גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב ופקיסטן מתקרבות: שיתוף פעולה כלכלי חדש בניסיון לצמצם את התלות בסין

לצד עסקאות נפט והסכמי סחר, וושינגטון מאותתת על שותפות אסטרטגית חדשה עם פקיסטן ומכוונת למשאבים הכלכליים הטמונים באדמתה ● המטרה: להפחית את השפעתה הבינלאומית של סין, החולשת על כ־70% מהפקת היסודות הנדירים בעולם

מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ושר החוץ של פקיסטן איסחאק דר, וושינגטון / צילום: Reuters, Jonathan Ernst
מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ושר החוץ של פקיסטן איסחאק דר, וושינגטון / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מעריך עוצמה, ופקיסטן מדורגת במקום השביעי בטבלת מעצמות הגרעין בעולם - עם 170 ראשי קרב. עם זאת, לא העוצמה הגרעינית היא שגורמת לוושינגטון להתקרב לאסלאמאבאד, כי אם פוטנציאל היסודות הנדירים (הרחבה בתיבה נפרדת) בפקיסטן.

ניתוח | שבעה מנהיגים והרבה חנופה: באירופה למדו לשחק לפי הכללים של טראמפ
התקדמות באוקראינה? טראמפ הודיע כי "התחיל בהכנות" למפגש זלנסקי-פוטין

העמדה הנוכחית של טראמפ משתקפת באופן ברור בפערים הגדולים במדיניות המכסים שהציג מול פקיסטן והיריבה הגדולה הודו: 19% לעומת 50% בהתאמה.

את יום העצמאות הפקיסטני שחל ביום חמישי האחרון, ניצל מזכיר המדינה מרקו רוביו כדי להבהיר שברצון וושינגטון לשתף פעולה עם אסלאמאבאד בכריית יסודות נדירים והפקת דלקים פוסיליים (מאובנים).

סוכנות מִנהל מידע האנרגיה האמריקאי (EIA) מעריכה כי עתודות הנפט הפקיסטניות עשויות להגיע לכ־9.1 מיליארד חביות. ב־2023 הופקו בפקיסטן פחות מ־100 אלף חביות ביום, לעומת כ־13 מיליון חביות ביום של המפיקה המובילה בעולם - ארה"ב. אולם, מומחים העריכו בשיחה עם "וושינגטון פוסט", כי האינטרס המרכזי של טראמפ אינו הנפט, אלא היסודות הנדירים.

לפי שר המסחר הפקיסטני ג'אם כמאל חאן, מיזמים משותפים (Joint Venturs) עם חברות אמריקאיות עשויים לפתוח גישה למרבצי הנחושת והזהב במחוז בלוצ'יסטן במערב המדינה, ולהועיל לכלכלת אסלאמאבאד.

רק בחודש שעבר, הודיע הבנק המרכזי של פקיסטן, כי המדינה סיימה שנה בעודף תקציבי של 2.1 מיליארד דולר, אבל זה היה לאחר 14 שנות גירעון רצופות.

סך ההלוואות של אסלאמאבאד מקרן המטבע הבינלאומית (IMF) עומד על כ־6.68 מיליארד דולר, יותר מכפול מזה של מדינות כמו בנגלדש, אנגולה או קניה.

עידן חדש מתחיל

חלק מהמומנטום החיובי שבו נמצאת פקיסטן נובע גם מהסכם הסחר, שאליו הגיעה עם ארה"ב כבר בסוף החודש שעבר. "ההסכם מבטא את התחלתו של עידן חדש בשיתוף הפעולה הכלכלי, במיוחד באנרגיה, כרייה, מינרלים, IT, מטבעות קריפטוגרפיים, וסקטורים נוספים", נמסר מטעם משרד הכלכלה הפקיסטני.

ההסכם הפחית את המכסים, כאמור, ל־19% מ־29%. בד בבד, סוכם על רכש נפט פקיסטני ראשון מארה"ב: בית הזיקוק הגדול ביותר במדינה, סנרג'יקו, רכש מיליון חביות מחברת האנרגיה ויטול.

המשנה ליו"ר סנרג'יקו, אוסאמה קורשי, סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שסך יבוא הנפט הפקיסטני עמד בתום השנה הפיסקלית (שנת כספים) שהסתיימה ב־30 ביוני 2025 על כ־11.3 מיליארד דולר, כחמישית מכלל היבוא של המדינה.

לצד כל אלו מתנהל גם קשר עסקי בין משפחת טראמפ לבין פקיסטן, כך לפי "אקונומיק טיימס". מיזם המטבעות הדיגיטליים "וורלד ליברטי פייננשל", שמשפחת טראמפ מחזיקה ב־60% ממנו, חתם באפריל האחרון עם מועצת הקריפטו של פקיסטן על הסכם ראשוני. לפי ההסכם החברה תפתח את טכנולוגיית הבלוֹקצ'יין המקומית. ב־Dawn צוין כי בכירי המיזם אף נועדו עם ראש הממשלה שהבאז שריף ועם הרמטכ"ל אסים מוניר.

מוניר הוא מקורבו של אדריכל המתקפה האמריקאית באיראן: מפקד פיקוד מרכז היוצא מייקל קורילה. "הוא פרטנר פנומנלי", אמר קורילה על הרמטכ"ל הפקיסטני, שנכח בטקס פרישתו לאחרונה. לפני כחודשיים, מוניר אף זכה לסעוד בבית הלבן עם טראמפ במהלך ביקור בוושינגטון.

מתחרות נוספות בתחום

בדומה לצעדים רבים של טראמפ, נשיא ארה"ב חפץ במשאבי היסודות הנדירים של פקיסטן כדי להפחית מהשפעתה הבינלאומית של סין. עם זאת, באסלאמאבאד יש לו אתגר רב בהקשר הזה, משום שהיא אחת השחקניות המרכז אסיאתיות שבה סין השקיעה הכי הרבה.

כחלק מ"יוזמת החגורה והדרך" (BRI) של שי ג'ינפינג, נשיא הרפובליקה העממית של סין, לבניית תשתיות ברחבי העולם, הזרימה בייג'ינג לפקיסטן השקעות בסך כ־30 מיליארד דולר. זה כולל, בין השאר, מסדרון תחבורה לאורך כ־3,200 ק"מ מצפון פקיסטן לנמלי הים העמוק בדרומה. בה בעת, מרבצי היסודות הנדירים בפקיסטן מוערכים בשווי של 5-3 טריליון דולר, ונראה שסין היא לא המתחרה היחידה עליהם. איחוד האמירויות, ערב הסעודית, בריטניה וטורקיה אף הן מעוניינות להיכנס למכרזים בתחום בפקיסטן.

בשבוע שעבר, מזכירות המדינה בארה"ב הציגה צעד שנועד למצוא חן בעיני אסלאמאבאד: הכנסת המחתרת הבלוצ'ית (צבא שחרור בלוצ'יסטן, BLA) לרשימת ארגוני הטרור. אותה מחתרת שואפת לשחרור בלוצ'יסטן, חבל ארץ שמחולק בין פקיסטן לאיראן - שבה בוודאי משטר האייתוללות שמח לשמוע על הצעד.

בנימוקי ההחלטה, מזכירות המדינה ציינה "כמה מתקפות טרור" ב־2019, פיגועי התאבדות בנמל התעופה של קראצ'י ובנמל גוואדר ב־2024, וחטיפת רכבת ורצח 31 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון מוקדם יותר השנה. מאידך, לא צוינו פיגועי טרור שהמחתרת הבלוצ'ית ביצעה או מבצעת נגד איראן.

"נראה שפקיסטן הצליחה לשכנע את ממשל טראמפ כי שליטה על המחתרת הבלוצ'ית נדרשת לטובת גישה למינרלים הקריטיים באזור", נכתב ב"טיימס אוף אינדיה" ההודי, שלא הותיר מקום לספק לגבי חוסר שביעות הרצון בניו דלהי מהמגמה.

בסיכומו של דבר, בלוצ'יסטן עשויה להפוך לזירה של מתנגדים לאמריקאים, ולא רק בגלל הגדרת המחתרת כארגון טרור: תושבי המחוז מתנגדים בחריפות למיזמים במימון סיני שקמים באזור, כולל בתחום היסודות הנדירים, וכעת עלולים לראות באמריקאים כגורמים זרים שבאים ליהנות ממשאבי הטבע המקומיים - בדיוק כמו הסינים.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים