גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן רוצה לבנות חיל אוויר חזק יותר. האם סין תעזור לה?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באיראן מקווים שסין תמכור להם מטוסי קרב, מה חושבים במדינות ערב על התוכנית לכבוש את עזה, והמילואימניקים שמתנגדים לתוכנית ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

ה"נחש בעל שבעה ראשים" האיראני מתאושש אחרי המלחמה
● בהיקף של כ-5 מיליארד שקל: יוגבר ייצור טנקי המרכבה ונגמ"שי נמר ואיתן

1האם סין תסייע לאיראן לבנות חיל אוויר חדש?

מלחמת 12 הימים בין ישראל ואיראן "חשפה את חולשתו של חיל האוויר האיראני". כעת, כשעימות נוסף נראה בלתי נמנע, "האם האיראנים יפנו לסינים כדי לבנות את חיל האוויר שלהם?", נכתב בניתוח של העיתונאי פול אידון לניו ערב.

"מטוסי הקרב של האיראנים מיושנים כל כך, עד שמלבד חריגים ספורים, חיל האוויר הישראלי כמעט שלא טרח להתעסק איתם", נכתב. בנוסף, "מטוסי ה־F-14A וה־MiG-29A הם מטוסי הדור הרביעי היחידים של איראן, ושניהם דגמים ישנים. על אף קשרים קרובים לכאורה עם רוסיה, איראן לא שדרגה את המיגים שלה, שנרכשו בתחילת שנות ה־90".

עכשיו כשהאיראנים מתכוננים לעימות נוסף ומנסים להתאושש השאלה היא האם האיראנים יפנו לסינים "אחרי שהרוסים אכזבו אותם ולא שלחו את מטוסי ה־Su-35".

"עם חיל אוויר בלתי אפקטיבי וספקית לא אמינה בדמות רוסיה, ניתן להעלות על הדעת כי איראן תפנה לסין לרכישת מטוסי Chengdu J-10C Vigorous Dragon מדור 4.5", נכתב. הרכישה הזו עשויה לשדרג "באופן מהותי" את חיל האוויר האיראני, כאשר "סין מתכננת להציע לייצוא את מטוס החמקן J-35".

ארש עזיזי, חוקר באוניברסיטת בוסטון, אמר כי "איראן חושקת כבר שנים במטוסי קרב סיניים, ושר ההגנה האיראני מקווה שהוא יוכל לממש חלק ממשאלות אלו לאחר ביקורו בסין".

"האיראנים מעוניינים במיוחד במטוס J-16 Qianlong מתוצרת Shenyang וב־J-10", אמר עזיזי. "האחרון משמעותי במיוחד לאיראנים, שכן פקיסטן השתמשה בו כדי לתקוף את איראן בשנה שעברה".

שר ההגנה האיראני עזיז נסירזאדה נסע בסוף יוני לשנגחאי וקרא לסינים לשתף פעולה עם טהרן. "דיווח לא מאומת בתקשורת הטייוואנית טען כי נסירזאדה ביקש את ה־J-10C".

"במקרה הלא סביר שסין תסכים למכור לאיראן מטוסי קרב, היא כנראה תסכים למכור רק מטוסי דור 4.5 כמו ה־J-10C לפני שתשקול בכלל עסקת J-35", נכתב. הבעיה העיקרית של איראן היא כסף. מטוס ה־J-10 "עולה 50 מיליון דולר ליחידה" ולאיראנים "תהיה בעיה לממן מיליארדים הנדרשים לרכישת מספר גדול מהם". צוין כי עד היום, "אף מדינה במזרח התיכון לא רכשה מטוסי קרב סיניים מדור רביעי".

מתוך הניו ערב מאת פול אידון. לקריאת הכתבה המלאה.

2העולם הערבי חושש מהתוכנית של ישראל לכיבוש עזה

לאחר שהקבינט הביטחוני אישר את התוכנית לכיבוש עזה, שכבר הספיקה לקבל את השם "מרכבות גדעון ב'" על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ, העולם הערבי מגיב בחשש. באתר החדשות המצרי Egypt Today כתבו כי "התוכנית כוללת גם פירוק חמאס מנשקו, שחרור כל החטופים שנותרו בידי הארגון, דה־מיליטריזציה מלאה של עזה, והקמת ממשל אזרחי חדש שלא יהיה קשור לחמאס או לרשות הפלסטינית".

"כוונותיה של ישראל לשוב ולכבוש את עזה עוררו גינויים חריפים ברחבי העולם הערבי ובקרב שותפותיה המרכזיות בזירה הבינלאומית, כולל כמה מבעלות בריתה הקרובות במערב", נכתב. לפי מצרים, "ההסלמה מעלה חששות כבדים בנוגע להחרפת המצב ההומניטרי. המלחמה עקרה את רוב תושבי עזה מבתיהם והביאה את הרצועה אל סף רעב, כאשר כבר נרשמו עשרות מקרי מוות הקשורים בהרעבה".

במידל איסט מוניטור, הסוקר את המזרח התיכון וממוקם בלונדון, נכתב כי בתחילת השבוע "משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) אמר כי התוכנית המוצהרת של ישראל לכבוש את כל עזה תגרום להשפעה הומניטרית הרסנית על הפלסטינים, שכבר כיום חסרים את אמצעי הקיום הבסיסיים".

מתוך Egypt Today. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך המידל איסט מוניטור. לקריאת הכתבה המלאה.

3המילואימניקים מתנגדים לתוכנית לכיבוש עזה

תוכנית הקבינט הביטחוני לכבוש את העיר עזה מגבירה את "חוסר שביעות הרצון בקרב חלק מהמילואמניקים הישראלים שנקראים לשוב לשרת", פורסם ברויטרס. היום צה"ל פרסם פרטים ראשונים על התוכנית שלו לכיבוש הרצועה והודיע כי עשרות אלפי צווי גיוס יישלחו.

"לפי מחקר שנערך בידי מעבדות אג״ם באוניברסיטה העברית, שבחן את הלכי הרוח בנוגע למבצע הנוכחי בקרב למעלה מ־300 אנשים המשרתים במלחמה, 25.7% מהמילואימניקים אמרו שמוטיבצייתם ירדה במידה ניכרת בהשוואה לתחילת המבצע", נכתב. בנוסף "עוד 10% אמרו שהמוטיבציה שלהם ירדה במעט".

"כאשר התבקשו לתאר את תחושותיהם כלפי המבצע, הקבוצה הגדולה ביותר - 47% - הביעה רגשות שליליים כלפי הממשלה וניהול המלחמה והמו"מ לשחרור החטופים", נכתב.

רוני זהבי, טייס מילואים שסירב לשרת מטעמי מוסר לאחר למעלה מ־200 ימי מילואים, אמר לרויטרס כי "כשגויסו המילואימניקים, הם עשו כל שנדרש מבלי לומר מילה. אבל אז החלו לצוץ שאלות כמו: 'לאן זה הולך?'". והוסיף, "המלחמה הזאת פוליטית לחלוטין, אין לה מטרה מלבד להשאיר את בנימין נתניהו כראש ממשלה. הוא מוכן לעשות הכול, להקריב את החטופים, את החיילים הנופלים, את האזרחים המתים - הכול כדי שהוא ואשתו יישארו בשלטון. זו הטרגדיה של מדינת ישראל וזו המציאות".

חובש קרבי, שביקש לא להזדהות, אמר לרויטרס "אני לא אהיה חלק ממערכת שיודעת שהיא תהרוג את החטופים. אני פשוט לא מוכן לקבל את זה. וזה מפחיד אותי עד כדי כך שזה משאיר אותי ער בלילות".

תא"ל במיל' רועי אלקבץ אמר לרויטרס כי הצבא והרמטכ"ל אייל זמיר עברו לשימוש "מדוד" במילואימניקים, מפני "שזמיר הבין את הקושי של המילואימניקים והטיל חלק ניכר מהעומס על חיילי הסדיר". "זה נעשה בצורה הגיונית", אמר והוסיף, "המילואימניקים יבואו".

מתוך רויטרס מאת אמילי רוז. לקריאת הכתבה המלאה.

4עובדי מיקרוסופט השתלטו על מטה החברה במחאה על הקשרים עם צה"ל

עשרות עובדי מיקרוסופט השתלטו אמש (ג') על מטה החברה ברדמונד, וושינגטון "במחאה על השימוש של צה"ל בתוכנות של מיקרוסופט לביצוע פעולות בעזה ולאפשר מעקב אחרי פלסטינים", פורסם בגרדיאן. הזעם של העובדים מגיע בעקבות דיווח שלפיו "פלטפורמת Azure משמשת את ישראל לאחסון נתוני מעקב שנאספו על פלסטינים".

שלושה חודשים לאחר שהחברה הודיעה כי היא פותחת בחקירה בנוגע לשימוש בתוכנה, "עובדים השתלטו על חלל אותו הכריזו כ'אזור חופשי', כשהם מניפים שלטים עליהם נכתב: 'הצטרפו לאינתיפאדת העובדים - אין עבודה לג’נוסייד' ו'כיכר הילדים הפלסטינים השהידים'".

ההפגנות אורגנו בידי קבוצת No Azure for Genocide, שדרשו שמיקרוסופט "תנתק קשרים עם ישראל". נסרין ג’ראדאת, עובדת מיקרוסופט בת 29, אמרה לגרדיאן: "כל שנייה שאנחנו מחכים, המצב בפלסטין רק מחמיר. אנשים נעשים רעבים יותר ויותר. עוד ועוד אנשים מופצצים. הגיע הזמן להסלים, בכל דרך שנוכל".

"המחאה הסתיימה לאחר כשעתיים, כשהמשטרה הורתה למפגינים להתפזר ואיימה כי ייעצרו בגין הסגת גבול", נכתב.

דובר מיקרוסופט אמר שהקבוצה "התבקשה לעזוב, והיא עזבה". והוסיף, "בהתבסס על סקירות, שכללו ראיונות עם עשרות עובדים ובדיקת מסמכים, לא מצאנו עד כה שום ראיה לכך שטכנולוגיות Azure ו־AI של מיקרוסופט שימשו למעקב או לפגיעה באנשים בסכסוך בעזה".

מתוך הגרדיאן מאת אנדרו בנקומב. לקריאת הכתבה המלאה.







עוד כתבות

אתי רוטר, מבעלי השליטה בקסטרו

הטרנד החדש של תביעות נגד מנהלי חברות ולמה יש מי שמסתייגים ממנו

שורה של מקרים נידונו בביהמ"ש לאחרונה סביב ניצול הזדמנות עסקית ע"י בעלי שליטה ומנהלים, במקום להביא אותה לחברה עצמה ● בעקבות זאת הוחמרו הכללים להגבלת התופעה ● המומחים מותחים ביקורת: "השוק נפגע, אפשר לתקוף עסקאות לגיטימיות ולשלול רווחים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Atstock Productions

העליון קבע: לרוב לא ניתן יהיה להרשיע גם במרמה וגם בשוחד

בית המשפט העליון ביסס את החלטתו על משפטו של עובד לשעבר במשרד הפנים שהורשע בעבירות שוחד, ואף החמיר את עונשו ● עפ"י הקביעה, במרבית המקרים עבירת מירמה והפרת אמונים תיבלע בעבירת השוחד

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

בעקבות מכסי היבוא על סין: כל דגמי אייפון 17 ייוצרו בהודו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: חוקרי סייבר מצאו שסוכני בינה מלאכותית עצמאיים עלולים ליפול להתקפות והונאות פישינג ● אנבידיה מנסה לשמר את השוק הסיני בלי לחצות קווים אדומים מול וושינגטון ● אפל מהמרת על הודו כתחליף לייצור בסין ● ואינטל נותרת ללא "שומר סף" לקוד הפתוח של מאיצי Gaudi ● חדשות ההייטק

גלעד אלשטשולר, יוסי לוי, יאיר לפידות / צילום: סם יצחקוב, יח''צ, איל יצהר

ילין לפידות מסכם את החודש הגרוע מזה שנים בגיוסים, והגוף שהופך ללהיט שהמשקיעים נוהרים אליו

דוח העברת הכספים למתחרים בגופי הגמל מגלה כי אלטשולר שחם ממשיך לאבד כספים בקצב מהיר, והפסיד ביולי עוד 2.4 מיליארד שקל ● בית ההשקעות מור העביר אליו מהמתחרים 1.85 מיליארד שקל, ועלה למקום השני בגיוסים מתחילת השנה ● ילין לפידות רושם חודש שלישי רצוף של אובדן כספים, ומי המרוויחות הגדולות?

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

היועמ"שית בהרב-מיארה לא תפתח בהליכי נבצרות נגד נתניהו

שלושה חודשים לאחר שקיבלה פניות בנושא, הודיעה היועמ"שית על עמדתה - למרות חומרתם של האירועים האחרונים ● בתוך כך, הנהלת בתי המשפט הודיעה כי לפי בדיקת שב"כ אין אפשרות לקיים את עדות נתניהו בהיכל המשפט בבית שמש, ולפיכך עדותו תימשך באולם התת-קרקעי במחוזי בת"א

תחנת כוח אשכול / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

אזהרת ספקיות החשמל הפרטיות: לא נוכל להמשיך לגלגל הנחות לצרכנים

ספקיות החשמל הפרטיות הפסדיות, אך הפתרון של רשות החשמל לא נרחב מספיק ולא ייצר "אפקט תחרותי ממשי בשוק" ● למרות האזהרות, יש חברה אחת שכבר הכריזה על הצטרפות לתחום

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

החל מהיום: השיבושים ברכבת מחמירים - תחנת השלום תיסגר, רשת המסילות תפוצל

השיבושים בעקבות תקלת הענק ברכבת מחמירים עוד יותר, לאחר שברכבת ישראל החליטו להקדים עבודות בטיחות ולהשבית את תחנת רכבת השלום בת"א ● מה הייתה התקלה, למה החליטו ברכבת להחמיר את המצב, מה האלטרנטיבות, ומי חוקר את התאונה? ● גלובס עושה סדר

עינב צנגאוקר / צילום: בן כהן

משפחות חטופים בהצהרה אחרי תשובת חמאס: "הפעם לא ניתן לנתניהו לטרפד - דורשים הסכם כולל"

חוסל המחבל שפשט לניר עוז ולקח חלק בחטיפת ירדן ביבס  ● לאחר שחמאס השיב בחיוב לעסקה חלקית, בתקשורת הערבית פורסמו פרטי המתווה המסתמן: הפסקת אש בת חודשיים, נסיגה הדרגתית של צה"ל מאזורים מאוכלסים, שחרור נרחב של אסירים פלסטינים והכנסת סיוע הומניטרי משמעותי לרצועה ● העמדה הרשמית של ישראל: על הפרק רק עסקה כוללת לשחרור כל החטופים בהתאם לעקרונות הסיום שנקבעו על ידי ישראל  ● 50 חטופים - 683 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

רחפן לכל חייל? הצבא ירכוש 5,000 רחפני תקיפה מאקסטנד

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד תספק לצה”ל כ-5,000 רחפני תקיפה לגדודים, לאחר שזכתה במכרז הצה"לי השנוי במחלוקת ● עלות המכרז נאמדת בסכום צנוע יחסית של עד 20 מיליון שקל ● המהלך נועד להרחיב את השימוש ברחפנים בלוחמה מודרנית, לאחר הצלחת החברה בארה”ב

ניב אדם, תמיר פישמן / צילום: שרי עוז

למנהל ההשקעות הזה יש מניה מועדפת: "חברה סופר מעניינת שצומחת בקצבים מדהימים"

ניב אדם, מנהל קרנות נאמנות בבית ההשקעות תמיר פישמן שמנהל נכסים בכ־3 מיליארד שקל, מזהיר מפני התמחורים בוול סטריט: "בעבר מכפילים כמו אלה הביאו לירידות" ● בנוסף הוא חושש משוק הנדל"ן המקומי וממליץ על מניית "האמזון של דרום אמריקה"

נגמ''ש האיתן / צילום: באדיבות מנת''ק

בהיקף של כ-5 מיליארד שקל: יוגבר ייצור טנקי המרכבה ונגמ"שי נמר ואיתן

ההחלטה להצטייד בטנקים ובנגמ"שים נוספים מפיתוח ישראלי נובעת מהצלחת הרק"ם המתקדם בלחימה וחלק ממהלך רחב לחיזוק יכולות התמרון של צה"ל, עם כלים שצברו למעלה ממיליון קילומטרים של נסיעה מבצעית מתחילת המלחמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנהיגי אירופה בפסגת־אוקראינה, הבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

שבעה מנהיגים והרבה חנופה: באירופה למדו לשחק לפי הכללים של טראמפ

מנהיגי אירופה ניסו למסגר את פסגת אוקראינה בבית הלבן כניצחון, אך חילוקי דעות נרשמו עם הנשיא האמריקאי בנוגע להפסקת אש, לערבויות הביטחוניות ולדרך קדימה ● שש הערות על הפסגה שהתכנסה בבית הלבן, והסיכויים שלה לשים קץ למלחמה באוקראינה

חלוקת רכוש בגירושים / אילוסטרציה: Shutterstock

הזוג מתגרש: כך יתחלקו 4 בתים בהרצליה פיתוח

בית המשפט הורה לבעלי חברת אופנה לשלם לגרושתו מחצית מעליית שווי החברה בשנות הזוגיות ומחצית משווי נכסי יוקרה בהרצליה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה בת"א; טאואר ונובה נפלו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.6% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● יחסי טראמפ-זלנסקי-פוטין מורידים את מחירי הנפט ● המשקיע שמנסה לתזמן את מחיר הביטקוין ● וגם: ההמלצה שקיבלה פאלו אלטו מבק אוף אמריקה

פרופ' רוני גמזו / צילום: יוסי כהן

השימוע לא עזר: הממונה על שוק ההון, עמית גל, יתנגד למינוי גמזו כדירקטור במגדל ביטוח

אחרי שהממונה על שוק ההון הודיע לפרופ' רוני גמזו, המכהן כיום כיו"ר מגדל אחזקות, כי יתנגד למינויו כדירקטור בחברה-הבת, הגיע היום גמזו לשימוע ברשות שוק ההון – אך לא הצליח לשכנע את גל להסיר את התנגדותו ● ההתנגדות מתמקדת כרגע בפגיעה בהרכב דירקטוריון מגדל, אך ברקע ניצבים גם החששות מפני היעדר ניסיונו של גמזו בביטוח ומהמשך מעורבותו של בעל השליטה אליהו

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הרווח הנקי של צים צלל: "הביקושים ירדו תוך כמה שבועות"

חברת התובלה הימית מציגה ירידה של 94% ברווח הנקי הרבעוני, אך מעלה את ממוצע טווח התחזיות השנתי ● מנכ"ל צים אלי גליקמן לא מכחיש פרסומים על כוונתו לרכוש את החברה, שבקופתה נחים קרוב ל-3 מיליארד שקל – 50% יותר משווי השוק שלה ● המניה נופלת במסחר בוול סטריט

משכנתא הפוכה. מתנה או הלוואה? / צילום: Shutterstock

האם לקחה משכנתא הפוכה לטובת רכישת דירה לבת: האם מדובר במתנה או בהלוואה?

בית המשפט קבע כי כספים שניתנו באמצעות משכנתא הפוכה לבת ולבת זוגה - ששילמו בעצמן את ההחזר החודשי - ייחשבו כהלוואה ולא מתנה, והורה על השבתם לצד חיוב בהוצאות משפט גבוהות

ביל גייטס / צילום: ap, Jason Redmond

תחרות חדשה: מיליון דולר על תרופה לאלצהיימר

ביל גייטס עורך תחרות למציאת תרופה באמצעות בינה מלאכותית למחלת האלצהיימר ● מספר חולי הדמנציה, שמחלת האלצהיימר היא הגורם העיקרי שלה, עומד כיום על 55 מיליון בני אדם, והוא צפוי לשלש את עצמו עד שנת 2050

אתר טרמינל איקס / צילום: צילום מסך

חברות האופנה והמערכה האיראנית: בטרמינל X המכירות גדלו, בדלתא הן ירדו

מדוחות שתי החברות לרבעון השני של 2025 עולה כי הכנסות טרמינל X גדלו במהלך התקופה, בעוד בדלתא נרשמה סטגנציה יחסית ● במבט לעתיד, שחקנית האופנה באונליין מתכננת להמשיך עם רכישת חברות חדשות, וחברת ההלבשה התחתונה מתרחבת באירופה

מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ושר החוץ של פקיסטן איסחאק דר, וושינגטון / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

ארה"ב ופקיסטן מתקרבות: שיתוף פעולה כלכלי חדש בניסיון לצמצם את התלות בסין

לצד עסקאות נפט והסכמי סחר, וושינגטון מאותתת על שותפות אסטרטגית חדשה עם פקיסטן ומכוונת למשאבים הכלכליים הטמונים באדמתה ● המטרה: להפחית את השפעתה הבינלאומית של סין, החולשת על כ־70% מהפקת היסודות הנדירים בעולם