המתיחות בין שתי המעצמות הגרעיניות הודו ופקיסטן התגלגלה אמש (ג') למלחמה של ממש עם שיגורי טילים, ירי ארטילרי ויירוט מטוסים. אז ממה נובעת ההסלמה, כמה ראשי קרב גרעיניים מחזיקות שתי המדינות, ומהם תקציבי הביטחון שלהן? גלובס עושה סדר.
● הטילים הישראלים שמחמשים את הודו לקראת עימות אפשרי עם פקיסטן
● עולם מלא בעימותים: אזורי החיכוך הצפויים ב־2025
ממה נובעת ההסלמה?
טרוריסטים מוסלמים שמזהים את עצמם בתור "ההתנגדות של קשמיר" (TRF) נטלו אחריות על פיגוע ירי שבו נהרגו 25 אזרחים הודים ואזרח נפאלי אחד בעיירת הנופש פהלגם שבחבל קשמיר. לפי הודו, אותו ארגון שטוען כי ביצע את הפיגוע מנהל קשרים עם ארגון הטרור הפקיסטני לשקאר א־טייבה שעמד מאחורי מתקפת הטרור במומבאי ב־2008, כולל בבית חב"ד, ולניו דלהי יש טענות קשות לאסלאמבאד לגבי מתן חסות לארגוני טרור.
עוד בטרם התפתחויות היממה החולפת, ממשלתו של נרנדרה מודי החליטה להשעות את אמנת מי נהר האינדוס (IWT) וסגרה סכרים, בצעד שייבש נהרות במורדות בפקיסטן. זהו היה צעד חריג מאוד אפילו במושגי המתיחויות המתמשכות בין שתי השכנות, משום שהאמנה הבטיחה במשך 60 שנה את חלוקת המים ביניהן. על כן, בפקיסטן איימו בימים האחרונים כי יראו בצעד שכזה הכרזת מלחמה.
מה התרחש בלילה החולף?
הודו פתחה אמש במתקפת טילים לעבר יעדים בפקיסטן, כשמנגד הפקיסטנים טענו כי יירטו חמישה מטוסי קרב הודיים. מניו דלהי נמסר כי חוסלו "12 טרוריסטים", כשבאסלאמבאד דיווחו על ביצוע ירי ארטילרי באזור חבל קשמיר. בעקבות אותו ירי, מהודו נמסר כי שתי אזרחיות נפצעו.
מהם תקציבי הביטחון של שתי המדינות?
בשנים האחרונות הגדילה הודו באופן משמעותי את תקציב הביטחון שלה, מכ־45.5 מיליארד דולר בשנת הכספים 2021-2020 לכ־80 מיליארד דולר בשנת הכספים הנוכחית. לעומת זאת, פקיסטן אומנם עלתה מ־10.4 מיליארד דולר בתחילת העשור לכ־13.1 מיליארד דולר ב־2023-2022, אבל בשנתיים האחרונות תקציב הביטחון השנתי של אסלאמבאד עומד על כ־12.7 מיליארד דולר.
כמה ראשי קרב גרעיניים מחזיקות שתי המדינות?
הודו הפכה לשחקנית גרעינית ב־1974, ואילו פקיסטן 24 שנים אחריה. למרות זאת, לפי מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI) הן די מאוזנות בכל הנוגע למספר ראשי הקרב הגרעיניים שברשותן. הודו מדורגת במקום השישי בעולם, לפי אותו מדד, עם 172 ראשי קרב גרעיניים, ופקיסטן מקום אחד אחריה עם 170. לצורך ההשוואה, לפי SIPRI, ישראל מחזיקה ב־90 ראשי קרב גרעיניים, וקוריאה הצפונית ב־50.
מהו חבל קשמיר?
חבל קשמיר נתון למחלוקת בין הודו לבין פקיסטן, ושטחו נחלק ביניהן. לאורך השנים ארגוני טרור שונים פעלו נגד הודו בחבל שבעל רוב מוסלמי, עד שב־2019 החליט ראש הממשלה מודי לבטל את האוטונומיה ל חבל קשמיר, ולפצל אותו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.