מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) / צילום: Shutterstock
הוא היה אחד המבקרים החריפים של ה-FDA, ואז הצטרף אליו, וכעת עוזב תוך 3 חודשים. "ד"ר ויניי פרסד לא רוצה לפריע לעבודה הנהדרת של ה-FDA תחת ממשל טראמפ, והחליט לחזור לקליפורניה ולבלות יותר זמן עם המשפחה", מסר דובר של משרד הבריאות האמריקאי.
● אחרי הראלי בבורסה: חלק מהמוסדיים משנים אסטרטגיה. איפה הם שמים את הכסף?
● מאסק, מאחוריך: החברה שהגיעה לירח ועכשיו בדרך לנאסד"ק
באתר חדשות הביומד Endpoints News מעריכים כי הפרישה קשורה בסערה סביב התרופה Elvidis של חברת סרפטה לניוון שרירים מסוג דושן. ה-FDA, שדרש מסרפטה להפסיק את שיווק התרופה לפני שבועיים, חזר ואישר אותה השבוע, והכל תוך כדי מאבקים פנימיים בארגון.
קשיחות רגולטורית סביב תרופות חדשות
פרסד הוא רופא מומחה לסרטן הדם, אשר היה מוכר לפני המינוי בזכות הפוסטים הבוטים שכתב ברשתות החברתיות שלו. הוא קרא לצוותי הרפואה "האנשים הכי סתומים על פני כדור הארץ", משום שהם מוכנים לעבוד בשכר נמוך, ובביקורת על רופאי בריאות הציבור אמר: "החתיכות חרא האלה משקרים לנו".
המחלקה שהוא מונה לנהל אחראית על חיסונים ועל תרופות ביולוגיות. הוא החליף את ד"ר פיטר מארקס, עליו נאמר כי עזב את תפקידו עקב עימות עם שר הבריאות רוברט פ. קנדי ג'וניור בנושא חיסונים. קנדי תומך בכמה תיאוריות רחוקות מאוד מהקונצנזוס המדעי בנושא זה.
פרסד לא היה קרוב בדעותיו על חיסונים לאלו של קנדי. הוא תומך בחיסונים, וכמו רוב הרופאים רואה את חיסוני הילדות כבטוחים ולא חושב שהשאלה האם הם גורמים לאוטיזם נותרה פתוחה. המשנה שלו היא אחרת: הוא תומך בקשיחות רגולטורית רבה יותר סביב תרופות חדשות. לכן, הוא התנגד לשימוש בחיסון הקורונה השלישי ללא ניסויים נוספים, וכן התנגד לשימוש בחיסון הקורונה בילדים. הוא גם ביקש לבחון האם עדיף לתת חיסוני ילדות אחד אחד או בקומבינציה. כל ויכוח כזה בוצע בשפתו הציורית, ובכך הוא דומה לכל המינויים הבכירים האחרים של טראמפ וקנדי במערכת הבריאות - כולם הביעו ביקורת על האופן שבו נעשו דברים עד עכשיו.
לחץ ציבורי מצד הורים לילדים חולים הוא שהכריע
אבל החיסונים הם כנראה לא מה שעומד בבסיס העזיבה הזו, אלא תחום הטיפולים הגנטיים. עוד לפני מינויו, הוא התנגד לאישור המואץ שקיבלה את התרופה אלווידיס של סרפטה למחלת דושן. פיטר מארקס, קודמו, נחשב לתומך נלהב של התרופה ומי שהחליט לאשרה גם נגד דעתם של חלק ממדעני משרדו. מחלת דושן היא מחלה מולדת פרוגרסיבית, אשר בהדרגה פוגעת ביכולת התנועה של הילדים החולים בה, עד מותם בדרך כלל בגיל הנעורים. הניסוי הפיבוטלי של סרפטה בתרופה לא השיג את היעד העיקרי שלו, אבל היו סימנים אחרים ליעילות התרופה, ולאור חומרת המחלה והיעדר חלופות, מארק הכריע כי עדיף לאשר אותה. פרסד התנגד לכך נמרצות.
והנה, כמה חודשים לתוך כהונתו של פרדס, ניתנה לו ההזדמנות לפעול בנושא, לאחר שני מקרי מוות אצל חולים המטופלים במוצר של סרפטה, אחד במטופל בתרופה אלוידיס, ואחד בתרופה אחרת שחולקת איתה חלק מאותו המנגנון. ה-FDA, כנראה בהנחייתו של פרסד, דרש מסרפטה להפסיק כליל את שיווק המוצר. סרפטה טענה כי הסיכון הוא רק לקבוצת הנערים המבוגרת יותר (בני העשרה), ואילו אצל ילדים צעירים יותר בשלב מוקדם יותר של המחלה, התועלת גדולה יותר והסיכון נמוך יותר. תחילה החברה אפילו הצהירה כי תמשיך לשווק את התרופה למרות בקשות ה-FDA לעצור, צעד מאוד חריג. לבסוף החליטה לשתף פעולה עם הבקשה, אך על רקע לחץ ציבורי מהורים לילדים המטופלים, מישהו ב-FDA החליט לאפשר לסרפטה לחזור לשוק, ואילו פרסד סיים את תפקידו.
"שמאלני שחותר תחת ה-FDA של טראמפ"
המבקרת הגדולה של פרסד היא כנראה לורה לומר, אקטיביסטית מן הימין האמריקאי הנחשבת למשפיעה מאוד על טראמפ. היא פחות מוטרדת מהסיפור של סרפטה, אך קראה לפרסד באתר שלה: "שמאלני שעושה סבוטאז' וחותר תחת ה-FDA של טראמפ". פרסד אכן הביע בעבר דעות ליברליות וביקר קשות את טראמפ. גורמים אחרים מן הימין הצטרפו למקהלה של לומר. לעומת זאת, ראש ה-FDA מרטי מקארי תמך בו רק לפני כמה ימים, וקרא לו "אחד המוחות המדעיים הבולטים של הדור שלנו". זה לא עזר.
נראה כי לומר אכן משפיעה מאוד על טראמפ, כי בתחומים אחרים פרסד סיפק את הסחורה לממשל. הוא התנגד לשני עדכונים חדשים של חיסון הקורונה, ובסופו של דבר אישר אותם לשימוש רק בחולים מבוגרים או עם דיכוי חיסוני. כעת דעותיו בנושא כבר לא ישפיעו על המדיניות, אך מעניין יהיה לראות מי ימונה במקומו.