גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תאילנד וקמבודיה מצאו את עצמן במצב מלחמה, ומדוע לתיירים כדאי להיזהר

איך ייתכן שגבול שקט יוצא פתאום מכלל שליטה? זה קרה, לפי דיווחים, בגלל מאבק על בעלות של מקדש וסכסוך בין שתי משפחות שליטות ● טראמפ כבר התערב ודחק להפסקת אש, אך ההפגזות נמשכו ● בתאילנד יהיו השנה לפחות 8 מיליון תיירים, מהם 350 אלף ישראלים

חיילים בגבול תאילנד-קמבודיה / צילום: Reuters, Athit Perawongmetha
חיילים בגבול תאילנד-קמבודיה / צילום: Reuters, Athit Perawongmetha

הבה נתחיל בחדשות הטובות: דונלד טראמפ כבר הרים טלפון אל מנהיגי תאילנד וקמבודיה, ודחק בהם להפסיק את האש, "ולעשות שלום" במלחמת הגבול שלהם. הם נענו לו, אם כי "שלום" היה המצב בין הארצות האלה פחות או יותר עד תחילת החודש.

פרשנות | טראמפ "לא עומד בשום צד": מה מלמדים אותנו שישה חודשים של עסקאות ושל שורות תחתונות
פרשנות | המערכה הבאה? טייוואן מתחמשת מול האיום הסיני, העולם מתמרן והמבט לישראל

אין צל של ספק שבימים הבאים דונלד טראמפ יתפאר פעם אחר פעם שהוא השכין עוד שלום בקצה העולם. הוא יספר על חשיבות התערבותו ויגזים בסכנות שארבו לדרום מזרח אסיה אילולא התערב. אין זה מן הנמנע שהוא יפחית את המכס (36%ֿ) שהוא עמד להטיל על שתי הארצות, אם ראשי הממשלות שלהן יעשו מעשה בנימין נתניהו וימליצו להעניק לו את פרס נובל לשלום. אתם רואים, בזמן שאתם בזבזתם את זמנכם על ג'פרי אפשטיין, אני עשיתי שלום, הוא יגיד.

ברשימת מוקדי ההתלקחות הסבירים ביותר של 2025, אם אמנם רשימה כזאת הוכנה מבעוד מועד, ספק אם סביבתו של מקדש בודהיסטי על גבול קמבודיה־תאילנד הייתה מגיעה אל אחד מ־20 המקומות הראשונים.

גם אם חלק ניכר של המלחמות על פני כדור הארץ הן חסרות שחר ומעוטות תוחלת, עדיין אפשר לנסות ולמצוא בהן היגיון כלשהו. במלחמת הגבול הזו, שהתחילה להתלקח באמצע יוני, והתרחבה באופן דרמטי ביום ה' שעבר, אין היגיון ואין תוחלת. אמנם עשרות כבר נהרגו בה, וכמעט 140 אלף בני אדם בצידו התאי של הגבול נאלצו להימלט מבתיהם, אבל המלחמה הזו מגוחכת מעיקרה.

הגבולות המתלקחים

היא נוגעת לסכסוך גבול בן מאה שנה, עוד מזמן שצרפת שלטה בקמבודיה, ותאילנד הייתה ידועה לעולם החיצון כ"סיאם". הצרפתים טענו אז לבעלות על שטח המקדש. כשנולדה ממלכת קמבודיה העצמאית, לפני 70 שנה ויותר, היא עמדה על ריבונותה. ב־1962 הסכסוך הגיע אל בית המשפט הבין לאומי בהאג, והוכרע לטובת קמבודיה. תאילנד חרקה שיניים, אבל קיבלה את ההחלטה. עם זאת, היא הוסיפה לתבוע חזקה על שטחים סמוכים למקדש.

הגבול מעולם לא היה שרוי במצב מלחמה קבוע, אם כי מלחמות, סכסוכים והפיכות צבאיות התקרבו אליו מפעם לפעם, ואיימו על שלומו. אבל גם גבולות שקטים יחסית נושאים בחובם פוטנציאל של חוסר יציבות. ההיסטוריה המודרנית מלאה עימותים שהתחילו בגלל אי הסכמות של מה בכך על גבולות.

באסיה הסכנה הזו זוקפת את ראשה מפעם לפעם: הגבול בין סין להודו על מורדות ההימליה; הגבול בין הודו לפקיסטן בקשמיר החצויה; הגבול הימי בין סין לשורה של ארצות בים סין הדרומי ובים סין המזרחי; לפני 45 שנה פרצה מלחמה איומה בין סין לווייטנאם בגלל מחלוקת על גבול; אינדונזיה ומלזיה נקלעו לסכסוך צבאי בשנות ה־60. לא כללנו כאן את שתי מלחמות־הדמים של קוריאה ושל וייטנאם.

מה הופך סכסוכי גבול רדומים לעימותים צבאיים פעילים? קשה לדעת. לפעמים ניצוץ קטן להחריד הוא המצית את הגבול. הסכסוך הזה התחיל, לפי הדיווחים, כאשר חיילים קמבודיים נתקלו בחיילים תאיים סמוך למקדש, ושרו את המנון ארצם. לפי הידוע, עד אותו הזמן היו יחסי ידידות בין החיילים משני עברי הגבול. אבל פתאום הם עלו אלה לאלה על העצבים. יריות נורו, חיילים נפצעו, גאווה לאומית נפגעה, והרי לכם מתכון למלחמה.

חיילים בגבול תאילנד-קמבודיה / צילום: Reuters, Valeria Mongelli

הופ, הפכנו

במקרה הזה הייתה גם פוליטיקה פנימית טרגית־קומית. תאילנד היא דמוקרטיה להלכה, אבל הצבא מילא תפקיד מרכזי בפוליטיקה שלה מאז ששם קץ למלוכה האבסולוטית, ב־1932. היו בתאילנד מאז 20 הפיכות צבאיות (תלוי בסופרים). בית המשפט, בדרך כלל בשליחות הצבא, הדיח ממשלות בכל מיני תואנות לפחות חמש פעמים.

המלך, אף כי כוחו הפוליטי ניטל ממנו לפני 90 שנה ויותר, מוסיף למלא תפקיד סמלי מיוחד במינו. חוק דרקוני מגן על שמו הטוב של המלך, ומטיל עונשים כבדים על אלה הפוגעים בכבודו. הצבא חזר וטען שהתערבויותיו בפוליטיקה נועדו להגן על הכתר ועל היציבות.

בדור האחרון נמצא לצבא יריב פוליטי רב כוח, מיליארדר פופוליסטי (עוד לפני טראמפ) ששמו טאקסין שינאוואט. הוא ניצח פעמיים בהפרש עצום בבחירות דמוקרטיות. הוא הופל, אבל גם מן הגלות הוא הוסיף לנהל את מפלגתו, באמצעות שליחים: אחותו, גיסו ובאחרונה גם בתו כיהנו כראשי ממשלה לזמנים קצרים, לפני שנמצא תירוץ לסלק גם אותם.

בתו של טאקסין, פטונגטאן שינאוואט, נעשתה ראש הממשלה בשנה שעברה בגיל 37. היא ניסתה לשים קץ לסכסוך הגבול באמצעות קשריה הידידותיים של משפחתה עם האיש החזק של קמבודיה, הון סן, שבנו הוא ראש הממשלה. לשתי המשפחות יש היסטוריה ארוכה של ידידות אמיצה ושל עזרה הדדית. פטונגטאן נהגה בהון סן בכבוד השמור לזקני השבט. אבל הוא גמל לה בהדלפת שיחת הטלפון, שכללה ביטויים של התרפסות כלפיו ושל זלזול במפקדי הצבא התאי.

ההדלפה עוררה שערורייה עצומה בתאילנד. שותפת קואליציונית של פטונגטאן פרשה והשאירה אותה בלי רוב פרלמנטרי, ובית המשפט השעה אותה. הגנרלים רתחו מזעם, אבל אולי גם ליקקו את שפתיהם. סכסוך צבאי עם מדינה שכנה והתנהגות בוגדנית של משפחת שינאוואט יכולים לתת להם תירוץ מושלם להציל את המולדת מידי הפוליטיקאים.

״המתח בגבול מתלקח״, מודיע ׳בנגקוק פוסט׳ (25 ביולי)

מה יעשו התיירים?

מה קיווה הון סן להרוויח מבגידתו במשפחת שינאוואט? לא ברור. אולי הוא מנסה לעזור לבנו, באמצעות קריאה לאומה להתלכד סביב הדגל; אולי הוא עושה טובה לצבא התאי; ואולי פשוט התבלעה דעתו. הדיקטטור המרושע הזה, הלופת את צווארה של ארצו רבת התלאות זה חצי מאה ויותר, בוודאי אינו מאמין שמלחמה עם תאילנד תועיל לקמבודיה. היא חלשה מבחינה צבאית וכלכלית. לתאילנד יש 361 אלף חיילים עם חיל אויר מודרני.

תאילנד אינה זקוקה למלחמה, בין השאר מפני שהיא תלויה בענף התיירות המשגשג שלה. המוני ישראלים יכולים לאשר. אל האי פוקט הגיעו בשנה שעברה 8.65 מיליון תיירים (לפי העיתון "בנגקוק פוסט"). פוקט אמנם רחוקה מאוד מן הגבול, אבל תיירים אינם אוהבים להגיע לארצות במצב מלחמה. תאילנד מקווה השנה להכנסה של 65 מיליארד דולר מתיירות. הסכום הזה שקול כנגד 12% של התוצר המקומי הגולמי.

כך או כך, לפחות לפי שעה מוטב לתיירים לשמור מרחק ממחוזות הגבול שבהן הוכרז משטר צבאי. זו העצה ששגרירות ארה"ב בבנגקוק נותנת לתיירים אמריקאיים. לא מצאתי עצה כזאת באתר הרשת של שגרירות ישראל, אבל ייתכן שהיא הועברה לישראלים באמצעים אחרים.

לפי Kasikorn, מכון מחקר כלכלי מקומית, השנה עומדים להגיע לתאילנד 350 אלף תיירים ישראלים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

משאיות עם סחורות בגבול ארה''ב־מקסיקו / צילום: ap, Ross D. Franklin

"טראמפ תמיד משתפן"? איך תוכנית המכסים התחילה, ואיך היא נראית עכשיו

מועד כניסת המכסים לתוקף נמצא מעבר לפינה, ובעולם מנסים לנווט בין חוסר העקביות האמריקאית ● מדינות בודדות בלבד הקדימו תרופה וחתמו על הסכמי סחר, בעוד ישראל עדיין במו"מ קדחתני ● מהם הגלגולים השונים שעברה מדיניות המכסים - ואילו קצוות עדיין פתוחים? ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ, ראש ממשלת פולין דונלד טוסק, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי / צילום: ap, Mstyslav Chernov

מכסים, נאט"ו ואיומים: כך הפך נשיא ארה"ב למי שמכתיב את עתיד האיחוד האירופי

לטובה או לרעה, הנשיא האמריקאי הוא זה שדחף את האיחוד האירופי לעבור רפורמות משמעותיות בחצי השנה האחרונה: מהגדלת התקציבים הביטחוניים ועד לפריצת תקרות חוב ● האירו התחזק, הבורסות זינקו, אך השאלה האם האיחוד יישאר מלוכד או יתפרק עדיין פתוחה ● חצי שנה לכהונת טראמפ, פרויקט מיוחד

בנימין נתניהו, הליכוד פוסט ברשתות החברתיות, 18.7.25 / צילום: איל יצהר

האם ממשל ביידן מימן במיליארד דולר ארגוני מחאה נגד הממשלה? הקייס חלש

חברי הממשלה מיהרו לנופף במסמך של ועדת המשפטים של בית הנבחרים האמריקאי, לפיו ביידן ניסה להפיל את נתניהו ● אלא שבדוח יש חורים, והוא בכל מקרה פחות נחרץ ממקדמיו בישראל ● וגם: מה עומד מאחורי הטענה למימון גופים המזוהים עם טרור?

גווינת' פאלטרו בסרטון של Astronomer / צילום: צילום מסך

עושים מהלימון לימונדה: התשובה של חברת Astronomer לסקנדל בהופעה של קולדפליי

אחרי שהרומן של בכירי החברה נחשף בסרטון ויראלי, Astronomer מבצעת בקרת נזקים ● המנכ"ל וסמנכ"לית משאבי האנוש כבר הספיקו לפרוש מתפקידם, וכעת החברה הוציאה סרטון שמתייחס ברמיזה לתקרית ● בסרטון מככבת גווינת' פאלטרו, אישתו לשעבר של סולן להקת קולדפליי, שמוצגת כ"דוברת הזמנית" של החברה

קופת חולים כללית / צילום: בר - אל

פרשת קופ"ח כללית: משרד הבריאות מבקש ארכה להגיב לבג"ץ; הכללית מתנגדת

משרד הבריאות היה צפוי להגיש היום את תגובתו לעתירה לבג"ץ שהגישה קופ"ח כללית, בה היא מבקשת להקפיא את ועדת הבדיקה שכינס כדי לבחון את התנהלותה - אולם המשרד ביקש דחייה של שלושה ימים ● הכללית, מצידה, מתנגדת בתוקף לארכה המבוקשת

אביה מגן, מנכ''לית פתאל היוצאת / צילום: אור גפן

אחרי שמונה שנים: מנכ"לית פתאל פורשת מתפקידה

במהלך כהונתה ניהלה אביה מגן, עורכת דין בהכשרתה, את פעילות הרשת בישראל שכללה כ-41 בתי מלון פעילים ועוד 21 נוספים בשלבי הקמה, ולמעלה מ-7,000 עובדים ● היא צפויה ללוות את הנהלת הרשת בישראל גם בתקופה הקרובה, במסגרת תהליך העברת מקל מסודר

זוהר לוי, מנכ''ל אמפא / צילום: תמר מצפי

"אין דבר יותר מרתק ממה שקרה ב-WeWork": מנכ"ל אמפא מדבר לאחר ההנפקה והאקזיט הפרטי

לאחר מסע ארוך השלימה חברת הנדל"ן אמפא את ההנפקה הגדולה זה שנים בבורסה בת"א ● כעת מספר המנכ"ל זהר לוי מדוע הוא אופטימי בקשר למתחמי WeWork שבידיה, למרות הירידה בתפוסה: "רואים עלייה בהתעניינות במשרדים" ● ומסביר מדוע זרמו חלק מכספי ההנפקה לכיסי הבעלים: "חלק מארגון שהיינו צריכים לעשות, כי אי אפשר היה להמשיך להתנהל ככה"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Mikhail Metzel, Office of the Iranian Supreme Leader, Azerbaijani Presidential Press Office

בצד אחד רוסיה ואיראן, בצד השני אזרבייג'ן: זו הופכת לזירת מלחמה לוהטת ולא רק בצד הצבאי

השבוע נערך בים הכספי תרגיל צבאי משותף לרוסיה ואיראן - זירת אימונים שמסמנת שינוי אסטרטגי ● לצד המאבק על שליטה ביטחונית, מתפתחת גם תחרות כלכלית על נתיבי סחר ותשתיות אזרחיות שהופכת את חופי האגם למוקד עניין של גושים יריבים ● מן העבר השני, אזרבייג'ן מהדקת את קשריה עם ישראל וארה"ב

רועי כץ, מנהל מותג WIZ / צילום: שלומי יוסף

מנהל מותג Wiz: "כדי להשפיע חייבים לשבור כמה כללים בדרך"

רועי כץ, מנהל מותג Wiz, סיפר בכנס MAD של גלובס כיצד החברה ערערה על הקונספציות המקובלות בשוק אבטחת הענן ● "בשוק האבטחה כולם מדברים בשפה של פחד, אבל הפחד לא תמיד יוצר את הפעולה הרצויה"

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר / צילום: עופר חג'יוב

חברת הרכב שחזרה לתודעה דרך הקמת מגדלי מגורים

פיאט סבלה בשנים האחרונות מירידה בנוכחות על הכביש ● שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, מסביר איך מותג הרכב חזר למשחק - באמצעות קומפלקס מגורים בדמותו

נבחרת החלומות של צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

עם חבילות שכר של 100 מיליון דולר: זו נבחרת החלומות של צוקרברג

במשך חודשים הכין מנכ"ל מטא רשימה של חוקרים ומהנדסים שירכיבו את מעבדת בינת־העל שלו ● הוא מפתה אותם במאות מיליוני דולרים, שלפעמים ניתנים כבר במעמד החתימה - אבל גם בתשתית להריץ את המודלים שלהם ● מיהם הכוכבים ששווה לשלם עליהם כל־כך הרבה?

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

יצרנית הסוללות שקופצת בתל אביב ומשלימה עלייה של 80% בשבוע

מניית פינרג'י, שבעל המניות העיקרי בה הוא חבר פאנל תוכנית "הכרישים" בטלוויזיה בעבר, אביב צידון, קפצה ביותר מ-35%, לאחר שדיווחה כי סוללות המתכת-אוויר שהיא מפתחת ישמשו את מרכזי הנתונים של גוגל ומיקרוסופט ● עם זאת, המניה נסחרת במחיר הנמוך בכ-82% לעומת מחירה בעת ההנפקה, ב-2021

אלי כהן, מנכ''ל קופת חולים כללית / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

האם מנכ"ל כללית יקבל חבילת פרישה של יותר מ־5 מיליון שקל?

לגלובס נודע כי המנכ״ל הפורש אלי כהן מתכוון לבקש לממש אופציה למענק של 2.5 מיליון שקל בנוסף לפיצויי פרישה של כ-3 מיליון שקל ● בדירקטוריון עשויים להתנגד ● ומה קרה בעבר?

דיור. מחיר ממוצע / איור: גיל ג'יבלי

2.3 מיליון שקל בממוצע לדירה: מה אפשר לקנות במחיר הזה ברחבי הארץ?

המחיר הממוצע של דירת מגורים זינק בתוך עשור מ־1.46 ל־2.36 מיליון שקל, ומה שניתן לקנות בסכום זה בירושלים שונה מאוד ממה שניתן לקנות באילת או בחיפה ● יצאנו לבדוק איזה נכס תוכלו לרכוש בערים מרכזיות בארץ בסכום זה

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

הממשלה נערכת למכרז חדש בנמל אילת: האחים נקש עלולים לאבד את הזיכיון

במשרדי האוצר והתחבורה מגבשים עמדה לקראת סיום החוזה בעוד כשנתיים, שלפיה אין מקום להאריך את זיכיון האחים נקש ● בין הסיבות: סכסוך עם העובדים והשבתת הפעילות מאז פרוץ המלחמה ● בענף הרכב מעריכים כי גם גורמים ממדינות המפרץ יגלו עניין במכרז

מייקל סיילור (מימין), מייסד ומנכ''ל סטרטג'י (לשעבר מיקרוסטרטג'י), ומרטין שלאף, בעלי קרן Alpha Capital Anstalt / צילום: SKATA via Reuters

"חברות אוצר": הטרנד החדש שכובש את וול סטריט חצה רף של 100 מיליארד דולר

בזמן שמחיר הביטקוין שובר שיאים, שורה של חברות ציבוריות משקיעות מיליארדים במטבעות דיגיטליים ומעמידות למבחן את המודל שהביא לזינוק של 3,300% במניית חברת מיקרוסטרטג'י - הרבה יותר מהביטקוין עצמו ● גם הנשיא טראמפ, אילון מאסק, מרטין שלאף ומניית ה"מם" גיימסטופ נדבקו בשיגעון החדש של וול סטריט

מנכ''ל אינטל, ליפ בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אנבידיה רואה בחטיבת התקשורת נכס אסטרטגי. למה אינטל מוותרת עליה?

חברת השבבים אינטל הודיעה על פיצול אחת החטיבות הרווחיות שלה ● המהלך מפתיע בהתחשב בכך שהמקבילה באנבידיה נחשבת לנכס אסטרטגי גדול ● אלה הסיבות למהלך, ומה יקרה ל-400 העובדים בישראל?

יהונתן בגס, מנהל המחקר בקבוצת יפעת, בכנס MAD 2025 / צילום: תמר מצפי

מנהל המחקר בקבוצת יפעת: "ערך הישראליות יגן על המותג בעת משבר"

לראשונה במדד המותגים של גלובס, נבחרו 20 המותגים שמובילים בערך הישראליות ● יהונתן בגס, מנהל המחקר בקבוצת יפעת, הסביר בכנס MAD של גלובס כיצד התנהל הליך הבחירה

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון מגדל ימשיך במינוי פרופ' גמזו למרות התנגדות רשות שוק ההון

בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות הוחלט היום להמשיך בהליך המינוי של פרופ' גמזו ● לגלובס נודע כי הממונה על שוק ההון, עמית גל, אמר כי יתנגד למינוי משום שהוא מנוגד להנחיות הרגולטור לגבי עצמאות הדירקטוריון, וכמו כן הוא מודאג מחוסר הניסיון של גמזו בביטוח

ירושלים. העירייה המהירה והיעילה ביותר בקידום תוכניות בנייה / צילום: Shutterstock

ההודעה על אלפיים דירות חדשות מסמלת יותר מכל את המהפך שעובר על ירושלים

ירושלים דשדשה שנים מאחור בכל הקשור לנדל"ן, אך השנים האחרונות מצביעות על מהפך ● מנתוני סקר גלובס והתאחדות הקבלנים עולה כי בעיני רוב היזמים זו הרשות שאיתה הכי נוח לעבוד, ואת השינוי אפשר להרגיש גם בשטח ● האם נכונות הטענות שזה בא על חשבון התושבים?