גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזהב, המניות והביטקוין שוברים שיאים שלא נראו מעולם. מי ייסוג ראשון?

בתקופה האחרונה ההיסטוריה נכתבת מחדש כמעט בכל פינה בשוק ● מדד S&P 500, הביטקוין, והזהב שוברים את שיאי כל הזמנים, שבוע אחרי שבוע ● אבל עם האופטימיות, מגיע גם חשש הולך וגובר מפני שוק בועתי שעלול להתפוצץ ברגע ● מה חושבים הגופים הגדולים בעולם?

הזהב, שוק המניות וגם הביטקוין נסחרים בשיא / צילום: Shutterstock
הזהב, שוק המניות וגם הביטקוין נסחרים בשיא / צילום: Shutterstock

נראה ששנת 2025 כותבת את הכללים של שוק ההון מחדש. כמעט בכל יום מסחר נשבר לאחרונה שיא חדש. מדד S&P 500 שבר כבר 32 שיאים מתחילת השנה, מטבעות הקריפטו ובראשם הביטקוין נסחרים במחירים גבוהים מאי פעם, והזהב מסנוור את המשקיעים כשעקף לראשונה את רף ה־4,000 דולר לאונקייה, פי 2 ממחירו לפני כשנתיים ורשם את השנה הטובה ביותר שלו מאז שנות ה־70. האם החגיגה הזו צפויה להימשך, או שאלו סימנים לבועה? מומחים בעולם מנסים להעריך.

היכונו לשער דולר של 3 שקלים: עד לאן יתחזק המטבע הישראלי
שלושה אקזיטים ו-13 השקעות: הקרן שזוללת כל חברת מזון אפשרית

מניות: יש עוד לאן לעלות?

המדדים המובילים בוול סטריט (דאו ג'ונס, S&P 500 ונאסד"ק) נחלשו השבוע מעט אחרי מספר ימי עליות רצופים, אך הם קרובים לרמות השיא שלהם. מדד S&P 500 עלה ב־14% מתחילת השנה, וב־35% מאז השפל של אפריל. מדד הנאסד"ק עלה בכ־18% וטיפס בכמעט 50% מאז השפל של אפריל. האם אחרי עשרות שיאים השנה, לוול סטריט יש עוד לאן לעלות? המומחים הגדולים בעולם חלוקים.

ענקית ההשקעות בלקרוק מחזיקה בעמדה חיובית (משקל יתר) בנוגע לשוק המניות האמריקאי. בסקירה שפורסמה השבוע ציינו כלכלני בלקרוק שוק העבודה נותר חלש יחסית, מה שתומך בהורדות ריבית. לדברי כלכלני בלקרוק, "ההשבתה והמידע החסר לא מנעו מהשוק לתמחר עוד שתי הפחתות ריבית השנה. אנחנו מסכימים, בהנחה ששוק העבודה ימשיך להאט".

להערכתם, עוד גורם חיובי לשוק המניות הוא ההשקעות הגדולות ב-AI - בציוד טכנולוגי, תוכנה ודאטה סנטרים. בשורה התחתונה, כל עוד שוק העבודה ממשיך להתקרר - בבלקרוק ממליצים על שוק המניות.

גם רוברט אדוארדס, מנהל השקעות ראשי ב־Edwards Asset Management, חיובי בנוגע למניות. הוא העריך השבוע בוול סטריט ג'ורנל שמדד S&P 500 יגיע השנה ל־7,000 נקודות (עלייה של עוד 4.3%) - וזאת בשל שילוב של דוחות חזקים של החברות, והרבה כסף שנמצא מחוץ לשוק כרגע. לדבריו, "הרבה מהלקוחות שלי ספקניים בנוגע לעתיד - הם חושבים שהשוק נהדר אך מודאגים שזה עלול להיגמר", ועדיין, הוא נותר שורי.

ויש תחזית אחת ורודה במיוחד: בחודש שעבר, ג'וליאן עמנואל מ־Evercore ISI שמר על יעד בסיסי של 7,750 לשנת 2026, ואף נתן סבירות של 30% ל"תרחיש בועה" שיכול להביא את המדד לרמה של 9,000 כבר עד סוף השנה הבאה - שמשמעותה זינוק של 33%.

אבל לא כולם אופטימיים. באתר המשקיעים The Motley Fool מזהירים מפני ירידות חדות בשוק המניות ב־2026. בכתבה באתר הזכירו השבוע שלאחרונה אמר יו"ר הפד ג'רום פאוול שהמניות מוערכות במחירים גבוהים למדי (fairly highly valued), ונזכרו בבועת הדוט.קום. במקביל, במוטלי פול מציינים כי מנכ"ל גולדמן זאקס, דיוויד סולומון, אמר לפני מספר ימים כי בשלב מסוים יהיה "ריסט" בשוק. סולומון, שצוטט גם ב־CNBC, אמר שלאחר השיאים שהגיעו בזכות ה־AI, "לא אתפלא אם ב־12־24 החודשים הבאים נראה ירידה בשוקי המניות".

הזהב: "השוק קצת השתגע"

אבל נראה שלראשונה זה הרבה זמן, הזהב נוצץ יותר משוק המניות. אחרי עליות של 54% מתחילת השנה, דילוג משיא היסטורי אחד למשנהו, ושבירת רף ה־4,000 דולר לאונקייה רק השבוע - הנכס שנחשב היסטורית לדיפנסיבי, הפך לאגרסיבי. בעוד ששוקי המניות דווקא ברמות שיא, האי־ודאות הגדולה, בעיקר זו שמרחפת מעל הדולר, שולחת עוד ועוד משקיעים למקלט הבטוח של הזהב. המשקיעים חוששים מנושאים רבים: החל מעצמאות הפד, דרך השפעות המכסים על הסחר העולמי, ועד להשבתת הממשל.

בפייננשיאל טיימס מצאו גורם נוסף לעליות בזהב: FOMO - חרדת החמצה: "משקיעים חוששים להחמיץ תשואות וחוששים מאינפלציה, ולכן הם מוסיפים זהב לתיק". ניקי שילס, אנליסטית בחברת המסחר במתכות יקרות MKS, אמרה שם כי השוק "קצת השתגע". לדבריה, מה ששינה את חוקי המשחק היה זרימת כסף לקרנות סל, שהן כלי זול ופופולרי גם בקרב משקיעים פרטיים וגם בקרב מוסדיים. הזרימות נטו לקרנות מגובות הזהב הסתכמו ב־60 מיליארד דולר מתחילת השנה ומומחים הסבירו את הנהירה בהימור נגד הדולר.

ומה הלאה? בכתבה אחרת בפייננשל טיימס אמר מייקל היי, ראש מחקר סחורות בסוסייטה ז'נרל, כי "אין שום דבר קסום במספר 4,000 דולר - הדרך ממשיכה צפונה", וסטיבן מילר, אסטרטג השקעות ב־GSFM אמר ליאהו פייננס שמחיר הזהב עשוי להגיע ל־4,500 דולר באמצע השנה הבאה. עם זאת, בבלומברג ציינו השבוע שישנה עלייה בפרמיית הסיכון באפיקי השקעה שונים ובהם גם הזהב. אסטרטג תחום הזהב והמתכות ב־State Street, אקש דושי, אף הזהיר שפרמיות הסיכון של הזהב לא היו כה גבוהות מאז הימים הראשונים של מלחמת רוסיה־אוקראינה ב־2022.

הביטקוין: הכירו את "Uptober"

בדומה לשוק המניות, גם הביטקוין, מטבע הקריפטו הגדול ביותר, נחלש השבוע מרמות השיא אליו הגיע השבוע - מעל 126 אלף דולר. בשוק מדברים על Uptober - נטיית המטבע לעליות בחודש אוקטובר, היסטורית, והמשקיעים מקווים שגם השנה ניתן יהיה להצדיק את המונח הזה.

ניק ראק, מנהל ב־LVRG Research, אמר ליאהו פייננס כי בעוד שהביקוש מצד מוסדיים דחף לדבריו לשיאים בביטקוין, יש חשש מהפתעות. יש מומחים שמעריכים שה"בריחה" של משקיעים לכיווני הקריפטו והזהב נובעת ממה שנקרא Debasement Trade - כלומר רצון לגדר את ההשקעה מפני שחיקה של מטבעות ובעיקר הדולר בטווח הארוך. במקרה הזה, בעיקר ביחס לדולר - שבעבר נתפס כמקלט הבטוח המשמעותי - וזאת על רקע החשש מחוב ממשלתי ומעצמאות הפד. קן גריפין, מנכ"ל Citadel, אמר לבלומברג שהוא מוטרד מהמגמה הזו של "דה־דולריזציה".

ברויטרס צוטט השבוע אנתוני פומפליאנו, מייסד ומנכ"ל Professional Capital Management שהביע גישה חיובית במיוחד על ביטקוין: "אם אתה לא יכול לנצח אותו, אתה חייב לקנות אותו. אני חושב ש־12 השבועות הבאים יהיו מהנים מאוד למחזיקי ביטקוין". בג'יי.פי מורגן בחנו את הביטקוין ביחס לזהב ומצאו שהסיכון היחסי בו פחת, וכי מחיר הביטקוין צריך להגיע ל־165 אלף דולר.

לעומת זאת, באתר המשקיעים Seeking Alpha כתבו בשבוע שעבר שזהו "הראלי שלקראת הנפילה בביטקוין". אמנם הם העריכו שהמטבע יוכל להגיע קרוב ל־150 אלף דולר, אך הסיכונים בשוק מצביעים על כך שיהיה נכון להפחית חשיפה אליו.

עוד כתבות

באוסטרליה בטוחים: זה המפסיד הגדול מההסכם בין ישראל וחמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: מנהיגי העולם מברכים על הסכם הפסקת האש, באוסטרליה מסמנים את חמאס כמפסיד ומה יקרה למחירי הנפט ● כותרות העיתונים בעולם 

פוסט טראומה / צילום: Shutterstock

הזינוק החד במספר הסובלים מפוסט־טראומה מאלץ את עולם הטיפול לעבור מהפכה

במשרד הביטחון עורכים מחקר חדשני שבודק איך חיידקי המעי יכולים לזהות נטייה ללקות בפוסט־טראומה ● בצה"ל כבר הטמיעו משחק מחשב להתמודדות עם מצבי דחק ● ובעמותת סה"ר מפתחים טכנולוגיות שיעזרו לה לעמוד בקצב הפניות לעזרה ● אחרי מהפכת התרופות, מערכת בריאות הנפש עוברת מהפכה חדשה ● שנתיים ל־7 באוקטובר, פרויקט מיוחד

המדינה המפתיעה שהיקף הנשק ששלחה לישראל זינק לשיא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בעולם ציינו את ה-7 באוקטובר בהפגנות נגד ישראל, היצוא הביטחוני מבריטניה לישראל בשיא, ונחשף היקף התמיכה הכספי שישראל קיבלה מארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

תהיה השנה הכי טובה בפנסיה מאז 2009? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"במילה אחת - וואו": אלו היו תשעה חודשים מדהימים לשווקים. חוץ ממסלול אחד

ספטמבר היה ברובו שלילי בת"א, אבל שלושת הימים האחרונים של החודש הפכו את התמונה - והתשואות בגמל ובפנסיה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו הטובות ביותר זה 16 שנה ● כעת, כשהפסקת אש בעזה נראית קרובה מתמיד, בשוק מנסים להעריך האם סיום המלחמה כבר תומחר במלואו, או שלבורסה יש עוד לאן לעלות ● וגם: המסלול היחיד שנשאר מאחור

וירוס החצבת / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות שוקל צעדים נוספים בעניין החצבת

שישה פעוטות נפטרו מחצבת מתחילת ההתפרצות ● כ-1,700 חולים אובחנו עד כה בחצבת; עפ"י מודלים סטטיסטיים, קיימים ככל הנראה אלפים נוספים - כולל תחלואה סמויה שלא אובחנה ● מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "המצב הזה אינו משהו שאנחנו כמשרד בריאות וכחברה צריכים לקבל"

מבצע חילוץ מהגרים ליד לוב, 2015 / צילום: Reuters, Darrin Zammit Lupi

ההחלטה הדרמטית, הפספוס וההשלכות: כך שינה גל ההגירה את אירופה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בקיץ 2015 קיבלה גרמניה, ובעקבותיה האיחוד האירופי כולו, את ההחלטה להכניס למדינות הגוש מיליוני מבקשי מקלט ● גל ההגירה, שהוגדר אז "הגדול מאז מלחמת העולם השנייה", הביא איתו ידיים עובדות נחוצות, אבל הציב אתגר חברתי אדיר ● בתוך עשר שנים איבדה היבשת יציבות פוליטית ארוכת־שנים

הזהב ממשיך לזנק / אילוסטרציה: Shutterstock

45 שנה לא ראינו ראלי כזה בזהב. הנה שלוש דרכים להשקיע במתכת היקרה

מחיר הזהב זינק לראשונה מעל 4,000 דולר, ובדרכו לשנה הטובה ביותר מאז 1979 ● ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם, ממליץ למשקיעים להגדיל ל-15% את ההקצאה למתכת היקרה בתיק ההשקעות ● אנליסטים של בנק גולדמן זאקס העלו את תחזיתם למחיר הזהב ל-4,900 דולר לאונקיה בסוף 2026 ● וגם: שלוש דרכים להשקעה בזהב

אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

בני הזוג נפרדו, הודעות וואטסאפ הובילו לתשלום של 400 אלף דולר

המחוזי דחה טענה של אישה כי הייתה שותפה בחברות הקריפטו של בן זוגה לשעבר, וכי הוא חייב לה 3.5 מיליון שקל בגין הסכם בע"פ עליו "חתמו בנשיקה" ● עם זאת, בן הזוג חויב לשלם לה 400 אלף דולר אותם התחייב לשלם בתכתובות וואטסאפ ובשיחות מוקלטות ● מומחית לדיני משפחה: "פסק הדין ממחיש את החשיבות המכרעת שיש לאיסוף ראיות מודרניות, דיגיטליות ואחרות"

פיטר לינץ' / צילום: צילום מסך מיוטיוב

התשואה שעשה היכתה את המדדים במשך שנים, אלו עצות ההשקעה שלו

פיטר לינץ' ניהל במשך שנים את הקרן של פידלטי שהיכתה ברציפות את המדדים ● השבוע הוא התראיין - ובגיל 81 פרס את עצות ההשקעה המובילות שלו, מה הוא חושב על מניות הבינה המלאכותית, ומה השתנה בשוק ההון לאורך השנים

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

העליון אישר את מעצרו של איש הנדל"ן אורן קובי עד תום ההליכים

אחרי שהוגש נגד אורן קובי כתב אישום רביעי במספר בעקבות חשיפת גלובס כי הוא מפר את האיסור שהוטל עליו לעסוק בנדל"ן, שופט העליון דוד מינץ דחה את הערעור שהגיש קובי על ההחלטה לעצור אותו עד תום ההליכים: "המעשים המיוחסים משקפים מסוכנות"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Michael Perez

17 שנה לא היה דבר כזה: טראמפ עומד לעשות היסטוריה גם בכנסת

דונלד טראמפ יהיה הנשיא האמריקאי הרביעי שזוכה לנאום בכנסת ● הסכמי שלום, מו"מ עם הפלסטינים ותקיפה באיראן - זה מה שהעלה בעבר את נשיאי ארה"ב לדוכן המליאה ● המשרוקית של גלובס

הנכס עדיין בשיפוץ אבל הדיירים התבקשו לחזור אליו. ''ככה מבקשים מאיתנו לנהל שגרת חיים'' / צילום: פרטי

"זה לא בית - זה אתר בנייה": המפונים ממבצע "עם כלביא" נאלצים לחזור לדירות, ולא כולן מוכנות

בתחילת יולי הכריזו שרי האוצר והבינוי והשיכון על תוכנית "משפצים באחדות", שהייתה אמורה לקדם ולזרז את שיקום המבנים שנפגעו מהתקיפות האיראניות ● אלא שבפועל במקרים רבים השיקום ממשיך להתעכב, וכעת רשות המסים דורשת מהדיירים לחזור לדירות - גם אם העבודות בהן לא הסתיימו

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בת"א; הבנקים ירדו ב-1%, ישרוטל זינקה ב-8%, אל על נפלה ב-5.5%

הירידות נרגעו לקראת הנעילה ומדד ת"א 35 ירד ב-0.2%, ת"א 90 על ב-0.2% ● נשיא מצרים, א-סיסי אמר: "שמעתי דברים מעודדים מהשיחות לסיום המלחמה בעזה" ואף הזמין אף טראמפ לטקס החתימה ● המניות הדואליות חזרו בפערים שליליים ברובן ● השקל, שנחלש הבוקר בהתאם למגמה בעולם, נסחר כעת ביציבות ● מחיר הזהב בשיא, ריי דליו ממליץ להחזיק עד 15% מהתיק בזהב, ובגולדמן זאקס אומרים שהראלי עוד רחוק מסיומו

פרמדיק פלסטיני צופה בטראמפ לאחר ההודעה כי ישראל וחמאס הסכימו לשלב הראשון בעסקה. בבית החולים אל-אקצא שבדיר אל-בלח, במרכז רצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

כותרות ראשיות מסעודיה ועד וושינגטון: איך מסקרים בעולם את ההסכם ההיסטורי?

התקשורת הישראלית סיקרה לכל אורך הלילה בגל פתוח את המגעים ● במקביל, הדיווחים נמשכו בכלל גופי החדשות הגדולים ברחבי העולם, במתכונת עדכונים חיים - בכותרות הראשיות ובזמן אמת ● כך מסקרים בעולם את חתימת הסכם הפסקת האש והחזרת החטופים

מסעדת מלכה של איל שני / צילום: אנטוליו מיכאלו

מסעדת מלכה היא גשר בין הנהנתנות התל אביבית לעולם המסורתי

בבית האוכל מבית איל שני מבקשים להיות בו זמנית גם מסעדת שף עכשווית וגם ליצור אווירת חאפלה, ולא תמיד זה מצליח להתיישב יחד

אוטובוסים של חברת דן / צילום: כדיה לוי

בזמן שהמנכ"ל מגבש קבוצת רכישה: דן בתחתית מדד שירות התחבורה

הציון של אגד במדד השירות של משרד התחבורה ירד, והיא איבדה את המקום הראשון ● דן נשארת בשולי הטבלה אך טוענת: המטרופולין מתמודד עם אתגרים ייחודיים

איתי בן זאב. מנכ''ל הבורסה לניירות ערך בת''א / צילום: איל יצהר

הבורסה בצעד חריג: מבקשת את תגובת הציבור להשקת מדד נדל"ן "פרימיום"

בבורסה שוקלים הפקת מדד מניות חדש: ת"א נדל"ן 35 שיכלול את ענקיות התחום, והיא פונה להתייחסות הציבור לשם כך ● בעתיד תיתכן גם השקה של נגזרים שייסחרו סביב המדד החדש, ששווי המניות הנכללות בו צפוי לעמוד על כ-217 מיליארד שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ודיוויד פרידמן / צילום: ap, George Walker IV

שגריר ארה"ב בישראל לשעבר: "טראמפ לקח את כל העולם הערבי והזיז אותם לצד של ישראל ונגד החמאס"

דיוויד פרידמן, המקורב לנשיא טראמפ, התראיין לגלובס לאחר ההסכם שנחתם בין חמאס לישראל ● הוא מודה שעם חזרת החטופים "יהיו הרבה אנשים בדמעות, ואני אהיה אחד מהם" ● על המזה"ת הוא אומר כי "אני מקווה שההסכם מאותת על שינוי במיקוד אצל מדינות ערביות"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

שלושה אקזיטים ו-13 השקעות: הקרן שזוללת כל חברת מזון אפשרית

גרין לנטרן של ריצ'י האנטר, בעבר מנהל העסקים של שופרסל, יחד עם יוסף עליאש ודני בן רעי, מאמינה בחברות המוכרות מזון לצרכן הסופי ● לאחר אקזיט מוצלח במחלבות גד, היא מובילה את עסקת הענק לרכישת תפוגן ונערכת לגל הנפקות: "למשקיעים בארץ חסרה חשיפה לחברות מזון - זה הולך להשתנות"

זוכי פרס נובל לכימיה. מימין: עומר יאגהי, ריצ'רד קובסון וסוסומו קיטגבה / צילום: Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

כולל חוקר ממוצא פלסטיני: אלו הזוכים בפרס נובל לכימיה

הוועדה העניקה את פרס הנובל לכימיה לשלושה חוקרים שהצליחו ליצור חומרים חדשים שאינם קיימים בעולם ויכולים לשמש לצרכים כמו אנרגיה ירוקה ● אחד הזוכים, עומר יאגהי, גדל במחנה פליטים בירדן, עבר לארה"ב והגיע לקדמת הבמה: "כפליט, אתה אף פעם לא נורמלי, אבל המדע הוא עדיין אחת השפות הבינלאומיות היחידות", אמר בעבר בראיון לגלובס