גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

השבוע נערך בים הכספי תרגיל צבאי משותף לרוסיה ואיראן - זירת אימונים שמסמנת שינוי אסטרטגי ● לצד המאבק על שליטה ביטחונית, מתפתחת גם תחרות כלכלית על נתיבי סחר ותשתיות אזרחיות שהופכת את חופי האגם למוקד עניין של גושים יריבים ● מן העבר השני, אזרבייג'ן מהדקת את קשריה עם ישראל וארה"ב

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office
נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office

הים הכספי אומנם מאבד מדי שנה כשבעה ס"מ, אך הוא גם מהווה מוקד מאבק אסטרטגי כמו שלא היה מעולם. האגם הפך השבוע לזירת תרגיל ימי משותף של רוסיה ואיראן, CASAREX 2025, שלדברי המדינות נועד לעסוק בפעולות ביטחון ימי והצלה. אולם, בהתחשב בעיתוי לאחר מבצע עם כלביא לצד המתיחות המדינית בין רוסיה לבין אזרבייג'ן - היעד למסרים ברור.

זו המדינה שדורשת אישור על כל מעבר של סחורות ביטחוניות לישראל
ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל

מארחי התרגיל שהחל ביום שני ונמשך שלושה ימים היו צי צבא איראן, כשאליהם ולכוחות הרוסים הצטרף צי משמרות המהפכה וכוחות ביטחון הפנים. ככלל, צי צבא איראן אמון על הים הכספי ומפרץ עומאן, כשצי משמרות המהפכה אחראי על שליטה במפרץ הפרסי ובמיצר הורמוז. טשטוש ההבדלים ביניהם בתרגיל ומורשת משמרות המהפכה של השתלטות על ספינות במפרץ הפרסי, מהווים מסר מאיים לנשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב.

הסיוע לישראל במוקד

האיראנים לא מסתירים את זעמם על באקו בנוגע לסיוע שלה לישראל. במסגרת זאת, עמוד ה־X "נגורנו קרבאך אובסרבר" שמזוהה עם ארמניה דיווח כי שעות ספורות בטרם מכת הפתיחה של מבצע עם כלביא - מל"ט המריא מבסיס חיל האוויר קורדאמיר באזרבייג'ן לכיוון גבול איראן ובחזרה. במהלך המלחמה, דווח שישראל תקפה בעיר בנדר אנזלי שלחופי הים הכספי, ובקרבת אזרבייג'ן. בעיר הזו יושב מטה שייטת הים הכספי של משמרות המהפכה. יממה אחת לאחר מכן, לעיר רמסר ששוכנת לא הרחק משם, נפלט מיכל דלק שאופייני למטוסים ישראליים. על רקע המתקפות על טהרן, שנמצאת במרחק של כ־100 ק"מ מהים הכספי, עלו תהיות כיצד מטוסים ישראליים הגיעו לאגם שנמצא בצפון איראן.

בטהרן דורשים מבאקו לחקור את החשד לסיוע לישראל, כשאין עוררין כי מל"טים מתוצרת ישראלית נמצאים במדינה באופן קבוע, מעצם היותה של אזרבייג'ן לקוחה משמעותית של התעשיות הביטחוניות. מנגד, איראן מנסה כבר שנים לעודד פעילות דתית קיצונית באזרבייג'ן, משום שזו מדינה שיעית חילונית. אולם אזרבייג'ן, בסיוע מודיעיני של ישראל לפי פרסומים זרים, מסכלת זאת שוב ושוב.

כפי שהשתקף במלחמת 12 הימים בישראל, לאיראן יש יכולות טילים וכטב"מים משמעותיות. ההבדל המהותי הוא שאזרבייג'ן חולקת גבול של קרוב ל־700 ק"מ עם איראן, כך שהאיום נגדה נרחב בהרבה. זה עשוי להסביר מדוע ימים ספורים לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל, סוכנות החלל של אזרבייג'ן "אזרקוסמוס" חתמה עם התעשייה האווירית על הסכם לרכישת שני לוויינים מדגם OptSat500 תמורת כ־120 מיליון דולר ולמה, כפי שנחשף לאחרונה בגלובס, התע"א גם נמנית על המועמדות הסופיות למכור לבאקו לוויין תקשורת לאומי בסכום שעשוי להאמיר לכ־800 מיליון דולר.

חשש גם בטורקמניסטן

מדינה אחרת ששוכנת לחופי הים הכספי וחולקת עם איראן גבול באורך כ־1,150 ק"מ היא טורקמניסטן. אמנם זו נחשבת למדינה השנייה הכי מבודדת בעולם לאחר קוריאה הצפונית ומציגה את עצמה כלפי חוץ כניטרלית במיוחד, אבל בהחלט יש לה אינטרסים - והיא פועלת להגשמתם. כך, בין השאר, באפריל 2023 נחנכה שגרירות ישראל באשגבט, מרחק כ־17 ק"מ מאיראן, ולפי פרסומים זרים מפעילה טורקמניסטן מל"טים מתוצרת ישראלית, כולל אורביטר של אירונאוטיקס.

לגלובס נודע כי נשיא טורקמניסטן סרדאר ברדימוחמדוב חושש מהיכולות ההתקפיות האיראניות, במיוחד בגלל התלות שלו בדלקים פוסיליים שמהווים כרבע מהתוצר. על כן, באשגבט בוחנים לעומק את שדרוג אמצעי ההגנה האווירית, כולל יכולות ההתרעה - בהן מכ"מים ולוויינות. אם הם יבחרו בדרך שעבדה לבאקו, התעשיות הביטחוניות הישראליות עשויות להפוך ליעד מרכזי עבורם.

המדינה האחרונה ששוכנת לחופי הים הכספי היא קזחסטן, שלה מכנה משותף נרחב עם אזרבייג'ן: בהקשר הישראלי מדובר בשתי ספקיות נפט משמעותיות, ובהקשר הנרחב - שתיהן מהוות "תחנות" מרכזיות בהובלת מטענים מסין לאירופה. צמיחת תנועת הסחורות בין הצדדים תוך כדי התמודדות עם מתקפות המורדים החות'ים בים האדום הביאה להגברת הביקושים למשלוחים יבשתיים, על אף היותם יקרים יותר.

מנתוני "ברית הרכבות האירופית" עולה כי בשנה שעברה חל זינוק של יותר מ־80% בהיקף תנועת הסחורות ברכבות מסין לאירופה ולהיפך. בקזחסטן עטו על ההזדמנות, ופועלים לפתח את "המסדרון המרכזי": נתיב הובלת סחורות יבשתי־ימי משולב מסין, דרך קזחסטן, ומשם חוצה את הים הכספי לאזרבייג'ן. לפי נתוני קזחסטן, ב־11 החודשים הראשונים של השנה שעברה חצו בנתיב הסחורות הטרנס־כספי (TITR) כ־4.1 מיליון טונות סחורה, עלייה של 63% ביחס לתקופה המקבילה.

סוללת דרך לוושינגטון

באמצעות הצמיחה בהובלת סחורות יבשתית לאירופה, מנסה גם אזרבייג'ן לחזק את מעמדה המדיני - אבל דווקא מול ארה"ב. מאז חזרתו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן בינואר, בבאקו השתמשו ביחסים הטובים עם ישראל כדי לממש את המשפט הידוע של "הדרך לוושינגטון עוברת בירושלים". במרץ, חברת הנפט והגז הלאומית "סוקאר" חתמה על הסכם חיפושי גז בישראל, וביוני רכשה מאהרון פרנקל 10% מהאחזקות במאגר תמר. 25% מהאחזקות באותו מאגר נמצאות בידי שברון, כשהקשר הקרוב בין טראמפ לבין ענקיות האנרגיה האמריקאיות ידוע לכל.

כעת, אלייב ואנשיו מנסים להשתמש ביכולותיהם המדיניות ובמיקומם האסטרטגי, במטרה למצוא חן בעיני וושינגטון. בכל הנוגע למזרח התיכון, הם הפכו את באקו למוקד המגעים לנורמליזציה בין ישראל לסוריה, בזמן שגם אזרבייג'ן רוצה למצוא את הדרך להכניס את עצמה להסכמי אברהם - לטובת קבלת האפשרות לרכוש אמל"ח מחברות אמריקאיות.

לצד זאת, אזרבייג'ן רוצה להגיע להסכם שלום עם ארמניה שלא רק יסיים סכסוך עקוב מדם שנמשך קרוב ל־40 שנה, כי אם גם יחזק את מעמדה האזורי והעולמי. דרישה מהותית של האזרבייג'נים כחלק מהמגעים היא הקמת מסדרון זנגזור, שיחבר לאורך 44 ק"מ בין אזרבייג'ן לבין הרפובליקה האוטונומית של נחצ'יבאן ששייכת לה - אך משום שארמניה נמצאת בתווך ביניהן נדרשת הסכמתה. אפשרות שצוברת תאוצה היא שמי שיקבלו אחריות על המסדרון בשטח ארמניה הן חברות אמריקאיות. כך אזרבייג'ן תקבל את המסדרון שיאפשר לה רצף תחבורתי עד טורקיה, ארמניה לא תיתפס כמי שהובסה במו"מ, והאמריקאים ירוויחו נוכחות קבע סמוכה לאיראן.

באותה מידה, נוכחות אמריקאית קבועה במרחב מהווה "אצבע בעין" של רוסיה, הן מצד ארמניה והן מצד אזרבייג'ן. ראשית, לראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן יש משקעים רבים עם מוסקבה, זכר לחוסר הגיבוי המוחלט מצד ארגון האמנה לביטחון משותף (CSTO) בעת התבוסה הקשה במלחמת קרבאך השנייה ב־2020. שנית, יחסי אזרבייג'ן־רוסיה נמצאים בהידרדרות מתמשכת.

הכל החל ב־27 ביוני, כשכוחות ביטחון הפנים הרוסים פתחו במבצע מעצרים נרחב של אזרבייג'נים בחשד שהשתתפו בחיסולים וברציחות - ותוך כדי המעצרים נהרגו שניים מהם. באקו החליטה להשיב במהרה עם סגירת כל מוסדות התרבות הרוסיים במדינה, ובמקביל הציגה בערוצי הטלוויזיה האזרבנג'יים (שפועלים אך ורק בהתאם להוראות המשטר) תמונות של עבריינים רוסים שנלכדו במדינה בעת שניסו להבריח סמים, כשניכר היה שספגו חבטות קשות.

עתה, בקרמלין מודים בריש גלי כי היחסים עם באקו נכנסו ל"שלב קשה". מולם אלייב, שאת השכלתו האקדמית רכש במכון הלאומי ליחסים בינלאומיים במוסקבה, לא עוצר. לאחר שהחליט בדצמבר האחרון להכיל אירוע שבו טיל קרקע־אוויר רוסי יירט מטוס של חברת התעופה הלאומית AZAL והוביל למותם של 38 איש, השבוע הוא כבר הודיע כי בבאקו מכינים תלונות לבתי הדין הבינלאומיים. לדברי נשיא אזרבייג'ן, נסיבות האירוע "ברורות כשמש".

צעד חדש שברמה הבינלאומית די עבר מתחת לרדאר הוא החלטת אלייב להתנתק מהמערכות הרוסיות בתחומי המיפוי והניווט. למראית עין מדובר בצעד אזרחי, אך יש לו השפעות ביטחוניות רבות חשיבות שכן הוא מעיד כי פני אזרבייג'ן למערכות שליטה ובקרה מערביות - מה שעשוי להוות הזדמנות, למשל, לאלביט הישראלית.

שת"פ גם בתחום הגרעין

כאשר אלייב פונה אל המערב לצרכיו הביטחוניים, רוסיה מעמיקה את הסתמכותה על עצמה ועל איראן - במיוחד בתחום החימושים המשוטטים. בישראל מכירים היטב את שאהד 136 האיראני, כשהווריאנט הרוסי שלו שמופעל נגד אוקראינה נקרא "גראן 2". במסגרת שיתוף הפעולה הרוסי־איראני שכולל גם סיוע של מוסקבה לטהרן בתחום הגרעין, האיראנים העבירו ידע בתחום הכטב"מים לרוסים, שמייצרים גראן 2 במתקן ייצור ברפובליקת טטרסטן.

במתקן מיוצרים חלקי מתכת, מנועים ורכיבים שונים שנדרשים לאותם כטב"מים מתאבדים. בדומה לכלל תחומי התעשייה הביטחונית של מוסקבה, הרוסים מאיצים את היקפי הייצור. כיום, לפי דיווחים, הם מייצרים 170 יחידות גראן 2 ביום, כשעד תום השנה כבר יגיע הקצב לכ־190. כלומר, כ־70 אלף כטב"מים מתוצרת מקומית בשנה, שצפויים להקשות על מערך ההגנה האווירית האוקראיני.

שר החוץ גדעון סער ביקר השבוע בקייב כשמעמסת הכטב"מים על אוקראינה הולכת וגוברת, והוא סיכם עם מקבילו אנדרי סיביהה על קיום דיאלוג אסטרטגי בנוגע לאיום האיראני. לפי האוקראינים, ב־15 הימים הראשונים של חודש יולי, רוסיה שיגרה כ־4,000 כטב"מים לשטחם. בחודש שעבר, ישראל הוכיחה עד כמה השתפרה ביכולות גילוי, זיהוי ויירוט הכטב"מים מול האיום האיראני במבצע עם כלביא, שבו כ־99% מהכטב"מים יורטו.

ההתמודדות נגד האיום הזול כל־כך שאהד 136 (עלות של כ־30 אלף דולר בלבד) ונגד דומיו, שצפויה להתגבר בשנים הקרובות, עשויה לקרב את ישראל ואוקראינה. שתיהן נאבקות באיומים דומים כשנראה כי המאבק הבין־גושי הבינלאומי שצובר תאוצה בעולם, מקרב אותן לריבוי אינטרסים דומים. בעקבות כך, לא מפתיע שגם אזרבייג'ן הולכת ומתקרבת לקייב - וגם ממשל טראמפ מאס בניסיונות לרתום את פוטין למשא ומתן עם אוקראינה.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מהי המילה העברית לביסקוויט?

היכן בישראל נמצאת שכונה בשם רמות פולין, מה מקור הביטוי "חוק דרקוני", ומי הוא שחקן הרכש היקר ביותר בתולדות ליגות הספורט בישראל? ● הטריוויה השבועית

מלך הקסטות מארחים את אבי ביטר. ''תפסתי ז'אנר משלי'' / צילום: מלך הקסטות מבית שיקר הפקות

הרנסנס של מוזיקת הקסטות: תזכורת חיה לכוח של מוזיקה לפרוץ גבולות

2025 מסתמנת כשנת הקאמבק הגדולה של זמרי הקסטות בישראל ● לאחרונה הוכרז כי אלבום של זוהר ארגוב יזכה לעיבוד מחודש, זמרות כמו רינת בר וילדת הפלא מוג'דה חוזרות לבמות, והגיטריסט האגדי יהודה קיסר יקבל את פרס אמ"י ● איך התגלגל החיבוק המחודש של המוזיקה שפעם נאבקו כדי שתושמע בתחנות הרדיו?

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

מקום ראשון בארץ בהתחלות בנייה ובהיתרים בהתחדשות עירונית: "אין יזם אחד שלא מגיע היום לירושלים"

עיר הבירה של ישראל דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?

רס''ם (מיל') בצלאל יהושוע מסבכר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

בצלאל יהושוע מסבכר, לוחם הנדסה קרבית במיל', נפטר לאחר שנפצע קשה בשבוע שעבר בעזה

שר החוץ של צרפת: "מדינות אירופה יאשרו את כוונתן להכיר במדינה פלסטינית" ● נתניהו החליט: הפוגה הומניטרית במרכזי אוכלוסייה בעזה ● צה"ל: השתלטנו על הספינה שעשתה את דרכה לחופי עזה ● "האחים שלנו עוד בעזה - קשורים, רעבים ופוחדים": העצרת השבועית לשחרור החטופים ● 50 חטופים - 660 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

חבל ההצלה החדש שבו מנסה להיאחז אינטל והקשר הישראלי

אינטל תפצל את חטיבת מעבדי התקשורת שלה, הכוללת גם פעילות בישראל ● החטיבה, השלישית בגודלה באינטל, מתמקדת בטכנולוגיות תקשורת ל-AI וחוות שרתים - אך אינטל רואה בה בעיקר מנוע כלכלי, ולא נכס אסטרטגי ● כבר שנתיים שהחברה מצויה בטלטלה ארגונית, ולאחרונה הגיעו השינויים לתחום הייצור

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

סכסוכים עם התקשורת, ויכוח פומבי עם זלנסקי והתנגשות עם האיש העשיר בעולם: הסקנדלים של טראמפ

חצי שנה לכהונתו השנייה והנשיא האמריקאי גרם ללא מעט רעש - לא רק בשל מדיניותו ההפכפכה, אלא גם בשל שרשרת של שערוריות אישיות ופוליטיות ● שלל הכותרות שהצליח טראמפ לייצר בתוך זמן קצר ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד 

טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות

חצי שנה חלפה מאז שדונלד טראמפ שב לבית הלבן, וניכר שזו טעות לקבל כפשוטו כל מה שהוא אומר, למשל "ריביירה בעזה" ● דבר והיפוכו, או התכחשות עצמית, הם חלקים קבועים מהרפרטואר שלו ● הדאגה: חוסר הנכונות של נשיא ארה"ב להכיר בעיקרון ההמשכיות במדיניות החוץ האמריקאית ● האם הוא עדיין ידידה הקרוב ביותר של ישראל? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

הסולידית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הסולידית מפסיקה לכתוב על חיסכון ופיננסים, ומגלה בפוסט חשוף את הסיבה

הבלוגרית האנונימית, שניהלה בלוג פיננסי מצליח, הודיעה על פרישה לאחר מות אימה לפני המלחמה עם איראן ● "כסף ועצמאות כלכלית נראים לי כמו נושאים חיוורים, סתמיים לעוסים ומאוסים" ● היא גם עקצה את רשות ניירות ערך: "לפחות ציבור המשקיעים יהיה מוגן מפני ההגיגים שלי"

מנכ''ל נופר אנרגיה הנכנס, עמי לנדאו / צילום: תמר מצפי

נופר אנרגיה דיווחה: המנכ"ל הנכנס עמי לנדאו יקבל 9 מיליון שקל בשנה

מדובר בירידה משמעותית לעומת התגמול של המנכ"לים השותפים הקודמים, נדב טנא ושחר גרשון, שעם התפטרותם מהחברה גם מכרו את מניותיהם בה, בשווי משותף של 350 מיליון שקל ● לפי הדיווח, החריגה ממדיניות התגמול של החברה מוצדקת, "לנוכח כישוריו הייחודיים של המנכ"ל וניסיונו המקצועי" ● תמיכת המוסדיים לא מובטחת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לשני אירועים השבוע יש פוטנציאל לטלטל את השווקים

תוקף הדד-ליין להגעת ארה"ב להסכמי סחר על האיחוד האירופאי יפוג ביום שישי ● קודם לכן, ברביעי, העיניים יהיו נשואות לבנק הפדרלי לראות אם ייכנע למכבש הלחצים של טראמפ ויפחית את הריבית ● תפניות חדות בארה"ב עשויות להשפיע על הבורסות, ששברו שם שיאים חדשים בסופ"ש

Kpop Demon Hunters. השאירה אבק ללהקות בשר ודם מהז'אנר / צילום: ©2025 Netflix

ה-AI מוחקת את הטאץ' האנושי - בלי שנרגיש שמשהו חסר

אולי נבואות הזעם כבר כאן - הבינה המלאכותית מחליפה את האמן ● להקות מומצאות בראש המצעדים, סדרות נוצרות בלי שחקנים, ואלגוריתמים מייצרים שירים שבוטים מאזינים להם ● מסתבר שהאמנות כבר לא זקוקה ליוצר והעיקר שהכול יתנגן חלק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך תפח חוב של 30 אלף שקל פי עשרה, וכמה שילמה החייבת?

המחוזי קיבל העתירה, העליון הפך אותה - והקמת מרכז המסחר והמגורים יצא לפועל ● בני זוג שהו בחו"ל, וכאשר חזרו ארצה - גילו שמתגוררים בדירתם. מה קבע ביהמ"ש? ● שילמה חוב במשך 21 שנה, אך הוא רק הלך וגדל ● 3 פסקי דין בשבוע

עומסים בנתב''ג / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עיכובים קשים בנתב”ג - הסיבה הרשמית: מחסור בעובדים

נוסעים דיווחו על המתנה של למעלה מארבע שעות לאיסוף המזוודות, ובחלק מהמקרים נרשמו גם עיכובים בטסיות היוצאות ● ברשת עלו טענות כי מדובר בשביתה מצד עובדי שירות הקרקע, שמוחים על עומס חריג ותנאי עבודה ירודים, אך ברשות שדות התעופה טוענים כי הדבר נובע ממחסור בעובדים

המותגים המובילים בישראל

100 המותגים המובילים בישראל נחשפים: המהפך במקום הראשון ומי זוכה לנאמנות של הציבור?

מדד המותגים של גלובס מצביע זו השנה ה-22 ברציפות על רשימת 100 המותגים המובילים בישראל בסקר ענק שכולל 4,000 משתתפים ● מי הפתיעו ומי נותרו מחוץ לרשימה? ● מדד המותגים 2025 

ניתוח עסקה. בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש? / צילום: לירון כרמון

"היצע דירות היד שנייה בעיר גדול": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחריש?

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 115 מ"ר עם מרפסת, חניה וממ”ד, בקומה הראשונה מתוך 6, תמורת 1.525 מיליון שקל ● המוכר הוא אברך מירושלים, הקונים הם זוג צעיר מחדרה ● ברחוב נורדאו ברחובות נמכרה דירת 3 חדרים, 81 מ”ר, בקומה רביעית מתוך 4, ב־1.67 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיור. מחיר ממוצע / איור: גיל ג'יבלי

2.3 מיליון שקל בממוצע לדירה: מה אפשר לקנות במחיר הזה ברחבי הארץ?

המחיר הממוצע של דירת מגורים זינק בתוך עשור מ־1.46 ל־2.36 מיליון שקל, ומה שניתן לקנות בסכום זה בירושלים שונה מאוד ממה שניתן לקנות באילת או בחיפה ● יצאנו לבדוק איזה נכס תוכלו לרכוש בערים מרכזיות בארץ בסכום זה

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

הבהלה לזהב החדש: הטרנד של "חברות אוצר" בוול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים, ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

מיסוי ומשפט / איור: יזהר כהן

האם נחסמה הדרך בפני רוכשי דירות להגיש ייצוגיות נגד קבלנים בשל ליקויי בנייה?

שני רוכשי דירות בפרויקטים של "מחיר למשתכן" הגישו בקשה לייצוגית נגד חברות הבנייה, בטענה כי מסרו דירות שלא עמדו במפרט המחייב וגבו תשלומים עודפים ● המחוזי פסק כי הדרך לבירור הטענות עוברת באופן פרטני ולפי חוק המכר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

"באפיק הזה יהיה אפשר לקבל השנה 10%"- ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הקטר הפיננסי של ת"א: טייקוני הביטוח התעשרו השנה ב-24 מיליארד שקל ● 30 מניות "בינוניות" בוול סטריט שכדאי לשים אליהן לב ● האם האג"ח הממשלתיות חוזרות להיות אטרקטיביות להשקעה? ● וגם: המשקיעים נוהרים שוב למניות מם. האם זה יסתיים יותר טוב מהפעם הקודמת?