גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת השבבים הישראלית שהכריזה על שת"פ עם ענקית המחשוב HP

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: אינטל פרסמה אזהרה חריגה למשקיעים בעקבות העסקה עם הממשל האמריקאי ● מחקר חדש של אוניברסיטת סטנפורד מצא כי הבינה המלאכותית משנה באופן ניכר את מבנה שוק העבודה האמריקאי, ובעיקר מקשה על צעירים בתחילת דרכם ● וגם: העימות המתמשך בין אילון מאסק לסם אלטמן קיבל השבוע תפנית נוספת ● חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, אינטל
חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, אינטל

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

חדשות ההייטק | בעקבות מכסי היבוא על סין: כל דגמי אייפון 17 ייוצרו בהודו
לאחר שהסתערו על משרדו: נשיא מיקרוסופט הודה כי החברה פתחה בבדיקת הפעילות בישראל

1אינטל מזהירה: עסקת טראמפ עלולה לפגוע במכירות

ענקית השבבים אינטל פרסמה השבוע אזהרה חריגה ומדאיגה למשקיעים בעקבות העסקה שבמסגרתה הממשל האמריקאי, בראשות הנשיא דונלד טראמפ, יקבל נתח של 10% בחברה. לפי הדיווח לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), העסקה, שמומנה בעיקר מכספי תוכנית ה־CHIPS Act שיצאה לפועל עוד בתקופת ממשל ביידן, עלולה לגרור "תגובות שליליות מצד משקיעים, עובדים, לקוחות וממשלות זרות".

הסיבה המרכזית לחשש היא מבנה הפעילות הגלובלי של אינטל: כ־76% מהכנסותיה מקורן מחוץ לארה"ב, כך שכל זיקה ישירה לממשל האמריקאי ולמדיניותו ההפכפכה בתחום הסחר והטכנולוגיה עלולה להציב את החברה תחת לחצים מצד שותפות מסחריות באסיה ובאירופה.

העסקה מעניקה למשרד המסחר האמריקאי כ־433 מיליון מניות של אינטל, כשהוא מחויב להצביע בהתאם לעמדות הדירקטוריון. המשמעות: נתח גדול מהקולות הופך אוטומטית לתמיכה בהנהלה, מה שמחליש את יכולת ההשפעה של בעלי המניות האחרים ועלול לעורר התנגדות מצד משקיעים מוסדיים.

טראמפ עצמו בירך על ההסכם והגדיר אותו כ"עסקה אדירה לאמריקה", תוך שהוא מדגיש את החשיבות האסטרטגית של ייצור שבבים מתקדמים לביטחון הלאומי ולכלכלה. עם זאת, באינטל מזהירים גם מפני ליטיגציה אפשרית, חשש מפגיעה בשווי המניה בשל חוסר ודאות פוליטי, ואף מעריכים שהעסקה עלולה להגביר את רמת הפיקוח והביקורת הציבורית על החברה.

המהלך מתרחש על רקע שנה מאתגרת במיוחד עבור אינטל: הכנסות החברה ירדו, המניה איבדה גובה לנוכח התחרות מול אנבידיה ו־AMD, ובדצמבר האחרון סיים המנכ"ל פט גלסינגר את תפקידו לאחר קדנציה מאכזבת. במרץ מונה במקומו ליפ־בו טאן, מנכ"ל בעל ניסיון עשיר בתעשיית השבבים, אך כעת הוא נאלץ להתמודד עם מציאות חדשה, שבה אינטל היא לא רק תאגיד טכנולוגי, אלא גם שחקן בעל תלות ישירה בממשל האמריקאי, עם כל הסיכונים הגיאו־פוליטיים הכרוכים בכך.

2מחקר: הבינה המלאכותית כבר מצמצמת הזדמנויות לג'וניורים

מחקר חדש של אוניברסיטת סטנפורד מצא כי הבינה המלאכותית משנה באופן ניכר את מבנה שוק העבודה האמריקאי, ובעיקר מקשה על צעירים בתחילת דרכם להשתלב במקצועות שנחשבים לחשופים במיוחד ל־AI.

לפי ממצאי המחקר, בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה של כ־13% בהעסקת עובדים מתחילים בתחומים כמו פיתוח תוכנה, שירות לקוחות והנהלת חשבונות, בדיוק במקומות שבהם כלים כמו ChatGPT ומנועי AI גנרטיביים מסוגלים לבצע חלק מהעבודה במקום עובדים של ממש.

המסקנה הבולטת של החוקרים, בהובלת הכלכלן פרופ' אריק בריניילפסון, היא שעיקר הפגיעה הוא במשרות שבהן ה־AI מחליף את האדם ולא רק מסייע לו. מנגד, המחקר מצא כי עובדים ותיקים יותר באותם תחומים דווקא נהנים מיציבות תעסוקתית, ואף לעיתים מעלייה בביקוש - עדות לכך שניסיון, התמחות ויכולת ניהולית עדיין מספקים ערך מוסף שקשה להחליף במכונה. ממצאי המחקר מבוססים על עיבוד מיליוני תלושי שכר שסיפקה חברת התשלומים ADP, ונחשבים לאחד המדדים המקיפים ביותר עד כה להשפעת ה־AI על שוק העבודה, כך בין היתר לפי בלומברג.

במקביל לירידה במשרות ההתחלתיות, נרשמה דווקא עלייה בביקוש למקצועות שאינם נתפסים כחשופים ל־AI, כגון סיעוד, טכנאות ותפקידי שטח. הדבר מצביע על מגמה כפולה: מצד אחד, קיטון בהזדמנויות לצעירים המבקשים להשתלב בענפי ההייטק, ומצד שני, התחזקות של תחומים מבוססי מגע אנושי ותפעול פיזי, שאינם ניתנים להחלפה קלה בבינה מלאכותית. המשמעות היא שינוי מבני בכלכלה, שבו דור ה־Z נאלץ להאבק על מקומו בעולם עבודה שבו מכונות עלולות לקחת את תפקידי הכניסה, ומשאירות את התפקידים המאתגרים והבכירים לבני הדור הוותיק.

3הסטארט-אפ הישראלי שזכה בפרס בינלאומי על פיתוח AI אחראי

הסטארט-אפ הישראלי בריאה (Bria.AI), שהוקם ב־2020 על ידי ד"ר יאיר עדתו, זכה השבוע בפרס "בינה מלאכותית אחראית" של אתר הטכנולוגיה SiliconANGLE במסגרת פרסי TechForward לשנת 2025. החברה בעצם פיתחה פלטפורמה שמאפשרת לייצר תמונות וסרטונים בעזרת בינה מלאכותית, אבל בניגוד לכלים אחרים, היא עושה זאת תוך שימוש בנתונים מורשים בלבד ובמודל שמתגמל את בעלי הזכויות על תרומתם ליצירה הסופית.

הגישה הזו, שמזכירה את שיטת התמלוגים של ספוטיפיי אך מותאמת לעולם הוויזואלי, נועדה למנוע הפרות זכויות יוצרים וכאמור לתת ליוצרים תגמול הוגן. כך - חברות מדיה, פרסום וגיימינג יכולות לאמץ כלים גנרטיביים בלי לחשוש מתביעות משפטיות או מפגיעה בפרטיות. לפי החברה עצמה, לבריאה יש כבר יותר מ־30 שותפים בינלאומיים, בהם למשל בנק התמונות Getty Images.

מאז הקמתה גייסה החברה כ־65 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת אינטל קפיטל, וקרנות ההון סיכון רד דוט ואנטרי קפיטל. לאחרונה גם נבחרה בריאה לתוכנית סטארט-אפים של וורנר ברדרס, דיסקברי וחטיבת הענן של אמזון- AWS, במסגרתה החברה עובדת ישירות עם מנהלי ענקית המדיה על פיתוח שיתופי פעולה אסטרטגיים.

4גם אפל נגררת לקרב התקשורתי והמשפטי של מאסק מול אלטמן

העימות המתמשך בין אילון מאסק לסם אלטמן קיבל השבוע תפנית נוספת, כשמאסק, המנכ"ל והמייסד של xAI ובעל השליטה ב־X כמו גם בטסלה, איים בתביעה מיידית נגד אפל. לטענתו, חנות האפליקציות של אפל מקדמת באופן מועדף את ChatGPT של OpenAI, שותפתה של אפל מאז 2024, ומקשה על הצ'אטבוט Grok - של xAI - לטפס לראש טבלת ההורדות. מאסק כינה זאת "הפרת הגבלים עסקיים חד־משמעית".

אלטמן, מנכ"ל OpenAI, השיב בפוסט משלו וטען כי מאסק בעצמו ניהל מניפולציות באלגוריתם של X לטובתו האישית, ואף הציע שמהלך משפטי יחשוף את הנתונים. באפל דחו את הטענות והדגישו כי חנות האפליקציות "פועלת באופן הוגן וללא משוא פנים". העימות הנוכחי מצטרף לשורת תביעות קודמות של מאסק נגד OpenAI ולביקורת ההולכת וגוברת על כוחן של ענקיות הטכנולוגיה בחנויות האפליקציות. הוא צפוי להימשך הן בבתי המשפט והן בזירה הציבורית, כמו גם להגביר את הלחץ על הרגולטורים בארה"ב ובאירופה.

5חברת השבבים הישראלית בשיתוף פעולה עם HP

חברת השבבים הישראלית היילו (Hailo) הכריזה על שיתוף פעולה עם ענקית המחשוב HP, במסגרתו הושק מאיץ בינה מלאכותית חדש בשם HP AI Accelerator M.2. המאיץ מבוסס על שבב ה־Hailo-10H, ומאפשר להריץ מודלים ג'נרטיביים ישירות על מכשירי הקצה, בלי להזדקק לענן. כך הוא מספק ביצועים מהירים יותר, חסכון באנרגיה ורמה גבוהה יותר של פרטיות, בהשוואה לפתרונות הענן שסובלים לעיתים מעיכובים ובעיות תקשורת.

המאיץ ישולב במערכות של HP ויוכל לשמש יישומים מגוונים בדגש על עולם הקמעונאות: קופות אוטונומיות ללא קופאי, שילוט דיגיטלי שמותאם אישית ללקוח, ניהול מלאי חכם בזמן אמת, ואפילו מערכות שמזהות התנהגות חריגה ומסייעות לצמצום גניבות ואובדן הכנסות. מדובר בבעיה בהיקף עולמי, ההפסדים לקמעונאים נאמדים בכ־100 מיליארד דולר בשנה, ולכן הפתרון של HP והיילו עשוי להיות אטרקטיבי במיוחד.

עבור HP, זהו מהלך שנועד להציב אותה בחזית הטרנספורמציה הדיגיטלית בענף הקמעונאות. עבור היילו, יוניקורן ישראלי שהוקם ב־2017 ומתמחה בשבבי AI למכשירי קצה, מדובר בשיתוף פעולה אסטרטגי עם אחת מחברות המחשוב הגדולות בעולם, כזה שעשוי לפתוח לה דלתות לשווקים גלובליים חדשים.

עוד כתבות

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמאשרת: תחזור לישראל בספטמבר

דלתא איירליינס מודיעה רשמית כי תחזור לפעול בקו תל אביב – ניו יורק החל מ־1 בספטמבר, עם 7 טיסות שבועיות ● החל מחודש הבא יפעלו בישראל 4 חברות תעופה בקו זה: אל על, ארקיע, יונייטד ודלתא

מפגינים למען שחרור החטופים הערב (ג') / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המונים הפגינו בכיכר החטופים, אב החטוף זעק: "הוא גוסס"

קטאר על המגעים לעסקה: הכדור נמצא אצל ישראל, יש הצעה שנראה שהיא לא רוצה להשיב עליה ● יום המחאה החל בחסימת התנועה בצמתים ובכבישים מרכזיים. הפגנות התקיימו מצפון ועד דרום, והאירועים היגיעו לשיאם בצעדה ובעצרת מרכזית בכיכר החטופים ● הדיון המכריע בקבינט על כיבוש העיר עזה הוגבל בזמן - כדי לאפשר לשרים להגיע לאירוע בבנימין 50 חטופים 690 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

קוק ויו''ר הפד פאוול. הצביעה איתו בכל ישיבה מאז שהצטרפה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

לראשונה בהיסטוריה: טראמפ נחוש לפטר בכירה בפד ומאיים על עצמאותו

דונלד טראמפ הודיע על כוונתו לפטר את ליסה קוק ממועצת הנגידים, בשל טענות שביצעה הונאת משכנתא בטרם מונתה לתפקיד ● ההדחה יוצרת לנשיא הזדמנות להעמיק אחיזתו בפד - ושוק האג"ח כבר החל לתמחר הורדות ריבית ● השאלה אם בסמכותו לפעול כך

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

המחירים בשדה דב שוב מזנקים? ישראל קנדה מוכרת דירות ב-11 מיליון שקל בממוצע

עד היום מכרה ישראל קנדה 265 דירות בפרויקט "ריינבואו" בשדה דב, תמורת 2.3 מיליארד שקל ● בממוצע עד כה עמד ערך כל דירה שנמכרה על 8.7 מיליון שקל, ומי שחיכה עד היום לרכוש דירות ראה את מחירן ממשיך לטפס ● בתוך רבעון, מחיר דירה ממוצעת בפרויקט זינק ב-23% לכ-11 מיליון שקל

הסטודנטים היהודים כבר לא רוצים את הרווארד. אלו היעדים החדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סטודנטים יהודים בארה"ב נוטשים את אוניברסיטאות העילית לטובת אלו שבדרום, עדויות של אסירים בבית הכלא למתנגדי משטר באיראן שישראל תקפה, והוול סטריט ג'ורנל מפרסם עדויות על רעב בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו מקדם קיצוץ רוחבי נוסף למימון אבטחת בתי הספר. באוצר מתנגדים

ראש הממשלה יקדם קיצוץ רוחבי של כ-280 מיליון שקל בתקציב המדינה ל-2025, כדי לממן את אבטחת מוסדות החינוך, לאחר שהמשרד לביטחון לאומי, תחתיו נמצא התקציב למאבטחים, טען כי הכסף נגמר ● משרד האוצר: "אין מקום לקיצוץ הרוחבי - המשרד לביטחון לאומי קיבל את כל התקציב הנדרש"

עופר ינאי, בעלי עופר ינאי / צילום: נועם גלאי

לאחר עזיבת המנכ"לים: הוצאות מימון העמיקו את הפסדי נופר

חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי הציגה צמיחה קטנה בהכנסות, אך מציגה הפסד כבד בשל הלוואות למימון פרויקטים שהיא מקדמת

שיגור נסיוני של טיל היפרסוני, קוריאה הצפונית / צילום: Reuters, סוכנות הידיעות המרכזית הקוריאנית

בכיר ברפאל רומז: כך נוכל להתמודד עם הטיל האיראני המתקדם

איראן וצפון קוריאה משקיעות בפיתוח האיום ההיפרסוני - למולו הגנה מסורתית כבר לא מספיקה ● כדי להתמודד עם האתגר, בישראל קוראים לקוריאה הדרומית להצטרף למיזם "קלע חד" של רפאל

איציק וייץ / צילום: אלעד גוטמן

כשהוא לקח את התפקיד חשבו שהוא מטורף. 20 שנה אחרי הוא כבר הרוויח מעל 120 מיליון שקל

איציק וייץ הובא לניהול יבואנית הרכב קרסו מוטורס לפני 20 שנה, בעקבות סכסוך משפחתי, והוביל אותה להנפקה בת"א, לזינוק במכירות ולשווי שיא של 3.8 מיליארד שקל ● השבוע מכר את רוב מניותיו בחברה ונותר עם ני"ע בשווי עשרות מיליוני שקלים נוספים "על הנייר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד הדגל של הבורסה שבר שיא בפעם ה-36; מניית האופנה שזינקה בחדות

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● קסטרו תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● השקל התחזק מול הדולר בניגוד למגמה בעולם, מתחת ל-3.33 שקלים ● בארה"ב הטלטלה בפדרל ריזרב עלולה להתגלגל לסיכון בשוק האג"ח ● בנק אוף אמריקה ממליץ על אלביט הישראלית ● מה צפוי בדוחות הענקית שכל וול סטריט מחכה להם? ● וגם: המדד בוול סטריט שהשאיר אבק למניות הגדולות

אתר טרמינל איקס / צילום: צילום מסך

המיליארדר הדני שחיסל את כל החזקותיו בחברה של הראל ויזל

אנדרס הולך פובלסן, מבעלי אתר האופנה ASOS, רכש 10% ממניות טרמינל איקס ערב ההנפקה, ומכר אותן כעת בהפסד קטן לבעלת השליטה, קבוצת פוקס ולמוסדיים ● יוזמי המכירה טוענים: יזמנו את המהלך להגדיל סחירות במניה

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

התחרות גוברת: הצעד התקדימי של לאומי לנוטלי ההלוואות

בנק לאומי הודיע כי יוריד את ריבית הפריים לבעלי המשכנתאות וההלוואות הצמודות ב-0.25% ● זאת, במסגרת מתווה בנק ישראל שהנחה את כלל המערכת להעניק הטבות בשווי של שלושה מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו הכיר לראשונה אי-פעם ברצח העם הארמני

הצעד מגיע על רקע היחסים העכורים עם טורקיה, ולאחר שבמהלך המלחמה השווה ארדואן את נתניהו להיטלר • ראש הממשלה אמר את הדברים, כבדרך אגב, בריאיון לפודקאסט אמריקאי • "ובכן, עשיתי זאת בזה הרגע", אמר למראיין שדחק בו להיות ראש הממשלה הישראלי הראשון שמכיר ברצח העם שהתרחש בזמן מלחמת העולם הראשונה

דן בודנר, מנכ''ל ויו''ר ורינט / צילום: יח''צ

המרוויחים מעסקת ורינט: ארבעת הבכירים שיקבלו מצנח זהב של מיליוני דולרים

רכישת ורינט על ידי קרן תומא בראבו אמנם לא כוללת פרמיה על מחיר המניה, אבל תשתלם במיוחד לבכירים ● ארבעה מנהלים יקבלו בונוסים מיוחדים של מאות אלפי דולרים ומצנחי זהב של מיליונים

שר התרבות והספורט מיקי זוהר פגישה עם רוני קובן, כאן 11, 23.8.25 / צילום: לשכת עורכי דין

האם הבורסה הישראלית והשקל נמצאים בשיא של כל הזמנים?

השר זוהר התפאר בהישגי הכלכלה הישראלית באמצעות מצב הבורסה והשקל ● אבל מעבר להפרזות בחלק מהמקרים, הכלכלנים מזהירים מפני קריאת יתר לתוך המדדים האלו ● המשרוקית של גלובס

האנדרטה לזכר רצח העם הארמני בבירה ירוואן. 1.5 מיליון קורבנות / צילום: Shutterstock

ההכרה הישראלית ברצח העם הארמני: הוכחה לאוזלת ידה במדיניות מול טורקיה

כל בר דעת מבין כי לולא אמברגו הסחר הטורקי והרחבתו בשבוע שעבר עם איסור עגינת ספינות עם קשר ישראלי, רה"מ בנימין נתניהו לא היה נוקט בצעד כזה ● מעבר לכך, עיתוי אומלל יותר למהלך שכזה ברמה הבינלאומית – לא יכול היה להיבחר, וזאת משום שישראל נמצאת במצב המבודד ביותר שלה במילניום הנוכחי

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המנכ"לים השכירים שהצטרפו לגל המימושים בבורסה בת"א

גל המימושים העצום שסוחף את הבורסה בת"א מתחילת השנה לא עוצר ● כך, ב-2025 מכרו בעלי עניין בחברות הנסחרות מניות ביותר מ-10 מיליארד שקל ● לצידם ניתן למצוא גם מספר מנהלים שכירים שמכרו מניות בכ-600 מיליון שקל

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

נחתכה ב־40% מהשיא: איך הפכה איטורו מהנפקה נוצצת למניה בצניחה?

ביום המסחר הראשון שלה איטורו זינקה והפכה לגאווה ישראלית, אך בתוך פחות משלושה שבועות, המניה כבר איבדה כ־23% מערכה ● מאחורי המגמה ניתן למצוא מספר סיבות, ובמבט קדימה, האנליסטים חלוקים בדעותיהם בנוגע למניה

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מגידו, קריית טבעון או קריית אתא: הלוקיישן לקמפוס הענק של אנבידיה בדרך להכרעה בספטמבר

מנהלי פרויקט הקמפוס החדש של אנבידיה ביקרו בארה"ב לקראת ההכרעה על מיקומו, הצפויה כבר בחודש הבא ● בין עשרות הצעות שהוגשו מכל רחבי הארץ, מחיפה עד נתניה, נותרו במרוץ שלוש רשויות בצפון - מגידו, קריית טבעון וקריית אתא ● במקביל, באוצר וברמ"י מקדמים פטור ממכרז והנחות על הקרקע עבור ענקית השבבים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; מונגו. די.בי מזנקת ב-33%, קוהל'ס ב-20%

מגמה מעורבת באירופה, פריז מתאוששת ● ההנג סנג ירד ב-1.3% ● בארה"ב הטלטלה בפדרל ריזרב עלולה להתגלגל לסיכון בשוק האג"ח ● המתכת שזינקה ב־30% השנה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על אלביט הישראלית ● מה צפוי בדוחות הענקית שכל וול סטריט מחכה להם? ● וגם: המדד בוול סטריט שהשאיר אבק למניות הגדולות