גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היבואנים מציגים: קחו עד 30 אלף שקל, העיקר שתקנו רכב חדש לפני סוף השנה

הרבעון האחרון נחשב תקופה מאתגרת בשוק הרכב, שבה צרכנים מתלבטים האם לרכוש כעת ולקבל אותו בשנה הנוכחית, או להמתין ולהרוויח שנת רישוי חדשה ● אלא שהפעם הענף נמצא עם עודפי מלאי משמעותיים של "אפס קילומטר" וחוסר ודאות לגבי 2026

מכוניות חדשות / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות / צילום: Shutterstock

שנת 2025 נמצאת בישורת האחרונה, וכמדי שנה בתקופה הזו אנחנו נדרשים לשאלה האם כדאי לרכוש רכב במבצעים ובהוזלות של סוף השנה, או להמתין עד תחילת השנה הבאה כדי "להרוויח את שנת הדגם החדשה". התשובה על השאלה הזו קשה במיוחד ב-2025, שהייתה שנה חריגה בכל קנה מידה עבור ענף הרכב הישראלי.

לטויוטה יש גרסה היברידית משודרגת. בדקנו האם היא משתלמת
בלי ריפוד עור וגג זכוכית. כמה תעלה בישראל הטסלה המוזלת?

בשנה החולפת התבדו תחזיות המכירות של היבואנים לגבי היקף הביקוש לרכב חדש, והביקוש לרכב בפועל היה נמוך משמעותית מהחזוי, ולא רק בשל חודשים רבים של לחימה בכמה חזיתות. התחרות בין מותגי הרכב הקצינה, בליווי מלחמת מחירים, בהובלת המותגים הסיניים; לפלח המרכזי של השוק נכנסו ב-2025 טכנולוגיות הנעה חדשות, דוגמת פלאג-אין עם טווח חשמלי ארוך, ששינו את מתווה הביקוש; והרגולטור עדיין לא שרטט מפת דרכים ברורה למיסוי רכב בשנה הבאה.

התוצאה בעת הנוכחית היא שילוב קיצוני של עודפי מלאי, תחרות וחוסר ודאות, שעתיד לגלוש עמוק לתוך הרבעון הראשון של 2026. לטובת המתלבטים נציג כאן מספר שיקולים בעד רכישה מיידית, ושיקולים להמתנה עם הרכישה ל-2026.

למה לרכוש עכשיו

● מלאים ענקיים של רכבי אפס קילומטר. בסוף 2024 נראה היה שהצמיחה המואצת בביקוש לרכב חשמלי אינה ניתנת לעצירה. במקביל רמז האוצר, שבתחילת 2025 עתידות להתבטל רוב הטבות המס על רכב חשמלי, לצד קיצוץ רוחבי בהטבות "המס הירוק" על כל סוגי כלי הרכב. הרמזים הללו הובילו לגל עצום של יבוא כלי רכב ושחרור שלהם ממכס בסוף 2024, כדי "להרוויח" את הטבות המס ב-2025.

אלא שבפועל הטבות המס רק התכווצו, ולא נעלמו לחלוטין, והשפעתן על המחירים הייתה זניחה. מנגד, הצרכנים נכנסו למצב מגננה לנוכח העצמת התחרות וחוסר הוודאות, והמכירות התכווצו במשך שלושה רבעונים רצופים.

על פי הערכות, כ-20% מתוך כ-150 אלף כלי הרכב שיובאו ברבעון האחרון של 2024 ושוחררו ממכס עדיין לא מצאו לקוח סופי, והם מוצעים כיום בתור רכבי "אפס קילומטר" על ידי חברות הליסינג והיבואנים עצמם, לאחר שחלפו 12 חודשים ממועד ייצורם.

בדיקה עדכנית מעלה, שההנחות על רכבים אלה שוברות כיום שיאים, ונעות סביב 15%־20% מהמחירון. כלומר, גם אם מקזזים את ירידת הערך של 7%־9% בשל "אובדן יד" ברישיון הרכב, עדיין מדובר בחיסכון משמעותי. כלי הרכב הללו גם זמינים בשיטת "שלם וקח", למי שצריך פתרון מהיר.

אומנם סביר להניח שחלק לא מבוטל ממלאי האפס קילומטר יהיה זמין גם בתחילת השנה, אבל זה לא ישנה בכל הנוגע לרישום שנת הרכב, וצריך לזכור שכבר ב-2025 החלו היבואנים לצמצם משמעותית את היקף היבוא והמלאי. כלומר ההיצע של כלי רכב שיוצרו לקראת סוף 2024 ילך ויפחת ב-2026, לפחות בדגמים "מבוקשים".

● הנחות משמעותיות גם על כלי רכב חדשים לקראת סוף השנה. לא רק רכבי "אפס קילומטר" מוצעים כיום בהנחות משמעותיות, אלא גם כלי רכב חדשים לגמרי של לא מעט מותגים. חלקם עתידים להירשם ברישוי עצמי על שם היבואנים בשבועות הקרובים, ואחרים מוזלים בשל לחץ תחרותי וצורך תזרימי. ההנחות עליהם הן בסדר גודל של כ-7% עד כ-12%, ואינן גדולות כמו על רכבי אפס קילומטר, אבל הרכב נרשם כיד ראשונה פרטית. לא בטוח שההנחות הללו יחולו גם על "דגמי 2026", שיימכרו החל מינואר.

● מחירי המשומשות בדרך לצניחה ב־2026. עד כה מחירוני המשומשות שיקפו רק באופן חלקי את המצוקה של שוק הרכב החדש בישראל, ויצרו בכך את הרושם ששוק המשומשות יציב יחסית. אבל המצב הזה לא יימשך לאורך זמן.

אחת הסיבות היא, שעל כיסם של לקוחות הרכב המשומש בישראל מתחרים כיום לא מעט רכבי "אפס קילומטר", שלעיתים זולים יותר ממכוניות משומשות זהות, שכבר שנה-שנתיים על הכביש.

נוסף על כך, נכנסים כל העת לשוק דגמי רכב חדשים ומוזלים, בעיקר מסין, במחירים נגישים ללקוחות הטיפוסיים של כלי רכב בני 1-3 שנים, לרוב בתקציב של 100-140 אלף שקל פלוס-מינוס.

בסופו של דבר המחירונים יפנימו את התופעה, ומחירי משומשות רבות עשויים ליפול מהצוק. זה כבר קורה בפלחים מסוימים, כמו חשמליות בנות 1-3 שנים. לפיכך, למי ששוקל לממן את רכישת הרכב החדש הבא שלו באמצעות מכירת רכבו המשומש, כדאי להזדרז.

● שינויים מינוריים במיסוי. בשנים האחרונות ראינו העלאות מיסוי הרכב בתחילת כל שנה, כולל בתחילת 2025. אלה הביאו לרוב להתייקרות דגמי הרכב החדשים במידה כזו או אחרת.

תיאורטית זה אמור לקרות גם בתחילת 2026, עם מהלכי "ברירת מחדל", כמו העלאה של מס הקנייה על רכב חשמלי ואולי גם קיצוץ נוסף בהטבות המס הירוק. נזכיר, שהאוצר בוחן כל העת כיצד ניתן למלא את הקופה המתרוקנת, במיוחד לאחר ש"מס הנסועה", שתוכנן ל-2026 ואמור היה להכניס מיליארדים, ירד מהפרק בינתיים.

מנגד, השנה הבאה היא שנת בחירות, כך שלהחלטה על העלאת מסים יש משקל פוליטי. עובדה שאנחנו נמצאים כחודשיים לפני סוף השנה, והאוצר עדיין לא פרסם את תוכניתו.

לפיכך, סביר להניח שגם אם יהיו "גזירות מס" על רוכשי הרכב בתחילת 2026, הן יהיו מינוריות ולא דרמטיות. כלומר, זה בהחלט לא שיקול שמצדיק "רכישות היסטריה" בסוף 2025.

אז למה לחכות ל־2026

הרבה דגמים סיניים מוזלים נמצאים בדרך. אם בסוף 2024 מישהו היה מספר לנו שב-2025 יימכרו בארץ לא מעט דגמים חדשים, מרווחים ומאובזרים, עם הנעה ירוקה וחסכונית, במחירים של 130-150 אלף שקל, היינו שולחים אותו להסתכלות.

אבל זה בדיוק מה שקרה בחודשים האחרונים, בשל תחרות בין עשרות מותגים סיניים שמנהלים ביניהם מלחמת מחירים עזה בפלח המרכזי של השוק. נוסף על כך, גם מחירי הסוללות ממשיכים לצנוח, ואיתם מחירי הרכב של היצרנים בסין. התוצאה: גם בשנה הבאה יגיעו עוד הרבה דגמים זולים יותר, מתוחכמים יותר, עם טווח חשמלי גדול יותר, במחירים נגישים יותר, וזו כמובן סיבה טובה לחכות.

● השקל מתחזק. אפילו פרשנים מלומדים מתקשים להסביר כיצד הפך השקל לאחד המטבעות החזקים בעולם. נכון להיום הדולר נמוך בכ-14% משערו מול השקל באותה תקופה אשתקד, והאירו נמוך בכ-9%. תיאורטית אלה הפרשים משמעותיים, שמאפשרים ליבואנים לנטרל לחצים חיצוניים להעלאת מחירים (מיסוי, העלאת מחירי יצרן), ואולי אף להוזיל כלי רכב כדי לעמוד בתחרות. לפיכך, מי שסבור שההתרחשויות הגיאו-פוליטיות האחרונות ימשיכו לחזק את השקל, יכול לחכות ל-2026.

● הרפורמה התחרותית. לטענת ועדת הכלכלה ומשרד התחבורה, שנת 2026 תהיה שנת מפתח ברגולציה התחרותית בענף הרכב, עם מהלכי רגולציה תחרותית שירחיבו את מעגל היבואנים וגם, לטענתם, "יוזילו משמעותית את המחירים לצרכן". חלק מהמהלכים הללו, כמו הרחבת היקפי היבוא הזעיר כבר החלו להתגלגל. אבל מכיוון שכבר היום יש בשוק 70 מותגים ומאות יבואנים עקיפים, צריך הרבה נאיביות כדי להאמין שהרגולציה תוביל לירידת מחירים של כלי רכב "עממיים". אבל מי שאופטימי מוזמן לחכות.

עוד כתבות

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

נתניהו ביטל את הביקור בפסגת שארם בגלל החג

לפי דיווחים, נשיא מצרים א-סיסי שוחח עם נתניהו בטלפון, לראשונה לאחר תקופה ארוכה ● מטרת הוועידה הרשמית בשארם היא לייצר תמיכה רחבה בהסכם לסיום המלחמה בין ישראל לחמאס

רכב הצלב האדום במעבר גבול רפיח, בשנה שעברה / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

ארבעה חטופים חללים הועברו לצלב האדום - בדרך לכוחות צה"ל

בישראל מעריכים כי מחר ישוחררו ארבעה חללים נוספים ● טראמפ: "המשימה טרם הושלמה - המתים לא הוחזרו כמובטח" ● מעבר רפיח לא ייפתח ליציאה של עזתים - עד שחמאס ישיב את החללים החטופים ● מחבלים חוסלו בסג'עייה לאחר שניסו להתקרב לכוחות צה"ל

וושינגטון הבירה. לא נרשמה עלייה בשיעור הפיגורים / צילום: Shutterstock

השבתת הממשל מוסיפה לאתגרי שוק הדיור בוושינגטון הבירה

רבים מעובדי הממשל הפדרלי שקיבלו השנה מענקי פרישה מוקדמים אינם מקבלים כעת שכר, והשבתת הממשל עלולה להחריף את האבטלה באזור

בייראקטר TB2 / צילום: Reuters

סין וטורקיה ראש בראש: מי תשלוט בשוק המל"טים בעולם?

שיתוף־פעולה חדש בין PVML הישראלית לוויז'ן ווייב האמריקאית בתחום הבינה המלאכותית ● סין מנסה לעקוף את טורקיה בתחום המל"טים • צרפת מספקת למצרים מטוסי רפאל מתקדמים ● ובריטניה נלחמת על השוק הביטחוני ההודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: עמיקם נורקין, גיורא איילנד, אביב כוכבי, אמיר אשל / צילום: חיים הורנשטיין, יוסי כהן, דוברות משרד הביטחון, איל יצהר

התחמשו באביב כוכבי ובגיורא איילנד: הקרנות שעשויות ליהנות מסיום המלחמה

על רקע שנתיים של מלחמה ומרוץ לחדשנות צבאית, המשקיעים מגלים עניין גובר בטכנולוגיות ביטחוניות ● קרנות הון סיכון, שחלקן הוקמו רק בשנה האחרונה, מנסות לאתגר את ענקיות הנשק הוותיקות בעזרת AI, רחפנים וטכנולוגיות מתקדמות - והן נעזרות בבכירים לשעבר במערכת הביטחון ● חרף נתוני הגיוס הנמוכים בהשוואה לתחום הסייבר, ניכר כי התחום מושך את השמות הגדולים בתעשייה

סטיבן מנוצ'ין / צילום: Shutterstock, Matias Lynch

חברת הסייבר הישראלית שנמכרת, והשר לשעבר של טראמפ שיהפוך לדירקטור

סייבריזן הישראלית נמכרת לחברת הסייבר הצעירה לבל-בלו (LevelBlue), שמספקת שירותי ייעוץ ואינטגרציה ● סטיבן מנוצ'ין, שר האוצר לשעבר של דונלד טראמפ, שמושקע בסייבריזן דרך חברת ההשקעות שלו, ליברטי, צפוי להפוך לדירקטור בלבל-בלו כחלק מהמהלך

מפעל HP בקרית גת / צילום: יח''צ

גל פיטורים של "אחרי החגים" בפתח: HP אינדיגו תפטר עשרות עובדים

HP תחל אחרי החגים בגל פיטורים שיעמוד על עשרות עובדים, ככל הנראה בין 50 ל- 90, מתוך 2,500 עובדי החברה בישראל ● מצבת העובדים של החברה בישראל ובעולם לא השתנתה - והיא עומדת על 2,500-2,400 עובדים בישראל בשנתיים האחרונות ועל 58 אלף בעולם, נכון לתחילת השנה

עו''ד דן אבי-יצחק / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב

עו"ד דן אבי-יצחק, שייצג את נתניהו, דרעי ונמרודי, נפטר בגיל 89

דן אבי-יצחק ז"ל היה מבכירי עורכי הדין בתחומי המשפט הפלילי והצווארון הלבן בישראל ● בשנות ה-90 הוא ייצג את עופר נמרודי בפרשת האזנות הסתר והתפטר מייצוגו של שר הפנים דאז אריה דרעי בעקבות פרשת בר-און חברון

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

מיזמי פינוי־בינוי: אין תוקף להבטחות בעל־פה

דיירים הגישו תביעה נגד יזם, לאחר שלטענתם לא עמד בהתחייבות שניתנה להם על־ידו בעל־פה ● תביעתם נדחתה, ופסק הדין מדגיש את הצורך בשקיפות בהסכמי התחדשות עירונית

שלט תמיכה בנשיא טראמפ בכיכר החטופים בתל אביב, מוצ''ש / צילום: ap, Emilio Morenatti

דיפלומטיית מרפקים והבטחות ל"שלום נצחי": טראמפ קנה את עולמו בשעה אחת

ישנם דימויים היסטוריים עתיקים המתאימים לנשיא המתחרה על תארים רמים, גם בלי פרס נובל: הוא ואלכסנדר מוקדון, הוא וקיסרי רומא ● הוא החמיץ את העצרת הפרו־טראמפית הגדולה והנלהבת ביותר אי־פעם, בכיכר החטופים, אבל הוא בוודאי עוד יחזור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בכנסת / צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ

הנשיא דונלד טראמפ בכנסת: "זה סוף הטרור, זה יהיה תור הזהב של המזרח התיכון"

הנשיא האמריקאי נאם במליאה קרוב לשעה: "זהו שחר של מזרח תיכון חדש" • הוא קרא למדינות נוספות להצטרף להסכמי אברהם, והבהיר: "אני אוהב את ישראל, אתם חזקים יותר" • נתניהו אמר לטראמפ באותה הבימה: "אנחנו מחויבים לתוכנית השלום שלך - יחד נביא אותו"

המרינה באשקלון / צילום: יורו SEASKY

פערים גדולים בין הערים: כמה עולה לגור על קו החוף בארץ?

תל אביב מתקרבת ל־80 אלף שקל למ"ר, בעוד שבערים כמו בת ים, חיפה ואשקלון המחירים נמוכים משמעותית ● בדיקה של השמאי שמוליק כהן מגלה היכן עוד אפשר למצוא נוף לים במחיר סביר

היערכות לביקור טראמפ בנתב''ג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור משרד הביטחון

כביש 1 נחסם, ומה קורה בנתב"ג? השינויים בשל ביקור טראמפ

במהלך ביקורו של נשיא ארה"ב היום נחסמו כבישים המובילים לירושלים וברחבי הבירה, כמו גם באזור המרכז ● רשות שדות התעופה ממליצה לטסים להגיע לנתב"ג רק באמצעות רכבת ישראל, שמפעילה מערך מתוגבר ● אלה שינויי התנועה שכדאי להכיר והלו"ז המלא של הביקור

צבי מרמור / צילום: דוברות רפאל

הבכיר מאחורי מערכות ההגנה הישראליות: "זה כבר מוכח מבצעית. הלייזר מיירט רקטות, מרגמות וכטב"מים"

חרף המחיר הכבד, המלחמה הארוכה הוכיחה את העליונות הישראלית גם בתחומי ההגנה ● צבי מרמור, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת יבשה וים ברפאל, הוביל במשך שני עשורים את פיתוח "מעיל רוח" להגנה על טנקים ואת "אור איתן" ליירוט בלייזר ● בראיון ראשון הוא חושף את האתגרים שמאחורי פריצות הדרך, ומספר איך ישראל הקדימה את העולם

מגמות מנוגדות בבורסה / צילום: שוק ההון והשקעות

טראמפ פיצל את הבורסה בתל אביב לשניים, ויום מסחר כזה לא ראינו זמן רב

הבורסה בת"א הושפעה היום משתי מגמות מנוגדות שהתרחשו בגלל הנשיא טראמפ: מצד אחד - אופטימיות הנובעת מכניסתה לתוקף של סיום המלחמה; ומנגד - חזרתה של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שהובילה לירידות בסוף השבוע בוול סטריט והשפיעה על הבורסה מכיוון המניות הדואליות ● וגם: איך מושפעות מניות הנדל"ן, אל על והמניות הביטחוניות?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, לאחר יום תנודתי; אנבידיה נפלה בכ-4%

הנאסד"ק נפל בכ-0.8% ● התנודתיות בוול סטריט באה בעקבות הדיווח כי סין מטילה סנקציות על חמש חטיבות אמריקאיות של יצרנית האוניות הדרום קוריאנית האנווה אושן ● הבנקים הגדולים בארה"ב פרסמו דוחות ועקפו את תחזיות האנליסטים ● מחירי הנפט רשמו ירידות ● הביטקוין והאת'ריום ירדו

חדשות הביומד / צילום: תמר מצפי, AP

שר הבריאות של ממשל טראמפ מזהיר מברית מילה

שר הבריאות האמריקאי טוען: ברית מילה מכפילה את הסיכון לאוטיזם ● גל עסקאות בעשרות מיליארדי דולרים דוחף את מדד נאסד"ק ביוטק לעליות חדות ● סטארט־אפ ישראלי מגייס 45 מיליון דולר לטיפול מבוסס בינה מלאכותית בקשישים ● וחברה־אחות של אמריקן לייזר נמכרת במסגרת הסדר חוב ● השבוע בביומד

"נשארה מחוץ לתמונה": המדינה שהפכה למפסידה הגדולה של ההסכם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: מדינות ערביות שיתפו פעולה עם ישראל במהלך המלחמה, איראן נותרה מחוץ למשחק, האתגרים של היום שאחרי והפרשן העזתי שמסביר למה פרו-פלסטינים מתנגדים להפסקת האש ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

בשוק לא ממהרים להספיד את "להיטי" המלחמה: "יש היגיון להמשיך להחזיק במניות אל על וארית"

מניות אל על וארית נסחרות לאחרונה בירידות, לאחר שזינקו מתחילת המלחמה ● האם הן עדיין יקרות מדי או דווקא מהוות הזדמנות קנייה?

אבינתן אור ברגע החבירה לנציגי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

"הצעד הראשון לקראת החלמה": המכתב של מנכ"ל אנבידיה לחזרתו של אבינתן אור משבי החמאס

ג'נסן הואנג הפיץ מכתב לעובדי החברה על שובו של אבינתן אור משבי החמאס ● "אני נרגש עמוקות ואסיר תודה לשתף אתכם בכך שלפני רגעים ספורים, שוחרר הקולגה שלנו, אבינתן אור, לצלב האדום בעזה. אחרי שנתיים בלתי נתפסות בשבי חמאס, אבינתן חזר הביתה", נכתב בהודעה