גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאפיה של פלנטיר שאחראית לסטארט-אפים הלוהטים ביותר בעמק הסיליקון

רשת הקשרים מחברת בין מייסדים ומשקיעי הון סיכון באמצעות 'החברים מפלנטיר' וטיול קמפינג

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Associated Press, Thibault Camus
אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: Associated Press, Thibault Camus

לכמה מהסטארט-אפים המדוברים ביותר בעמק הסיליקון יש מכנה משותף: מייסדיהם עבדו בעבר בחברת פלנטיר.

המייסדים נעזרים במנהלים ומהנדסים אחרים שעבדו בעבר בפלנטיר כדי לקבל תמיכה ומימון, ומשתמשים ברשת הקשרים הזו גם לגיוס עובדים ומשקיעים. ישנן כיום גם חברות הון סיכון שתכליתן היא השקעה בחברות שנוסדו על ידי אנשים עם עבר בפלנטיר.

דרמה באפל: ג'וני סרוג'י, הישראלי הבכיר בחברה, שוקל את המשך דרכו בה
כפי שנחשף בגלובס: יוסי שינפלד מקים עם ואסט דאטה חוות שרתים ל"ענן ריבוני" בכמיליארד שקל

חברת ניתוח הנתונים שנוסדה בשנת 2003 על ידי פיטר ת'יל ואלכס קארפ, המכהן כמנכ"ל גם כיום, ידועה בעיקר כחברה "הלא טיפוסית" מעמק הסיליקון שעובדת עם צבא ארה"ב ועם סוכנויות המודיעין, לרבות עם פעולות דיכוי ההגירה שנוקט ממשל טראמפ. לצד זאת יש לפלנטיר גם לקוחות מסחריים רבים, ושווי מנייתה הוכפל פי ארבעה ב-12 החודשים האחרונים.

יוצאי החברה מתייחסים לעצמם בשיחות כ"מאפיית פלנטיר". בהזמנה לפאנל באוקטובר האחרון שאורגן על ידי קרן ההון סיכון South Park Commons, בשיתוף-פעולה עם פלנטיר, נכתב כי "כמה חברים מ'מאפיית פלנטיר'" ישתתפו בו. ישנן קבוצות וואטסאפ וצ'אטים ברשת סיגנל שבהן יוצאי החברה שומרים על קשר - אחת מהן נקראת 'Palantir Pals' ("החברים מפלנטיר").

יוצאי החברה הקימו או מובילים יותר מ-350 חברות טכנולוגיה, ולפחות תריסר מהן הוערכו ביותר ממיליארד דולר, לדברי לובה לסיבה, ששימשה כראש יחסי משקיעים בפלנטיר בשנים 2014 ל-2016. לסיבה כיום מנהלת חברת הון סיכון בשם Palumni VC, משחק מילים על המילה "יוצאי פלנטיר", שמשקיעה בסטארט-אפים שנוסדו או שמונהגים על ידי עובדים לשעבר של פלנטיר.

"את המהנדסים האלה אפשר לזרוק באמצע המדבר או בפארק משרדים במערב התיכון, עם מתקן שרתים ומברג - ובאופן כללי לשלוח למקומות שאף אחד לא ממש רוצה להיות בהם", מסבירה לסיבה. "יש להם סיבולת גבוהה לעבודה וכאב, ברמה שהם מסוגלים ללעוס זכוכית".

רוס פוביני, מייסד חברת ההון סיכון XYZ Capital, ניבא כבר בשנת 2017 במצגת למשקיעים שפלנטיר תהפוך ל"מאפיית המייסדים" הבאה. "העניין של קרנות הון סיכון ב'מאפיה של פלנטיר' גבר בשנים האחרונות, אך בשנה האחרונה זה היה מטורף", אומר פוביני, שהשקיע ביותר מתריסר סטארט-אפים שנוסדו על ידי יוצאי פלנטיר. "הם פשוט מקימים חברות יוצאות דופן בתעשיות קשוחות".

פלנטיר ידועה בכך שהיא מייצרת אנשי ביצוע איכותיים. אחת האטרקציות המרכזיות של יוצאי פלנטיר היא האסטרטגיה המשותפת להם - גישה שפותחה בפלנטיר ונקראת "forward-deployed engineering" ("הנדסה בפריסה קדמית" - תפקיד שבו מהנדסי החברה עובדים בקרבה גדולה מאוד ללקוח) - למעשה שם מרשים יותר ל"ייעוץ".
מהנדסי תוכנה של פלנטיר נוסעים לעתים קרובות ללקוחותיהם ומשתלבים בחברה. זה אומר שהם יכולים למצוא את עצמם באזורי סכסוך או במקומות מגוונים כמו אומהה, או לחלופין עומאן. בהגיעם, הם משתמשים בפקחות טכנולוגית כדי לעזור ללקוחותיהם לפתור את הבעיות המציקות והמטרידות ביותר.

בדרך להשגת לקוחות, פותרים פרשיית רצח

בארי מק'קרדל היה מהנדס בפלנטיר בין השנים 2014 ל-2018. במהלך השנתיים האחרונות שלו בחברה, הוא סייע בבניית פלטפורמת ניטור בזמן אמת עבור ענקית הנפט והגז BP, כדי לסייע לחברה לנתח את בארות הנפט שלה ברחבי העולם. הוא נסע כל שבועיים למקומות כמו אנקורג' שבאלסקה, יוסטון, סקוטלנד ואזרבייג'ן.

"הקסם של פלנטיר היה שלקחנו מהנדסי תוכנה אמיתיים, מהסוג שקיבלו הצעות מגוגל ופייסבוק, העלינו אותם על מטוסים ושלחנו אותם למקום שבו נמצאו הלקוחות", סיפר. "זה כמובן לא מתאים לכל אחד, וזה בסדר גמור".

שנה לאחר שעזב את פלנטיר, בשנת 2019 החל מק'קרדל להקים את Hex Technologies, סטארט-אפ לניתוח נתונים. כדי לגייס כוח-אדם, הוא ושותפיו לייסוד החברה - גם הם עובדי פלנטיר לשעבר - פנו למאפיה. זה דרש ממנו ללכת למסיבת ליל כל הקדושים של בוגרי פלנטיר בסן פרנסיסקו, כשהוא מחופש לדוב גריזלי. שם חידש את הקשר עם עמית לעבודה לשעבר, שהיה מחופש לדבורה, ובהמשך שכר אותו לתפקיד המעצב הראשי של Hex.

במשך קצת יותר מחמש שנים כמהנדס בפלנטיר, בין השנים 2012 ל-2017, ניק נון הוביל את פרויקטי המבצעים המיוחדים במגזר הצבאי של החברה, ונסע לירדן, עיראק, סוריה וגרמניה. כאשר עזב ב-2017 כדי להקים את מה שיהפוך ל-Peregrine Technologies, פלטפורמת מודיעין נתונים שמשווקת כיום בעיקר לרשויות מקומיות ולסוכנויות אכיפת חוק, הוא יישם את גישת ה-forward-deployed engineering.

ב-2017, נון ושותפו לייסוד החברה הטמיעו עצמם במשטרת סן פבלו, עיירה לא מרוחקת מסן פרנסיסקו, מתוך מטרה לשפר את כלי ניתוח הנתונים של הארגון. אך עד מהרה מצאו עצמם מגויסים לסייע לחוקרים לפתור מקרה רצח. הם חיברו פיסות מידע מנתוני מגדלי סלולר, רישומי משטרה היסטוריים ונתוני לוחיות רישוי כדי לייצר עבור הבלשים ציר זמן, שהתחקה אחר מיקומם של החשודים ברצח בזמן הפשע.

במהלך משפט הרצח שנערך כתוצאה מכך, נון זומן כעד מומחה, והחשודים נמצאו אשמים. ניסיון זה בסיוע לחוקרים הפך לבסיס של חברת Peregrine. מוקדם יותר השנה החברה החלה לזכות בחוזים פדרליים, ובמרץ השלימה סבב גיוס הון בהובלת קרן ההון סיכון סקויה קפיטל, ששיקף לה שווי של 2.5 מיליארד דולר.

קובי בלומנפלד-גנץ עבד על פרויקטים חקלאיים, צבאיים ושל ביטחון-לאומי עבור פלנטיר במשך למעלה משש שנים, והוצב עם חיל הנחתים במדבריות המזרח התיכון ומזרח אסיה, לפני שהקים את Chapter, חברת טכנולוגיה בתחום ביטוחי הבריאות (Medicare) ופתרונות פרישה.

את צ'פטר ייסד בלומנפלד-גנץ יחד עם ויווק רמאסוואמי, יזם ביוטכנולוגיה ומועמד לתפקיד מושל אוהיו. פיטר ת'יל הוא אחד המשקיעים בחברה, המוערכת כיום בכ-1.5 מיליארד דולר, וכיהן בדירקטוריון שלה במשך קצת פחות משנתיים.

"אני גאה בעבודה שעשיתי עבור הממשלה במסגרת עבודתי בפלנטיר", אומר בלומנפלד-גנץ. "אני חושב שרוב האנשים שמצטרפים לפלנטיר יכולים להתמודד עם הדרישות המגוונות שמזמנת העבודה הזו".

איך מגיעה חברה פרטית לחוזים עם משרד ההגנה

אחת הדוגמאות הבולטות ביותר לניצול רשת הבוגרים של פלנטיר היא Anduril Industries, בין חברות הטכנולוגיה הפרטיות הבודדות שזכו בחוזים עם משרד ההגנה האמריקאי. בצוות המייסדים שלה נכללים שלושה עובדים לשעבר של פלנטיר: טריי סטפנס, מאט גרים ובריאן שימפף. יצרנית מוצרי התוכנה, חומרה ומערכות לפעולות של ביטחון לאומי, הוערכה ביוני האחרון בשווי של 30.5 מיליארד דולר. בראיון טלוויזיוני ל-Bloomberg Technology סיפר סטפנס כי סבב גיוס שערכה זכה לביקושים והצעות משקיעים בהיקפים של פי 8-10 מהיעד שהציבה.

בקיץ שעבר, סטפנס בכובעו כמשקיע בקרן ההון סיכון של ת'יל, Founders Fund, אירח טיול קמפינג יוקרתי בסונומה, קליפורניה, עבור יוצאי פלנטיר. סטפנס פתח את הטיול בן היומיים בנאום קצר שנטף נוסטלגיה לימיו בפלנטיר, על פי מקורות יודעי דבר.

בין עשרות משתתפי הנופש שחתרו במורד ה-Russian River ושיחקו פיינטבול באותו סוף שבוע היו מייסדים, משקיעים ואנשי אופרציה מתחום הטכנולוגיה, לרבות ריאן ביירמייסטר, סגן נשיא למדיניות ציבורית ב-OpenAI.

"קשר שיכול לבוא עם מטען"

שמות נוספים שמוזכרים לעתים קרובות כאשר יוצאי החברה מדברים על הרשת, כוללים את משקיע קרן ההון סיכון 8VC ומייסד שותף של פלנטיר, ג'ו לונסדייל; גארי טאן, משקיע הון סיכון ומנכ"ל Y Combinator; ומלודי הילדברנדט, סמנכ"לית הטכנולוגיה של תאגיד המדיה פוקס.

הקשר עם פלנטיר עשוי להתברר גם כרגיש בתחומים מסוימים. שרייה מורטי, מייסדת פלטפורמת האירועים Partiful, הפופולרית בקרב משתמשי דור ה-Z, ספגה לאחרונה ביקורת ברשתות החברתיות על כך שעבדה בעבר בפלנטיר, לנוכח הקשרים הממשלתיים של החברה. בעקבות כתבה עליה שהתפרסמה במגזין The Cut, "נאלצה" לפרסם הבהרה שנשלחה במייל: "הצטרפתי לפלנטיר כשהייתי בת 23, ופגשתי הרבה אנשים חכמים שעזרו לי ללמוד מה לעשות (ומה לא לעשות) כשמנהלים חברה. עזבתי שם ובחרתי לבנות משהו שונה, שתואם את הערכים והתשוקות שלי".

"אנחנו מכירים בכך שהניסיון הזה עלול לבוא עם מטען", אמר פראטאפ רנאדה, מהנדס שהצטרף לפלנטיר כשזו רכשה את הסטארט-אפ הראשון שהקים ב-2016. אולם הוא לדבריו גאה בעבודתו בחברה ואינו מסתיר את הקשר.

רנאדה נשאר בפלנטיר כמעט שנתיים כמהנדס טכנולוגיה המוצב אצל הלקוחות, ולאחר שעזב ייסד את הסטארט-אפ השני שלו, Arena, שפיתח תוכנה מבוססת בינה מלאכותית כדי לסייע למהנדסי חומרה לבדוק ולתקן מכונות. זו עשויה להזכיר את J.A.R.V.I.S - תוכנת ה-AI הבדיונית שטוני סטארק מהיקום של מארוול מייצר כדי להפעיל את חליפת איירון מן.

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות