ענקית הרכב החשמלי טסלה פרסמה לפני דקות אחדות את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני של 2025, זאת ברקע ציפיות זהירות מצד וול סטריט, ירידה מוקדמת במכירות כלי הרכב, וסימני שאלה סביב מנועי הצמיחה העתידיים של החברה.
לפי הדוחות, טסלה רושמת הכנסות בגובה של 22.5 מיליארד דולר ורווח מתואם למניה של 40 סנט למניה, זאת לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על הכנסות בטווח של 22.7 מיליארד דולר מיליארד דולר ורווח של 43 סנט למניה. מדובר ברבעון השני ברציפות בו טסלה מדווחת על ירידה בהכנסות כאשר אשתקד רשמה החברה הכנסות של 25.05 מיליארד דולר ורווח של 49 סנט למניה.
במקביל טסלה דיווחה על ירידה של 16% בהכנסות מתחום הרכב, הירידה הרבעונית השנייה ברציפות. הדוח הנוכחי מתפרסם על רקע כך שטסלה עדיין מתמודדת עם ירידה במסירות רכבים ברחבי העולם, נתון שפורסם מוקדם יותר החודש - ב2 ביולי, זאת עם 384,122 רכבים בלבד שנמסרו ברבעון, מה שמהווה ירידה של 13.5% בהשוואה לשנה שעברה. הירידה נובעת, בין היתר, מהשקת דגם Model Y מעודכן והיחלשות בביקוש בארה"ב ובאירופה. במקביל, התחרות מצד יצרניות סיניות ובראשן BYD גוברת, בעוד השוק העולמי נע לכיוון רכבים היברידיים והוזלות אגרסיביות.
נתון מטריד נוסף מהדוח הוא צניחה חדה של כ־89% בתזרים המזומנים החופשי (FCF) של טסלה, שהסתכם ברבעון ב־146 מיליון דולר בלבד. הירידה החדה מיוחסת להמשך ההשקעות הכבדות של טסלה בפיתוחים עתידיים, בהם כאמור הדגם החשמלי המוזל, מערכות בינה מלאכותית ושירות הרובוטאקסי. המשמעות בפועל- החברה שורפת מזומנים בקצב מהיר, ועלולה להזדקק לגיוסי הון בהמשך השנה כדי להמשיך לממן את תוכניותיה, תרחיש שמעלה שאלות לגבי שווי החברה, רמות הסיכון וההשפעה האפשרית על בעלי המניות.
בטסלה מסבירים כי הצניחה בתזרים המזומנים החופשי נובעת בעיקר מגידול במלאי, בין היתר בשל הצטברות רכבי Model 3 בעיצוב המעודכן, ובשל התחלת הייצור של אבות-הטיפוס לדגם החשמלי הבא. בפועל, ההשקעה במלאי משקפת היערכות להאצת ייצור עתידית, אך בינתיים שוחקת את הנזילות השוטפת של החברה.
עם זאת, טסלה ממשיכה להחזיק בכרית מזומנים מרשימה של 36.8 מיליארד דולר, נתון שמספק לה מרחב תמרון מסוים ומאפשר לה להמשיך בהשקעות ארוכות טווח גם בתקופות של לחץ תזרימי.
העתיד האוטונומי כמוקד עניין, אבל הפערים עדיין גדולים
המשקיעים והאנליסטים שמו דגש על ניסיונותיה של טסלה לייצר נרטיב חדש סביב עתיד אוטונומי, כזה שאינו תלוי בהיקפי מכירות רכב בלבד. אמנם במהלך הרבעון האחרון הכריזה החברה על תחילת פעילות ניסיונית של שירות רובוטאקסי באוסטין, טקסס, עם אזור פעילות מורחב ומספר כלי רכב לא ידוע.
מאסק הדגיש כי זהו צעד ראשון לקראת השקה רחבה יותר, כולל אזור סן פרנסיסקו, אך לפי דיווחים, בקשות הרישוי טרם הוגשו לרשויות במדינה. כאמור, האנליסטים צפו כי שירות הרובוטאקסי יהווה מרכיב מרכזי בשיחת המשקיעים, ושמאסק עשוי להציג תוכניות להתרחבות, קצב גידול בצי, או לוחות זמנים מדויקים.
עם זאת, אנליסטים כמו דן לוי מברקליס ציינו כי מדובר בפיילוט ראשוני בלבד, עם פיקוח אנושי בתוך הרכב, מרחק רב מהבטחת "נהיגה אוטונומית מלאה". זאת בעוד המתחרות הגדולות, כמו למשל ווימו של גוגל, מקדימות את טסלה בכמות הרישוי, הכיסוי הגיאוגרפי והיישום בפועל. למשקיעים ברור: השאלה היא לא רק האם טכנולוגיית הרובוטאקסי אפשרית, אלא מתי היא תצליח לייצר תזרים אמיתי.
דגם מוזל, הטבות מס ונזילות: שאלות פתוחות ללא תשובות
עוד אחד מהנושאים המרכזיים שצפו האנליסטים שיעלה בשיחת המשקיעים הוא עתידו של הרכב החשמלי המוזל, זה שטסלה הבטיחה להציג במחצית הראשונה של 2025.
בפועל, עד כה לא נחשפו דגמים, לא נראו הדמיות, ולא נמסרו לוחות זמנים. ההערכה הרווחת היא כי הדגם נדחה לרבעון הרביעי, במקביל לניסיון לנצל את גל הרכישות הצפוי לפני סיום הטבת המס הפדרלית לרכבי EV בסוף ספטמבר. אלא שהשקת דגם מוזל עלולה לפגוע דווקא בדגם Model Y, הקו הרווחי המרכזי של טסלה כיום.
לצד זאת, נרשמת שחיקה מתמשכת בהכנסות טסלה מקרדיטים רגולטוריים, זרם הכנסה ששימש כמנוע מרכזי לתזרים מזומנים בשנים האחרונות. לפי Piper Sandler, החברה צפויה לרשום הכנסה של כ-3 מיליארד דולר מקרדיטים השנה, ירידה מהותית לעומת 2024. ברקע לכך, רגולציה חדשה מצד ממשל טראמפ צפויה לצמצם או לבטל לגמרי את חלק מהתמריצים הפדרליים על רכבים חשמליים. בתוך כך, אנליסטים מעריכים שטסלה עשויה להזדקק לגיוס הון נוסף בהמשך השנה, כדי לממן את פרויקטי הבינה המלאכותית והרובוטיקה, כולל החברה־האחות xAI.
כל רמז לכך בשיחת המשקיעים, כמו אפשרות למכירת מניות - עלול להיתקל בתגובה שלילית מצד המשקיעים, במיוחד לנוכח מכפילי השווי החריגים של החברה.
במקביל לפרסום הדוחות, בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן סימנו את טסלה מוקדם יותר החודש כאחת המניות המובילות לפוזיציית שורט, הימור על ירידת ערך, ברקע הערכת שווי "גבוהה בצורה קיצונית", כלשון האנליסט ראיין ברינקמן.
לדבריו, טסלה ממשיכה להיסחר לפי מכפילים חריגים לעומת שאר מניות "שבע המופלאות", על אף שהרווח למניה צפוי לרדת זו השנה השלישית ברציפות. עוד ציין גם הוא כי הירידה בסובסידיות הפדרליות לרכבים חשמליים עלולה לפגוע ברווחיות של טסלה, שגם כך נחשבת לגבולית ביחס ליצרניות מסורתיות כמו ג'נרל מוטורס ופורד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.