גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ דחה את הבקשה לצו ביניים נגד מכירת ישראכרט לקבוצת דלק

השופט גרוסקופף נימק את החלטתו בפרטים שמסרו בנק ישראל, המפקח על הבנקים ורשות התחרות בדבר השיקולים שעמדו מאחורי מתן ההיתר לעסקה ● מוקדם יותר היום טענה קבוצת דלק, בתגובה לעתירת התנועה לאיכות השלטון, כי עסקת ישראכרט כבר הושלמה, וכי אין מקום לצו שיעצור אותה

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

שופט בית המשפט העליון, עופר גרוסקופף, דחה היום (א') את בקשתה של התנועה לאיכות השלטון לצו ביניים נגד העברת השליטה בחברת ישראכרט לקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. הוא גם הורה לתנועה להודיע בתוך שבוע האם היא עומדת על העתירה לפסילת היתר השליטה שנתן בנק ישראל לדלק.

האם יצחק תשובה יפרוץ את תקרת השכר של מנהלי חברות האשראי?
המרוץ לניהול ישראכרט מתחמם: האם מנכ"ל מזרחי טפחות ימונה לתפקיד?

גרוסקופף נימק את החלטתו בפרטים שמסרו בנק ישראל, המפקח על הבנקים ורשות התחרות בדבר השיקולים שעמדו מאחורי מתן ההיתר. המדינה ציינה כי הבדיקה נמשכה למעלה משנה, ובין היתר הובא בחשבון עברו העסקי של תשובה. התנועה טענה כי יש לפסול את ההיתר בשל עבר זה, הכולל מספר הסדרי חוב.

דלק ותשובה ציינו בתשובתם כי העסקה הושלמה לפני הגשת העתירה, וטענו כי התנועה פעלה בשיהוי ובחוסר תום-לב, שכן העסקה הייתה ידועה חודשים ארוכים - אך היא לא עשתה דבר. גרוסקופף ציין גם טענות אלה כנימוק להחלטתו, כמו גם את ההשפעות האפשרויות על ציבור המשקיעים אם יינתן צו הביניים.

קבוצת דלק: העסקה - מעשה עשוי

הבוקר ביקשו קבוצת דלק ובעל השליטה יצחק תשובה שלא להקפיא את רכישת השליטה בישראכרט בידי דלק, באומרם כי מדובר במעשה עשוי ובעסקה אשר קיבלה את כל האישורים הדרושים לאחר בדיקה ממושכת. דלק ותשובה הגיבו לעתירת התנועה לאיכות השלטון, הטוענת כי יש למנוע את העסקה לנוכח עברו העסקי של תשובה, הכולל מספר הסדרי חוב.

בתגובה נכתב כי הליך האישור בידי בנק ישראל נמשך למעלה משנה, ובמקביל התקבלו אישוריהם של בעלי מניות ישראכרט, רשות התחרות ורשות שוק ההון. דלק שילמה 1.3 מיליארד שקל וקיבלה 37% ממניות ישראכרט בשעות הבוקר של 24 ביולי, מספר שעות לפני הגשת העתירה. כעת בידיה 40% ממניות ישראכרט, והיא בעלת השליטה דה-פקטו ודה-יורה. לכן, טוענת קבוצת דלק, התנועה למעשה ביקשה צו ביניים נגד מעשה עשוי - ואין להיענות לה.

עוד טוענת דלק כי התנועה לאיכות השלטון פעלה בחוסר ניקיון-כפיים ותוך שיהוי ניכר. ההסכם לרכישת ישראכרט פורסם בתחילת ינואר, רשות התחרות אישרה את העסקה בחודש מרץ, בנק ישראל העניק את השליטה ב-9 ביולי - אך כאמור העתירה הוגשה רק ב-24 בחודש. "לא ניתן לעותרת לשחר לטרף מהצד ולצפות בעסקה הנרקמת עד שלביה האחרונים ממש (ובענייננו - אחרי שלביה האחרונים), ורק אז לשלוף את חרב העתירה מנדנה, בבחינת 'תפסתי אותך'".

"נזק לשוק ההון כולו"

לדברי קבוצת דלק, גם מאזן הנוחות נוטה לטובתה, שכן מתן צו ביניים עלול היה להכניס את העסקה לערפל ולקשיים משפטיים משמעותיים. העסקה חייבת להסתיים עד 20.11.25, ועיכובה עלול היה להוביל לביטולה - מה שיגרום נזק לדלק, לישראכרט, לבעלי מניותיהן מן הציבור ואף לשוק ההון כולו, בשל הפגיעה בוודאות החיונית לתפקודו. הפגיעה בישראכרט תהיה קשה ביותר, מתריעה דלק, וטוענת כי האחרונה תפרט את הדברים בתגובתה-שלה.

לבסוף אומרת דלק כי לעתירה אין סיכוי להתקבל, שכן התנועה מתיימרת לבוא במקום שיקול-הדעת העצמאי והמקצועי של בנק ישראל, הפיקוח על הבנקים וחברי ועדת הרישיונות. הללו עמלו על בקשת ההיתר למעלה משנה, בעוד התנועה "מסתמכת בעיקר על גזרי עיתונות וקטעי אווירה".

מאחר שאין מקום לצו ביניים, מסיימת דלק, יש לדחות את העתירה כולה.

התגובה הוגשה באמצעות עורכי הדין פיני רובין, אלית אלקון, דניאל בר-לב ונועם שרף ממשרד גורניצקי.

המדינה: הטענות נבחנו לעומקן

בנק ישראל, הפיקוח על הבנקים ורשות התחרות מבקשים אף הם להימנע ממתן צו הביניים. לדבריהם, התנועה פנתה אליהם רק לאחר שניתן לדלק היתר השליטה בישראכרט, למרות שהעסקה הייתה ידועה במשך חצי שנה. לטענתם, היה עליה להעלות את טענותיה במועד בפני הגורמים הרלוונטיים, ולא לשבת בחיבוק-ידיים עד לקבלת ההחלטה הסופית - ודי בכך כדי לדחות על הסף את העתירה.

עוד טוענת המדינה כי אין עילה שיפוטית להתערב בהחלטות המקצועיות של הגורמים המוסמכים, וזאת לאור הפסיקה הברורה בדבר מתחם ההתערבות הצר בהחלטות כאלה - ובפרט ברגולציה. היתר השליטה ניתן "בהתאם להוראות הדין, לאחר בחינה מקיפה ומשמעותית של הבקשה ונתונים רלוונטיים, על בסיס אמות-המידה והקריטריונים הנוהגים", כך שאין בסיס לטענת התנועה ולפיה ההחלטה התקבלה על בסיס עובדתי חלקי.

לדברי המדינה, הטענות כלפי דלק ותשובה שמעלה התנועה בעתירתה, "נבחנו לעומק במסגרת הליך הבחינה על-ידי יחידת הרישוי ובנקים חדשים בחטיבת הפיקוח על הבנקים, ונערכו בירורים משלימים במקרים שבהם היה צורך". המסקנה הייתה שאין כל מניעה להעניק את היתר השליטה, ואין עילה להתערבות שיפוטית בשיקול-דעת מקצועי זה.

התגובה הוגשה באמצעות עו"ד יונתן ברמן.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"