גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאסר בפועל, לא רק עבודות שירות: העליון מחמיר בענישה על פגיעה בתחרות

השופט חאלד כבוב דחה את ערעורה של אחת הנאשמות בפרשת קרטל המסעות לפולין וקבע באופן תקדימי כי מעתה עבירות כאלה יחייבו מאסר בפועל של מעל 9 חודשים ● מרבית המומחים מברכים על המהלך ורואים אותו כמחזק אכיפה, אך יש מי שטוען כי העונש לא מרתיע דיו

המסע לפולין / צילום: אמיר מאירי
המסע לפולין / צילום: אמיר מאירי

בשבוע שעבר דחה בית המשפט העליון את ערעורה של איילת יונגסטר, אשר נידונה ל־5 חודשי מאסר אחרי שהורשעה לפי הודאתה בקבלת דבר במרמה ובעבירה על חוק התחרות הכלכלית בפרשת קרטל המסעות לפולין. יונגסטר נידונה גם לשנת מאסר על־תנאי ולקנס בגובה 45 אלף שקל.

עם קרוב ל־900 עורכי דין: המיזוג הגדול שמתגבש בענף עריכת הדין
מהו הסדר כובל, ואיזה עונש הוא גורר?

במרכז הפרשה שהתרחשה בין 2010 ל־2016 עמד ההסדר הכובל שערכו מספר חברות נסיעות, לרבות זו שניהלה יונגסטר, כאשר סיכמו ביניהן על חלוקת לקוחות ועל תיאום מכרזים למסעות לפולין. שני מורשעים נוספים נידונו בבית המשפט המחוזי לעונשי מאסר, האחד ל־7 חודשים, והשני ל־7.5 חודשים.

חובת מאסר בפועל

השופט חאלד כבוב, אשר כתב את פסק הדין בעליון, דחה את בקשת יונגסטר לבטל את המאסר בפועל ולהסתפק בעבודות שירות. זאת, למרות גילה המתקדם (56) והיותה סבתא לנכדים ועם סיפור חיים קשה. יונגסטר גם טענה כי עד היום לא נכלאה אף אישה בעבירות של תחרות כלכלית.

בהחלטתו לקבל את עמדתה של רשות התחרות, שיוצגה על־ידי עו"ד עפר מעוז, כתב כבוב כי אינו מקל ראש בנסיבות האישיות, אך המחוזי כבר עשה עם יונגסטר חסד כשגזר עליה חמישה חודשי מאסר בלבד.

חלק ניכר מפסק הדין של כבוב, אשר אליו הצטרפו השופטים יעל וילנר ועופר גרוסקופף, הוקדש לחומרה שבה רואה בית המשפט עבירות כלכליות - ובמיוחד כאלה הנוגעות לדיני התחרות. "אין להירתע מענישה ממשית ומשמעותית, תוך העברת מסר חד וברור לשם שמירה על שוק הוגן", קבע.

שופט העליון חאלד כבוב / צילום: עמי שומן, ''ישראל היום''

כבוב אף שלל את הטענה כי העבירות שביצעה יונגסטר לא הובילו לנזק קונקרטי: "עבירות כלכליות הן רעה חולה שתמיד יש מי שנפגעים מהן. דברים אלה נכונים בין אם יהא זה הכיס הפרטי של המשקיע או החוסך האינדיבידואלי, או שמא תהא זו הקופה הציבורית שנפגעה".

כחלק מהגישה המחמירה הזו, פסק הדין קבע לראשונה רף שבו יצטרכו בתי המשפט לעמוד לגבי הענישה המינימלית בעבירות פליליות לפי חוק התחרות - ובמיוחד לגבי קרטלים. הענישה הזו תחייב מעתה מאסר בפועל לתקופה של יותר מ־9 חודשי מאסר - שכן תקופה קצרה יותר ניתן להמיר לעבודות שירות. כבוב הדגיש כי גם אם יוחלט להסתפק בתקופת מאסר קצרה מכך, עליה להיות מאחורי סורג ובריח.

קנסות לא מרתיעים

לפי החוק, העונש על קרטל יכול להגיע ל־5 שנות מאסר. אלא שהענישה בפועל מקלה הרבה יותר. למעשה, מקרב 93 גזרי דין שניתנו בעבירות קרטל במשך למעלה מעשור - שניים בלבד היו לתקופה ארוכה מהרף החדש שקבע העליון. מדובר היה בפרשת קרטל הגיזום, שבו הורשעו עשרות נאשמים בתיאום מכרזים של רשויות מקומיות וחברת החשמל לגיזום עצים. שניים מהמורשעים נדונו ב־2018 וב־2019 ל־11 חודשי מאסר בפועל. לעומת זאת, יותר מ־60 גזרי דין הסתיימו עד היום בעבודות שירות ו־26 תיקים במאסר לתקופות שבין חודש ל־9 חודשים. חמישה מקרים נוספים הסתיימו בקנס או ללא עונש בפועל.

כבוב ציין כי המטרה ברף הענישה החדש היא להרתיע את עברייני הקרטלים, אשר רובם מבוגרים ושומרי חוק. במילים אחרות, השופט מכוון לכך שהמורשעים בתחום הם לא אחת בכירים במשק. "זוהי הדרך היחידה להביא לכדי הרתעה יעילה בעבירות אלה, שמבצעיהן לא מורתעים די הצורך מענישה כספית, אלא מתיוג והוקעה חברתיים. לעונש של מאסר בפועל אפקט מרתיע במיוחד כלפי מגזר עברייני זה של מי שככלל ידועים בסביבתם כאנשים מכובדים", פסק כבוב.

ואומנם, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, פרופ' דיויד גילה, סבור כי "ככל שהעונשים יהיו מחמירים יותר, ויכללו עונשי מאסר בפועל שמתקרבים לשנה ואפילו יותר מכך - כך יותר קרטלים פוגעניים ייחשפו מלכתחילה". גילה אף מעריך כי החמרת הענישה תוביל לעלייה בשימוש בתוכנית החסינות של רשות התחרות, המקנה לחשודים הגנה מפני העמדה לדין אם הם מוסרים מידע ומשתפים פעולה עם הרשות.

עו"ד שי בקל, לשעבר ראש צוות ברשות התחרות וכיום שותף במשרד ארנון, תדמור־לוי, אומר כי "פסק הדין מצמצם את האפשרות להתחשב בנסיבות אישיות של הנאשם ועשוי לגרום למנהלים להיות זהירים במיוחד".

תיקים מתנהלים יושפעו

התקדים בעליון צפוי להשפיע על מספר תיקים המתנהלים כיום נגד פגיעה בתחרות, ובראשם תיאום המחירים בענף המזון. בפברואר השנה הגישה רשות התחרות כתב אישום נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת ונגד המנהלים שלהן, ובהם אייל רביד, על הפרות של חוק התחרות.

שופרסל והמנכ"ל לשעבר, איציק אברכהן, אמורים להגיע בקרוב לשימוע שבעקבותיו יוחלט האם להאשים אותם בעבירות דומות. החלטה צפויה להתקבל גם לגבי ויליפוד ויו"ר הרשת, צבי ויליגר, אחרי שהתקיים השימוע בעניינם. תיקים לגבי רמי לוי, אושר עד, שטראוס, יוניליוור ודיפלומט נסגרו.

תיקים מרכזיים נוספים העשויים להיות מושפעים מהשינוי נוגעים ליגאל דמרי, בעל השליטה ומנכ"ל י.ח. דמרי, העומד בימים אלה לדין על תיאום מחירי דירות במכרז מחיר למשתכן בנתיבות ב־2019; פרשת ההיסעים, שבו חברו חברות הסעות לקרטל כדי לקבל במרמה 200 מיליון שקל מגופים ציבוריים, ואשר במסגרתו כבר נגזרו עונשים של 6.5 ו־8.5 חודשי מאסר על שני נאשמים; וקרטל המעליות, שבו הואשמו חברות ומנהלים בתיאום מחירים ובחלוקת שוק, כאשר נאשם אחד כבר נדון ל־6.5 חודשי מאסר.

גורמים בענף מעריכים כי התקדים בעליון עשוי לתת רוח גבית לאכיפה נגד קרטלים ולהוביל למאסרים בהיקפים שינועו סביב שנה. במקרים חמורים, העונש עשוי לטפס לשנתיים. עוד מעריכים הגורמים כי נראה יותר הסדרי טיעון מכיוון שנאשמים יעדיפו לסגור עסקה מאשר להסתכן בעונש חמור יותר בבית המשפט.

עו"ד בקל דווקא גורס כי "עמדת המיקוח של רשות התחרות במשא־ומתן על הסדרי טיעון עשויה להתחזק כך שיהיה יותר קשה להגיע להסדרים - מה שיוביל ליותר הליכים שיתנהלו בבתי המשפט עד הסוף".

ויש גם מי שאינו שותף להתלהבות. עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, אומר כי "קשה לקרוא את פסק הדין על המסעות לפולין ולא להשתאות כיצד בתיק כה קשה של תיאום מחירים, המדינה לא התעקשה על שנת מאסר בפועל לפחות. בארה"ב הענישה על קרטלים פחותים בהרבה היא בין 18 ל־24 חודשים בכלא".

שטרום מסכם: "למרות האמירות החשובות, בשורה התחתונה רמת הענישה בקרטלים שנתפסים בישראל היא מחצית מסדרי הגודל של עונשים שיש בהם כדי להרתיע".

התקופה הקרובה תלמד אפוא האם החמרת הענישה בעליון תיושם בשטח או תישאר על הנייר.

עוד כתבות

אלונה בר און מו''ל גלובס בכנס צמיחת הקיבוצים / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לקיבוצים יכול להיות תפקיד היסטורי באיחוי משבר האמון"

בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס, הציגה אלונה בר און, מו"ל העיתון, נתונים ממחקרים גלובליים על המושג אמון ושמה זרקור על השקיפות של התנועה הקיבוצים, על תפקידם ההיסטורי והעתידי

מימין: שרון בראל, עילם בר-לב, רעיה בן אברהם, מיכל ינאי הראל ונבו טרבלסי / צילום: כדיה לוי

עוגן קיומי או מיעוט נרדף? "ההסתכלות על הקיבוצים ב-2035 תהיה אחרת"

מהו מעמדו של המותג "קיבוץ" כיום? על שאלה זו ועוד ענו בפאנל מנהלי קהילות, בשיח על חברה, קהילה, ושיתופיות בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס ● "האחריות המשותפת של חברי הקיבוץ לחייהם, לקהילה ולכלכלה שלהם זו הטרנספורמציה של השיתופיות ממודל, לערך שיתופי של עצמאות"

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים / צילום: שלומי יוסף

הדירות לא נמכרות, ובבנקים מוזילים את ריבית המשכנתאות

עוד לפני שבנק ישראל קיבל החלטה בנוגע לריבית במשק, הבנקים החלו להוזיל את המשכנתאות ● הסיבות המרכזיות הן הירידה בתשואות איגרות החוב הממשלתיות, התחרות בשוק וניסיון הבנקים להזרים חמצן לצד הביקוש, ברקע ההאטה החדה בקצב מכירת הדירות

אסף אלדר, סמנכ''ל ראש החטיבה הבנקאית בנק דיסקונט, בכנס צמיחת הקיבוצים / צילום: כדיה לוי

אסף אלדר, דיסקונט: "בכל הקשור לחוסן הלאומי, המשקל הסגולי של הקיבוצים אדיר ומאז המלחמה רק גדל"

"לא מצאנו אירוע אחד של מתן אשראי לדיור בקיבוצים שבו חווינו אירוע כשל", כך אמר סמנכ"ל וראש החטיבה הבנקאית בבנק דיסקונט, אסף אלדר, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס ● לדבריו, הבנק רואה בשותפות עם הקיבוצים שליחות

חתימה על הסכם הגנת השקעות בין ישראל להודו / צילום: משרד החוץ

בצל המתח עם ארה"ב: ישראל מעמיקה את הקשרים הכלכליים עם הודו בעיתוי רגיש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם היום בניו דלהי על הסכם הגנת השקעות בין ישראל להודו ● הביקור מגיע בעיתוי של הסלמה ביחסי ארה"ב-הודו תחת נשיאות דונלד טראמפ, שהטיל בשבועות האחרונים מכסים בשיעור של 50% על יבוא מהודו - בין הגבוהים ביותר שהטיל על כל מדינה

מימין: עידן גרינבאום, רוית רוסו, מיכי דרורי, רות אפריאט והלית ינאי לויזון / צילום: תמר מצפי

"רמ"י מבחינתנו זה גוף שלא עובד עבורנו אלא נגדנו"

בפאנל שנערך בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס, התמודדו נציגי רשויות, התנועה הקיבוצית ובנק דיסקונט עם השאלות על שיוך קרקעות, היטלי השבחה והעתיד הכלכלי של הקיבוצים ● המקרה של קיבוץ האון המחיש את המתח בין צורכי הקהילה לבין מדיניות רמ"י

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

יבואנית הרכב מסתבכת: רשות ניירות ערך פשטה על משרדי אוטומקס

חברת היבוא המקביל לכלי רכב, שנסחרת בבורסה בת"א, מדווחת כי חוקרי רשות ני"ע ומשטרת ישראל ערכו חיפוש במשרדי החברה ובבתיהם של בכיריה ● החשדות: ביצוע עבירות בתחומי ניירות ערך והלבנת הון

הפגנת חות'ים בצנעא, יולי האחרון / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

החות'ים משנים את שיטת הפעולה ואיום הכטב"מים מתגבר

‎כטב"ם ששוגר מתימן הסתובב במשך חצי שעה בשמי הארץ, זאת לאחר שאתמול הצליח כטב"ם אחר לחדור את מערכות ההגנה הישראליות ולפגוע בנמל התעופה רמון ● מה עומד מאחורי שיטת הירי החדשה והאם ישראל מסוגלת להתמודד עם איום הכטב"מים? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דני גבע, עו''ד רלי לשם ועו''ד דודי תדמור / צילום: איל יצהר

עם קרוב ל־900 עורכי דין: האינטרסים והקשיים בדרך למיזוג הענק בשוק

משרד מיתר ומשרד ארנון, תדמור־לוי מנהלים מגעים למיזוג שיוביל לפירמת ענק המונה מספר חסר תקדים של עורכי דין, בפער משמעותי מהמשרד הבא ברשימה ● אבל למרות האינטרסים שדוחפים למיזוג משני הצדדים, גורמים בענף מצביעים על שורה של מכשולים המציבים סימן שאלה מעל היתכנות העסקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט נסחרת בעליות שערים; הזהב ממשיך לשבור שיאים

חברת הפארמה Summit Therapeutics צונחת בכ-24% על רקע פרסום תוצאות שלב 3 בניסוי הקליני שהיא עורכת בתרופה ivonescimab לסרטן ריאות ● הניקיי זינק בכ-1.6%, ברקע הודעת ההתפטרות של ראש ממשלת יפן ● מחירי הנפט קופצים במעל 1.5% ● הזהב נסחר בשיא כל הזמנים. בגולדמן זאקס מעריכים כי מחירו יגיע ל-4,000 דולר עד אמצע 2026

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: צוות טנק נקלע למארב מחבלים, 4 לוחמים נפלו בקרב

התרעות על חדירת כלי טיס עוין הופעלו תחילה בים המלח והתרחבו לאזור גוש עציון ● הרב לוי יצחק פש, הרב ישראל מנצור, הרב יוסף דוד, יעקב פינטו, מרדכי שטיינצג ושרה מנדלסון ז"ל נרצחו בפיגוע ● שני מחבלים פתחו באש על אוטובוס בצומת רמות וחוסלו. נבדק חשד למטענים בזירה ● כטב"ם ששוגר מתימן יורט באזור אילת ● 48 חטופים - 703 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

מי יהיה מנכ"ל קופת חולים כללית? אלה המועמדים הסופיים

הסתיים שלב הקול הקורא לחיפוש מנכ"ל חדש לקופת החולים הגדולה בישראל, וכעת נחשפים שמות המועמדים הסופיים לתפקיד ● בין המועמדים: מנהלת בית החולים שניידר, סמנכ"לית משאבי האנוש של כללית ובכירה לשעבר בקופה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

סומכים על שוק המניות כדי לפרוש בכבוד? כדאי שתכירו את מספרי האמת

מדד S&P 500 לא מפסיק לעלות ומציג תשואה שנתית של כ–15%, וזה אולי מוביל לשאננות ● המחשבה שזה יימשך כך לעד ויאפשר להשיג תנאי פרישה נוחים, ללא מאמץ או ויתורים, היא אשליה מסוכנת — וזה לפני שהזכרנו את ההוצאות בפנסיה

אבידע בכר ונבו טרבלסי / צילום: כדיה לוי

הקיבוצניק ששרד את הטבח: "אם הכלכלה חזקה, גם הקהילה שלנו חזקה"

אבידע בכר איבד את אשתו ובנו ב-7 באוקטובר, אבל הוא מתעקש להמשיך את החיים וגם לחזור לבארי • בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס הוא תיאר את השעות הנוראיות, שרטט את הפתרון שלו לרצועת עזה וסירב לראות בעצמו משהו מיוחד: "אני רק חקלאי, קפה שחור בלי סוכר, שמקים את הבית שלי מחדש"

רן בן אור / צילום: כדיה לוי

"אנחנו מחפשים להשקיע בחברות טובות, עם פוטנציאל צמיחה מוחשי"

רן בן אור, שותף בקרן טנא, סיפר בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס על השקעות הקרן בחברות הקיבוציות השונות ● "קיבוץ לא מאוד שונה מחברה משפחתית. זו פשוט משפחה גדולה, עם יותר דעות"

מוטי לוין, מנכ''ל קבוצת חיפה, בכנס צמיחת הקיבוצים 2025 / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל קבוצת חיפה: "חקלאות מדויקת היא העתיד של הביטחון התזונתי"

מוטי לוין, מנכ"ל קבוצת חיפה, אמר בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס כי "לעבוד מול הקיבוצים זה לעבוד מול מעבדה בשטח, שיתוף-הפעולה פנטסטי" ● עוד אמר לוין כי יש לעודד יותר צעירים לעסוק בחקלאות: "הגיל הממוצע של העוסק בחקלאות בישראל עמוק בתוך שנות ה-60 ונושק ל-70, וזה דבר שחייבים לטפל בו ברמה המערכתית"

פטריק דרהי, בעלי הוט, והמנכ''לית טל גרנות-גולדשטיין / צילום: יח''צ יוסי זליגר

על המדף: עד כמה פטריק דרהי מעוניין לוותר על חברת התקשורת הוט?

אחת מחברות המדיה הגדולות בישראל עומדת למכירה, לפי שווי המוערך ב-1.5-2 מיליארד אירו, וכל המתחרות עוקבות מקרוב אחרי ההצעות והמהלכים ● מי השחקניות הבולטות שכבר הגישו הצעה, ואיך זה עשוי להשפיע על שוק התקשורת? ● גלובס עושה סדר

מחלבות גד / צילום: שלומי יוסף

גרין לנטרן קיבעה רווח של פי 3.5 על הכסף בהנפקת מחלבות גד

קרן גרין לנטרן שמוביל ריצ'י האנטר מכרה מניות ב-70 מיליון שקל במסגרת הנפקת המחלבות וקיבעה תשואה של פי 3.5 על הכסף ● מחלבות גד, בשליטת עזרא כהן, שואפת להמשיך ולצמוח באמצעות הגדלת נתח השוק וההתרחבות לתחום התחליפים ומוצרים עתירי חלבון

ד''ר מיכל מקל, מנכ''לית בית חולים רמב''ם / צילום: באדיבות רמב''ם

הרופאה הבכירה שתכהן כמנכ"לית רמב"ם

ד"ר מיכל מקל, המשמשת כסמנכ"לית בית החולים רמב"ם משנת 2017, הייתה המועמדת שסומנה כמובילה ע"י המנהל היוצא פרופ' מיקי הלברטל, וגברה במרוץ לתפקיד על שני רופאים בכירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ירידה נוספת בגירעון: הגיע באוגוסט ל-4.7% תוצר

הגירעון התקציבי של ישראל המשיך לרדת בחודש אוגוסט 2025, זה החודש השני ברציפות ● השיפור בגירעון מונע בעיקר מצד הכנסות המדינה, ולא בהוצאותיה, כאשר זרם המזומנים לקופת המדינה רושם עדיין צמיחה עקבית