גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשכורת נשחקת: קצב עליית השכר בהאטה

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלים כי הקצב השנתי של עליית השכר ירד לרמה של כ-3% - בדומה לאינפלציה, לאחר שנתיים שבהן היה כפול ● בין הסיבות: הקפאת השכר במגזר הציבורי וירידה בתגמולים לחיילי המילואים ● בנוסף, נרשמה ירידה במספר הישראלים המדווחים שהם מצליחים לסגור את החודש בפלוס

קצב עליית השכר בהאטה
קצב עליית השכר בהאטה

לאחר תקופה ארוכה שבה השכר הממוצע של הישראלים טיפס בעקביות והצליח לעקוף את מדד המחירים ואת קצב האינפלציה, נרשמה לאחרונה האטה בשכר. המשכורות אומנם ממשיכות לעלות, אך יוקר המחיה עולה יותר.

כך נשאר שוק ההון הישראלי כמעט בלי אנליסטים שיסקרו את החברות
השכר הממוצע ביולי עלה ל-14 אלף שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), בעוד שהאינפלציה השנתית עדיין עומדת מעל הגבול העליון של היעד של בנק ישראל (3.1% לעומת 3%), קצב עליית השכר מאט. זה אולי מה שמחזק את התחושה של משפחות רבות בישראל שמדווחות שקשה להן יותר לחסוך. לפי סקר אמון הצרכנים של הלמ"ס, בעוד שלפני ארבע שנים קרוב ל-40% ממשקי הבית הצליחו לחסוך, לאחרונה שיעור זה ירד לכ-28% בלבד.

השכר הריאלי, כלומר כוח הקנייה בפועל של השכר לאחר התייקרות המחירים, הוא המדד האמיתי לרמת החיים. כאשר השכר עולה בקצב איטי יותר מהאינפלציה, המשפחות מרגישות זאת בכיס.

הבשורה הטובה היא שההאטה בקצב השכר אמורה להשפיע גם על התמתנות האינפלציה. רק לפני שנה פורסם מחקר ארוך של בנק ישראל, שלפיו העלייה של המשכורות דוחפת משמעותית את הצריכה ואת המחירים כלפי מעלה. לפי אותו מחקר, עלייה של 10% בשכר מעבר לעלייה בפריון הייצור מעלה את האינפלציה ב-1% עד 3%. ומנגד, אם השכר עומד במקום, מתמתנים משמעותית גם הלחצים האינפלציוניים.

השפעות המלחמה

אבל לא בטוח שזה מרגיע את האזרח הקטן. בממוצע, החוסכים הפכו בינתיים למאוזנים (ההכנסות שוות להוצאות), אך אם המצב לא ישתנה, אומר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, יותר משקי בית צפויים להפוך לכאלה ש"לא סוגרים את החודש". למה זה קורה?

זבז'ינסקי מסביר לגלובס כי הפער בין נתוני 2025 ל-2024 קשור לתקופת המלחמה. נתוני השכר המדווחים לביטוח הלאומי כוללים גם תשלומים למילואים, שלעתים גבוהים יותר מהשכר הרגיל. לפי זבז'ינסקי, "אם אדם נמצא במילואים, והוא מקבל סכומים יותר גבוהים מאשר כשהוא עובד, זה מייצר נתונים שמעלים שכר באופן מלאכותי".

תופעה זו הייתה בולטת במיוחד לאורך 2024 ובסוף 2023, כאשר גיוס המילואים היה מסיבי, ומאות אלפים נעדרו סימולטנית משוק העבודה - והשכר הממוצע על הנייר נופח. כעת, בתקופות פחות עצימות של לחימה, הנתונים מתאזנים.

סביבה אינפלציונית

לדברי רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות איי.בי.איי, "התארכות המלחמה די מקבעת את המצב. בסוף השאלה היא מה מצב המילואים של 'שיווי-משקל'. כלומר, האם אנחנו נמצאים בעליית מדרגה כלשהי בהיקפי המילואים? כרגע התרחיש הזה נראה סביר - ואם זה אכן יתממש, יש כאן משקולת שמכבידה על הכלכלה לטווח ארוך".

