גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפייבוריטית התחלפה: קריית טבעון מובילה במרוץ להקמת קמפוס אנבידיה בצפון

לגלובס נודע כי קריית אתא לא תתמודד על הקמת מרכז הפיתוח החדש של ענקית השבבים בצפון הארץ ● גם פארק התעשייה מבוא כרמל ירד בדירוג, משום שהתוכנית להרחבתו רחוקה מאישור, בהתאם לדרישות אנבידיה ● כעת קריית טבעון מסתמנת כמועמדת המובילה

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin
הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

קריית אתא ונשר מחוץ לתמונה, פארק התעשייה מבוא כרמל כבר לא המועמד המוביל - ובראש נמצאת קריית טבעון; זוהי התמונה המסתמנת באשר לפיינליסטיות מתוך רשימת המועמדות לארח את מרכז הפיתוח החדש של ענקית השבבים אנבידיה.

בונה על בוגרי בן גוריון ואמ"ן: אנבידיה עוברת למשרדים חדשים בבאר שבע
בנק אוף אמריקה: שוק השבבים יגיע לטריליון דולר בשנתיים, ו־5 מניות יככבו

ביולי פרסמה אנבידיה RFI (בקשה לקבלת מידע) על חטיבות קרקע זמינות לבנייה בשטח חיפוש ספציפי שהוגדר על ידיה, באזור חיפה ומעט מדרום לה. מדובר בקמפוס משמעותי, שעל פי ההערכות אנבידיה תשקיע בו כ-2 מיליארד שקל ותעסיק בו אלפי עובדים. פרסום הבקשה עורר תכונה רבה בשוק כולו - ובעיקר בקרב הרשויות המקומיות, שכל אחת מהן רוצה שאנבידיה תבחר בקרקע בתחומיה להקמת הקמפוס. על פי ההערכות, כ־100 הצעות הוגשו לאנבידיה מגורמים שונים.

בחודשים שעברו מאז פרסום הבקשה נזרקו לאוויר שמות רבים של אתרים אפשריים להקמת הקמפוס, בין שהערכות מצד השוק ובין שיוזמה מצד רשויות מסוימות. לאחרונה הערכנו כאן כי נותרו ארבע פיינליסטיות - קריית טבעון, פארק התעשייה מבוא כרמל, קריית אתא ונשר - וכעת, כפי שנודע לגלובס, הרשימה צומצמה עוד יותר: קריית אתא ונשר יצאו מהתמונה. המפתיע הוא שדווקא קריית טבעון מסתמנת כעת כמובילה, וזאת למרות שבעיני רבים נחשב פארק מבוא כרמל כמועמד המוביל.

הקרקע בנשר: ההצעה הייתה רק "הטרלה"?

הצעתה של עיריית קריית אתא כוללת קרקע בשטח שכונה חדשה המתוכננת לקום בעיר, כחלק מתוכנית הוותמ"ל תמל/1025, המציעה בין היתר שטחי מסחר ותעסוקה נרחבים. הצעתה של נשר היא היחידה מבין הפיינליסטיות הכוללת קרקע פרטית, השייכת לכלל תעשיות: 180 דונם שעליהם אפשר לבנות 120 אלף מ"ר למסחר ולתעסוקה, מאושרים לבנייה.

שתי ההצעות הללו, כאמור, ירדו מהפרק על פי המסתמן. למעשה, גורמים בשוק טוענים כי הצעתה של עיריית נשר - למרות שיש בה יתרונות רבים, בעיקר בדמות חיסכון בבירוקרטיה ובזמן - מעולם לא הייתה ריאלית, ואף הגדירו אותה כ"הטרלה". נציין כי אנשי אנבידיה כן בחנו את ההצעה בפועל, והגיעו בעצמם למקום כדי לבחון את האתר. עוד נזכיר כי ישנם גורמים המאיימים כי יפנו לצעדים משפטיים אם המדינה תעניק לאנבידיה קרקע בהנחה ובפטור ממכרז.

מעיריית נשר נמסר: "חברת כלל, שהגישה את ההצעה לשטח בנשר, נמצאת במגעים שוטפים עם בכירי אנבידיה בנוגע להצעה. נציגי אנבידיה אף ביקרו במקום והחברה התבקשה לבצע בדיקות קרקע ולהגיש הצעת רכישה - מה שמפריך את הטענה כי להצעה לא היה סיכוי.

"יש לציין כי ההצעה בנשר היא היחידה שעומדת בכל הדרישות שפורסמו ב-RFI של אנבידיה. בנשר קיימת קרקע מאושרת בתב"ע, ללא צורך במכרז או בהליכים משפטיים - ניתן לרכוש ולהתחיל בביצוע מיידי".

מבוא כרמל: "המועמד המוביל" עוד לא ערוך

בהתאם להתפתחויות האחרונות, ברשימת הפיינליסטיות נותרו כעת רק שני שמות מרכזיים: פארק התעשיות מבוא כרמל ואזור התעסוקה החדש המתוכנן בקריית טבעון, Tivon Tech. המפתיע הוא כי דווקא אזור התעסוקה בטבעון הוא המסתמן כרגע כאופציה המובילה.

מדוע? בעיקר מסיבה אחת: ב־RFI שפרסמה אנבידיה כתבה החברה מפורשות כי היא מחפשת קרקע עם תב"ע (תוכנית בניין עיר) בייעוד משרדים או תעשייה עתירת ידע, "פנויה וזמינה לבנייה מיידית". בבדיקה שערכנו בגלובס עולה כי התוכנית להרחבת פארק מבוא כרמל, שהיא התוכנית המתאימה ביותר, על פניו, לדרישות ענקית השבבים הבינלאומית, טרם אושרה - ולמעשה נמצאת רק בשלבי בדיקה ראשונים.

תוכנית ההרחבה נמצאת בסמכות הוועדה המחוזית, והיא מציעה הרחבה של הפארק בכ־583 דונמים, שעליהם ניתן יהיה להקים בין היתר 459,075 מ"ר בייעוד תעשייה - הכולל מפעלי ייצור לתעשייה מתקדמת, מכוני מחקר ופיתוח ועוד. אלא שהתוכנית התקבלה בוועדה המחוזית רק בסוף ספטמבר, ועד כה עברה רק את השלב הראשוני ביותר בדרך לאישור התוכנית - קיום תנאי הסף לקידומה. לכן, נראה שיידרש עוד זמן רב עד לאישור התוכנית ולהפיכת הקרקע לזמינה לבנייה - אחד הקריטריונים המרכזיים בדרישותיה של אנבידיה.

במועצה האזורית מגידו, שבתחומיה נמצא פארק התעשיות מבוא כרמל, מקווים כי הוועדה המחוזית תאשר במהירות את התוכנית, אך בהינתן קצב האישור הקיים של תוכניות בישראל, ייתכן שכבר יהיה מאוחר מדי. כך או כך, גורמים המעורים בפרטים מציינים כי בשטח הקיים בפארק מבוא כרמל, בתחומי התב"ע המאושרת והתקפה למתחם, ישנם 75 דונמים פנויים הנמצאים בפיתוח, ועוד כמה מבנים שעומדים ריקים וטרם אוכלסו; אלו יכולים להתאים לאנבידיה למרות הכול.

בפארק זה, כפי שפורסם בגלובס, הוקמה חוות השרתים הגדולה הראשונה של אנבידיה בישראל, בהשקעה של יותר מחצי מיליארד דולר ובהספק חשמלי של 30 מגוואט.

בימים אלה מתכננת אנבידיה, לפי הערכות בתעשייה, את בנייתה של חוות שרתים שנייה לעיבוד AI באתר, שתהיה כפולה בהיקף פעילותה מהקודמת, ותבצע עיבוד AI בהספק חשמלי של 64 מגוואט. שתי החוות ישמשו את אנבידיה ולא צפויות להיפתח לתעשייה או לאקדמיה. ההספק החשמלי הפוטנציאלי המצטבר שלהן, 100 מגוואט, יהפוך את אשכול חוות השרתים במבוא כרמל לאתר החזק ביותר במונחי כוח חישוב AI בישראל, כאשר יצא הפרויקט לפועל.

פארק "על הצד הנמוך" של דרישות אנבידיה

כאמור, כעת המועמדת המסתמנת כמובילה לאירוח מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה היא קריית טבעון. כפי שפרסמנו כבר לפני כחודשיים, בטבעון מתוכנן לקום מרכז תעסוקה חדש, Tivon Tech, שבתחילה כלל לא הוזכר כמועמד, אך לקראת הישורת הסופית הפך לאחד המועמדים החזקים. בהינתן העובדה שפארק מבוא כרמל נמצא בסימן שאלה, הפך הקמפוס בקריית טבעון למועמד המוביל. לבכירי אנבידיה סנטימנט מיוחד לעיר, מאחר שרבים מהם מתגוררים בה, בכלל זה עמית קריג, מנכ"ל פעילות הפיתוח של אנבידיה בישראל.

אך גם כאן נראה כי ישנה "כוכבית" משמעותית: נתוני הפארק נמצאים "על הצד הנמוך" מבחינת דרישות אנבידיה, שכן הוא חולש על 90 דונמים ברוטו (אנבידיה הגדירה בבקשתה שטח של 70-120 דונם) והוא יכול להציע עד 120 אלף מ"ר בקמפוס כולו (אנבידיה מבקשת זכויות בנייה של 80-180 אלף מ"ר). כל זאת עוד לפני העובדה שבשטח הקמפוס מתוכנן לקום גם מרכז תחבורה על שטח של כשלושה דונמים, וכי 11 אלף מ"ר בתוכנית מוגדרים כשטחי מסחר. המשמעות היא שאנבידיה תתפוס את רוב שטח הקמפוס, ואולי אף את כולו, אך חשוב מזה - לא בטוח שתוכל להתרחב במתחם אם תרצה, אלא אם תקודם תוכנית חדשה להרחבתו, שאישורה צפוי להימשך זמן רב.

לאורך כל הדרך העריכו גורמים בשוק כי בסופו של דבר תחליט אנבידיה לרכוש קרקעות בשני מקומות נפרדים, מתוך שלל ההצעות שהוגשו לה בעקבות ה־RFI, הערכה שיכולה להסביר מדוע קריית טבעון נחשבת בכל זאת מועמדת מובילה. שני האתרים - טבעון ומבוא כרמל - ממוקמים מרחק דקות נסיעה בודדות זה מזה על כביש 6, כמו גם מהאתר הקיים ביקנעם. הם סמוכים לקווי מתח גבוה, וכן למתחם תחנות הכוח על שם דוד לוי בין אליקים לזכרון יעקב - קרבה החשובה להפעלת חוות שרתים גדולות לעיבוד AI.

מצד שני, רק לאחרונה הודיעה אנבידיה על צעד להתרחבות בבאר שבע, בדמות העברת מרכז המחקר והפיתוח שלה שם למשרדים חדשים בשטח 3,000 מ"ר בפארק גב־ים נגב - פי שלושה מהמשרדים הקיימים של החברה בעיר. זאת, ככל הנראה, כדי להכין את השטח לגיוס משמעותי של סטודנטים ובוגרי אוניברסיטת בן גוריון, וכן כדי לקלוט את בוגרי חיל המודיעין שיעברו דרומה לבסיס החדש במסגרת מעבר האגף לדרום. לחברה משרדים ושלוחות גם בת"א, ברעננה, ביקנעם, במבוא כרמל ובתל חי, וייתכן כי קרקע אחת נוספת באותו אזור חיפוש בצפון תספק את כל צרכיה לעת עתה.

מאנבידיה לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר איראני: "המשא ומתן במבוי סתום והכדור במגרש של טראמפ"

היעד האופטימי שהציב טראמפ למו"מ עם איראן: "טקס חתימה בשבוע הבא" ● ארה"ב הטילה סנקציות חדשות על גופים הקשורים לאיראן ● טראמפ על האפשרות לפעולה צבאית להוצאת האורניום מאיראן: "צריך להיות שם שבועיים, ועם הרבה ציוד" ● סרן איתן שמואל למברג, בן 21 ממשמר השבעה, נפל בקרב בדרום לבנון ● דיווחים שוטפים

אושרי כהן ב''בופור'' (2007). סרט מלחמה ללא אויב נראה לעין / צילום: יח''צ

כוחות צה''ל חוזרים לבופור - והסיפור שוב נפתח מחדש

חזרתם של כוחות צה”ל לבופור מחזירה גם את אחת הטראומות המכוננות של החברה הישראלית ● מרוביק רוזנטל, דרך רון לשם ועד יוסף סידר, התרבות הישראלית ניסתה להפוך את ההר לזיכרון סגור, אבל החדשות מהשבוע שוב טורפות את הקלפים

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

כולל וויטקוף: הבכירים בממשל טראמפ שישראל ריגלה אחריהם

דיווח: בארה"ב מזהים עלייה נרחבת בפעילות הריגול של ישראל נגדה ● בחריין: יירטנו טילים וכבט"מים מאיראן • אזעקות הופעלו בגליל המערבי • יועצו של חמינאי: "טראמפ זקוק להסכם זמני כדי לפתוח מחדש את הורמוז" ● בעקבות טעות בזיהוי: חיילים וקצין בצבא לבנון נהרגו; עאון: "הפרה בוטה" ● חילופי מהלומות הלילה: איראן שיגרה כטב"מים לעבר מצר הורמוז, מטוסי קרב אמריקאים הפילו ארבעה מהם ● עדכונים שוטפים

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב

מתחם הבונקרים Vivos xPoint / צילום: באדיבות WSJ

הם עברו לחיות בבונקרים כדי לשרוד את סוף העולם. האיום הגיע מבפנים

מתחם של מאות בונקרים בדרום דקוטה משווק כמפלט המושלם מתרחישים כמו מלחמה גרעינית או מגפה עולמית ● אלא שמה שהיה אמור להיות "הישרדות ברמת חמישה כוכבים", הפך לזירת קרבות ● מבעיות תשתית, דרך סכסוכי שכנים ועד יוקר הארנונה - התביעות נערמות, ואפילו נשקים נשלפו

קיה סטוניק / צילום: יח''צ

הסינים לא ניצחו אותו: הרכב שמגיע בגרסה משודרגת ובהנחה

קיה סטוניק הוא אחד מקומץ דגמי קרוס-אובר קומפקטיים שעדיין לא נכנעו ללחץ התחרותי הסיני ● יש לו עיצוב עם נוכחות משודרגת, תא נוסעים עדכני ומנוע נמרץ וחסכוני במחיר נוח ● יש בפלח מרווחים ומאובזרים ממנו, אבל הבונוס הוא התנהגות כביש נעימה

פרויקט חופים WEST בנתניה. כמחצית מהדירות עדיין עומדות למכירה / הדמיה: אתר החברה

135 דירות מחכות: משבר הדיור דרך סיפורה של חברה אחת

המגדל החצי ריק של אזורים בנתניה מספר את כל מצוקת הקבלנים והמשבר בשוק הדיור ● מנגד, הוא מעיד שהיזמיות הגדולות עדיין לא ממהרות להתגמש במחירון הרשמי, גם כשהן מובילות במספר הדירות לא מכורות וכשנדמה שהמבצעים הלכו רחוק במיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות; ברודקום השילה כ-300 מיליארד דולר משוויה

דאו ג'ונס וראסל 2000 ננעלו בשיא ●  ברודקום צללה - צמיחה של 143% לא הספיקה כדי להרשים את השוק ● לקראת דוח התעסוקה מחר, מספר הבקשות לדמי אבטלה ברמה הגבוהה ביותר מזה ארבעה חודשים ● הביטקוין המשיך לדמם, איבד כחצי משוויו מאז השיא ● תשואות האג"ח ירדו ומחירי הנפט ירדו

מפולת בוול סטריט / צילום: אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות הן חדשות רעות: מה עומד מאחורי המפולת בוול סטריט?

דווקא דוח תעסוקה מצוין שלח את השווקים לירידות חדות בשל חשש המשקיעים כי נגוזה התקווה להורדת ריבית ● ומה אומרים המומחים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעקבות פסיקת בג"ץ: לוין פרסם מועמדים לחלק מבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה שם המחסור החמור ביותר ● מזה שנה וחצי לא מונו שופטים בישראל עקב סירובו של לוין להביא לאישור הוועדה מועמדים שלא מוסכמים על כל חברי הוועדה

בניין מגורים בפלורידה, מיאמי. הזרמת העושר הזניקה את ההכנסות ממסים / צילום: Shutterstock

מעמד הביניים נדחק החוצה: מיאמי מתעשרת, וגם מצטמצמת

בום של עושר מניע חלקים מכריעים בכלכלת המטרופולין, אך הוא גם זה שצמצם את האוכלוסייה שלה

מפעל גלעם - קיבוץ מענית / צילום: איל יצהר

גלעם השלימה את ההנפקה בשווי של 1.03 מיליארד שקל; אלה המוסדיים שרכשו

בעלי השליטה קרן פימי ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות מכרו מעט פחות ממה שתכננו ● לאחר ההנפקה פימי תמשיך להחזיק ב-29% ממניות החברה ● לגלובס נודע כי המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם מנורה מבטחים ומיטב

אילוסטרציה: Shutterstock

מדד S&P 500 עשה מהלך שנראה רק ארבע פעמים מאז מלחמת העולם השנייה

ה-S&P 500 רשם באפריל ובמאי זינוק דו־חודשי של מעל 16% - מה שלפי דויטשה בנק קרה ארבע פעמים בלבד מאז מלחמת העולם השנייה ● בשלושה ממקרים אלו, זה היה כששוק המניות האמריקאי התאושש ממיתון, אך במקרה שנותר זה היה לקראת "יום שני השחור" ב-1987, אז הדאו ג'ונס וה-S&P 500 צללו במעל 20% ביום אחד

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

מעל התכנון המקורי: ג'נריישן קפיטל גייסה כמיליארד שקל ואלה המוסדיים שהשתתפו

הגיוס גבוה מהתוכנית המקורית לגייס 800 מיליון שקל • לגלובס נודע כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה היו קרן הגידור נוקד שתהפוך לבעלת עניין וכן מגדל, כלל, מנורה, הראל, קרן הגידור ספרה, אנליסט, מור, איילון ועוד

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

פגיעת רחפן במוצב שומרה, סוף אפריל / צילום: Reuters, Anadolu

מומחים סבורים: חיזבאללה איבד את הבייס - ולא מוצא את מקומו במפה הפוליטית החדשה

צה"ל מעריך שמבצע "חיצי הצפון" הותיר את חיזבאללה עם שבריר מיכולותיו, אך נראה שהאיום הגדול ביותר עליו כעת הוא פנים־לבנוני ● מול דעת קהל עוינת, ממשל שדורש מונופול על הנשק וצניחה בתמיכת השיעים, מומחים מאמינים שהארגון משתמש בהסלמה בצפון כדי לייצר נרטיב של הצלחה ● כך מנסה חיזבאללה לפוצץ את המגעים המדיניים - ולשרוד פוליטית בכל מחיר

''10%-5% בהייטק עלולים למצוא עצמם בלי עבודה השנה''

לחיות מדמי אבטלה של 13 אלף שקל: מאחורי הטלטלה בהייטק

גל הפיטורים בהייטק מאיים לשלוח אלפים לבתיהם ● הסיבה הרשמית שהציגו רוב החברות היא מהפכת ה־AI, אלא שבתעשייה יש מי שחושב שזה רק תירוץ ● העובדים שנשארו מתארים היסטריה ומומחים מעריכים שזו רק ההתחלה, אבל לא כולם מתרגשים: "כל תחום חדש מייצר עבודה, לא רק לוקח"

ניר ברקת וצבי סטפק / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, איל יצהר

האחים ברקת שמים את בית ההשקעות מיטב על המדף; צבי סטפק לגלובס: "אין לנו שום כוונה למכור"

לאחר זינוק של 1,300% תוך 3 שנים וכשמניית מיטב נסחרת בשיא, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש להחזקות של משפחת ברקת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ● צבי סטפק אמר ל"גלובס": "אין לנו שום כוונה למכור את חלקנו במיטב" ● המניה נפלה ב-9% לאחר פרסום כוונת המכירה

אואזיס על חנות של אדידס / צילום: Shutterstock

על הקשר הבלתי נפרד בין כדורגל, מוזיקה ואופנה: "מכבי ת"א הבינה שהאוהדים הם ארנקים מהלכים"

אייאקס עם בוב מארלי, אינטר מילאנו עם פינק פלויד ופריז סן־ז'רמן עם דה וויקנד – החיבור בין מוזיקה לכדורגל הוא גם טבעי וגם מסחרי, והמועדונים למדו לעשות ממנו כסף גדול ● לפי ההערכות השוק הזה מגלגל 8 מיליארד דולר בשנה ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד