גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

מחקר חדש חושף: מצב הסוכרת בישראל השתפר, אבל לא בקרב המפונים

ד"ר אסי סיקורל, שניהל את מרפאת המפונים בדרום, הוביל מחקר שמדד את השינוי בתחלואה במחלות כרוניות ● הוא גילה כי בזמן שמצב האוכלוסייה הכללית השתפר, כנראה גם הודות לתרופות חדשות לסוכרת ולהשמנה, בקרב המפונים כמעט לא חל שינוי או שהיה שינוי לרעה

מצב הסוכרת בישראל / צילום: Shutterstock
מצב הסוכרת בישראל / צילום: Shutterstock

שנתיים אחרי הטבח בעוטף עזה, ההשפעות ארוכות־הטווח של האירוע והפינוי שהגיע בעקבותיו מתחילות להתברר. התחושה הכללית בקרב הצוותים הרפואיים ובקרב כלל הציבור היא שהפינוי עשה שמות בבריאות המפונים. רופאים מדווחים מהתרשמות ראשונית שמחלות כרוניות שהיו בשליטה התפרצו מחדש, שילדים ובני נוער סטו ממסלול החיים שלהם, שמבוגרים שפונו מביתם עם הפרעה קוגניטיבית קלה לא הצליחו להתאקלם במלונות ובמתחמי הפינוי. נתונים חדשים שאנחנו מפרסמים כאן מתחילים לכמת את התופעות הללו.

המל"ג הצביעה בעד הקמת בית ספר ללימודי רפואה פרה־קליניים באילת
חברת מיקרובוט הישראלית קיבלה אישור FDA, והמניה זינקה

ד"ר אסי סיקורל, שניהל את מרפאת המפונים בדרום, הציג לאחרונה מחקר שחושף חלק מהפער בין בריאות כלל הציבור לזו של המפונים מהצפון ומהדרום. המחקר, של שירותי בריאות כללית, הוצג בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות.

שיעור המטופלים בלחץ דם עלה דרמטית

המחקר, שהתמקד בתחלואה מטבולית (סוכרת, לחץ דם וכולסטרול), השווה נתונים בין שתי תקופות, אחרי ולפני המלחמה: נובמבר 2023 עד אפריל 2025 ונובמבר 2022 עד ספטמבר 2023. הנתונים נאספן מכ־280 אלף חולי סוכרת, יותר מ־750 אלף מטופלים עם כולסטרול גבוה וכ־370 אלף מטופלים עם יתר לחץ דם. עולה מהם שבעוד שבתקופה שעברה מאז תחילת המלחמה מצב התחלואה המטבולית של כלל האוכלוסייה השתפר, אצל המפונים לא חל שיפור דומה ובחלק מהפרמטרים אף חלה הידרדרות.

הפער הדרמטי ביותר היה בפרמטר של לחץ דם: באוכלוסייה הכללית נמצאה ירידה קלה של 1.5% במספר המטופלים הלא מאוזנים, אך בקרב מפוני הצפון הייתה עלייה של 9% ובקרב מפוני עוטף עזה - 25%. בפרמטר של כולסטרול ואיזון סוכרת לא נמצא שינוי מובהק בקרב המפונים, אבל במקרה הזה הממצא המשמעותי הוא הפער מול האוכלוסייה הכללית, שבאותה תקופה הציגה ירידה של 6% ו־7% בהתאמה.

"אנחנו לא יודעים בוודאות את הסיבות להבדלים הללו", אומר סיקורל, רופא קהילה ומנהל החדשנות במחוז הדרום של הכללית, "אבל אנחנו משערים שמדובר בהשפעה של תרופות ה־GLP1 החדשות שנכנסו לשימוש בתקופה הזאת לסל עבור חלק מההתוויות, ועבור אחרות הן היו במימון המשלים. המפונים פחות נהנו מהן גם בגלל המחיר וגם בגלל נגישות ופניות. כשאין רצף טיפולי, קשה לקבל תרופה קבועה שדורשת הדרכה והזרקה וקירור. זה ההסבר הסביר אבל המחקר לא מוכיח אותו כמובן, אלא רק מציע את הנתונים". לגבי העלייה החדה בלחץ הדם, היא יכולה לנבוע ממצב המצוקה הנפשית המתמשך של המפונים, וייתכן גם שהעלייה בלחץ הדם באוכלוסייה הכללית אוזנה טוב יותר תרופתית.

ד''ר אסי סיקורל / צילום: שירותי בריאות כללית

להקים בית מרקחת בזמן שיא

לסיקורל יש ניסיון רב ברפואה בקהילה. הוא היה בעבר חונך ומלווה של יתומי צה"ל ומשפחות שכולות מטעם משרד הביטחון, השתתף במשלחות חילוץ לאחר אסונות בינלאומיים, ומעורב במיזמי בריאות של הכללית המיועדים לאוכלוסיות מגוונות. לניהול מרפאת המפונים בדרום הגיע ללא מינוי רשמי. "זו הפעם הראשונה שאני מבוגר מכדי להתגייס בצו שמונה", הוא מספר. "קיבלתי פנייה מהאחות של בארי שדרושה עזרה, ירדתי לבדוק מה קורה ומה צריך - וזהו.

"יחד עם המפונים הגיעו אנשי הצוות של הכללית שמתגוררים ביישובים האלה, והם ידעו להזעיק עזרה מהר ולהעביר מידע. המטופלים גם פנו לרופאים הקבועים שלהם, ואלה ערכו להם ביקורים מקוונים מיידיים מכל מקום שבו נמצאו. כלומר גם אם מטופל היה בים המלח והרופא שלו באילת, הרופאים קיבלו את השיחה".

אותו רופא שפונה לאילת וניסה להבין מה הרגע קרה לחיים שלו, קיבל את השיחה וטיפל במפונים.
"כולם היו ככה באותם שבועות. עשו מה שצריך. היום קשה לזכור את זה".

במהרה הוקם גם מוקד רפואה מרחוק עם תגבורת של רופאים שאינם מפונים, והחלה ההקמה מרפאת הכללית במקום. אחד האתגרים היה הקמה של בית מרקחת. "קיבלנו אישור מהיר להקמה של חדר תרופות ותוך 72 שעות היה לנו בית מרקחת עומד. זה כנראה שיא גינס".

תחילה המחשבה הייתה שהטיפול הרפואי יינתן בלובי של כל מלון, "אבל מהר מאוד הבנו שמרפאה היא עוגן של שפיות ושגרה, ואנשים צריכים שזה יהיה דומה למה שיש להם בבית. הקמנו הכי מהר שאפשר מרפאה עם כל הסממנים של מרפאות הכללית, כולל אפילו מערכת התורים באותו קול שאומר את המספרים.

בית המרקחת שהוקם בים המלח בתוך 72 שעות / צילום: שירותי בריאות כללית

"הבנו שצריך לשמור על הקשר עם הרופאים הקבועים כמה שאפשר, ולתעד. בימים הראשונים הביקורים נערכו ללא תיעוד, ואז התחלנו לאסוף את הנתונים, לא בהכרח בשביל המחקר עצמו, אלא כדי שאנחנו נדע מה מתרחש, ונוכל להגיב".

המחקר הבא יבדוק מה קרה לתחלואה בסרטן

סיקורל מעריך שהמענה המהיר של הקופה מנע החמרה משמעותית יותר בבריאות המפונים, בהשוואה למקרים אחרים של אירועי חירום במדינות מפותחות. "היום אנחנו יודעים שצריכים לתת מענה לפערים לגבי תחלואה כרונית", הוא אומר. "אנחנו ממשיכים לסקר לגבי סרטן והשלמות חיסונים, תחומים שיש חשש שנפגעו".

סיקורל מספר שלצד שדרוג המרפאות באזורים שנפגעו, קופת החולים מקימה כעת מרכז רפואה יועצת גדול בשדרות ומרכז רפואה יועצת באשכול, שאמור לתת מענה לחברי כל הקופות.

נציין שבעבר הביעו חלק מהמפונים פליאה על כך שכאשר יצאו מהפריפריה פגשו שירותי רפואה מתקדמים יותר מאלה שהכירו. כעת יהיה לכללית אתגר לשכנע אותם שהשירות שהם מקבלים בבית הוא מיטבי.

מרכז חדשנות בשדרות יתמקד באתגרי העוטף

בימים אלה סיקורל מוביל את ההקמה של מרכז חדשנות בשדרות, בתמיכת מנהלת תקומה, שבו ייערכו פיילוטים של מיזמים חדשים ברפואת הקהילה (כמו ארון "בוקסית" לאיסוף תרופות או חדר טכנולוגיות לריפוי בעיסוק). המרפאות בעוטף עזה יקבלו עדיפות בהטמעת הטכנולוגיות הללו. במיוחד טכנולוגיות המכוונות לבעיות שנוצרו בגלל הפינוי או שעלולות להמשיך להיווצר בגלל אתגרי המגורים בעוטף.

המרכז יכלול "מנבטה" ליזמות בתחום רפואת הקהילה ויפעל לשיתוף־פעולה עם סטארט־אפים.

עוד כתבות

נוי הדס, מייסדת ומנכ''לית רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

קבוצת פוקס הודיעה כי המגעים שנבחנו בין החברה לבין רשת קמעונאות הירקות והפירות נוי השדה הסתיימו ללא רכישה - וזאת "לאור אי-הסכמות עקרוניות בין הצדדים במספר נושאים"

גרמי לוין / צילום: Victoria Forte

מנכ"ל טבע לשעבר: "בסיס הביוטק בארה"ב קורס. ישראל צריכה חלופות"

ד"ר ג'רמי לוין, אחד הקולות הבולטים בתעשיית הביוטק בארה"ב, פרסם ספר חדש שבו הוא טוען שהון הסיכון האמריקאי הפך לפחדן, חברות נוטות יותר לטשטש כישלונות, וסין מנצלת את הוואקום שנוצר כדי להשתלט על עתיד הרפואה ● דווקא לגבי ישראל יש לו מסר יחסית אופטימי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מהנדס עיר אישר הקמת מבנה בשטח של מועצה אחרת. מה קבע ביהמ"ש?

יזם שהציג עסקת מכר כקבוצת רכישה נקנס בכמעט מיליון שקל ● בית המשפט קבע כי טובת קטין גברה על רצון האם לשנות את שם משפחתו לשם אביו ● וגם: מדוע בוטל צו הריסה למבנה בגליל התחתון, למרות שהאישור להקמתו ניתן שלא בסמכות? ● 3 פסקי דין בשבוע

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

מנכ"ל פליי קארד על המתחרים: "חיקוי מעלי אקספרס"

"המהלך שעשינו זו רעידת אדמה שהפכה להר געש" - כך אמר היום משה מורגנשטרן, מנכ"ל הנוסע המתמיד ופליי קארד, על המעבר מכאל לישראכרט ● בהשקת כרטיס האשראי החדש, הסביר מורגנשטרן מדוע החליף חברת כרטיסי אשראי: "אחרי שקיבלתי באופן אישי צבר תלונות, הבנתי שאת קפיצת המדרגה הבאה נצטרך לעשות עם כרטיס אחר"

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

אגזוז בפחות מ־200 שקל מעלי אקספרס: הטריק שיחסוך לכם אלפי שקלים

כוח הקנייה של השקל השתפר משמעותית בחודשים האחרונים אבל הבשורה, כנראה, עדיין לא הגיעה לשוק הרכב והחלפים בישראל ● מטרייד–אין במחיר מחירון ועד לסבסוד במימון הרכישה - אלו ההטבות וההנחות העקיפות שיאפשרו לכם לנצל בכל זאת את השקל החזק

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

התרנגולת מטילת ביצי הזהב של הראל ויזל נאבקת ומקווה שהתפנית תגיע עם המונדיאל

ענקית הספורט הגלובלית נייקי הימרה על מכירות ישירות, פינתה את המדפים למתחרות ואיבדה 65% משוויה מאז השיא ● לריטיילורס של קבוצת פוקס-ויזל, בעלת הזיכיון הרשמי, נייקי יוצרת הפסדים של יותר מ-30 מיליון שקל ברבעון ● כעת היא תולה תקוות במונדיאל, שישמש פלטפורמה להחזיר לפחות חלק מגדולתה ● הכסף מאחורי המונדיאל, פרויקט מיוחד

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים מקפיא את שער הדולר עד לסוף אוגוסט

בנק הפועלים מציע ללקוחותיו הגנה מפני עליית שער הדולר בעסקאות בח"ל • הלקוחות שיירשמו למבצע יקבלו החזר אם שער המטבע יעלה מעל 2.89 שקלים, עד לתקרה של 5,000 דולר בחודש במהלך הקיץ

כותרות העיתונים בעולם

המומחים הפחידו, השווקים רעדו - אז איך מחיר הנפט לא זינק ל-200 דולר?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה מנע ממחיר הנפט לזנק ל-200 דולר, תחקיר הניו יורק טיימס טוען שצה"ל השתמש בפצצות עם זרחן לבן מעל אזורים מאוכלסים בלבנון, ובאיראן מסקרים את הירידה בתמיכה בישראל בעולם • כותרות העיתונים בעולם 

פטריק דרהי, הבעלים של אלטיס (ארכיון) / צילום: ap, Thibault Camus

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות רוכש את SFR של פטריק דרהי ב-20.4 מיליארד אירו

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות חתם על הסכם לרכישת SFR, ספקית הסלולר השנייה בגודלה בצרפת, ב-20.4 מיליארד אירו ● ייתכן שהעסקה תושלם עד המחצית השנייה של שנת 2027 ● מנכ"לית אורנג': "ההסכם נועד לחזק את מעמדה של אורנג' כמובילה בצרפת ובאירופה"

ברק אברמוב / צילום: חיים צח-לע''מ

כך בנה ברק אברמוב אימפריה של מיליארד שקל

ההשקעה של לאומי פרטנרס בג'פניקה בחודש שעבר הפגישה את בעלי הרשת ברק אברמוב עם 200 מיליון שקל ● איך הוא עושה עסקים, למה נכנס לבית"ר ירושלים למרות הפצרות המקורבים, והאם ההנפקה בדרך? ● גלובס מנסה לפצח את דמותו של האיש שהצמיח אימפריה ששווה מיליארד שקל

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

המגעים הופסקו: לאומי פרטנרס לא תשקיע 100 מיליון שקל ברייק נדל"ן

ארבעה חודשים לאחר חתימת מזכר ההבנות, הופסקו המגעים להשקעה של 100 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית שבשליטת יוסי רייק ואספן ● העסקה נועדה להתבצע לפי שווי של 525 מיליון שקל ולהוות שלב מקדים לקראת הנפקה בבורסה

ברלין. 85% מתושבי העיר שוכרים דירות / צילום: Shutterstock

"יש לי עשרות דירות למכירה, ואף אחד לא מתקשר": מה קורה בשוק בברלין

אחרי שנות גאות, שוק הנדל"ן בברלין מדשדש עם ירידת מחירים של כ–15% בשנתיים האחרונות ● רגולציה קשוחה וחשש מהבחירות בספטמבר מובילים להצפת השוק בנכסים של משקיעים זרים, בעוד העירייה מחריפה את האכיפה נגד חריגות במחירי השכירות

אואזיס על חנות של אדידס / צילום: Shutterstock

על הקשר הבלתי נפרד בין כדורגל, מוזיקה ואופנה: "מכבי ת"א הבינה שהאוהדים הם ארנקים מהלכים"

אייאקס עם בוב מארלי, אינטר מילאנו עם פינק פלויד ופריז סן־ז'רמן עם דה וויקנד – החיבור בין מוזיקה לכדורגל הוא גם טבעי וגם מסחרי, והמועדונים למדו לעשות ממנו כסף גדול ● לפי ההערכות השוק הזה מגלגל 8 מיליארד דולר בשנה ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן (ארכיון) / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

טילים מאיראן: מי חייב לבוא לעבודה ומה עם נתב"ג?

פיקוד העורף סגר את מערכת החינוך בכל הארץ אך הותיר את מקומות העבודה פתוחים ● איזה הורים זכאים להקלות ומה לגבי הטיסות?

בנק הפועלים / צילום: איל יצהר

שער הדולר מוקפא? האותיות הקטנות שמאחורי המבצע של בנק הפועלים

בנק הפועלים הודיע כי יאפשר ללקוחות "לקבע" את שער הדולר על 2.89 שקלים ולקבל החזר במקרה שהוא יעלה • באילו מקרים ההטבה לא תחול, וכיצד עמלות ההמרה הבנקאיות עלולות לשחוק את הכדאיות?

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

כולל וויטקוף: הבכירים בממשל טראמפ שישראל ריגלה אחריהם

דיווח: בארה"ב מזהים עלייה נרחבת בפעילות הריגול של ישראל נגדה ● בחריין: יירטנו טילים וכבט"מים מאיראן • אזעקות הופעלו בגליל המערבי • יועצו של חמינאי: "טראמפ זקוק להסכם זמני כדי לפתוח מחדש את הורמוז" ● בעקבות טעות בזיהוי: חיילים וקצין בצבא לבנון נהרגו; עאון: "הפרה בוטה" ● חילופי מהלומות הלילה: איראן שיגרה כטב"מים לעבר מצר הורמוז, מטוסי קרב אמריקאים הפילו ארבעה מהם ● עדכונים שוטפים

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס

הטלטלה בשבבים הגיעה להוד השרון, ומניית התוכנה נמחקת בנפילה של 99% מהשיא

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח תעסוקה חזק הפיל את המדדים ושלח את מדד השבבים לצניחה חופשית - ולנס מחקה יותר משליש משוויה ביום אחד ● חברת האוצר זוז נחלשה לשפל היסטורי והשלימה ספליט הפוך כדי לשרוד בנאסד"ק ● ולייבפרסון, שנסחרה בעבר במיליארדים, נפרדת מהבורסה בת"א