ואולם, גוזלן מציע להבחין בין המגזר העסקי לציבורי. "כדאי לשים לב שהאומדן הראשוני לחודש יולי כבר מדבר על עליית שכר של כ-4.5% בקרב עובדים ישראלים. בנוסף, הנתונים מעידים שיש יציבות יחסית בקצב עליית השכר בין הרבעון הראשון לרבעון השני במגזר העסקי - וזה נע באזור 5%-7%. זאת עדיין רמת שכר גבוהה".

על מגמה דומה מצביע גם בנק ישראל. לפי דוח המדיניות המוניטרית של הבנק למחצית הראשונה של 2025, במהלך התקופה שוק העבודה נותר הדוק והתאפיין בשיעור אבטלה נמוך, כאשר לקראת סוף המחצית חלה התמתנות מסוימת והוא הפך להיות פחות הדוק.

כך, היחס בין מספר המשרות הפנויות למובטלים שהה ברמה גבוהה, ומספר נתונים נוספים שמרו על יציבות, ביניהם שיעורי האבטלה הרחבה, המשרות הפנויות והנעדרים זמנית בשל מילואים.

המגמה הנוכחית מנוגדת לנתונים שנרשמו רק לפני כמה חודשים. כך, במרץ עד מאי השנה השכר הנומינלי צמח ב-4.5% (במונחים שנתיים) ביחס לרבעון השלישי של 2023 (לפני פרוץ המלחמה). במהלך החודשים האחרונים קצב עליית השכר במגזר העסקי האיץ, בין הרבעון הראשון של 2025 לרבעון השלישי של 2023 ועמד על 5.2%. השכר במגזר העסקי - גם ללא הייטק - עלה בקצב גבוה אפילו יותר (5.6%), בעוד שבמגזר הציבורי קצב העלייה היה מתון יותר. השכר הריאלי למשרת שכיר בכלל המשק שמר על רמתו במהלך המחצית וצמח ב-1.1% במונחים שנתיים ביחס לאותה תקופה.

ציפיות לעתיד

לדברי גוזלן, "קצבי השכר האלה הם בסופו של דבר אינפלציוניים - ויצטרך להיות משהו חזק במיוחד שינטרל את זה כדי להתכנס חזרה אל תוך היעד. שוק העבודה, גם אם הוא לא המשתנה היחיד, תורם לזה, שכן הביקוש לעובדים גבוה ביחס לאבטלה. כלומר, אנחנו בשוק עבודה שנמצא בשפל משמעותי באבטלה מחד - ובלחצי שכר מאידך".

בהקשר זה, נמצא במוקד העניין נתון האינפלציה שיתפרסם בשבוע הבא. בשוק מעריכים שהמדד לחודש אוגוסט יעלה ב-0.6% - מה שיעמיד את האינפלציה השנתית על 2.8% ויכניס אותה ליעד של בנק ישראל (1%-3%) לראשונה למעלה משנה.

בנוגע לציפיות לאינפלציה לטווח הארוך, שמשפיעות על עליות השכר, זבז'ינסקי ציין כי "אין כרגע ציפיות אינפלציה. אם אנחנו מסתכלים בשוק האג"ח, הציפיות לאינפלציה נמוכות. אומנם הציפיות לאינפלציה בסקרי אמון הצרכנים או העסקים הן יותר גבוהות, אבל גם שם זה ירד מהשיא".

נקודה נוספת שמשפיעה על שחיקת השכר הריאלי היא הקפאת השכר הזמנית במגזר הציבורי. לא מדובר בקיצוץ נומינלי של ממש, כיוון שהוא מתקזז עם העלאות שכר מקבילות לעובדים. אולם בשורה התחתונה, זהו צעד נוסף שמאט את צמיחת השכר מול עליית מדד המחירים לצרכן.

עוד כתבות

מרכז הפיתוח של אנבידיה במבוא כרמל, אחד האזורים שהגיעו לישורת האחרונה / צילום: אסף גלעד

ההחלטה מתקרבת ומסתבכת: ראש העיר שמאיים בעתירה נגד עסקת אנבידיה

עיריית נשר הודיעה כי תגיש עתירה אם יינתנו לענקית השבבים אנבידיה הטבות ופטור ממכרז "בניגוד לחוק" לטובת הקמת מרכז פיתוח חדש ● עם זאת, החוק מאפשר לעשות זאת במקרים חריגים ● גורמים בשוק: "אם יוצגו שיקולים לגיטימיים, אין סיכוי אמיתי לעתירה כזו"

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין שהמהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת־AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

איתן אלדר / צילום: תמר מצפי

הרימון שנזרק לחצר של בעל המניות: "לדעתי זאת טעות"

המשטרה פתחה בחקירה באשר לנסיבות זריקת הרימון לחצר ביתו של איש העסקים איתן אלדר, בעל מניות מיעוט בב.ס.ר הנדסה ● אלדר לגלובס: "אין לי מושג במה מדובר, לדעתי זה לא כוון אליי"

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בנק הפועלים מאמין בנחשון קיויתי; משקיע בבסר לפי שווי של מיליארד שקל

ב.ס.ר הנדסה, הפועלת לגיוס אג"ח של 150 מיליון שקל, עדכנה את התשקיף על הסכם השקעה שנחתם עם פועלים אקוויטי שיחזיק בנתח שעשוי להגיע ל-15% ומכין את הקרקע להנפקת מניות • החברה פועלת להקמת פרויקטים של דיור ומשרדים בערים מרכזיות

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג, לצד מייסד מלאנוקס איל ולדמן / צילום: תמר מצפי

מלאנוקס בלב המתיחות בין ארה"ב לסין: האם אנבידיה תספוג קנס של מיליארדים

הרשויות בבייג'ינג הודיעו כי אנבידיה הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים במדינה עם רכישת מלאנוקס ב־2020 ● כעת, ענקית השבבים עשויה לספוג קנס של עד 10% מהכנסותיה בסין ● המהלך מגיע לאחר שורת צעדים שארה"ב וסין נקטו אחת נגד השנייה באחרונה

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי על פי הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

תקיפת צה''ל ברצועת עזה / צילום: Amir Cohen

תקיפות עוצמתיות בעיר עזה; משפחות חטופים ושורדי שבי הקימו אוהלים מול מעון רה"מ

עדות מתוך הרצועה: הפצצות בכל רגע, "חגורת אש" ופצצות תאורה; גורם ביטחוני: מספר העזתים שפונו מאפשר התחלת תמרון ● בצל התקיפות העזות ברצועה: משפחות חטופים העבירו את הלילה בהפגנות מול מעון רה"מ בירושלים ● שר החוץ האמריקאי למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת, זה הולך להיות מורכב" ● טראמפ: "ישראל לא תתקוף יותר את קטאר" ● 48 חטופים - 711 ימים בשבי - עדכונים שוטפים 

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות ידרוש מכללית: קיצוץ במשרת היו"ר והגבלת השפעת הדירקטוריון על מינוי בכירים

על רקע מינוי מנכ"ל חדש לקופה, במשרד הבריאות דורשים כי יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר יעבור למשרה חלקית, וכי סמכויות הדירקטוריון יצומצמו ● גורמים במערכת הבריאות: "אנחנו מחכים לראות אם ימונה האדם המתאים ביותר. אם לא, נפעל" ● תהליך מינוי המנכ"ל עשוי להסתיים עד ראש השנה

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

שכונת עומרים באופקים / הדמיה: אול אין

המכירות של הדירות החדשות צנחו ב-20%, והעיר ששומרת על המקום הראשון בעסקאות

לפי הלמ"ס, מלאי הדירות החדשות למכירה מגיע לכמעט 83 אלף, ולפי קצב המכירות, ייקח ליזמים 31 חודשים עד שיצליחו להיפטר מכולן ● בחודשים מאי-יולי 2025 נמכרו כ-21,640 דירות, ירידה של כ-20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

ספרד מבטלת עסקת ענק עם אלביט

מדובר בעסקה לרכישת מערכות ארטילריה מדגם PULS ● שווי עסקת התותחים הכולל הוא 700 מיליון אירו, כשמתוכם כ-150 מיליון אירו לאלביט ● ביטול זה מתווסף להחלטת ספרד מחודש יוני על השהיית עסקה לרכישת טילי ספייק LR 2 מרפאל תמורת כ־285 מיליון אירו ● המטרה: "להוריד לאפס" את התלות הטכנולוגית בישראל בשל המלחמה בעזה

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש אוגוסט 2025, שעפ"י ההערכות צפוי להצביע על עלייה בשיעור גבוה יחסית של 0.6%-0.7% ● עם זאת, האינפלציה השנתית צפויה להתכנס לראשונה אל תוך יעד המחירים שהציב בנק ישראל - עם התמתנות מ־3.1% ל־2.8%

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

הניסיון להוריד את המחיר, והנסיגה: מדוע בוטלה עסקת הענק של קרן אלומה ובזק?

