גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה, והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על אילו נכסים ההטבה חלה, ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בעוד פחות מחודשיים מסתיימת שנת המס 2025, והדד-ליין לבצע מהלכים שיחסכו במס על ההשקעות שלכם הולך ומצטמצם. כששאלנו מומחי מס שונים מה העצה הכי טובה שהם יכולים לתת למשקיעים רגע לפני סוף השנה, כמעט כולם שרקו מיד בהתחלה את המילים "קיזוז הפסדים".

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו
כמה שווה באמת הריבית על העו"ש שלכם? כנראה פחות משחשבתם

"סוף השנה הוא הזמן לבדוק את תיק ההשקעות ולבחון אפשרות לממש הפסדים לצורכי מס. אם ניירות הערך רשמו ירידות, מכירה שלהם לפני 31 בדצמבר מאפשרת לקזז את ההפסדים מול רווחים מניירות ערך אחרים ואף מול שבח מקרקעין. קיזוז זה מפחית את חבות המס השנתית", מסביר עו"ד עמית גוטליב, שותף במשרד ירון-אלדר פלר שורץ ושות'. לדבריו, חשוב לדעת שגם אם לא מצליחים לקזז את כל ההפסד השנה, ניתן לשמור את היתרה ולקזזה בשנים הבאות כנגד רווחי הון עתידיים. "פעולה פשוטה של בחינה מחדש של התיק יכולה לייצר חיסכון מס משמעותי, במיוחד למשקיעים פעילים או לבעלי רווחים גדולים ממימושים במהלך השנה".

הפסד הון מוגדר בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה כ"סכום שבו עולה יתרת המחיר המקורי על התמורה", כלומר כאשר אדם מוכר נכס פיננסי במחיר נמוך יותר מהמחיר שבו רכש אותו. בהתאם להוראות רשות המסים, שבח והפסד ממקרקעין נחשבים כאילו היו רווח או הפסד הון. כלומר, ניתן לקזז גם הפסדים מנדל"ן מול רווחים משוק ההון. ניתן לקזז הפסדי הון ממניות בארץ או בחו"ל, וגם משוק הקריפטו. עו"ד הראל פרלמוטר, ראש מחלקת המסים בברנע ג'פה לנדה, מסביר כי "מס הכנסה מוטל על רווח ולא על ההכנסה. המשמעות היא שכאשר במהלך השנה נוצרו הפסדים, ייתכן שניתן יהיה לקזזם כנגד רווחים ובכך להפחית את חבות המס. ניהול נכון של קיזוז הפסדים עשוי לחסוך סכומים משמעותיים, ולכן מומלץ לבחון את הנושא לפני תום שנת המס, על מנת להגיע לאופטימיזציה מיסויית".

לא רק מניות: הנכסים שניתן לבצע עליהם קיזוז

פרלמוטר: "פקודת מס הכנסה מבחינה בין סוגים שונים של הכנסות: פירותית, הונית, אקטיבית ופסיבית, תוך חלוקה למקורות שונים. שיעורי המס החלים על הכנסות אלו משתנים, ובהתאם לכך חלים כללים שונים גם בעת קיזוז הפסדים מסוגים שונים". הכנסה פירותית היא הכנסה שוטפת שמקורה בעסק או בעבודה לרוב. הכנסה הונית היא חד פעמית ומקורה במכירת הנכס עצמו, כמו מכירת חברה או מניות. הכנסה אקטיבית היא הכנסה משכר או עסק, והכנסה פסיבית היא מהון או נכסים קיימים כמו דיבידנדים או שכר דירה.

"הפסד ממקורות הוניים (הפסד הון) ניתן לקזז רק כנגד רווחים מאותו סוג. ניתן לקזז הפסדים הנובעים מפעילות עסקית (הפסדים אקטיביים) כנגד הכנסות אקטיביות, כגון רווחים מעסק אחר, משכורת או משלח יד. אם לאחר הקיזוז עדיין קיימת יתרת הפסד, ניתן לקזזה גם כנגד הכנסות פסיביות (כגון ריבית, דיבידנד, תמלוגים), ואף כנגד רווחי הון, בכפוף לתנאים", מסביר פרלמוטר ומדגיש, כי "הפסד שלא נוצל בשנה שבה נוצר ניתן להעביר לשנים הבאות ולקזזו מרווחים עתידיים מאותו מקור.

"הפסד ממכירת נכס הוני - כגון מניות, או נדל"ן - ניתן לקיזוז רק כנגד רווחי הון (או שבח במקרקעין), ולא כנגד הכנסה מעסק או עבודה. במקרים מסוימים ניתן לקזז הפסד הון גם כנגד דיבידנדים וריבית הנחשבים להכנסה הונית. חשוב לוודא כי הפסד ההון נרשם כדין וכי קיימות האסמכתאות המתאימות, כגון דוח מהבנק או מבית ההשקעות".

ברווחים והפסדים בחו"ל הכללים שונים

עו"ד פרלמוטר מסביר כי ניתן לקזז הפסדים על השקעות בחו"ל, רק מול רווחים על השקעות בחו"ל. "הפסדים מהכנסה פסיבית שנוצרו מחוץ לישראל יקוזזו רק כנגד הכנסה פסיבית מחו"ל (ריבית, דיבידנד, שכירות, תמלוגים)", הוא אומר. "אם לא ניתן לקזז את כל ההפסד באותה שנה, ניתן יהיה לקזז את היתרה בשנים הבאות".

ביחס להפסדים מעסק או משלח יד מחוץ לישראל, נקבע בפקודה סדר עדיפויות לקיזוז: תחילה יקוזזו הפסדים אלו כנגד הכנסה מעסק או משלח יד מחוץ לישראל (כולל רווח הון), לאחר מכן כנגד הכנסה פסיבית מחוץ לישראל, ולבסוף, במקרה של עסק שהשליטה בו וניהולו מופעלים מישראל, ניתן לקזז את יתרת ההפסד כנגד הכנסה בישראל. "תנאי בסיסי לכל קיזוז הפסד שנוצר מחוץ לישראל הוא שההפסד יהיה מפעילות שאילו הייתה מניבה רווח, הרווח היה חייב במס בישראל, וכן שהוגש דוח לשנת המס שבה נוצר ההפסד", מסביר פרלמוטר.

למה חשוב לבדוק את הזכאות דווקא עכשיו?

מומחים עימם שוחחנו מדגישים כי סוף השנה הוא זמן מתאים לבחון את תמונת המצב הכוללת של הרווחים וההפסדים שלכם ולשקול פעולות ותכנון מס. תכנון מוקדם, הם מסבירים, מאפשר לייעל את התהליך ולהימנע ממצב בו שילמתם מס יתר וכעת תאלצו לחכות להחזרים מרשות המסים. "מדובר בכלי לגיטימי וחשוב בתכנון המס. בתי המשפט חזרו שוב ושוב כי שימוש בהפסדי מס לצורך תכנון מס הוא כלי לגיטימי וראוי. מומלץ לבדוק את האפשרויות העומדות לרשותכם לפני סיום השנה, כדי לוודא שאתם משלמים מס רק על הרווח האמיתי - ולא שקל אחד יותר", אומר פרלמוטר.

איך מגישים את הטופס, ומה הוא צריך לכלול?

אם הגעתם למסקנה שאתם זכאים להחזר על רווחים משנים קודמות, אתם יכולים להגיש בקשה להחזר באמצעות טופס 1301 או 0135 על דוח ההכנסות של שנת המס הרלוונטית. עליכם לצרף נספח המפרט את הרווחים או הפסדי ההון שנבעו מניירות הערך, אישורים על הכנסות שלכם ובן הזוג שלכם מכל המקורות לרבות טופס 106 ממקום העבודה וטופס 867 מהבנקים. את הדוח עצמו ניתן להוריד מאתר רשות המסים.

כדי שרווחים והפסדים ייכללו בשנת המס הנוכחית, יש להגיש דוח שנתי למס הכנסה בצירוף טופס 867 מהבנקים ומהברוקרים, שבהם מפורטים הרווחים, ההפסדים והמס שנוכה במקור במהלך השנה. את הטופס יש להגיש עד 31 בדצמבר 2025. "במסגרת הדוח נרשם ההפסד שנצבר בשנה הקודמת, ומבוצע קיזוז כנגד הרווחים שנוצרו בשנה הנוכחית", מסביר עו"ד עמית גוטליב. "במקרים שבהם נוכה מס ביתר ניתן לקבל את ההחזר ישירות לחשבון הבנק. הטופס מוגש במסגרת הדוח השנתי, וניתן לעשות זאת באופן עצמאי ומקוון באזור האישי באתר רשות המסים, או באמצעות רואה חשבון".

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את ציפיות האנליסטים והרגיעה את החששות לגבי ההכנסות בארה"ב; המניה זינקה

ענקית הפארמה דיווחה על הכנסות בגובה של 4.5 מיליארד דולר ורווח נקי של 78 סנט ● מניית טבע נמצאת במגמה חיובית בחודשים האחרונים, ועלתה בכ-60% מאז השפל השנתי האחרון שאליו הגיעה בחודש אפריל ● המניה זינקה במעל 17% בת"א

בית ההסתדרות הציונית בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

פרשת השחיתות בהסתדרות חושפת: אימפריה של מיליארדים בנדל"ן ובפיננסים

החקירה נגד בכירים בהסתדרות ממחישה את היקף ההשפעה הכלכלית שיש לגוף הוותיק ● לצד תקציבים של יותר ממיליארד שקל בשנה, להסתדרות יש נכסים בתחום הנדל"ן, החינוך, הפיננסים והתרבות - שחלקם עדיין לא חשופים לציבור

סקויה / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עוד טלטלה בקרן סקויה: השותף הבכיר ביותר עוזב

שותפי הקרן הודיעו כי רולוף בותה, השותף הבכיר בסקויה,יעזוב אותה לאחר 22 שנה ● בקרן לא הסבירו את הסיבה לעזיבתו של בותה, אך ב"וול סטריט ג'ורנל" נטען כי כמה משותפיו העלו תהיות לגבי סגנון המנהיגות שלו, וכי הוא התבקש לפרוש

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

המדינה האסיאתית שתרכוש מאלביט מל"טים חדשים מדגם הרמס 900

סינגפור תרכוש מאלביט מל"טים מדגם הרמס 900, שיחליפו את הדגם הקודם שנרכש על־ידה לפני כשני עשורים ● "על בסיס הערכות יסודיות, נמצא כי הרמס 900 עונה בצורה המיטבית על צורכי חיל האוויר", נמסר מהמדינה האסיאתית

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, עמית גל, הממונה על שוק ההון ובצלאל סמוטריץ שר האוצר / צילומים: יוסי כהן, מארק ניימן(לע''מ), עמית שאבי(ידיעות אחרונות). עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פשרה בנוגע לקופות הגמל להשקעה: המהפכה בתחום החיסכון מתקרבת לחקיקה

במשרד האוצר הציגו את העקרונות המנחים לתקציב 2026, וביניהם קידום רפורמה מקיפה בעולמות החיסכון ● קופות גמל, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות ינוהלו תחת פלטרפורמה אחת, תוך השוואת תנאי המיסוי השונים ● עד כה ברשות שוק ההון התנגדו נחרצות, וכעת מסתמנת פשרה שתאפשר לעבור לשלב החקיקה ● מי יוכל לשווק את המוצרים, והאם גם הבנקים בתמונה?

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות-הרצון של המטופלים?

למרות העומסים, התפוסה החריגה והמצב הביטחוני הקשה בדרום, בית החולים סורוקה מוביל את סקר חוויית המטופל של משרד הבריאות עם 85% שביעות-רצון - הציון הגבוה ביותר מבין בתי החולים הגדולים ● המנצח של הסקר כולו הוא בית החולים לניאדו, עם שיעור שביעות-רצון של 88% ● וגם: אילו בתי חולים נמצאים בתחתית הרשימה?

שרת התחבורה מירי רגב. גוני כהן ויאיר שרקי, גלי צה''ל, 16.10.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם ממשל ביידן מימן במיליארדים את ההפגנות נגד הממשלה?

טראמפ מתערב בענייניה הפנימיים של ישראל? ביידן מימן במיליארדים את המחאה נגד הממשלה, טענה מירי רגב ● במציאות: זה לא ביידן, אלה לא מיליארדים, ואלה לא (רק) ארגוני שמאל ● המשרוקית של גלובס

סניף של רשת אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד החלה למכור אייפונים במחיר אטרקטיבי, אבל יש גם חסרונות

ההחלטה של רשת אושר עד למכור אייפונים במחירים זולים במיוחד עוררה סערה ברשתות החברתיות ● מה עומד מאחורי המהלך, עד מתי תימשך המכירה, והאם המתחרים מודאגים?

לידיעת משקיעי הקריפטו / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הקריפטו: מתי תיאלצו לשלם 50% על הרווח ואיך תחסכו במס

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קריפטו ● מתי עליכם לשלם מס, אילו תקרות הכנסה לא כדאי לכם לחצות, ואיך אפשר לצמצם משמעותית את ההתחייבויות שלכם למדינה? ● כתבה שנייה בסדרה

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: מארק ישראל סלם, ''ג'רוזלם פוסט''

איזו ועדה תטפל? השאלה שתקבע את גורל רפורמת השידורים

הרפורמה השנויה במחלוקת שמקדם השר שלמה קרעי עברה משוכה ראשונה ● מה היא כוללת, אילו תחנות צפויות לה, ומדוע מנסים להרחיקה מוועדת הכלכלה?

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

החברות הזרות חזרו: מה קרה למחירי הטיסות לאירופה?

עם פתיחת עונת החורף בתעופה, ולאחר תקופה ארוכה של פעילות מצומצמת, כ-50 חברות תעופה כבר חזרו לפעול מישראל ● הדבר השפיע על מחירי הטיסות ליעדי ארופה, שירדו בעשרות אחוזים, אמנם ביעדים מרוחקים נרשמו עליות חדות

מנכ''ל מורגן סטנלי טד פיק ודיוויד סולומון, מנכ''ל גולדמן זאקס / צילום: AP - Seth Wenig

התיקון בדרך? האזהרה של המנכ"לים הבכירים בוול סטריט

המדדים המובילים בארה"ב נסחרים ברמות שיא לאחר עליות בשיעורים דו־ספרתיים השנה, אך בכירי וול סטריט מזהירים כי השוויים "מתוחים מדי" ● מנכ"לי גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן וקפיטל גרופ סבורים שתיקון של עד 15% בשווקים הוא רק עניין של זמן - וזה לאו דווקא רע ● היום נרשמו ירידות חדות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

האקזיט ה-76 של קרן פימי: הרוויחה פי 9 על השקעה צנועה של 15 מיליון דולר באורביט

הלילה דיווחה אורביט כי תתמזג עם חברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356 מיליון דולר ● פימי נכנסה להשקעה באורביט ב-2018 והשקיעה סכום של 15 מיליון דולר בלבד

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

הדיחו את צוקרברג: אלו הם המיליארדרים הצעירים ביותר בעולם


המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: שלושת מייסדי הסטארט־אפ מרקור גייסו בשווי ענק והפכו למיליארדרים הצעירים אי־פעם בוול סטריט, החברה של הישראלי בצעד גדול לקראת הנפקה, מייסד ויקפדיה נגד הערך של "רצח העם בעזה", וחוזה ענק מהפנטגון לחברת החלל של אילון מאסק ● חדשות ההייטק 

30 מיליארד שקל על הנייר, אפס בפועל: מבקר המדינה בדוח חריף על היערכות האוצר למלחמה

דוח חריף שמפרסם היום מבקר המדינה מגלה את התמונה המורכבת של ההיערכות הכלכלית למלחמה ושל ניהול תקציבי המלחמה ● לפי הדוח, כשפרצה מלחמת "חרבות ברזל" התברר כי לאוצר אין מנגנון תקציבי מוכן להעברת כספים מיידית לצורכי חירום, וכי למרות שעל הנייר היו לכאורה 30 מיליארד שקל בתקנות רזרבה - הרזרבה האפקטיבית בתקציב הייתה אפס

מערכת תקשורת לוויינית מסוג OceanTRx4 Mil של אורביט / צילום: אורביט

אקזיט לקרן פימי: אורביט נמכרת תמורת 356 מיליון דולר

אורביט, ספקית מערכות התקשורת לתחום הביטחוני, תתמזג לחברת קראטוס דיפנס האמריקאית תמורת 356.3 מיליון דולר (1.17 מיליארד שקל) ● המחיר משקף פרמייה של 21% על מחיר מניית אורביט בת"א ● המרוויחה הגדולה הצפויה היא קרן פימי של ישי דוידי, המחזיקה בכ-22.4% מהמניות

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

הדוח שחושף: קצב גיוסי ההון בישראל עדיין לא מדביק את העולם

חברות בינה מלאכותית הן הכוח המשמעותי ביותר בחזית ההשקעות בישראל, אך שיעור ההשקעות בהן עדיין נמוך ביחס למגמות העולמיות - כך לפי דוח חדש למחצית הראשונה של 2025 של מכון המחקר RISE Israel בשיתוף חברת המידע IVC ● לצד ההתחזקות של הבינה המלאכותית, הסייבר ממשיך להוות מנוע צמיחה מרכזי

בנק ONE ZERO / צילום: טלי בוגדנובסקי

וואן זירו משיקים פיקדון בריבית של 5.5% לפותחי חשבון

מדובר בהטבה שעוקפת את הריבית שמציעה אפליקציית ביט של בנק הפועלים, כפי שדווח מוקדם יותר השבוע - של 4% למי שסוגר את כספו לשלושה חודשים ● פותחי חשבון בוואן זירו יוכלו לקבל את הריבית הגבוהה לסכום פיקדון של עד 100 אלף שקל

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Richard Drew

מסלול עוקף ישראל: המהלך של ארדואן להקמת מסדרון יבשתי למפרץ

שר המסחר הטורקי הצהיר על פתיחת המסדרון היבשתי למפרץ דרך סוריה וירדן כבר בשנה הבאה ● במקביל, אנקרה פועלת לחדש את מסילת הרכבת החיג'אזית ולהוציא לפועל את "דרך הפיתוח", בניסיון להפוך למוקד הובלה אזורי מול יוזמות הסחר של הודו וישראל

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

פלנטיר עקפה את תחזיות האנליסטים, אז למה המניה נפלה?

מניית פלנטיר ירדה ממחיר שיא כל הזמנים אליו הגיעה, דווקא לאחר שהחברה הציגה תוצאות חזקות ברבעון השלישי ● בשוק חוששים שהשווי של החברה גבוה מדי