גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מבקשת מבג"ץ לבטל את הדחתה

בהרב-מיארה תומכת בקבלת העתירות נגד שינוי הליך ההדחה שלה ונגד ההדחה עצמה ● תוקפת בחריפות את התנהלות הממשלה בעניינה ומאז הקמתה

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, ביקשה היום (א') מבג"ץ לקבל את העתירות נגד הדחתה. לדעתה, יש לבטל הן את החלטת הממשלה שהעבירה את הדיון בעניינה מוועדת גרוניס לוועדת שרים בראשות עמיחי שיקלי, והן את החלטת ההדחה שהתקבלה על-פי המלצת הוועדה.

בג"ץ ידון בעתירות ביום רביעי הקרוב, בהרכב מורחב של תשעה שופטים. נכון לשעת כתיבת הדברים, לא הוגשה תגובת הממשלה והשרים יריב לוין ועמיחי שיקלי.

"מצא אלף פתרונות לכל בעיה": רם כספי היה מאחרוני עורכי הדין שידם הייתה בכול
בית הדין הכריע: האם אפשר לא לקבל לעבודה מועמד שומר שבת?

לדברי הפרקליטות, "החלטות אלה והתשתית עליה הן מבוססות, הן תולדה של תפיסה מוטעית לפיה מוסד הייעוץ המשפטי לממשלה אמור לשמש כמשרת אמון; ולפיהן בפועל הייעוץ המשפטי לממשלה נדרש להגשים את צורכי הממשלה, ללא שיקול-דעת מקצועי-עצמאי, תוך ריקון המוסד מחובתו לשמור על שלטון החוק וגבולות הדין. הן מבטאות גם תפיסה שגויה ביחס לעצמאות המקצועית החיונית הנדרשת מראש התביעה הכללית".

ההחלטות נובעות מ"גישה המבקשת להחליף את תפיסת היסוד של השירות הציבורי בישראל שהוא ממלכתי, מקצועי וא-פוליטי, בתפיסה של נאמנות אישית לממשלה המכהנת", נכתב בתגובה.

לדברי הפרקליטות, הכללים החדשים נקבעו "בהליך בזק ופגום המנוגד לדין, תוך הפרה בוטה של שורת כללי יסוד של המשפט המינהלי". הם "מאפשרים לממשלה שליטה פוליטית מלאה ומוחלטת בהליך ובתוצאתו. מעתה תוכל כל ממשלה להדיח יועץ משפטי לממשלה - התובע הכללי במדינה - בלי מנגנון הבקרה המובנה היחיד שנקבע בדמות החובת ההיוועצות בוועדה המקצועית-ציבורית, ואף משיקולים זרים".

תפיסה שגויה מיסודה

לדברי הפרקליטות, "תפקידו של הייעוץ המשפטי לממשלה הוא לסייע לממשלה - כל ממשלה - להגשים את מדיניותה בגבולות הדין. ייעוץ משפטי אשר יימנע מלהתריע במקרים בהם הממשלה מבקשת לפעול בניגוד לדין - ימעל בתפקידו. תחת הנחת המוצא שבמדינה דמוקרטית הממשלה מבקשת לפעול בהתאם לחוק, סיוע לממשלה ושמירת סף משלימים זה את זה".

בהרב-מיארה דוחה את הטענה שעומדת בבסיס הדחתה: "תפיסה לפיה מקרים שבהם הייעוץ המשפטי הציג בפני הממשלה את עמדתו המקצועית ביחס לגבולות הדין, והתריע מפני הפרת דין, מהווים 'היעדר שיתוף-פעולה יעיל' - אינה דרה בכפיפה אחת עם מדינה ששלטון החוק בעבודת הממשלה הוא אחד מעקרונותיה. זוהי תפיסה שגויה מיסודה בשיטתנו הדמוקרטית".

בהרב-מיארה שבה ואומרת כי היא וצוותה מקיימים שיתוף-פעולה שוטף ונרחב עם הממשלה מאז הקמתה, במיוחד במלחמת "חרבות ברזל". לטענתה, ההחלטות על הדחתה "מתמקדות במקרים החריגים שבהם הייעוץ המשפטי לממשלה מילא את תפקידו כשומר סף והתריע מפני הפרות דין. מקרים אלה מוצגים כחזות הכול, באופן גורף ושגוי, כעילה לסיום הכהונה. יצוין כי חלק נכבד מהמקרים העומדים בבסיס החלטות הממשלה כלל אינם מתייחסים למדיניות הממשלה, אלא למשל להצעות חוק פרטיות שהובאו בפני ועדת השרים לענייני חקיקה, ולגביהם הביע הייעוץ המשפטי את עמדתו המשפטית".

בהרב-מיארה קושרת את הדחתה למהלכי הרפורמה המשפטית, פוליטיזציה של השירות הציבורי, התערבות פוליטית בחקירות ובאכיפת חוק, ניסיונות להגבלת התקשורת החופשית וחופש הביטוי, דרישות חוזרות ונשנות להפעיל כלי אכיפה נוקשים יותר כלפי מוחים נגד צעדי הממשלה וגיוס החרדים. עוד היא מזכירה את הדחתו של ראש השב"כ רונן בר ואת האיומים להדיח את מפכ"ל המשטרה דני לוי. "כל זאת, תוך פרימת תהליכי עבודת הממשלה התקינים, שמטרתם שמירה על כללי המינהל התקין.

"מטבע הדברים, במצב דברים מורכב זה, גדלה כמות המקרים של אי-הסכמה בין הממשלה וחבריה לבין גורמי המקצוע במדינה בכלל, ו'שומרי הסף' בפרט. בשל מהות תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה - שומר הסף המרכזי הפועל באופן ישיר ורוחבי מול הממשלה; המנחה המקצועי של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה; מי שעומד בראש התביעה הכללית; ומי שמגן, מבחינה משפטית, על גורמי המקצוע בשירות הציבורי במקרים המתאימים - ניצב היועץ המשפטי לממשלה במוקד אי-ההסכמות. כך תמיד, ובוודאי בתקופה מורכבת זו, בהיותו ראש המערכת. ועדיין - כאמור - גם בתקופה זו מקרי אי-ההסכמה הם חריגים בעבודה השוטפת שנעשית, גם בימים אלה ממש".

הליך פוליטי שתוצאתו ידועה מראש

על ההחלטה בנוגע לשינוי הליך ההדחה של היועמ"שית, אומרת הפרקליטות כי הוא התקבל ללא עבודת מטה, ללא תשתית עובדתית תומכת, ללא הנמקה ראויה, תוך שקילת שיקולים זרים, ומבלי שהממשלה התייחסה לכל השיקולים הרלוונטיים. "ההחלטה התקבלה מתוך הנחת יסוד שגויה כי צריך להביא לכך שהממשלה תהיה מסוגלת לעשות כרצונה ביחס להליך הפסקת הכהונה של היועצת המשפטית לממשלה. בהתאם לכך, משלא עלה בידי הממשלה לצלוח הליך הפסקת כהונה שכולל בקרה מקצועית-עצמאית, היא בחרה להסיר את המכשלה ולבצע הליך שכולו פוליטי, נטול כל מגבלה חיצונית אובייקטיבית, שתוצאתו ידועה מראש".

בהרב-מיארה מזהירה כי כללים אלה "מאפשרים לממשלה הנוכחית, ולכל ממשלה שתקום בעתיד, שליטה פוליטית מלאה ולמעשה מוחלטת בהליך סיום הכהונה ובתוצאתו. מעתה ואילך תוכל הממשלה להדיח כל יועץ משפטי לממשלה - התובע הכללי במדינה - בכל מועד שתמצא לנכון, בלי מנגנוני בקרה מקצועיים ואובייקטיביים ועל יסוד תשתית עובדתית חסרה ואף חלילה משיקולים שאינם השיקולים הרלוונטיים". היא גם מתריעה מפני אפקט מצנן, המהווה "פגיעה אנושה בעצמאותו של מוסד היעוץ המשפטי לממשלה".

לטענת הפרקליטות, ההחלטות בנושא בהרב-מיארה מתעלמות מפסק הדין של בג"ץ בנושא רונן בר, "כלומר, הממשלה פועלת באופן שיטתי לשנות בפעם השנייה בתוך חודשים ספורים את דרך סיום הכהונה של עובד ציבור בכיר בעל סמכויות אכיפה, תוך כדי ההליך, ובכך מתעלמת באופן מופגן מפסיקת בית המשפט הנכבד".

הפרקליטות מסכמת נקודה זו באומרה: "כלל פגמים אלה מלמדים כי הממשלה בחרה להפנות עורף - באופן מופגן ומודע - ליסודיים ולבסיסיים ביותר שבכללי המשפט המינהלי הישראלי ולפסיקת בית המשפט לאורך השנים, עד כדי כך שהחלטת הממשלה נעדרת כל תוקף משפטי. משאלו הם פני הדברים - דינה של החלטת הממשלה (על שינוי ההליך - א"ל) (כמו גם של כל ההחלטות הנסמכות עליה) הוא בטלות".

אינטרס מובהק בשל משפט נתניהו

עוד טוענת הפרקליטות כי הקריאות להדחתה של בהרב-מיארה נשמעו עוד לפני הקמת הממשלה. "באופן חסר תקדים, הממשלה בחרה להתעלם, לא פעם, מחוות-דעת של הייעוץ המשפטי לממשלה שהונחו בפניה ביחס ל'הצעות מחליטים', או לקדמן ללא חוות-דעת כלל. בנוסף, ועדת השרים לענייני חקיקה תמכה בהצעות חוק פרטיות שונות של חברי כנסת מסיעות הקואליציה, שיש בהן כדי להביא להחלשה דרמטית של מערך הייעוץ המשפטי לממשלה והתביעה הכללית ויכולתם להבטיח את שלטון החוק והמינהל התקין".

עוד מתייחסת הפרקליטות לתפקידה של בהרב-מיארה כראש התביעה התביעה הכללית: "האינטרס בהכפפת התובע הכללי לאינטרסים הפוליטיים של הממשלה ולאינטרסים האישיים של חבריה הוא רחב ומשתרע על מגוון היבטים, שכן פוליטיזציה של מערכות אכיפת החוק מקנה לממשלה כוח רב לקידום מהלכים שונים, למשל, בכל הקשור למחאות המופנות נגדה.

"ואכן, רבות מההתקפות נגד מערכת אכיפת החוק, בכלל, והיועצת המשפטית לממשלה, בפרט, קשורות כאמור בהפעלת סמכויות בתחום אכיפת החוק כלפי מוחים נגד צעדי הממשלה. כמו כן, לממשלת ישראל הנוכחית יש אינטרס מובהק בקביעת זהותו של התובע הכללי, לאור ההליך הפלילי המתנהל נגד ראש הממשלה בעבירות שחיתות שלטונית וחקירות פליליות או בדיקות בעניינם של חברים נוספים בה. אינטרס זה משמעותי במיוחד בעיתוי הנוכחי, בעיצומה של חקירתו הנגדית של ראש הממשלה במשפטו".

הפרקליטות שבה וטוענת כי אין לראות את המהלך בחלל ריק. "הוא מהווה חלק טבעי ומרכזי במהלך כולל יותר שבו החלה ממשלת ישראל ה-37 עם הקמתה לפני כשנתיים ושמונה חודשים, שעיקרו בהסרת מגבלות על הכוח השלטוני, ביטול ערובות לשמירת זכויות אדם, טוהר המידות והמינהל התקין, מבלי להציע ערובות חלופיות להבטחת זהותה הדמוקרטית של המדינה. מהלך זה, אשר זכה גם לשם 'הרפורמה המשפטית', כולל רכיבים שונים, אשר המשותף להם הוא העצמת כוחה של הרשות המבצעת והסרת מגבלות מעליה באמצעות החלשת מוסדות השירות הציבורי, מוסדות שלטון החוק והתקשורת".

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל