בנק ישראל העניק ליצחק תשובה היתר שליטה בישראכרט

האישור מבנק ישראל הוא האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה • האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת כחודש לאחר שבעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה • העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים • מניית ישראכרט מזנקת כעת בבורסה

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי
יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

איש העסקים יצחק תשובה קיבל היום (ד') מבנק ישראל היתר שליטה בחברת כרטיסי האשראי ישראכרט , מה שמהווה את האישור הרגולטורי האחרון הנדרש כדי לקבל את השליטה בחברה.

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני
בני 36, גרים במרכז: פרופיל המשקיעים החדשים בבורסה

המשמעות היא שתשובה יהפוך בקרוב לבעל השליטה החדש בישראכרט באמצעות קבוצת דלק שבשליטתו, וירכוש 37% ממניות החברה לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל. יחד עם מניות שכבר רכשה דלק, היא צפויה להגיע להחזקה של כ-40% ממניות ישראכרט.

דלק תשלם בפועל כ-1.3 מיליארד שקל, וישראכרט צפויה גם לחלק דיבידנד. העסקה צפויה להיסגר תוך שבוע עד 10 ימים.

בבנק ישראל הסבירו כי "הפיקוח על הבנקים סיים את תהליך בדיקת בקשתו לקבל היתר שליטה בישראכרט". הבדיקה נדרשה מאחר שישראכרט היא אחת משלוש חברות כרטיסי האשראי הגדולות בישראל, ובעקבות העבר של תשובה, שכלל הסדר חוב בדלק נדל"ן, היה חשש "יציבותי" בבנק ישראל.

מאבק על רכישת ישראכרט

האישור מגיע אחרי שבחודש מרץ רשות התחרות כבר אישרה את המכירה, וזאת לאחר שבפברואר בעלי מניות ישראכרט אישרו את מכירת השליטה בחברה לתשובה.

ישראכרט הפכה לחברה ציבורית בבורסה בשנת 2019, כאשר בנק הפועלים נאלץ למכור בה את חלקו, בעקבות ועדת שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים.

כזכור, המאבק על ישראכרט החל כבר לפני שנתיים, כאשר הראל ומנורה התחרו על רכישתה של ישראכרט. הראל אומנם זכתה בשלב הראשון, אך זו נחסמה על-ידי רשות התחרות, מה שסלל את הדרך למאבק מחודש.

בשלב השני מנורה שוב ניסתה את כוחה, אלא שלמרוץ הצטרפו גם תשובה, בנק ירושלים ואפילו הצעה של חברת התעופה אל על. בסופו של דבר בעלי המניות הצביעו בעד ההצעה של קבוצת דלק, וכעת הקבוצה צלחה גם את המשוכה האחרונה.

המרוץ לרכישתה של ישראכרט נפתח אחרי שכלל ביטוח רכשה קודם לכן את חברת האשראי המתחרה MAX (לשעבר לאומי קארד) ואותתה בכך לשוק על הפוטנציאל שהיא רואה בחברות כרטיסי האשראי. החברה השלישית שצפויה להיות בקרוב "על המדף" היא כאל, שבשליטת בנק דיסקונט (72%), וגם היא צריכה להימכר בשנים הקרובות.

זרוע פעילות חדשה

עידן וולס, מנכ"ל קבוצת דלק, מסר כי "עם השלמת העסקה תבסס זרוע פעילות חדשה בתחום הפיננסים, לצד פעילותה המוצלחת רבת-השנים בתחום האנרגיה אשר הפכה את מדינת ישראל למדינה עצמאית באנרגיה כחול-לבן ותרמה רבות למשק הישראלי ולחוסנה של המדינה.

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי
 עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

"אנחנו מאמינים בפוטנציאל הרב שקיים בישראכרט וביכולת הצמיחה שלה בתחום הסליקה, האשראי הצרכני והעסקי, וזאת בנוסף לאפיקים נוספים שאנו מאמינים שישראכרט יכולה וצריכה להתרחב ולפעול בהם.

"אני מאמין שההצטרפות של ישראכרט לקבוצת דלק תיתן לישראכרט רוח גבית, תדחוף אותה קדימה, תהווה בשורה לצרכנים ולמשקיעים של ישראכרט ושל קבוצת דלק ותביא לכדי מימוש את הפוטנציאל הרב שקיים להערכתנו בישראכרט ולהגברת התחרות. המטרה הברורה שלנו היא להפוך את ישראכרט לחברה המובילה, מבין כל החברות בענף, ואנו מאמינים שיש לה את הפוטנציאל להיות שם".