גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהמנכ"ל מגבש קבוצת רכישה: דן בתחתית מדד שירות התחבורה

הציון של אגד במדד השירות של משרד התחבורה ירד, והיא איבדה את המקום הראשון ● דן נשארת בשולי הטבלה אך טוענת: המטרופולין מתמודד עם אתגרים ייחודיים

אוטובוסים של חברת דן / צילום: כדיה לוי
אוטובוסים של חברת דן / צילום: כדיה לוי

בחציון הראשון של 2025 איבדה אגד את המקום הראשון במדד השירות של משרד התחבורה, שבדק 22 חברות הפועלות ברחבי הארץ. הציון של אגד ירד ביותר מ־6%, והיא נדחקה למקום השני - אחרי סופרבוס של משפחת בליליוס, שתפסה את הבכורה. הירידה בדירוג מסמנת תפנית מפתיעה לאגד - שלוש שנים אחרי שנרכשה על ידי קרן קיסטון. בסמוך לרכישה התמקמה אגד במקום הראשון בדירוג עם ציון של 85 (מתוך 100 נקודות) לעומת ממוצע נמוך בהרבה.

בלעדי | שורה של כשלים תפעוליים - ואפס אשמים: דוח הביניים לתקלת הענק ברכבת
נתוני מסירות הרכבים מלמדים: זה הדגם הנמכר בישראל

קשה להסיק מסקנות על סמך חציון אחד, אבל לפי גורמים בממשלה הזמן יוכיח האם הירידה בביצועים היא תוצאה מקרית או מגמה שיש לשים אליה לב. דירוג הביצועים כולל בקרה אלקטרונית על הנסיעות וביצוען, בקרות לאורך מסלול הנסיעה כדי לוודא חריגות במסלול או באיסוף נוסעים, חוות דעת של נוסעים, ובקרה על תשתיות התחבורה של החברה.

הירידה של אגד

בשלב הראשון הקרן רכשה 60% ממניות אגד תמורת 2.96 מיליארד שקל שמשקפים שווי של כמעט 5 מיליארד שקל לחברה. בהמשך, ביולי 2024, קיסטון מימשה את האופציה לרכישת 18% נוספים תמורת 850 מיליון שקל.

אגד, אחת משתי השחקניות ההיסטוריות ששלטו בשוק במשך עשורים עד שהוא נפתח לתחרות, מפעילה אוטובוסים ושירותי הסעה בארץ ובחו"ל כולל רכבות קלות, אך היא מחזיקה גם בפורטפוליו נדל"ן משמעותי.

במקביל, החברה הסתבכה בעימות מול משרדי הממשלה לאחר שביקשה למשוך דיבידנדים שלא משורת הרווח, צעד שעורר חשש לפגיעה בשירות. לאחר משא ומתן עיקש התאפשרה חלוקה חלקית, ומדוחות החברה עולה שמאז הרכישה אגד חילקה כמיליארד שקל בדיבידנד.

מאגד נמסר בתגובה: "טרם קיבלנו לידינו את הנתונים ממשרד התחבורה ולכן איננו יכולים להתייחס לממצאיהם לגופם. עם זאת, אגד משקיעה משאבים רבים ומשמעותיים בשיפור מתמשך של השירות וחוויית הלקוח".

מטרופולין מתחזקת

מן הצד השני של הטבלה גם כן חל מהפך. חברת מטרופולין שנרכשה על ידי קרן ג'נריישן הייתה בתחתית מדד השירות בשנים האחרונות, אך הציגה שיפור דרמטי של 17% בתוך חצי שנה בלבד וקיבלה ציון 69. ההסבר לכך פשוט: רגולציה.

ברשות הארצית לתחבורה ציבורית לא הסכימו לחתום על הסדרה ענפית מול מטרופולין עד שזו שתשפר את ביצועיה. בדוחות ג'נריישן אפשר לראות כמה היא חשובה לה.

הבעיות המבניות בענף, ובהן ירידה במהירות נסיעה וקושי בגיוס נהגים, מקבלות מענה בהסכם חדש שהוצע לחברות על ידי המדינה, ובמסגרתו הן מחויבות לטייב ולעדכן את מפות הנסיעה, עדכון תמהיל ההכנסות שלהן ישתנה ויכלול 15% לפי מספר הנוסעים (לעומת אחוזים בודדים קודם לכן) ובתמורה תקופת הזיכיון באשכולות תוארך עד 4 שנים.

בעקבות שימוע שנערך לה במחצית השנייה של שנת 2023 - לאחר שלא עמדה בתנאי הזיכיון בשלושה מתוך ארבעה אשכולות - החליפה החברה הנהלה והציגה תוכנית הבראה. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי גלובס. מאז נרשמה מגמת שיפור בפעילות החברה, אף שהשירות עדיין לוקה בחסר, בעיקר באזור בקעת אונו.

"השיטה שעובדת מול מפעילי התחבורה הציבורית היא אחת - רק כוח, אחרת השירות שהציבור מקבל נותר גרוע", אמר גורם בענף בשיחה עם גלובס.

ומה קורה בדן?

מי שסוגרת את הטבלה היא דן, עם ציון 53 בלבד לעומת ממוצע ארצי של 74. החברה, שמפעילה כיום אשכול אחד בלבד בגוש דן, ממשיכה לרשום ירידה עקבית בביצועיה. כבר בחציון השני של 2024 היא הידרדרה למקום האחרון עם ציון של 51.6, לאחר שבחציון הראשון של אותה השנה התמקמה רק מעל החברות תנופה ומטרופולין עם ציון של 66. ברקע, מדווח כי מנכ"ל החברה, אופיר קרני, מגבש קבוצה לרכישת דן לפי שווי של כ־3 מיליארד שקל.

אופיר קרני, מנכ״ל קבוצת דן / צילום: יונתן בלום

מדן נמסר: "דן מתמודדת עם עומסי תנועה, עבודות תשתית וחסימות צירים, אך שומרת על שירות איכותי באמצעות תיגבור נהגים, הוספת אוטובוסים והתאמות יומיומיות. מדדי הבקרה הארציים אינם מבדילים בין אזורים, אך משרד התחבורה מקדם שיטה מותאמת שתשקף את אתגרי ההפעלה במרכז. דן תמשיך לפעול באחריות ובמסירות ולשמור על שביעות רצון גבוהה גם בתנאים תפעוליים קשים". עם זאת, חברות נוספות שפועלות במטרופולין דווקא שיפרו את ציוניהם.

עוד כתבות

יוסי אבו , מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

המנכ"ל שפרש היום עם 110 מיליון שקל בכיס. לפחות

יוסי אבו, מנכ"ל שותפות הגז ניו-מד אנרג'י, צפוי לסיים את כהונתו לאחר 15 שנים עם שכר מצטבר של יותר מ־110 מיליון שקל ● עיקר התגמול של אבו התקבל במזומן, לצד החזקות ומענקים - כולל בונוס של 8.1 מיליון שקל על עסקת הגז עם מצרים ● פרישתו מגיעה לאחר שנים של זינוק בשווי החברה

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד התחבורה מקדם: מיזוג בין חברת התחבורה של ירושלים לנתיבי איילון

לגלובס נודע כי המשרד רוצה למזג את נתיבי איילון עם תוכנית אב לתחבורה בירושלים (צתא”ל) במטרה להקים זרוע ביצוע לאומית אחת

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

לאחר חמישה חודשים ללא מנהל: הממשלה בחרה מנכ"ל חדש לרמ"י

יהודה אליהו, המכהן היום כראש מנהלת ההתיישבות במשרד הביטחון ונחשב למקורב לשר האוצר, נבחר לתפקיד ● מועמדתו זכתה להתנגדות מטעם יועמ"שית משרד הבינוי והשיכון, שסברה, כי אין לו "כישורים מיוחדים" כנדרש לתפקיד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

ביטוח ישיר התקפלה: תורשה לשוב לשווק ביטוחים מקיפים

חברת ביטוח ישיר קיבלה הלילה אישור מרשות שוק ההון לחזור למכור ביטוחי רכב ● זאת לאחר סנקציה חריפה שהופעלה עליה מצד רשות שוק ההון, כאשר מתחילת החודש החברה לא הורשתה למכור ביטוחי רכב, כפי שנחשף אתמול בגלובס

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

אלונה בר און: "אנחנו כבר שנה שלישית בדרום, זו המשכיות וזה קשב"

מו"ל גלובס אלונה בר און בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "במציאות כיום קשה לגייס קשב תקשורתי, ולכן הוועידה הזו היא חשובה, וקיומה בשנה השלישית מייצרת גם המשכיות ולא רק הזדהות עם הדרום. על הקשב הזה שלנו נוסף הקשב של מקבלי ההחלטות שקוראים לשמחתנו את גלובס"

דוד אזולאי ואלון דוידי / צילום: שלומי יוסף, גולן סבג

"אנחנו לא רוצים כסף, תנו לנו ביטחון - תורידו את חיזבאללה כארגון צבאי"

בפאנל בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שהפגיש את ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, עם ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, מתח אזולאי ביקורת על כך שהשיקום "לא קיים" ● דוידי הציג תמונת מצב אופטימית של התפתחות אזורית ןפרגן לקולגה מנתיבות, ● אזולאי לא חסך ביקורת מהממשלה: "מי המנהיג של היום? טראמפ. הוא זה שמודיע לנו מה קורה"

ועידת הדרום לעסקים יוצאת לדרך, השנה השלישית ברציפות

ועידת הדרום לעסקים מתקיימת זו השנה השלישית, והיא עוסקת בצמיחה באזור, בהזדמנויות וגם באתגרים ● בכירים במשק ובהנהגה המקומית ייפגשו על במה אחת וידונו בתעשייה, בפיתוח הנדל"ן ובשיקום שנדרש בדרום

רענן קובלסקי, מנכ''ל שטראוס ישראל, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

מנכ"ל שטראוס ישראל: "כמעט כל המפעלים שלנו נמצאים בצפון ובדרום, ואנחנו נמשיך להשקיע"

רענן קובלסקי, מנכ"ל שטראוס ישראל, פתח את ועידת הדרום לעסקים של גלובס והצביע על חוסנם של האזרחים: "למרות המציאות הקשה, אנשים קמים ובאים למפעלים. בזכותם אנחנו ממשיכים לייצר" ● לדבריו, מציאות דומה מתרחשת בימים אלה גם בצפון הבוער: "הספקים, החקלאים והקמעונאים מצליחים לייצר רציפות"

העיר אופקים בדרום / צילום: איל יצהר

בין ציונות להטבות מס: הפריחה הנדל"נית בדרום והמחיר שמשלמת באר שבע

דוח חדש של מינהלת תקומה מלמד כי מספר התושבים בדרום כיום גדול יותר מהתקופה שלפני ה־7 באוקטובר ● אולם בין הנתונים החיוביים מסתתרים לא מעט אתגרים, בראשם סוגיות המשילות והפשיעה ● תמונת מצב לקראת ועידת הדרום לעסקים של גלובס

אלונה שפר-קארו, מנכ''לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות, נגב מערבי / צילום: שלומי יוסף

אלונה שפר-קארו על המהפך בנתיבות: "מקימים מרכז רפואי עם הדסה, מרכז מדעי עם מכון ויצמן ומסלול להכשרת טייסים"

מנכ"לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות דיברה בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות, על ההתקדמות שעשתה בתחומי החינוך, הבריאות והנדל"ן, לצד שיתופי הפעולה עם חיל האוויר ועם מכון ויצמן ● שפר-קארו: "נתיבות תהיה הראשונה שתעשה התחדשות עירונית בקנה מידה גדול"

אל״ם (במיל') טליה לנקרי בשיחה עם אלוף (במיל׳) סמי תורג׳מן, מפקד פיקוד הדרום לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האלוף שמאחורי התחקירים בהתבטאות נדירה: "הצבא קרס ב-7 באוקטובר, ההצלחות באיראן לא מוחקות את הכישלון"

האלוף במיל' סמי תורג'מן דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, על מסקנות הוועדה בראשה עמד לבחינת תחקירי 7 באוקטובר והפקת הלקחים ● "הצבא כולו קרס באותו הבוקר", הוא אמר, והוסיף כי ישראל צריכה להפסיק "לקדש את השקט הזמני על חשבון הסכנה העתידית"

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" אושר סופית בכנסת

מליאת הכנסת אישרה את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו כלכלית, בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מחר (ג') תפתח רשות המסים את המערכת המקוונת להגשת בקשות מקדמה לעסקים ולעצמאים

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

ההצלחות הגדולות והמעידה בבולגריה: יוסי אבו עוזב את ניו מד לאחר 15 שנה

המנכ"ל המיתולוגי של שותפות האנרגיה הגדולה בישראל עוזב בצעד דרמטי בסוף השנה ● ברקע: הקידוח הגדול שקידם בבולגריה והתגלה לפני כחודש כיבש ● בחוזה של אבו נקבעה שנת צינון, ובשוק תוהים מה תהיה התחנה הבאה שלו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות חדות; ת"א 35 לראשונה מעל 4,500 נקודות

מדד ת"א 35 זינק בכ-1.8% ● נייס זינקה במעל 20%, על רקע דיווחים לגבי עסקת הענק למכירת חטיבת "אקטימייז" שלה ● גופים מוסדיים מובילים רוכשים מקרן פורטיסימו מניות סוגת בכ-430 מיליון שקל ● תורפז עולה לאחר שהודיעה על רכישת חברת תמציות ריח בתחום הבישום מניו ג'רזי ● בלומברג: המומנטום בשווקים מתחיל להיחלש

כותרות העיתונים בעולם

מתרחקות מישראל, מתקרבות לטורקיה: השינוי ביחסים עם מדינות המפרץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סין מנסה לשכנע את איראן להתגמש ובמקביל ממשיכה לספק לה נשק, מדינות המפרץ לא רוצות להיות תלויות בישראל והפוליטיקאי היהודי שהצליח להכעיס את הקהילה היהודית בבריטניה • כותרות העיתונים בעולם 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

4,500 עובדי רשות המסים הכריזו על סכסוך עבודה: "סבלנותנו פקעה"

הסכסוך נוגע לשינויים מבניים ברשות המסים ולאיחוד פעילויות אגף המכס והמע"מ ואגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ולטענות העובדים על פגיעה בתנאי ההעסקה שלהם ובזכויותיהם ● העובדים מאיימים להשבית את הרשות החל מה-19 במאי ● רשות המסים: "ההנהלה מוקירה ומעריכה את עובדיה, ופעלה ללא לאות והשיגה הישגים רבים, זאת בתקופה תקציבית קשה"

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר - ותיקנס בכ-1.3 מיליון שקל

לפי ממצאי החקירה של הרשות להגנת הצרכן, לקוחות הזמינו מוצר דרך אתר אלקטריק דיל, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעתים בשיעור של 10% מהעסקה

הבורסות שוב בשיא / איור: Shutterstock

"החודש הטוב מאז 2020": מה צפוי בשווקים לאחר אפריל המדהים?

הריבאונד המהיר בשוקי המניות הניב תשואה פנומנלית לחוסכים הישראלים בחודש אפריל ● ומה לגבי החודש הבא, שמסורתית מניב תשואות חלשות? הפניקס: "המומנטום חיובי, ובמבט קדימה השוק השורי צפוי להימשך" ● פסטרנק שהם: "פערי התמחור בין ישראל לבין ארה"ב הצטמצמו משמעותית, החשיבות של פיזור בחלק המנייתי - עולה"

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

מכוונת גבוה: כך מתכננת גיימסטופ להשתלט על Ebay ששווה פי 4 ממנה

רשת משחקי המחשב מציעה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ב–56 מיליארד דולר, בעסקה שמחציתה תמומן במזומן (בעיקר חוב) ומחציתה במניות ● מנכ"ל גיימסטופ: "חושב להפוך את איביי למשהו ששווה מאות מיליארדי דולרים" ● אנליסטים מזהירים מהסיכונים בעסקה

משרדי איביי EBAY בישראל / צילום: רמי זרנגר

ב-56 מיליארד דולר: גיימסטופ מנסה לבלוע את eBay

בעסקת ענק עוינת וממונפת, קמעונאית משחקי המחשב הקטנה רוצה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ששוויה גבוה פי ארבעה משלה ● ההצעה של גיימסטופ, המתבססת על מזומן ומניות, משקפת ל-eBay פרמיה של כ-20%