גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

ארגון הפשע המנוהל על ידי קופים

כנופייה של גנבים פרוותיים חוטפת אייפונים וחפצי ערך אחרים ממבקרים במקדש בבאלי – כדי להחליף אותם תמורת מנגו

קופי המקוק גונבים מתיירים תמורת פירות / צילום: Shutterstock
קופי המקוק גונבים מתיירים תמורת פירות / צילום: Shutterstock

במקדש הבנוי על צלע צוק באי הטרופי באלי באינדונזיה, קבוצה בלתי צפויה של פושעים מנהלת את אחד ממבצעי העוקץ המתוחכמים בעולם.

סליחה, אפשר לישון בבית לפני שאני קונה אותו?
טראמפ טען כי מצא את הסיבה לאוטיזם - וגם את התרופה
ישראליות על הכוונת: האם אלה יהיו האקזיטים הבאים בשוק ההון?

בכל שבוע הם גונבים בגלוי עשרות טלפונים, ארנקים וחפצי ערך אחרים מתיירים, ומחזירים אותם תמורת פרסים נאים. כל זה קורה כבר עשרות שנים ואף אחד עוד לא הצליח לעצור את הפשיעה.

העבריינים? קופי מקוק ארוכי זנב

"הקופים השתלטו על המקדש", אמר ג'ונתן האמה, תייר מלונדון שמשקפי השמש שלו נגנבו על ידי קוף במהלך ביקור בשנה שעברה. "הם מנהלים מבצע עוקץ".

בקצה הדרומי של אתר הנופש האינדונזי הידוע בחופיו, תיירים נוהרים אל מקדש אולוואטו כדי לצפות במופעי ריקודי אש מסורתיים ולהתבונן בנופים פנורמיים בשקיעה, מעל האוקיינוס ההודי שגליו מתנפצים לרגלי ההר. בנייתו של האתר ההינדי הבאלינזי מתוארכת למאה ה-11 לכל המאוחר, וכ-600 הקופים המאכלסים אותו נחשבים על ידי המקומיים לשומרי המקדש הקדושים.

חוקרי קופים פרימטים גילו כי המקוקים גונבים חפצים כדי להשתמש בהם כמטבע לסחר חליפין עם בני אדם תמורת מזון. חלק מהקופים יכולים להבחין בין חפצים שאנחנו מייחסים להם ערך גבוה מאוד (טלפונים חכמים, משקפי ראייה, ארנקים) לבין כאלה שאיננו מעריכים במיוחד (כובעים, כפכפים, סיכות לשיער) - והם מתמחרים אותם בהתאם, לדברי חוקרים מאוניברסיטת לת'ברידג' שעסקו שנים בצילום וידאו של המקוקים ובניתוח מאות שעות של צילומים.

במילים אחרות, הקופים מפגינים "תהליכי קבלת החלטות כלכליות שלא נראו לפני כן", כתבו החוקרים במאמר אקדמי משנת 2021. מי אמר עסקי קופים?

כאשר ג'ונתן האמה הגיע למקדש עם אשתו, מדריך הטיולים שלו הושיט לו מקל, ואמר שהוא יצטרך אותו כדי להדוף את הקופים. "אמרתי, 'מה זאת אומרת?'", נזכר האמה בן ה- 64. "חשבתי שהוא נתן לי מקל כי הוא חשב שאני זקן מדי". המקל התברר כחסר תועלת. בזמן שהתייר התפעל מהנוף, קפץ קוף על גבו, חטף מפניו את משקפי השמש האהובים עליו ונעלם.

הוא מצא אותו על עץ, משחק במשקפי השמש שלו. מדריך טיולים אחר נתן לו כמה עוגיות אוראו, וג'ונתן נופף בעוגיות לעבר הגנב. הקוף קפץ למטה, תפס את האוראו וזרק את משקפי השמש. הם היו עקומים. "לא ציפיתי שהקופים יפעלו ככנופייה שלוקחת כל דבר", אמר. "זה היה כמו - ראית את 'אוליבר טוויסט'?"

במקרים רבים נדרשת עזרתם של מטפלי הקופים של המקדש, המכונים "פאוואנג", כדי לנהל משא ומתן עם החוטפים בעלי הפרווה. הם מציעים להם פירות כמו בננות, מנגו, רמבוטן ומנגוסטין בתמורה לפריטים הגנובים. במקרים נדירים, המטפלים משתמשים בביצי תרנגולת נאות, הנחשקות מאוד על ידי הקופים.

קטוט אריאנה בן ה-52 שעובד במקדש כמטפל בקופים מזה שני עשורים, סיפר שהחיות גונבות עשרות פריטים בשבוע, ובהם חמישה עד עשרה סמארטפונים ביום.

אחת מקורבנות הפשע הייתה טיילור אוטלי, בת 36 מלואיוויל שבקנטקי, שביקרה במקדש אולואטו בשנה שעברה במסגרת סדנת שלומוּת ( wellness ) לנשים. בשעה שהלכה לאורך הצוק, חטף קוף את הטלפון שלה מידה וקפץ על המחסום המפריד בין השביל לסף הצוק. היא חיפשה בתיקה כל דבר שיכול ללכוד את עינו של הקוף. הקוף לא התעניין בצעיף שלה, והחל לרוץ הלאה במורד המחסום.

בשלב הזה, אחד המטפלים זרק אל הקוף שקית פירות. הקוף המשיך להחזיק בטלפון. המטפל נתן לו שקית נוספת, ואז עוד אחת, ועוד אחת. לבסוף, כשהקוף לא הצליח להחזיק את כל הפירות, הוא הפיל את הטלפון.

אוטלי חשה הקלה, אבל לה ולנשים מהסדנה זה הספיק. הן עזבו בלי לראות את מופע ריקוד האש. "הייתי המומה", היא אמרה. "זה כמו ארגון פשע של קופים".

ישנן תיאוריות שונות בנוגע לזמן ולאופן שבהם החלו הקופים לגנוב. אריאנה, מטפל הקופים, אמר שהגניבות קדמו להגעת התיירים. הקופים נהגו לפני כן לגנוב תכשיטים מאנשים שהגיעו לטקסים דתיים. כעת, הם גונבים משקפיים וסמארטפונים. "זה באמת כאב ראש", הוא אמר.

קוף גונב משקפיים מתיירת במקדש אולווטו בבאלי, אינדונזיה / צילום: Shutterstock

"גונבים גם בשביל הכיף"

קאדק ארי אסטווה, האחראי על מטפלי הקופים, אמר ששמע שכאשר האתר נפתח לראשונה לתיירות, מבקרים האכילו לפעמים את הקופים. כאשר הנהלת המקדש החלה להאכיל אותם בתזונה מבוקרת ואסרה על תיירים לתת להם אוכל, הקופים החלו לגנוב את חפציהם של המבקרים.

אסטווה אמר שהמקדש ניסה שיטות רבות כדי לנסות לרסן את הגניבות: לוחות זמנים שונים של האכלה (משלוש עד שש פעמים ביום) ומזון שונה בהאכלות הקבועות (תירס, בטטה, מנגו ואפשרויות אחרות). אך ההתנהגות העבריינית נמשכת.

"ידוע שהקופים גונבים גם סתם בשביל הכיף. גיליתי זאת ממקור ראשון בביקור במקדש מוקדם יותר השנה, כאשר קוף חטף לי את האייפון מהיד וקפץ לתוך הצמחייה שעל קצה הצוק", סיפר, "דמיינתי את הקוף משליך את הטלפון לאוקיינוס וניסיתי לא לבכות. עובר אורח הביא מטפל, והוא טיפס מעל המחסום בקצה הצוק בחיפוש אחר השודד. נשאתי תפילה חרישית ליקום, והבטחתי לעשות מעשים טובים אם אקבל את הטלפון שלי בחזרה".

"לאחר מכן", הוסיף אסטווה, "התרחש משחק מחבואים במשך יותר משעה. המטפל הבחין בקוף שוב ושוב, ואז ראה אותו בורח לאחר שהתקרב יותר מדי. המטפל קרא לגיבוי. הגיבוי קרא לעוד גיבוי. הקוף טיפס על עץ, קפץ על עץ אחר, קפץ חזרה אל צד הצוק ונעלם. בשלב מסוים ראיתי אותו מכרסם את הטלפון שלי".

"כשהחשיך, הגנב שלי הופיע שוב ושלושת המטפלים הקיפו אותו. לא הצלחתי לראות איך בדיוק, אבל הם חילצו עבורי את הטלפון והחזירו לי אותו כשחתיכה מהזכוכית חסרה. תחבתי אותו אל התיק וסגרתי את הרוכסן. מאוחר יותר, כשבדקתי את הטלפון שלי, גיליתי שהקוף צילם כמה תמונות".

עוד כתבות

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

זה הזמן למכור מניות בת"א? התשובה של צבי סטפק

מהשקעה במניות, בארץ ובעולם, דרך החזקת מט"ח ורכישת זהב - על רקע התנודתיות בשווקים, רבים בציבור תוהים מה כדאי לעשות כעת עם תיקי ההשקעות שלהם ● התמקדתי במספר שאלות בוערות, לדוגמה כמה מהתיק להחזיק בדולרים ומתי - אם בכלל - למכור מניות

נודי בחמאת פרמז'ן ב''לנטו'' / צילום: גליה אבירם

בקיבוץ בשרון מסתתרת המסעדה האיטלקית הטובה בארץ

האיש מאחורי "לה רפובליקה" החליט לקחת את הדברים לאט - ולעשות ב"Lento" בשפיים אוכל איטלקי כמו שיודע לעשות רק מי שמתעסק איתו 30 שנה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

"בשל ההתפתחויות בין רוסיה לאוקראינה": אל על משהה טיסות למוסקבה

בשל ההסלמה בלחימה והאירועים התעופתיים האחרונים באזור, אל על הודיעה על השהיית הטיסות למוסקבה בימים הקרובים ● החברה תבחן מחדש את המצב בשבוע הבא, ובינתיים תציע לנוסעים חלופות ● זו הפעם השלישית שאל על עוצרת את פעילות הקו בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה, מה שמרמז על צפי להחמרה משמעותית

מונית אוטונומית בסן דייגו, רובוט משלוחים ושלט של ליווי'ס, המעודדת צרכנים לתקן ג'ינסים במקום להשליך אותם / צילומים:  רויטרס, DPA/Picture Alliance, עברי ורבין

בכנס החשוב בעולם לקיימות, כמעט לא דיברו על קיימות

בכירי פפסיקו, וולמארט, אמזון ואחרים הגיעו ל-Sustainable Brands, הכנס המוביל בעולם לשיווק ירוק, והשאירו את פליטות הפחמן ודוחות ה-ESG בצד ● במקומם תפסו את קדמת הבמה מושגים כמו חדשנות, מיתוג, חוויית לקוח, בינה מלאכותית ויצירת ערך עסקי ● טור אורח

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: טל שחר

אנלייט בגיוס ענק של 2.6 מיליארד דולר עבור פרויקט באריזונה

המימון, שמגיע מ-7 גופים פיננסיים בינלאומיים, נועד להקמת מתחם אנרגיה סולארית ענק באריזונה ● ההכנסות בשנת ההפעלה המלאה הראשונה צפויות לעמוד על 255 מיליון דולר

נסיונות הדחה הדדיים. אבי ונד ג'ונסון / אילוסטרציה: Reuters, Sipa USA, Brian Snyder

המאבק בין אב לבתו שטלטל אימפריית השקעות של 18 טריליון דולר

עוד לפני רצף ההצלחות שלה בפידליטי, אבי ג'ונסון נאלצה להדוף את הספקות מצד יריביה ומצד אביה

