גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשראת ישראל: הפתרון של טורקיה לשיגור כטב"מים מתאבדים

חברת רוקטסאן הטורקית חושפת מערכת שיגור חדשה המבוססת על מודל גרמני־ישראלי ● פקיסטן זונחת את מסוקי הקוברה האמריקאים לטובת דגם תקיפה סיני ● וטייוואן משתפת פעולה עם סטארט־אפ אמריקאי בתחום הבינה המלאכותית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO
חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

בעולם התעשיות הביטחוניות כולם לומדים מכולם, וכך טורקיה - בדומה למקרים קודמים - מצאה פתרון חדש לשיגור כטב"מים מתאבדים, על בסיס חדשנות ישראלית־גרמנית. בה בעת, פקיסטן עוזבת את האמצעים מתוצרת אמריקאית לטובת אלו הסיניים, וטייוואן פונה לשוק הסטארט־אפים הביטחוניים של ארה"ב. על כל זאת בפינת התעשיות הביטחוניות של גלובס.

עם טווח של 5,500 ק"מ: איך צפוי להיראות הטיל העתידי של איראן?
הפיקוח על יצוא מוצרים ביטחוניים לישראל מתהדק. אלה המשמעויות

טורקיה למדה מישראל וגרמניה לשגר כטב"מים מתאבדים ממכולות

תחום הדיפנס־טק פונה יותר ויותר אל אמצעים התקפיים זולים וכמותיים, במיוחד בתחום כלי הטיס הבלתי מאויישים. במסגרת זאת, חברת רוקטסאן הטורקית חושפת מערכת שיגור חדשה לחימושים משוטטים (כטב"מים מתאבדים) מדגם ארן (EREN), שמוסווית בתור מכולה תמימה למראה. זה מאפשר למשאית או לספינה שנושאת מכולות לשאת אותה, מבלי לדעת כי באותו כלי נמצאים 12 כטב"מים מתאבדים, בעלי משקל של כ־35 ק"ג, טווח של כ־100 ק"מ ומשך פעילות של יותר מרבע שעה.


בה בעת, רוקטסאן חשפה גם משגר לטילי קרקע־קרקע מדגם אטמג'ה (Atmaca), שמוסווה בתור מכולת מטען. לטורקיה יש את הצי הימי החזק ביותר במזרח הים התיכון, וליכולת שכזו יש משמעויות רבות: היא תקצר באופן דרסטי את טווח הפגיעה ביעד, ואת יכולת האויב להגיב באמצעות מערך ההגנה האווירית. אטמג'ה הם טילים בעלי טווח של כ־250 ק"מ וראש נפץ של כ־220 ק"ג. בעצם ההצבה על ספינה, הטווח יהפוך למוגבל אך ורק לטווח הפעילות של הספינה שגדול פי כמה.

ההמצאה הטורקית היא לא חסרת תקדים אלא משקפת את מרוץ הלמידה בין התעשיות הביטחוניות העולמיות: הענקית הביטחונית הגרמנית ריינמטאל הציגה לפני כשנה משגר מכולה של 126 כלי טיס, שמיועד לשגר את החימושים המשוטטים מדגמי הירו של UVISION, שמקום מושבה בצור יגאל. לפי אתר TWZ, המכולה בגודל מכולת מטען סטנדרטית מחולקת לשלושה מערכים, שמונים כ־42 תאים כל אחד. זה עשוי להצביע על מערכת מודולרית, שמאפשרת להתאים את עצמה למכולות של 10, 20 או 40 רגל - כאשר ככל שהמכולה גדולה יותר, כך ניתן לשגר ממנה יותר מל"טים מתאבדים.

המעצמה הגרעינית שעוזבת את המסוקים האמריקאים לטובת תוצרת סינית

בתום ארבעה עשורים עם מסוקי קוברה אמריקאים, פקיסטן החלה לקבל מסין מסוקי תקיפה מדגם 10ME/P. הגרסה הפקיסטנית של המסוק הסיני כוללת, בין השאר, מנועים משודרגים ומערכות אלקטרו־אופטיות מתקדמות, אבל על אחת כמה וכמה בהתחשב בהסלמה האחרונה בין אסלאמבאד לבין הודו והאמצעים שהופעלו במהלכה - המסוקים החדשים מסמנים עד כמה פקיסטן בוחרת לעזוב את התוצרת הביטחונית המערבית לטובת זו הסינית.


ההתעניינות הפקיסטנית במסוקי Z -10 החלה ב־2015, כשכבר אז הסינים סיפקו שלושה מסוקים לבחינה. חיל האוויר הפקיסטני לא היה שבע מהתוצאות, וכעבור שלוש שנים רכש בכלל מסוקי T 129 אטאק טורקיים בעסקה בסך 1.5 מיליארד דולר. אז, התרחש שיבוש בלתי צפוי, בגלל שארה"ב סירבה לספק מנועים למסוקים - לטובת אותה עסקה. לאחר מכן, הסינים מצאו פתרון לסוגיית המנועים החשובה ככלל ולפקיסטנים בפרט, עם מנוע מקומי בעל תפוקה גבוהה ב־30% מזה שהם לא התעניינו בו.

הדבר סלל דרך לעסקה שבה גם הסינים יצרו בווריאנט הפקיסטני מסוקים שפתחי הפליטה שלהם מופנים מעלה - במטרה להפחית את חתימת האינפרא אדום ב־63%. כך מדווחים בארמי רקוגנישן. בד־בבד, המסוק יכול לשאת 16 טילי אוויר־קרקע מדגםCM-502KG, בעלי טווח של 25 ק"מ, ויכולת "שגר ושכח", טילי אוויר־אוויר, ואף יכולת שיגור רחפנים.

טייוואן מהדקת את קשריה עם אנדוריל

מכון המחקר הביטחוני הבכיר של טייוואן, מכון צ'ונג־שאן הלאומי למדעים וטכנולוגיות (NCSIST), חתם על מזכר הבנות עם חברת אנדוריל האמריקאית, מהסטארט־אפים הביטחוניים החמים ביותר בעולם. לפי דיפנס בלוג, ההסכם כולל שיתוף־פעולה בתחומי המערכות האוטונומיות ויכולות שליטה ובקרה מבוססות בינה מלאכותית, כדי לשפר את מהירות קבלת ההחלטות. במקרה הטייוואני, המהירות היא קריטית במיוחד, בשל החשש מפלישה סינית.


את אנדוריל ייסדו פאלמר לאקי ובכירים ביטחוניים אמריקאים לשעבר ב־2017, כשביוני האחרון החברה השלימה סבב גיוס G של 2.5 מיליארד דולר, ששיקף לה שווי של כ־30.5 מיליארד דולר. זו תוצאה של חברה צעירה שהצליחה להמחיש את מהירות חדשנות הסטארט־אפים, ובעלויות נמוכות ביחס לחברות הגדולות. אנדוריל נחשבת כיום למובילה בתחום הבינה המלאכותית, כולל במערכות נגד כטב"מים, אמצעים בלתי מאוישים ויכולות איסוף מתקדמות.

כך, למשל, בספטמבר אשתקד החברה חשפה את סדרת טילי השיוט ברקודה, שכוללת שלושה טילים, כשהמשותף ביניהם הוא האיום לטווחים רחוקים, והיכולת לשייט באוויר במשך יותר משעתיים. ברקודה־100, הקטן ביותר, מיועד לטווח של כ־157 ק"מ, ונושא ראש נפץ במשקל כ־15 ק"ג. ניתן לשגר אותו מפלטפורמה קרקעית, או מפלטפורמה אווירית.

ברקודה־250, הגרסה הבינונית, מיועד למטרות במרחק כ־370 ק"מ ומסוגלת לשאת ראש נפץ במשקל כ־45 ק"ג. אף היא מיועדת לפלטפורמות אוויריות וקרקעיות. הגרסה הגדולה ביותר, ברקודה־500, מיועדת לשיגור מהאוויר בלבד. היא נושאת ראש קרב במשקל יותר מ־45 ק"ג ומיועדת לטווח של כ־926 ק"מ. בבסיס הסדרה החדשה של אנדוריל עמדה מחשבה על יעילות טכנולוגית וכלכלית, כשלפי החברה - הטילים יהיו זולים יותר ב־30% מהמקבילים בשוק.

עוד כתבות

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

רפא תשווק את גלולת ההרזיה של אפיטומי בישראל

המוצר צפוי להגיע למדפים בישראל בינואר 2026 ● אפיטומי איבדה הסכם שיווק עם נסטלה ונערכת לחיפוש שותפים אחרים בשוק העולמי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה ומבעלי מניותיה / צילום: כדיה לוי

הבורסה עם רווחי שיא, ושווי המניות של המנכ"ל הגיע לכ-250 מיליון שקל

הבורסה בת"א הציגה רווחי שיא במחצית הראשונה, בשל עלייה חדה במחזורי המסחר ● המניה השלימה זינוק של יותר מ־800% מאז ההנפקה, ובעלי העניין, כולל המנכ"ל איתי בן זאב, הרוויחו מאות מיליוני שקלים "על הנייר" ● וגם: הקרנות הזרות שמכרו מניות במיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; אפל קפצה ב-6%, טסלה ב-3.6%

נאסד"ק עלה ב-1.2% ● נעילה חיובית באירופה ● טוקיו עלתה ב-0.8%, הודו ירדה ב-0.4% ● AMD הציגה תוצאות מאכזבות והמניה צללה ● לבנקים הגדולים בוול סטריט יש אזהרה ברורה: התכוננו לירידות, ההמלצה שלהם - הירידה היא הזדמנות קנייה

בשוק חוששים שוול סטריט בדרך לירידות / צילום: ap, Richard Drew

האזהרה של ענקי ההשקעות לגבי וול סטריט, וההמלצה המפתיעה

לאחר ראלי חד בשוק מאז השפל של אפריל, הבנקים הגדולים מזהירים מפני ירידה צפויה במדדים בשבועות הקרובים ● אבל אם תהיה ירידה, זו הזדמנות קנייה ● ובפרט, "להישאר מושקעים בחברות הנהנות מגל הבינה המלאכותית", הם אומרים

רועי כץ / צילום: רמי זרנגר

המיתוג שמאחורי האקזיט הישראלי הגדול ביותר אי-פעם

בגיל 29 בלבד רועי כץ הוא מנהל המותג של WIZ, שעומדת לקראת אקזיט ענק הודות להצעת הרכישה מגוגל תמורת 32 מיליארד דולר ● בראיון למדד המותגים של גלובס הוא מסביר איך מייצרים בולטות גלובלית לשחקנית צעירה בענף הסייבר, ומה למד מהמייסד אסף רפפורט ● מדד המותגים 2025

מחלקה ראשונה במטוס חברת אמרייטס איירליינס / צילום: Shutterstock

מעדיפים לטוס בביזנס: הביקוש למחלקות פרימיום עולה בכל העולם

דוח חדש של ארגון IATA מראה כי בשנתיים האחרונות צומחת מגמה חדשה בענף התעופה: יותר נוסעים בוחרים במחלקות יוקרה, ולא רק אנשי עסקים ● גם בישראל נרשמת עלייה בתפוסת המחלקות, אך מסיבות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

דוחות מעורבים לישראליות בוול סטריט: זאת שממריאה ואלו שאיכזבו

עונת הדוחות בוול סטריט צוברת תאוצה ומספר רב של ישראליות שנסחרות מעבר לים דיווחו על תוצאות מעורבות ● לפי המסחר בוול סטריט, המשקיעים מעודדים מאד מהתוצאות של טאבולה, מאוכזבים מסרגון, בין ובין יש גם את ולנס סמיקונדקטור, קורנית ואבן קיסר

מפעל החברה בבית שמש / צילום: רווח הפקות, ויקיפדיה

הנורבגים מוכרים מניה שזינקה ב־600%. מי יהיו הבאות בתור?

ממשלת נורבגיה הנחתה את קרן העושר לבחון את כל השקעותיה בישראל, בשל החזקה של 2% ממנועי בית שמש שמספקת שירותים לחיל האוויר ● מנקסט ויז'ן ועד הבנקים: מה יהיה השלב הבא?

לוחמי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

"ישראל תימחק בינלאומית": האזהרה לפני הצעד הדרמטי בעזה

דיווח: ארה"ב מתכננת לצמצם את הביקורת על הפרת זכויות אדם בישראל ● טראמפ לא מתנגד לכיבוש הרצועה - ויאפשר לישראל מרחב פעולה ● מאות הפגינו אמש נגד כיבוש עזה: "אם תקריבו את החטופים - אנחנו נשתגע" ● 50 חטופים - 671 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

חיל האוויר החל בגל תקיפות בדרום לבנון

מחוץ לשערי הקריה: עימותים במחאת משפחות החטופים ● שר החוץ גדעון סער באו"ם: "הרעבת החטופים היא כלי עבור חמאס וחלק מקמפיין התעמולה הסדיסטי שלו" ● בעזה טוענים: לפחות 20 הרוגים ופצועים בהתהפכות משאית סיוע ● אזהרת שורדי השבי: לחמאס יש טכנולוגיות שמזהות כשצה"ל מתקרב לחטופים ● 50 חטופים - 670 ימים בשבי עדכונים שוטפים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המהלך המפתיע של בנק ישראל והמסר לשוק שמסתתר מאחוריו

ביום חמישי יתפרסמו יתרות המט"ח של בנק ישראל ● בחודש יוני, בצל המלחמה עם איראן, הבנק מכר דולרים וחיזק את השקל, למרות שהוא בכלל לא נחלש ● מדוע? ייתכן שהוא חושש מאינדיקטור פיננסי אחר לגמרי ● נתון בשבוע

סם אלטמן, מנכ''ל חברת OpenAI / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דולר אחד בלבד: ההצעה החדשה של סם אלטמן לממשל האמריקאי

החברה המנוהלת על ידי סם אלטמן הודיעה כי הציעה את הצ'אטבוט הפופולרי שלה לסוכנויות הפדרליות של הממשל בארה"ב תמורת דולר אחד בלבד עד השנה הבאה ● "המטרה היא לסייע לממשלת ארה"ב לעבוד טוב יותר", נכתב בפוסט שפרסמה החברה בנושא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

"אי אפשר להמציא את זה": הטעות המביכה של הבורסה

במקום לעצור את המסחר במניית קמטק אחרי שפרסמה דוחות, בבורסה בטעות עצרו את המסחר במניה אחרת ● הבורסה: "מקרה נדיר של טעות אנוש, והבורסה הפיקה את הלקחים הנדרשים"

מימין: ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה, מוריס צ'אנג, יו''ר TSMC, וטים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Pichi Chuang-  AP, Noah Berger - רויטרס

כשמדובר במונופול שבבים, אפילו מעצרים במשרד לא מדאיגים את השוק

השבוע התרחשה דרמה של ממש ב־TSMC. סודות מסחריים דלפו והביאו לפיטורים ומעצרים של עובדים - אבל המניה ירדה בפחות מ־3% ● כנראה אין תחליף ליצרנית השבבים של אנבידיה ואפל

מהפך בבורסה / איור: גיל ג'יבלי

עידן חדש בבורסה: כך נערכים בשוק לשינוי בימי המסחר

רשות ניירות ערך נתנה את האישור הסופי, והחל מינואר 2026 תיישר הבורסה בת"א קו עם מקבילותיה בעולם, ותעבור למסחר בימי שני עד שישי ● בחדרי המסחר כבר ערוכים, הסוחרים ייאלצו לשנות הרגלים ומה יקרה למחזורי המסחר?

סניף של  רשת KSP / צילום: איל יצהר

עסקת הענק ב-KSP הושלמה: כמה הרוויחו המייסדים ומי הגופים שרכשו?

בעלי השליטה מכרו 30% מהמניות, יותר ממה שתכננו ● לגלובס נודע כי אלטשולר שחם ומגדל רכשו כל אחת יותר מ-10% מהמניות, ולצידן רכשה גם מור גמל ופנסיה ● עוד נודע לגלובס כי התמורה בעסקה מסתכמת בכ-700 מיליון שקל ● ב-KSP מסבירים כי המטרה היא "הסדרה בין-דורית של מבנה ההחזקות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בעלי העניין בת"א מימשו מניות ביותר מ-10 מיליארד שקל השנה, ומי בראש הרשימה?

היקף מכירת המניות שביצעו בעלי העניין מתחילת 2025 גבוה פי שניים מהיקף המכירות בכל שנת 2024 שעמד על כ-5.4 מיליארד שקל ● עיקר המימושים התבצעו במניות חברות הביטוח והשירותים הפיננסיים ● ומי מבעלי העניין נמצא בראש רשימת המימושים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

תשעה שופטים ידונו בעתירות נגד הדחת בהרב-מיארה

נשיא העליון יצחק עמית קבע את הדיון ל-3 בספטמבר ויעמוד בראש ההרכב, שנקבע לפי עקרון הסיניוריטי למעט ברק-ארז שתהיה בחופשה

סם אלטמן, מנכ''ל חברת OpenAI / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: OpenAI במגעים למכירת מניות בשווי של 500 מיליארד דולר

חברת הבינה המלאכותית, המנוהלת ע"י סם אלטמן, תמכור מניות של עובדי החברה בשווי של כ-500 מיליארד דולר - כך דווח בבלומברג ● המהלך נועד על מנת לתגמל ולשמר את עובדי החברה, ובנוסף גם למשוך משקיעים חיצוניים אליה

אלון כהן, מייסד משותף והמנכ''ל לשעבר / צילום: רמי זרנגר

"באתי משכונת מצוקה. לא חשבתי שמישהו אי פעם ירצה את המוצר שלי"

בגיל 18 הוא נדרש להחליט אם לנטוש את קריירת הכדורגל או להתגייס לממר"ם ● הדרך שבחר היא שגם הולידה בהמשך את סייברארק, אבל הקשיים לא פסקו: "המשפחות שלנו שילמו מחיר" ● כעת אלון כהן, מייסד משותף והמנכ"ל לשעבר, חוזר להתחלה ולא מתחרט שעזב את החברה, למרות ההיסטוריה שעשתה השבוע ● ראיון עם מייסד סייברארק אודי מוקדי מפורסם גם הוא במגזין G