קרן אלומה ובזק הודיעו על ביטול העסקה המתוכננת לרכישת חברת הכבלים התת־ימיים של הקרן, אקסלרה, תמורת 160 מיליון דולר ● בבזק ניסו להוריד את מחיר הרכישה, מה שגרם להתפוצצות המגעים ● כעת נראה כי באלומה מחפשים רוכש חדש

מה עומד מאחורי המהלך של החשכ''ל / צילום: רפי קוץ

סוף לשוטף פלוס: באוצר מקדמים מערכת דיגיטלית חדשה לניהול תשלומי המדינה

לגלובס נודע שהחשב הכללי יוצא במהלך שאפתני להחלפת העברות הכספים המסורתיות לספקים ב"אסימונים" דיגיטליים ממשלתיים - שיתקבלו מיד עם גמר העבודה ● על פי הערכות, מיליארדי שקלים שמועברים לביצוע פרויקטים "נבלעים" בדרך ● המערכת תאפשר מעקב אחר הכספים ותמנע את זליגתם לגורמים עברייניים

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

זמן מלחמה? בנמל אשדוד יפרצו את התקציב כדי לממן חגיגות

בנמל אשדוד מתכוונים לפרוץ את מסגרת תקציב ההוצאות כדי לממן את החגיגות לרגל 60 שנה להקמת הנמל - שיעלו כ-3 מיליון שקל ● והתאגיד הופך את הסדרה המצליחה "קופה ראשית" לסרט שיעלה לאקרנים בקיץ הבא ● אירועים ומינויים

אורן מונטל, מנהל השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר

ההשקעה שהקפיצה את מנורה לצמרת התשואות, ומה עובר על ילין לפידות?

חודש אוגוסט היה חיובי לחוסכים הישראלים ● מנורה מבטחים השאירה אבק למתחרים בזכות השקעות בסין, יפן ומניית גוגל, בילין לפידות מתייצבים בתחתית טבלת התשואות, והכוכבות מור ואנליסט מאבדות גובה ● וגם: איך למגן את התיק מפני הטלטלה המדינית?

ועדת החוץ והביטחון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בג"ץ: הגדלות הרמטכ"ל לא חוקיות, הסדירו אותן תוך 3 חודשים או שיבוטלו

בג"ץ נותן ארכה עד סוף שנת 2025 להסדיר את הנושא, אחרת כל ההגדלות יבוטלו ● יש לכך חשיבות גדולה בשווי עשרות מיליארדי שקלים לכל פורשי צה"ל בפנסיה תקציבית ● העותרות, עמותת "צדק פיננסי" ו"רווח נקי": "מסע של למעלה משש שנים הגיע לסיומו עם אמירה מרכזית של בית משפט שכולם כפופים לחוק וצה"ל לא יכול לעשות דין לעצמו"

רוברט פ. קנדי, שר הבריאות של ממשל טראמפ / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הדיווח שגרם לצניחת המניות והעקיצה של מנכ"ל פייזר: חברות החיסונים תחת מתקפה

פרסום על כך ששר הבריאות של טראמפ מתכוון להציג נתונים על נזקי החיסונים לקורונה הובילו לירידות של מניות פייזר, מודרנה וביונטק ● מה עומד מאחורי הדיווח, עד כמה החברות צפויות להיפגע ומדוע בשוק כבר יש מי שצופים את פרישת השר המתנגד לחיסונים

אילן רום, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: ברוך גרינברג

מנכ"ל האוצר: "תקציב הביטחון מתנהל בלי תקרה וחורג מכללי המינהל התקין"

מנכ”ל משרד האוצר אילן רום מתח ביקורת חריפה על ניהול תקציב הביטחון וטען כי התקציב הכפיל את עצמו מאז פרוץ המלחמה מבלי שננקטו צעדי התייעלות ● רום התריע כי ניהול ימי המילואים מתבצע "ללא בקרה וללא אחריות" ומשליך על המשק כולו ● במקביל, תקציב 2025 צפוי להתרחב ב־31 מיליארד שקל ולהעמיק את הגירעון ל־5.2% ● עלות המבצע הנוכחי לכיבוש העיר עזה עדיין לא נכללה – ועלולה להביא לפריצת מסגרת נוספת