צילום: ap, Adrian Naranjo

שתי רעידות אדמה חזקות פגעו בוונצואלה: הערכה - אלפי הרוגים

שתי רעידות אדמה חזקות בעוצמה של 7.5 ו-7.2 פגעו בוונצואלה בהפרש של 40 שניות • מבנים קרסו בבירה קראקס, ותושבים פונו מבתיהם בשל נזק כבד • נמל התעופה נסגר • הנשיאה הזמנית דלסי רודריגז הכריזה על מצב חירום במדינה • טראמפ: "ארה"ב מוכנה לסייע"

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

דיווח: משמרות המהפכה תקפו ספינת מטען ליד מצר הורמוז

ואנס חושף: קצינים אמריקאים ייפגשו עם משמרות המהפכה● באיראן ממשיכים להתעקש: נסיגה ישראלית מלבנון - תנאי להסכם סופי עם ארה"ב ● רס"ר (במיל') באסל סויד נפל בתאונה מבצעית בדרום לבנון ● מפקד כוח קודס מאיים על ישראל: "אם היא לא תיסוג מרצונה מדרום לבנון היום, היא תיאלץ לצאת משם מחר כשהיא מובסת" ● חוסל מפקד במערך הייצור של ארגון הטרור גא"פ ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים

מל''ט של חברת בייקאר הטורקית / צילום: צילום מסך

חברת המל"טים הטורקית שתממן לימודים לסטודנטים פלסטינים

בריטניה מרחיבה את הסיוע הביטחוני לאוקראינה במלחמתה עם רוסיה בהיקף של כ־995 מיליון דולר ● היצוא הביטחוני של הודו זינק, וזו בשורה טובה לחברות הביטחוניות הישראליות ● וחברת המל"טים הטורקית בייקאר תתמוך בסטודנטים פלסטינים המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה בטורקיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

קרנות לסטארט-אפים ומרכזי פיתוח בינלאומיים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל: הפתרון המסתמן להייטק

במשרד האוצר וברשות החדשנות מנסים להתמודד עם הבעיות שיצר שער הדולר לחברות ההייטק ובוחנים הקמה של שתי קרנות מענקים לסטארט-אפים ולמרכזי פיתוח בינלאומיים ● הקרן למרכזים תחלק מענק של אלפי שקלים על כל גיוס של עובד ישראלי

איור: Shutterstock

להזמין אותה מנה או לנסות אחת חדשה? חוקרים הוכיחו משוואה שנכתבה על מפית מסעדה

הפיזיקאי הנודע ריצ'רד פיינמן הפך התלבטות קטנה בארוחת ערב לשאלה גדולה על קבלת החלטות: מתי להמשיך לחפש אפשרות טובה יותר, ומתי להסתפק במה שכבר עובד ● הפתרון שלו, ששורבט לפני כחמישים שנה, התגלה כאופטימלי, אבל חוקרים מתחומי הכלכלה ההתנהגותית מזכירים שבני אדם מסובכים יותר ממשוואה

משרדי אנבידיה ברחוב יצחק שדה, תל אביב ומטה חברת השבבים נובה ברחובות / צילום: בר לביא, איל יצהר

​אפקט אנבידיה: הכלכלן שטוען - מיעוט חברות מטות את נתוני הצמיחה

הייצור בחו"ל זינק בתוך רבעון והסתיר פגיעה קשה בתוצר - כך לפי הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי ● ההערכות: חברות בודדות, ביניהן אנבידיה (מלאנוקס), קמטק ונובה אחראיות למחצית מהצמיחה ● האם בנק ישראל והאוצר מסתנוורים מאשליה סטטיסטית?

אילוסטרציה: shutterstock

וול סטריט נצבעה אדום; נאסד"ק יורד בהובלת מניות השבבים

מגמה שלילית באירופה ובוול סטריט בהובלת מניות השבבים ● שוק הריבית מעריך כיום הסתברות של כ-63% לעלייה בריבית הפד בספטמבר, ועד 80% לעלייה בדצמבר ● הבורסות במזרח סוערות עם ירידות חדות בהובלת מניות הטכנולוגיה, בטוקיו ובסיאול ● מיקרון ואינטל יורדות, ענקית הבנקאות סופטבנק, נחתכה במעל 12% ● לאן הולכים מכאן?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נתוני הגיוס של צה"ל חושפים: המגזר שבו מתגייסים הכי הרבה, והזינוק בגיוס נשים

נתוני צה"ל, שהתקבלו בבקשת חופש המידע, חושפים את שיעור המתגייסים לצה"ל לפי מגזרים ● בנתונים נמצאה תופעה מפתיעה: המגזר היחיד שחווה עליה בגיוס בין 2018-2024 הוא נשים דתיות ● איפה שיעור המתגייסים לקרבי גבוה במיוחד, וכמה מתגייסים בחברה החרדית?

כותרות העיתונים בעולם

ההסתבכות של מלוני: האם איטליה בכל זאת עזרה לארה"ב מול איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באיטליה הכחישו, אך מזכ"ל נאט"ו טען שרומא אישרה לארה"ב להוציא טיסות משטחה בימים הראשונים למבצע מול איראן, המשטר האיראני מציג תמיכה גם מצד צעירים ונשים ללא חיג'אב, ובלבנון חוששים להעניק מחסה לשיעים ובורחים מכפריהם ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל חומסקי, רון קפלן וגיא בורודה עם ישראל קטורזה / צילום: איל יצהר, תמונה פרטית, גבע טלמור

משרד הפרסום בורודה קפלן שינה את פניו. מה קרה שם?

בשקט בשקט ומתחת לרדאר, אחד ממשרדי הפרסום הוותיקים בישראל שינה את פניו. השותף גיא בורודה עזב, אייל חומסקי קנה את המניות, רון קפלן נותר להוביל את המשרד כמנכ"ל והשם הוחלף ל–KPLN ● וגם: בכירי מפעל הפיס מגיעים למרוקו, וההישג של יצרנית המטוסים החשמליים ● אירועים ומינויים

טנק לאופרד של KNDS / צילום: Reuters, Sven Hoppe

המרוויחים האנונימיים מרכישת הענק של ממשלת גרמניה

גרמניה מגבירה את השליטה בסקטור הביטחוני במדינה, ותרכוש מניות בענקית הביטחונית KNDS, במיליארדי אירו ● בין המרוויחים: עשרות יורשים אנונימיים של מייסדי החברה

צביקה הדר / צילום: רונן אקרמן

הערוץ החדש של רם לנדס מודיע על גיוס שני טאלנטים, ויש תאריך עלייה לאוויר

ערוץ 16 הודיע על הצטרפותם של צביקה הדר ומאור זגורי, שיהיו אמונים על פיתוח תכנים בתחום הבידור והפקות המקור ואף יגישו תוכניות בערוץ החדש ● עוד פורסם בימים האחרונים כי יעקב אילון יגיש את מהדורת החדשות המרכזית בערוץ ● תקופת ההשקה של הערוץ תיפתח רשמית ביום ראשון הקרוב

חיילי צה''ל בגבול לבנון. ארכיון / צילום: דובר צה''ל

תקרית חריגה בדרום לבנון: מחבל השליך רימון לעבר כוח צה"ל באזור יארון, ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל

התקרית המבצעית התרחשה בשעות הערב בתוך "הקו הצהוב" בדרום לבנון; הלוחמים הגיבו בירי וחיסלו את המחבל ● דיווח: ישראל בדרך לנסיגה חלקית מדרום לבנון ● האו"ם מקפיא את פינוי הספינות לאחר תקיפת מכלית ● ספינת משא נפגעו על ידי כטב"ם איראני במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

באיזה אזור בתל אביב יש ירידה חדה במכירת דירות?

באיזה ענף במשק יש את שיעור העובדים הגדול ביותר עם קרנות השתלמות? רמי לוי הניח השבוע תשקיף להנפקת חברה נוספת בבורסה. במה היא עוסקת? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס