גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקפקס": הסעיף שנחשב לשולי בדוחות ענקיות הטק, וכעת גונב את ההצגה

גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא הציגו זינוק בהוצאות הון, קפקס (CAPEX), אך גם שמרו על רווחיות ● הוצאות אלה הן השקעות בתשתיות ובציוד הוני לטווח ארוך, שהפכו לליבת מהפכת ה־AI ● אולם בשוק עולות תהיות: האם ההחזר העתידי יצדיק את ההשקעה המסיבית?

מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap
מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap

ארבע שחקניות ה־AI הגדולות בעולם - אמזון , מיקרוסופט , גוגל ומטא - הדהימו בשבוע שעבר את המשקיעים כשחשפו הכנסות גבוהות בהרבה מהצפוי, והוכיחו שגם בהשקעות עשרות מיליארדי דולרים ברבעון בציוד הון ל־AI - חוות שרתים, מעבדים גרפיים ותשתיות חשמל - אפשר לשמור על רווחיות, ואפילו, כמו במקרה של גוגל או אמזון, כזו שהולכת וגדלה.

המכירה של מנכ"ל אנבידיה, השיא של באפט ואילו מניות יזנקו היום?
גוגל הפתיעה, ומי שתי הענקיות שאכזבו? מאחורי הדוחות הדרמטיים

עם זאת, סעיף שבעבר נחשב לשולי יחסית במאזן שלהן התגלה ככזה שגונב את ההצגה מהשאר: הוצאות ה"קפּקס" (CAPEX), הוצאות על ציוד הוני שהולך ותופח: הרבעון השלישי היה לראשון שבו הוצאות הקפקס בארבע הענקיות חצה לראשונה את רף 100 מיליארד הדולר בהשקעות והתייצב על נתון שיא של כ־120 מיליארד דולר - כפול מהסכום שהשקיעו החברות ברבעון המקביל בשנה שעברה. לשם השוואה, 2024 החלה ברבעון שבו הנתון עמד על פחות מ־50 מיליארד דולר בלבד.

המהירות שבה מטפסות ההוצאות ההוניות היא כה גבוהה עד כי היא מתעדכנת שוב ושוב במהלך השנה, תמיד בכיוון אחד - כלפי מעלה. אמזון, שחשבה שתוציא 118 מיליארד דולר על קפקס במהלך השנה, העלתה את תחזית ההוצאות השנה ל־125 מיליארד דולר. אלפבית, חברת האם של גוגל, עדכנה את טווח הוצאות הקפקס שלה מסכום של 85-75 מיליארד דולר השנה, לסכום של 93-91.

חרף הדיווחים על הוצאות הולכות וכבדות, המשקיעים דווקא מרוצים. מניית גוגל עלתה ב־8% בחמשת הימים האחרונים ומניית אמזון טיפסה ב־9%. האם הקפקס הפך למנבא לזינוק בהכנסות או דווקא לרווחיות משופרת בעתיד? מהו הסעיף בהוצאות שגדל ומקבל ממדים והתייחסות משלו?

השקעות לטווח הארוך

קפקס (CAPEX) בתרגום מילולי הן הוצאות ההון, אך בפועל מדובר בהוצאות המשמשות את החברה להשקעה לטווח ארוך - כל מה שיוכל לשמש אותה להגדלת הרווח בטווח שמעבר לשנה הקרובה.

הסיבה שהסעיף האפרורי הזה הפך לאחד המספרים החשובים והמדוברים ביותר בקרב חברות הטכנולוגיה בשנה האחרונה, היא העובדה ששם נקבעת מידת הרצינות של החברה בהשקעות AI לטווח הארוך. במובנים רבים הפך נתון הקפקס למדד הלא רשמי של יכולת החברה להעלות את ההכנסות בעתיד בשל ההשקעה היום בבינה מלאכותית: הצטיידות במעבדים גרפיים של אנבידיה ו־AMD , רכישה שרתים של דל ושל HP , בניית חוות שרתים גדולות ממדים ובניית תשתיות חשמל או מים התומכות בהן.

זאת בניגוד להוצאות השוטפות (OPEX) - כמו שכר לעובדים, הוצאות שכר דירה על משרדים, הוצאות חשמל וביטוח. חברות ה־AI לא המציאו את הקפקס; זוהי הוצאה כבדה, כמובן, לא רק בחברות ענן אלא גם בחברות יצרניות, למשל, שנדרשות להשקיע בבניית מפעלי תעשייה או ברכישת מכונות ייצור חדשות.

למרות שחשמל הוא בין ההוצאות הכבדות ביותר בעיבוד AI, תשלום החשמל השוטף מגולם דווקא בסעיף ההוצאות השוטפות, האופקס, ולא בקפקס. בלאו הכי חברות כמו מיקרוסופט שפונות לשחקניות ה"ניאו־ענן" דוגמת נביוס - חברות המשכירות שטחי חוות שרתים - מבזרות את הוצאות הקפקס החוצה במיקור חוץ.

"הקפקס הוא התגשמות החלום של ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, להקמת 'מפעלי AI' - חוות שרתים גדולות שתפקידן הוא לבצע אימון והפעלה של מודלי בינה מלאכותית, מה שהופך ענקיות טכנולוגיה גם למעין יצרניות", אומר אלון לסט, אנליסט מניות טכנולוגיה במיטב שוקי הון.

"אמת המידה בדרך כלל נמדדת בהשקעה של 35 מיליארד דולר לגיגוואט אחד של פעילות AI, מתוך זה 25-20 מיליארד דולר מופנים לרכישת שרתים ובתוכם המעבדים הגרפיים. ניתן גם לשכור חוות שרתים, ואז הנתונים יופיעו בסעיף ההוצאות השוטפות, אבל נכון להיום אנחנו לא רואים את זה קורה בקנה מידה גדול".

לא כולם מרוצים

לא כולם מרוצים מהזינוק המטאורי בהוצאות הקפקס, כמובן. מניית מיקרוסופט דווקא ירדה לאחר הדיווח שלה ב־3%, ובסך־הכול ב־1% בחמשת הימים האחרונים, אחרי פניית הפרסה שעשתה החברה: תחילה הצפי היה לירידה בהשקעות ההוניות, אך סמנכ"לית הכספים איימי הוד אמרה כי על פי ההערכה ההוצאות דווקא יצמחו ל־94 מיליארד דולר בשנת הכספים 2026 שתסתיים ביולי.

"מעטות החברות המסוגלות לשמור על רווחיות בהיקפי השקעות כאלה - ולכן המשקיעים הביעו סקפטיות גדולה יותר כלפי מניית מטא, למשל, שאינה נשענת על הכנסות מתחום הענן, כפי שעושות גוגל או אמזון", אומר ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי. "ניכר חשש שהיא משקיעה סכומים שלא ברור מה יהיה ההחזר עליהם. גם אצל מיקרוסופט ראינו גידול בהוצאות התפעוליות לצד עלייה מרשימה בהכנסות הענן, אבל זה לא תורגם לשורה תחתונה בצורה אחידה".

אי ודאות לגבי העתיד

אלון לסט סבור שיש לנתון ההכנסות עוד לאן לגדול - כיוון שהמגבלה אינה נובעת מביקוש חסר, אלא ממחסור בהיצע שבבים וחוות שרתים אל מול ביקוש יתר. "זו מגבלת היצע ולא בועה, אבל כדי לספק ביקוש של טריליון דולר בסך מוצרי התוכנה והשירותים הטכנולוגיים, החברות יצטרכו להשקיע בסך הכול 2.5 טריליון, ואנחנו לא נמצאים אפילו בעשירית שלו.

"סימן השאלה נובע מהעיתוי: מתי הביקוש יגיע להיקפים הללו. הדרך הנכונה להסתכל על הבריאות של נתון הקפקס היא להשוות אותו לרווח ה־EBITDA (רווח לפני פחת ומס - א"ג). יחס שכזה יראה לנו בכל רגע נתון את היכולת של החברות לעמוד בהוצאות העתק: זה נראה שבשנה הבאה נגיע ליחס שעומד על 75%, כלומר יחס המאפשר לחברות להגדיל את ההשקעות ללא צורך במימון חיצוני, ובסוף היום מי שלא יעמוד ביחס הזה יתמזג עם שחקנים רווחיים יותר".

"הזינוק בהכנסות הענן של מיקרוסופט, כמעט 40%, לצד העלייה המרשימה במכירות גוגל ואמזון בתחום מרגיעים את המשקיעים בכך שיש הצדקה להיקף ההשקעה הגבוה, אך לא מורידים מאי הוודאות לגבי הטווח הארוך", אומר אורגד. "האם יתברר שקצב ההצטיידות היה מהיר מדי, בלחץ גדול מדי ובהיקפים מוגזמים? ומה תהיה ההשפעה של עסקאות "הגן הסגור" הסיבוביות בשוק - שבהן, למשל, השקעת אנבידיה ב־OpenAI, שרוכשת בתורה מעבדים של אנבידיה?"

עוד כתבות

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

מאי.די.בי, דרך טבע ועד פאלו אלטו: איך להרוויח מתחלופת המניות בצמרת הבורסה בת"א​

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה ● גלובס בדק כיצד השתנתה ללא הכר צמרת החברות המובילות של הבורסה בת"א על פני יותר משלושה עשורים ● גילעד אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וצבי סטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם - איזו חברה פספסה הבורסה בת"א, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"