספק משולב של 163 כ"ס. צריכת הדלק המוצהרת היא 18.9 קילומטרים לליטר.

הוא מוצע בשתי גרסאות. גרסת הבסיס מצוידת במסך תצוגה רחב, חישוקי 17 אינץ' ועוד. הגרסה הבכירה מוסיפה מצלמה היקפית, עור מלאכותי, מושב נהג חשמלי ועוד.