גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור על חוב המס בסך 10 מיליון שקל שהתעורר אחרי 20 שנה

ביהמ"ש דחה את טענתו של בעל עסק למסחר בבשר כי חוב מס הכנסה מהשנים 2001-2002 התיישן בשל אי-פעילות מצד רשות המסים לגבותו

רשות המסים / צילום: איל יצהר
רשות המסים / צילום: איל יצהר

האם רשות המסים יכולה לגבות בשנת 2025 חוב בסך כ-10 מיליון שקל בגין שומות מס הכנסה מ-2001 ו-2002 - או שהחוב התיישן עקב אי-גבייתו במשך מעל 20 שנה? פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה איפשר לרשות המסים להמשיך הליכי גבייה בגין חוב מס בן 20 שנה, תוך שהוא מבהיר לנישומים כי חוב מס - גם ישן מאוד - לא נעלם מעצמו אם מתעלמים ממנו.

לוין: אקדם הצעת חוק לביטול דיונים במשפט נתניהו
טרייד מוביל ניצחה את רשות המסים: תשלם פחות מע"מ על מכירות רכבי טרייד-אין
פסק הדין גילה: הרשימה השחורה של רשות המסים

השופט אינאס סלאמה קבע כי חוב בן 20 שנה למסים עדיין ניתן לגבייה כל עוד לאורך השנים בוצעו פעולות כלשהן מצד רשות המסים, גם אם מדובר בעיקול ישן, מכתב דרישה או תביעת חוב במסגרת פשיטת רגל.

סיפור החוב הוותיק מגולל במסגרת עתירה שהגיש בעל עסק למסחר בבשר, שיוצהר כי אינו חייב לשלם לפקיד שומה חיפה חוב מס בהיקף כ-10 מיליון שקל, שנולד בשומות מס הכנסה מהשנים 2001-2002.

בשנת 2001 נקבעה לתובע שומת מס בסך למעלה מ-8 מיליון שקל, והוטל עליו קנס גירעון בסך של כ-750 אלף שקל. לשנת 2002 נקבעה שומת מס בסך כ-800 אלף שקל, והוטל קנס גירעון בסך של כ-80 אלף שקל. חובות אלה, יחד עם חובות נוספים במס הכנסה, וכן קנסות ועיצומים שונים שהצטרפו במהלך השנים ועד לשנת 2014, הגיעו לכ-10 מיליון שקל.

בתביעה שהגיש באמצעות עו"ד אלי עבוד טען התובע כי במהלך השנים הוא לא קיבל כל מכתב בנוגע לחוב, ולא ננקטו בגין החוב הליכי גבייה. לטענתו, ברבות השנים נפתחו נגדו מספר תיקי הוצאה לפועל בסכום כולל של כ-2.5 מיליון שקל, והוא פעל נמרצות על-מנת לצמצם את חובותיו "כמעט לאפס" על-מנת לשוב לעולם העסקי, ובשלהי 2021, כשפנה לפתוח תיק עוסק מורשה במס הכנסה, לא נמסר לו על אודות קיומו של החוב למס הכנסה.

רק בחודש מאי 2022, התובע קיבל לטענתו מכתבי דרישה לתשלום חובות למס הכנסה. בחודש יוני 2022 הוא קיבל הודעה מן הבנק בדבר עיקול שהוטל על חשבונו על סכום של למעלה מ-10 מיליון שקל. כתוצאה מעיקול זה, נטען, המחאות של התובע לא כובדו.

התובע, בן 63, הסביר כי הוא לא ידע על קיומו של חוב לפקיד שומה חיפה בסכום של מיליוני שקלים. לדבריו, "אכן לפני 10 שנים הוצאו לו שומות מס", עליהן ידע רק בשנת 2011, הוא העביר את הטיפול בדבר לעורך דין, והתקיימו דיונים והשגות נגד החוב. ואולם לטענתו, משנת 2011 לא נעשתה כל פנייה אליו בקשר לחוב, והוא "האמין בתומו שהחוב הלא סביר וההזוי נזנח, ושפקיד השומה, שהבין שהוא לא סביר, ויתר עליו" ו"מחל לו על החוב".

מנגד טען פקיד שומה חיפה, באמצעות עו"ד עילם דבש מפרקליטות מחוז חיפה (אזרחי), כי החוב לא התיישן, ואף לא דבק כל שיהוי בהליכי גבייתו. לטענת פקיד השומה, התובע הוא "סרבן מס, מתחמק סדרתי מעמידה בחובותיו לרשויות המס, ואשר לפי רישומי רשות המסים הורשע בתחום זה בפלילים מספר פעמים, עד כדי ריצוי עונש מאסר בפועל"; ו"תביעה זו איננה אלא תחנה נוספת במסע ניסיונותיו להתחמקות מתשלום החוב מושא התביעה".

לטענת פקיד השומה, הוא נקט באופן רציף פעולות לגביית החוב, לרבות באמצעות שליחת הודעות והטלת עיקולים. בשנת 2011 התובע הגיש לבית המשפט בקשה להארכת מועד להגשת ערעור לשנת המס 2001, במסגרתה לא התכחש לחוב. בשנת 2016 התובע הגיש בקשה למתן צו כינוס נכסים ועיכוב הליכים בהליכי פשיטת הרגל, בלא שצוין חובו לרשות המסים. במסגרת הליך פשיטת הרגל, אשר יש בו כדי להקפיא את הליכי הגבייה, הגיש פקיד השומה שתי תביעות חוב. לבסוף, ומשהתובע לא שיתף פעולה עם ההליך, בוטל צו הכינוס.

לטענת פקיד השומה, כשנה לאחר ביטול צו הכינוס, התקבלה במערכת המחשב המרכזית שלו הודעת עדכון על כך, אלא שמחמת "תקלה טכנית (רוחבית) במערכת המחשב" של רשות המסים, לא הועבר שדר היוצר לגורם האנושי המטפל בתיק חיווי על סיום הליך פשיטת הרגל. רק בפתח שנת 2022, ולאחר שהתגלתה התקלה, חודשו הליכי הגבייה כלפי התובע.

איפוס מרוץ ההתיישנות

השופט סלאמה דחה את התביעה תוך שהוא קובע כי החוב לא התיישן, וכי "חרף חלוף הזמן מאז התגבש החוב, אין בנמצא שבע שנים רצופות בהן הנתבע ישב בחיבוק-ידיים ולא פעל באופן ממשי לגביית החוב. הוכח כי פעולות הנתבע הובאו לידיעת התובע (למצער בחלקן), כך שקמה חזקת איפוס מרוץ ההתיישנות, אשר לא נסתרה".

השופט ציין כי בנקודות שונות על פני ציר הזמן, התובע ידע על אודות החוב, והוא אף ניסה להשיג עליו.

"מכל מקום", הוסיף השופט, "התובע ידע, ידוע היטב, על אודות השומות לשנת 2001 ו-2002", והן היו במודעותו לאורך השנים: תחילה כאשר הוצאו השומות; בהמשך בשנת 2011 - כשפתח בהליך בבית המשפט המחוזי בחיפה שמטרתו כי תינתן לו ארכה להגשת ערעור על השומות; וכך גם בשנת 2016 - כאשר במסגרת הליך פשיטת הרגל הגיש פקיד השומה תביעת חוב בגין חוב המס.

השופט דחה גם את טענת השיהוי בגבייה וציין כי הגם שפקיד השומה לא פעל באופן המהיר, היעיל והנכון ביותר לגביית החוב, אין בהתנהלותו די כדי שיוצב לפניו מחסום מפני המשך הליך גביית החוב. זאת, במיוחד נוכח התנהלותו של התובע.

"לא התרשמתי כי התובע לא ידע (כפי טענתו) על אודות החוב. ההפך הוא הנכון - שוכנעתי כי התובע ידע באופן פוזיטיבי על קיומו של החוב, וחרף זאת הוא בחר פעם אחר פעם שלא להסדירו", ציין השופט, והוסיף כי "למשמע עדות התובע בבית המשפט, הרושם שנותר בי הוא כי תשובותיו היו פתלתלות ומתחמקות. התנהלות התובע נעדרת תום-לב, והיא באה לידי ביטוי באמצעות ציון כתובות שונות במועדים שונים על פני ציר הזמן, בה-בעת שלפניי התובע טען כי כתובתו מאז ומתמיד אחת היא. חוסר תום-הלב חולש גם על אופן ניהול ההליך דנן, עת נגלית סתירה מובהקת בין המופיע בכתב התביעה כי התובע לא פנה להליכי חדלות פירעון - לבין גרסתו המאוחרת בתצהיר העדות הראשית כי פתח הוא בהליך פשיטת הרגל".

ואולם חרף התנהלות התובע, השופט פטר אותו מכל סנקציה בדמות חיובי ריבית, הצמדה, עיצום כספי, קנס וכל תוספת פיגורים - בשל התקלה שאירעה במחשבי רשות המסים והובילה לכך שקרוב לארבע שנים תמימות, פקיד השומה לא פעל לגביית החוב. "לא יהא זה נכון וראוי להשית עליו את הביטוי הכלכלי הנגזר מן התקלה הממושכת שאירעה אצל הנתבע, בגינה קרוב לארבע שנים הנתבע לא המשיך בהליכי גביית החוב, ואשר דומני כי בשקידה ראויה יכל הנתבע להיות ער לתקלה בשלב מוקדם יותר", קבע.

חוב מס לא נשכח מעצמו

לדברי מומחה המס עו"ד (רו"ח) יפתח שמחוני, "פסק הדין מציב גבול ברור בין חובת תום-הלב של הנישום לבין חובתה של המדינה לפעול בשקיפות וביעילות. ההתיישנות נועדה להגן על מי שישב בשקט וציפה שהמדינה תפעל בזמן, לא על מי שמנסה להתחמק או לטשטש עקבות.

"עם זאת, גם רשות המסים אינה יכולה להרשות לעצמה לשמור חובות רדומים במגרות ולהתעורר כשהם כבר תפחו פי כמה. כל עיקול או דרישה שנשלחים אחרי שני עשורים אולי חוקיים, אך הם פוגעים קשות באמון הציבור ובתחושת ההוגנות של מערכת המס".

עו"ד שמחוני מוסיף כי "המסר מהפסיקה ברור: חוב מס הוא לא עניין שנשכח מעצמו. מי שסומך על הזמן מגלה לרוב שהריבית עובדת נגדו, לא בעדו. מצד שני, גם לרשות המסים יש אחריות לפעול בזמן, לשמור על תיעוד מלא ולעדכן את הנישומים באופן שוטף. כשזה לא קורה, החוב הופך לא רק לבעיה כספית אלא לסימפטום של מערכת שמתקשה להבחין בין צדק לגבייה.

"החוב שהתעורר אחרי 20 שנה הוא תזכורת לכך שבמיסוי, כמו בחיים, הזיכרון הארוך הוא לאו דווקא יתרון. כל עוד המדינה רשאית לגבות גם חובות עתיקים, הנישומים צריכים לדעת שהזמן לבדו לא מוחק דבר. ומצד שני, כל עוד הרשות ממשיכה לפעול באיחור וללא סדר, היא עצמה תשלם בריבית גבוהה של שחיקת אמון הציבור".

עוד כתבות

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

מנצל את הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

מניות חברות ה-IT קרסו בחודש האחרון בבורסה בעקבות החשש שה-AI עלולה להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30% ובעל השליטה מנסה בעקבות כך, פעם נוספת בתוך חצי שנה, לקלף שכבה אחת ולהכניס אותה לתוך החברה האם, מלם תים אחזקות באמצעות החלפת מניות

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

המכשול הכי גדול של המכונית הזו הוא המחיר שלה

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים