גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פותחים את התיק: איפה השקיעו כוכבי התשואות של החודש, ולאן השוק הולך מכאן?

חודש אוגוסט היה חיובי לחוסכים הישראלים ● מנורה מבטחים השאירה אבק למתחרים בזכות השקעות בסין, יפן ומניית גוגל, בילין לפידות מתייצבים בתחתית טבלת התשואות, והכוכבות מור ואנליסט מאבדות גובה ● וגם: איך למגן את התיק מפני הטלטלה המדינית?

אורן מונטל, מנהל השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר
אורן מונטל, מנהל השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים / צילום: רמי זרנגר

עוד חודש עבר בשנת 2025, ועוד שיאים נשברו בקופות הגמל, קרנות ההשתלמות, וקרנות הפנסיה של החוסכים הישראלים. התשואה הממוצעת במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות עמדה בחודש אוגוסט על 1%, השלימה עלייה של 8.9% מתחילת השנה וכ־31% בשלוש השנים האחרונות. במסלול המנייתי רשמו הקרנות תשואה ממוצעת של 1.3%, והשלימו עלייה של כ־14.2% מתחילת השנה וכ־52% בשלוש השנים האחרונות.

מה הכסף שלכם עשה באוגוסט? חברת הביטוח שעקפה את כולם ובית ההשקעות שנשאר בתחתית
מנהלת ההשקעות שמזהירה: זה הסיכון העיקרי היום בשווקים
18 המניות האלה צפויות להוביל בוול סטריט, בגלל סיבה מפתיעה אחת

התשואות החיוביות באפיקי החיסכון השונים נרשמו למרות הירידות שרשמו המדדים בארץ ובחו"ל בתחילת אוגוסט, על רקע כניסתם לתוקף של המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וכן החששות מפני התגברות הלחימה ברצועת עזה. אלה הספיקו להתהפך באמצע החודש, ובסופו עלה מדד ת"א 35 ב־1.5%, ו־S&P 500 ב־1.9%.

"חודש אוגוסט התאפיין בנטייה קלה לביצועי יתר של המדדים בחו"ל על פני ישראל, בעיקר בשל העובדה שהשוק הבין שככל הנראה הריבית בישראל לא תרד כמו שהיא תרד בארצות הברית", מסביר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה.

לדבריו, מה שהמשיך לתת רוח גבית לשווקים היא ההבנה שפני הבנק הפדרלי בארה"ב להורדת ריבית בהחלטה הקרובה (17/9) - "לכן אנחנו רואים שהשוק כבר מתמחר 5־6 הורדות ריבית בשנה הקרובה, וזה נתן כמובן נפח גם למניות וגם לשוק אגרות החוב", הוא מסכם.

הקפיצה של מנורה והאכזבה של מור

מי שהציגה את הביצועים הטובים ביותר בחודש אוגוסט הייתה חברת הביטוח מנורה מבטחים, שרשמה תשואה של 1.2% במסלול הכללי, אך בלטה במסלול המנייתי שם היא הציגה תשואה של 1.8% הרבה מעל למקום השני (הראל עם 1.5%) והממוצע שעומד על קרוב ל־1.2%. סוד ההצלחה שלה, מספר אורן מונטל, מנהל השקעות כספי עמיתים במנורה מבטחים, היה דווקא השווקים מהמזרח.

"בסה"כ היה חודש טוב של עליות, אבל מה שבלט לטובה הוא בעיקר החלק המנייתי בחו"ל", מסביר מונטל, את התשואה העודפת שהשיגה בחודש החולף מנורה. "מה שעבד שם לטובה זה בעיקר מבחינה גאוגרפית זה מניות מחוץ לארצות הברית, בעיקר בסין ויפן, ומבחינת סקטורים ספציפיים, בעיקר שירותי תקשורת וחומרי גלם". מדד שנגחאי הסיני זינק בחודש אוגוסט בכמעט 8%, ומדד הניקיי היפני בכ־4%.

לכך, מצרף מונטל גם את הפוזיציה של החברה במניית אלפבית (גוגל), שנהנתה בחודש שעבר מזינוק של מעל 12%. זאת, בעיקר הודות לתוצאות חזקות אותם היא פרסמה לקראת סוף החודש, אשר הכו את הצפי המוקדם של האנליסטים. למעשה, מנורה היא הגוף עם החשיפה הגדולה ביותר למניית ענקית הטכנולוגיה מבין הגופים המוסדיים הישראליים.

מלבד מנורה, הגופים שבלטו לחיוב במסלולים הכלליים בחודש אוגוסט הם בתי ההשקעות אנליסט ומיטב שרשמו תשואה של 1.2%. אחריהם ניתן למצוא את חברות הביטוח הראל והפניקס לצד בית ההשקעות אלטשולר שחם (אחרי רצף של חודשים קשים) עם תשואה של 1.1%.

בתחתית הרשימה נמצאים בית ההשקעות ילין לפידות וחברת הביטוח מגדל שרשמו תשואה נמוכה יחסית של 0.9%. מי שבולט במיוחד לרעה הוא ילין לפידות, שרשם באוגוסט את אחת משתי התשואות החלשות ביותר במסלול הכללי מבין הגופים הגדולים, מה שמקבע אותו בתחתית טבלת התשואות מתחילת השנה (8.2%). עם זאת, הודות לביצועים העודפים של ילין בשנים הקודמות, הוא עדיין ממוקם בשלישייה הראשונה של הטבלה בשלוש השנים האחרונות.

במסלול המנייתי נרשמה הפתעה, כשמי שתפסו את המקומות האחרונים היו בתי ההשקעות מור ואנליסט, שהתברגו בתחתית הטבלה, אחרי חודשים שכיכבו בצמרת. עם זאת, מור עדיין מחזיקה במקום הראשון בתשואה השנתית במסלול המנייתי, עם תשואה של כ־15.8%.

משקיעי S&P 500 שוב נפגעו מהדולר

אכזבה מסוימת רשמו גם המשקיעים במסלולים מחקי מדד ה־S&P 500, שהפך בשנים האחרונות לחביב המשקיעים. המסלול על מדד הדגל האמריקאי, רשם תשואה שלילית ממוצעת של 0.1% באוגוסט, ו־0.7% בלבד מתחילת השנה, על אף עליות בוול סטריט של 10% ב־2025. הסיבה לתשואות החלשות הייתה התחזקות של יותר מ־8.6% של השקל (בשנה האחרונה) מול הדולר. עם זאת, בשלוש השנים האחרונות המסלול הניב תשואה של כ־67% - עדיין גבוה משמעותית מהמסלולים המנייתיים או הכלליים.

"הממד המדיני ייתן את הטון"

במבט קדימה מנהלי ההשקעות צופים המשך של אותה מגמה בשווקים. "אני חושב שנראה המשך של היציבות עם עליות שערים קלות", מעריך מונטל ממנורה. לדבריו, "מה שדוחף את השוק בחו"ל זה הציפייה להפחתת ריבית ראשונה בסיבוב הזה בארה"ב. כל עוד הכלכלה בארה"ב מאטה ולא נכנסת למיתון, אז הפחתת ריבית היא חיובית בסך־הכול לשווקים".

ואכן, עד כה חודש ספטמבר, שמבחינה היסטורית נחשב לחודש החלש ביותר בשווקים, מספק עליות קלות. מדד ת"א 35 עלה עד כה ב־0.4%, בזמן שמדד ת"א 90 עלה ב־0.8% מתחילת החודש. מעבר לים, מדד S&P 500 עלה מתחילת החודש בכ־1.9%, והנאסד"ק בכ־2.9%.

באשר לשוק הישראלי מעריך מני ממיטב כי "הממד המדיני הוא זה שייתן את הטון בשוק בחודש־חודשיים הקרובים. אחרי תקופה טובה מאוד שהשוק המקומי השיא ביצועים עודפים על פני השווקים בחו"ל, האופוריה בעקבות המערכה מול איראן הולכת ומתרופפת, בעיקר אחרי מה שקרה בשבוע שעבר מול קטאר. לכן להערכתי מה שיקבע את הטון בשוק המקומי קדימה זה השאלה לאן הולכים מבחינה מדינית, מה שגם יקבע את קצב הורדת הריבית".

איך כדאי לבנות את התיק בתקופה הקרובה? מני מדגיש את הפיזור "זה הדבר החשוב ביותר, מכיוון שאין לנו איזה משהו ספציפי שאם ייפגע התיק כולו יפגע בצורה דרמטית".

לעומת זאת, מונטר מספר כי לנוכח המציאות בשווקים, במנורה "משקיעים יותר בשווקים מחוץ לארה"ב, גם באירופה וגם במתעוררים ובסין, שם התמחור יותר זול. בארה"ב אנחנו משקיעים בעיקר בחברות רווחיות, שמובילות בתחום שלהן, ומנסים לקנות מניות פחות יקרות, או חברות גדולות ורווחיות".

עוד כתבות

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"