גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שמגלה: התועלת המפתיעה של ניתוחים להקטנת חזה

חוקרים מבית החולים הדסה ערכו מחקר על נשים שעברו ניתוח להקטנת חזה, והגיעו למסקנה מעניינת; חברת פרוטליקס קיבלה בשורה מאכזבת מרשות התרופות האירופית, והמניה צנחה; וגם: חברת אומניקס, שלמדה מהחרקים לייצר אנטיביוטיקה, הודיעה על גיוס של מיליונים ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock
חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש חושף את התועלת המטבולית המפתיעה של ניתוח להקטנת חזה

חוקרים מבית החולים הדסה ערכו מחקר על גבי נתונים מ-17 אלף נשים שעברו ניתוח להקטנת חזה ונשים נוספות שלא עברו את הניתוח, והגיעו למסקנה מעניינת: הניתוח מקטין את הסיכון לפתח סוכרת ומחלות מטבוליות. המחקר יוצג בכנס השנתי של האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית, שמתקיים בין התאריכים 4-5 בנובמבר 2025.

שר הבריאות של ממשל טראמפ מזהיר מברית מילה
הקשר המסוכן בין השמנה לאלצהיימר

במסגרת המחקר נאספו ונותחו נתונים ממאגר רפואי בינלאומי (TriNetX) הכולל מעל 170 מיליון מטופלים ברחבי העולם. החוקרים התמקדו בנשים בגילאי 18 עד 50 ללא היסטוריה של מחלות מטבוליות אשר עברו ניתוח להקטנת חזה. הנשים חולקו לשלוש קבוצות לפי מדד מסת גוף (BMI) - משקל תקין, עודף משקל והשמנה - והושוו לקבוצות ביקורת זהות בגודל ובמאפיינים רפואיים שלא עברו את הניתוח.

הממצאים העלו כי ניתוח הקטנת חזה קשור בסיכון נמוך יותר לפתח תסמונת מטבולית, סוכרת, יתר לחץ דם, תנגודת לאינסולין, דיסליפידמיה ואף מחלת כליות כרונית - בכל קבוצות המשקל שנבדקו. התוצאות הבולטות ביותר נצפו בקרב נשים במשקל תקין או עם עודף משקל קל, אולם גם בקרב נשים עם עודף משקל ניכר נמצאה מובהקות סטטיסטית.

את המחקר ערכו ד"ר מור ריטבלט, ד"ר נטע אופיר שילה, ד"ר נתן לישנסקי-פישר, ד"ר דמיטרי קוטוביץ', ד"ר דלית עמאר לישה, פרופ' אלכסנדר מרגוליס וד"ר תומר צור.

מחקר זה מצטרף לכמה מחקרים קודמים בהן נערך מעקב אחרי נשים לאחר ניתוח הקטנת חזה, אולם הניסויים הקודמים היו ניסויים קטנים, והציגו מדובר בניסויים קטנים, והשיפורים שנמצאו בהם לא נמשכו זמן רב. זהו המחקר הראשון שמראה את התופעה בנתונים בסדר גודל משמעותי ולאורך זמן, ואת ההשפעה על תחלואה של ממש - ולא רק על מדדים כמו רמת הסוכר בדם.

אומנם לא מדובר במחקר פרוספקטיבי עם קבוצת ניסוי וביקורת שנבחרו באופן רנדומלי, כך שאי-אפשר לשלול שהקשר אינו סיבתי, אלא יש משתנה מתערב המשפיע גם על הנטייה לבצע ניתוח הקטנת חזה וגם על התסמונת המטבולית. אולם בשנים האחרונות כלי בינה מלאכותית מאפשרים להשוות בצורה טובה יותר בין קבוצות, כדי להגיע קרוב יותר לתוצאות של ניסויים פרוספקטיביים.

המחקר אינו מצביע על מנגנון הפעולה של התהליך, אבל מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי רקמת השומן עצמה מפרישה חומרים אשר מובילים לדלקתיות ולתנגודת לאינסולין, כך שיש היגיון ברעיון כי הסרת רקמת שומן גם מן השד תועיל לשיפור המצב המטבולי. סקירת מחקרים מ-2023 הראתה כי שאיבת שומן (מרקמות אחרות מאשר רקמת השד) יכולה להוביל לשיפור קצר-טווח במדדים מטבוליים, וייתכן גם לשיפור ארוך טווח בתנגודת לאינסולין.

אכזבה לפרוטליקס בעקבות דחיית אישור למוצר משופר

חברת פרוטליקס הישראלית ושותפה העסקית קייזי האירופית הודיעו ביום שישי כי ועדה של רשות התרופות האירופית החליטה כי לא תאפשר לחברה לרשום את התרופה שלה למחלת לפברי בתדירות משופרת, עירוי של פעם בארבעה שבועות לעומת פעם בשבועיים. תדירות טיפול נמוכה יותר הייתה יכולה לתת לחברה יתרון בשוק שבו פועלות שתי מתחרות משמעותיות נוספות, שגם אצלן תדירות העירוי היא פעם בשבועיים.

בעקבות ההודעה ירדה מניית פרוטליקס ב-22% במסחר בנאסד"ק ביום שישי האחרון. כעת החברה נסחרת ב-148 מיליון דולר. זוהי ירידה של 44% במחיר במניה מהשיא המקומי שרשמה במאי 2023, עת אושר המוצר לשיווק.

הכנסותיה של פרוטליקס למחצית השנה הראשונה של 2025 עמדו על 25 מיליון דולר, מהם 9 מיליון מהמוצר לפברי וכ-16 מיליון מהמוצר הקודם של החברה למחלת גושה, אשר נותן לה הכנסות יציבות של כ-20-25 מיליון דולר בשנה, אך הוא לא כל-כך רווחי וצומח.

לדברי דרור בשן, מנכ"ל פרוטליקס, "קייזי משווקים את התרופה שלנו אלפבריו מזה כשנתיים בארה"ב וכשנה בממוצע במדינות העיקריות באירופה. אנחנו מרגישים שהם עובדים מצוין, עם הישגים מעל לציפיות. אנחנו ממשיכים לעמוד מאחורי התחזית שלנו כי התרופה תשיג 15%-20% מהשוק תוך מספר שנים, ומכך ייגזרו להערכתנו הכנסות של 500 מיליון דולר לקייזי, כלומר סביב 100 מיליון דולר לנו, בנוסף לתשלומי אבני-דרך. זוהי התחזית עבור תדירות המתן הקיימת". בשן מעריך כי תדירות מתן נוחה יותר עשויה להעלות את הנתח לכ-30%.

כדי לרשום את המוצר בתדירות הנוחה יותר, פרוטליקס ערכה ניסוי בו העבירה חלק מהמטופלים מניסוי קודם שלה למשטר זה, ובנוסף הציגה נתונים לגבי רמות התרופה בדם של המטופלים מן הניסויים האחרים שלה, ומודלים המראים כי גם במתן פעם בארבעה שבועות, רמות משביעות-רצון של חומר בדם יישמרו. זה לא הספיק לרשות האירופית. כרגע החברות בוחנות יחד האם כדאי להן להמשיך לנסות לרשום את המוצר בתדירות הנוחה, ומה יידרש לשם כך.

לפרוטליקס יש מוצר נוסף בניסויים קליניים למחלת הגאוט (סוג של דלקת מפרקיים), תחום בו יש כרגע רק מתחרה אחת בשוק, ומתחרה נוסף צפוי ב-2026. לדברי בשן, השלב הראשון של הניסויים הקליניים כבר הראה תוצאות התומכות במנגנון הפעולה של התרופה.

בשן מציין כי בספטמבר השנה החזירה החברה חוב אג"ח מלפני מעל עשור, וכעת היא ללא חוב, מה שמאפשר לה להשקיע בצנרת המוצרים שלה. "עשינו מיפוי אסטרטגי בשנה האחרונה, והחלטנו להתמקד מעתה בתחום מחלות נדירות לכליות, שבו יש לנו כעת התמחות", אומר בשן. "המוצרים החדשים שלנו יהיו כולם במנגנוני פעולה חדשים. אנחנו מקווים שנוכל כבר ב-2026 לדווח על מוצרים חדשים שנכנסים לצנרת".

אומניקס למדה מהחרקים לייצר אנטיביוטיקה. כעת היא מגייסת 25 מיליון דולר

חברת אומניקס מדיקל, המפתחת אנטיביוטיקה חדשה אשר עשויה לפתור את בעיית העמידות לאנטיביוטיקה, הודיעה על גיוס של 25 מיליון דולר, בהובלת קבוצת הראל ביטוח וקרן EIC של האיחוד האירופי.

בגיוס השתתפו גם Prevail Partners ו-OurCrowd. עד היום גייסה החברה 43 מיליון דולר. היא קיבלה גם מענקים מראשון החדשנות, מתוכנית הורייזון ומה-NIH בארה"ב.

אומניקס הוקמה לפני כ-10 שנים בחממת VLX על בסיס עבודתם של חוקרים מהאוניברסיטה העברית, אשר גילו מנגנון חדש באמצעותו חרקים הורגים חיידקים.

ד"ר מושיק כהן-קוטנר מסביר כי "לאורך האבולוציה החרקים פיתחו עולם שלם של פתרונות להרג חיידקים, המבוססים על פפטידים (חלקים קצרים של חלבונים) שהחרק מפריש. כשהפפטידים הללו אינם יציבים באופן המתאים לשימוש כתרופה - החרק מפריש אותם בעת הצורך, ולא צריך לבקבק או לשנע אותם". אך החוקרים הצליחו לפתח דרך לייצב את התרופה.

לדברי החברה, הפתרון שלה שובר כשל שוק אשר מונע את ההתפתחות של שוק האנטיביוטיקות החדשות לחיידקים עמידים. "לחברות פארמה אין היום תמריץ לפתח סוגים חדשים של אנטיביוטיקה", מסביר ד"ר כהן-קוטנר, "משום שככל שאנטיביוטיקה חדשה יותר ויעילה יותר נגד חיידקים הנחשבים לעמידים - כך המערכת הרפואית תנסה לשמור עליה ככל האפשר ולהשתמש בה רק עבור המקרים החמורים ביותר. זאת, כדי שהיא תשמור על הפוטנטיות שלה, והחיידקים לא יפתחו עמידות גם נגדה".

כך, כל אנטיביוטיקה חדשה נקלעת לפרדוקס: אם ישתמשו בה מעט, החברות לא ירוויחו כסף. אם ישתמשו בה הרבה, היא תחדל במהירות להיות יעילה נגד חיידקים עמידים.

אבל אם החיידקים אינם יכולים לפתח עמידות נגד האנטיביוטיקה החדשה, אז הבעיה נפתרה. אומניקס מאמינה שהתרופות שלה יעשו זאת.

ד"ר ניב בחנוף, סמנכ"ל הטכנולוגיה של החברה, מסביר כי "בדרך-כלל האנטיביוטיקות נכנסות לתא ומעכבות בו אנזים ספציפי, שכל הזמן משתנה. לעומת זאת, אנחנו תוקפים את מעטפת התא, שאי-אפשר לשנות אותה בלי להפוך ליצור אחר לגמרי".

אומניקס נמצאת בשלב II של הניסויים הקליניים, שם תפעל להראות את היעילות של התרופה שלה. מטרת הניסוי היא להראות בעיקר פעילות נגד Acinetobacter baumannii - אחד החיידקים המסוכנים והעמידים ביותר, אשר אינו מגיב גם לטיפולי הקו-האחרון הקיימים כיום. החברה כבר הראתה פעילות נגד החיידק הזה בניסויי מעבדה.

עוד כתבות

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

תעודת הזהות שלכם בתוקף? הממשלה מאריכה את התוקף של ת"ז ישנות בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

אילוסטרציה: Shutterstock

עד איזה גיל חשיפה לעירום בין הורים לילדים נחשבת לגיטימית

אם גרושה ביקשה לבחון את מסוכנותו המינית של האב ולהגביל את זמני השהות שלו עם בתם בת הארבע, בעקבות תיעוד של האב ישן עם הילדה כשהיא עירומה ● מה קבע בית המשפט?

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

מכרז החשמל המוזל. בזק הרוויחה בגדול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מכרז החשמל לספקים: בזק-ג'ן לקחו בענק, מקורות גנבו את ההצגה

בבזק-ג'ן יכולים להיות מרוצים מתוצאות מכרז החשמל המוזל של רשות החשמל: מבין 550 מגהוואט שהוצעו, חברת התקשורת השיגה 140 ● מי שהפתיעה הייתה חברת מקורות, שכלל לא סוחרת בחשמל ● אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "צעד נוסף לחיזוק התחרות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון

נשיא ארה''ב טראמפ. ''הוא אוהב לטעון ששבע מלחמות הסתיימו בזכותו'' / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ באיום לאיראן: הבהרתי שאם יתחילו להרוג אנשים - נכה בהם חזק מאוד

אירוע ההצתה בשומרון: פלסטיני חולץ במצב אנוש, שלושה עצורים ● צבא לבנון: השלמנו את משימת פירוז דרום המדינה מנשק ● רה"מ נתניהו: "המאמצים ראויים להערכה - אבל חיזבאללה עדיין חמוש ומתעצם" ● בכירים בישראל: תקיפה בלבנון? כבר לא "אם" אלא "מתי" ● חיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לניסיון השיגורים הכושל ● שר החוץ האיראני: "אנחנו לא רוצים מלחמה אבל מוכנים אליה" ● עדכונים שוטפים

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

עד 12 אלף שקל בשנה: ההודעה שקיבלו אלפי מילואימניקים

מילואמיניקים במערך הלוחם התבשרו בימים האחרונים על זכאותם לנקודות זיכוי במס הכנסה ● מדובר ביישום של החוק שאושר בכנסת בנובמבר האחרון, המעניק לראשונה הטבת מס משמעותית למילואימניקים לוחמים לפי מספר ימי השירות, והיא יכולה להגיע עד כ-11,600 שקל בשנה

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

הנאום הפך לתצוגת תכלית. מנכ''ל אנבידיה הואנג בכנס CES השבוע / צילום: Reuters, Kyodo

האיומים מגיעים מכל עבר, והשליטה של אנבידיה בשרשרת הערך מתחילה להיסדק

למרות דומיננטיות של 90% מהשוק ושווי דמיוני, אימפריית השבבים של ג'נסן הואנג ניצבת מול גל מתחרים חדשים - משבבי הסקה יעילים ועד פתרונות שרתים חסכוניים באנרגיה ● חברות ענן, ענקיות טכנולוגיה וסטארט־אפים ישראליים מנסים לנצל את נקודות החולשה שלה כדי לערער את הבלעדיות של מי שהפכה לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי