גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי כדאי למכור נכס ואיך להיערך לחזרתו של מס הרכוש: מדריך למיסוי השקעות נדל"ן

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - נדל"ן להשקעה ● איך להעביר אליכם נכסים מחברה מפורקת, כיצד לבחור מסלול לתשלום מס על השכרה, ומה לעשות במקרה שמס רכוש יחזור ● כתבה רביעית בסדרה

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

ההיערכות לשנת 2026 בכל הנוגע לתכנון מס מחייבת כמה בדיקות וצעדים בתחום הנדל"ן. לקראת סוף השנה, ממליצים מומחי מיסוי לבדוק היטב את מצבת הנכסים ואת התוכניות לגבי הנדל"ן שלכם בשנה הבאה, להעריך מה המוקשים הצפויים, ומנגד אילו הטבות אפשר וכדאי לנצל ב-2026, כדי להיכנס אליה ולצלוח אותה בצורה המיטבית.

כתבה ראשונה בסדרה | יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה, והוא יכול לחסוך לכם הון
כתבה שנייה בסדרה | לידיעת משקיעי הקריפטו: מתי תיאלצו לשלם 50% על הרווח ואיך תחסכו במס
כתבה שלישית בסדרה | הזדמנות אחרונה: איך לנצל את הטבות המס בקרן ההשתלמות

מס רכישה: לא לצפות להרבה

נתחיל בדברים הבסיסיים, שלא צפוי שינוי לגביהם. עו"ד יוסי מילר, שותף מייסד במשרד מילר עורכי דין, מציין כי מדרגות מס רכישה גבוהות יותר לרכישת דירת מגורים נוספת (לא יחידה), בשיעורים של 8% ו-10%, הוכנסו בהוראת שעה שתוקפה יחול עד לסוף השנה הבאה.

אנו מוסיפים, כי מאז 2015, למעט תקופה קצרה ב-2020-2021, כל הממשלות תמכו במיסוי הגבוה הזה, מתוך הנחה שהוא יקטין ביקושים של משקיעים, מה שישחרר יותר דירות לזוגות צעירים ויתרום לירידת מחירים. למותר לציין שהנחה זו הופרכה, אך הדבר אינו מונע מהממשלות להמשיך לגבות מיסוי גבוה ממשקיעים.

עו"ד מילר מציין גם את הקפאת חלק ממדרגות מס הרכישה, שבשנים כתיקונן מתעדכנות בינואר כל שנה. השנה הן לא יתעדכנו, אז אין למה לצפות.

לא להמתין עם מכירה דירה

עוד עניין מיסויי חשוב נוגע למשך הזמן המרבי שבו משפרי דיור יכולים להחזיק בדירתם הישנה לאחר שרכשו דירה חדשה. במשך אותו פרק זמן הם ייחשבו עדיין כבעלי דירה, ואילו בחלוף הזמן - ייחשבו למשקיעים (בעלי שתי דירות), וימוסו בהתאם - הן במס שבח והן במס רכישה. הוראת השעה קיצרה את התקופה ל-18 חודש, אך היא פגה ופקעה בסוף מאי השנה, ומאז התקופה חזרה להיות 24 חודשים בין רכישת דירה למכירת הקודמת.

אנו מוסיפים בהמשך לזה, כי שוק הנדל"ן הפך להיות קשה מאוד לבעלי דירות, עקב מיעוט עסקאות ועקב הדרישה מצד רוכשים רבים שהדירות יהיו מצוידות בממ"דים. הביקושים הנמוכים כבר הביאו לירידות מחירים מסוימות, שכרגע לא נראה כי ייעצרו, ואנו ממליצים למשפרי דיור שרכשו דירה וטרם מכרו את שלהם להתחיל לחשוב בכיוון, כי דירות עומדות היום הרבה יותר זמן בשוק.

לרשום דירות למסלול הנכון

ההכנסה משכר דירה פטורה ממס עד לסכום של 5,654 שקל לחודש לתא משפחתי. אם ההכנסה גבוהה יותר, יש כמה אפשרויות לחשב את החיוב.

מס מופחת של 10% - במסלול זה אי אפשר לדרוש קיזוז הוצאות הקשורות לדירה. אבל אם בבעלותכם דירת מגורים אחת ואתם גם שוכרים דירה נוספת בישראל - כפי שזוגות צעירים רבים עושים (במיוחד כאלה שרכשו דירות בתוכניות הדיור המסובסד נוסח מחיר למשתכן) - תוכלו לקזז מהכנסות השכירות את שכר הדירה ששילמתם, עד לתקרה של 90 אלף שקל לשנה, ולהקטין את חבות המס.

"כלומר, אם אתם משכירים דירת מגורים ב-8,500 שקל לחודש (כלומר הכנסה שנתית של 102 אלף שקל), ומנגד משלמים שכירות של 10,000 שקל לחודש - תוכלו להתקזז על 90 אלף שקל בשנה, ולשלם במקום 10,200 שקל מס רק 1,200 שקל מס", מדגימה רו"ח יעל הילמן רזמוביץ, שותפה בפירמת ליאון אורליצקי ושות', Moore ישראל.

המסלול השני לתשלום המס הוא מס שולי בניכוי הוצאות - במסלול זה ההכנסה משכר דירה מדווחת כהכנסה פסיבית, וחלות עליה מדרגות המס הרגילות, לפי הגבוה. ניתן לנכות את כל ההוצאות שקשורות לדירה (תחזוקה, ריבית, פחת, ביטוח וכדומה). מסלול זה לרוב מתאים למי שיש לו הוצאות מהותיות בגין הנכס המושכר.

על כך אומר עו"ד מאיר מזרחי, העומד בראש משרד מאיר מזרחי ושות': "הרבה פעמים אנשים לא יודעים שאם יש לך נכסים ויש לך הוצאות מימון, ניתן לקזז אותן במס. אני יודע שאנשים בוחרים ישר במסלול ה-10% ורצים לשלם, ואני מציע להם: אל תרוצו. תבדקו".

לעניין זה מוסיפה רו"ח הילמן רזמוביץ, כי הכנסה מדמי שכירות אינה חייבת בביטוח לאומי, וכל שנה עומדת בפני עצמה וצריכה להיבחן כך. "יש לבחון מדי שנה כל אחת מהחלופות - ייתכן שבשנה מסוימת יש לכם יותר הוצאות על הדירה, והמסלול של מס מלא אטרקטיבי יותר", היא מסבירה. "כמו כן, אם יש ברשותכם כמה דירות, ניתן לשלב בין המסלולים, אך אסור לשכוח שתקרת הפטור היא עבור כלל הדירות שהתא המשפחתי מחזיק".

עו''ד מאיר מזרחי / צילום: איל יצהר

הפסד בבורסה מקזז מס שבח

העניין הבא נוגע למשקיעים שמשלבים השקעות בנדל"ן עם השקעות משמעותיות בשוק ההון. עו"ד מאיר מזרחי ממליץ לבדוק לקראת סוף השנה מימוש מניות בהפסד שבוצע השנה. ייתכן שבמקרים מסוימים כדאי למכור נדל"ן, ולזכות באפשרות שההפסד משוק ההון יקזז את מס השבח.

"נניח שקנית מניות והן נפלו. אם יש לך נכס נדל"ן, ניתן למכור אותו באותה שנה, ולקזז את ההפסד שנגרם בגלל המניות בחבות שלך במס שבח", מסביר עו"ד מזרחי, ומדגיש: "ההפסד בשוק ההון ומכירת הנדל"ן חייבים להיות באותה שנה".

נוסיף ונאמר, כי לאור מצב השוק והזמן הקצר עד לסוף השנה - אתם צריכים לפעול במהירות.

פירוק חברות והעברות נכסים

לבעלי חברות שכוללות נכסי נדל"ן: במסגרת הרפורמה האחרונה בדיני החברות בנושא מיסוי רווחים לא מחולקים ובמגמה לצמצם את תופעת חברות הארנק (היחידים), קיימת הוראת שעה המאפשרת פירוק חברות כאלו והעברת נכסיהן לבעליהן תוך פטור (למעשה דחייה) ממס שבח וממס רכישה בתנאים מוגדרים.

עו"ד מילר: "הוראת שעה זו עומדת לפוג בקרוב. היא חלה רק על בקשות פירוק שיוגשו עד סוף השנה, אך למעשה, הפעולות של העברות הנכסים במסגרתה צריכות להתבצע (להיחתם) עד סוף החודש לכל המאוחר".

עו"ד מזרחי: "הפעולה עצמה פשוטה - משנים את הבעלות מבעלות של החברה לבעלות של יחיד, וזה אירוע שלא דורש מס - לא מס שבח ולא מס רכישה ולא מע"מ. עניין זה חשוב מאוד ובעל משמעות: נניח שמדובר בנכס שאתם משתמשים בו. בעיקרון אסור להשתמש בנכסים בתוך חברה, בהם דירת מגורים. זו הזדמנות להוציא את הנכס מהחברה אליכם".

אז נזכיר, שנותרו רק שלושה שבועות וחצי לקיום ההסדר הזה, כך שמי שזה רלוונטי לו, שיפעל בבהילות.

איך להיזהר ממס רכוש

נכון שמס רכוש בוטל לפני יותר מ-20 שנה, אבל המדינה מאותתת כבר זמן רב כי בכוונתה להחזירו.

עו"ד מילר: "הסיכון הממשי כי המס יחזור ויוטל בזמן הקרוב מצדיק בחינה מהירה של אפשרויות למימוש עתודות קרקע לבנייה, במיוחד על ידי בעלים פרטיים. יתר על כן, בהסכמי קומבינציה שנערכים ונחתמים בימים אלה, נכון להביא בחשבון אפשרות שמיסוי נוסף זה יוטל על בעלי הקרקע בתקופה שלאחר חתימת ההסכם, ולנסות להעביר את האחריות לתשלומו לכתפי החברה היזמית.

עוד כתבות

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו ואף יחליפו את מס ההכנסה

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, חברת התעופה אל על הרוויחה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ־2024 ● הבונוס לכל טייס בחברה: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה?

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● וגם: חברת httpool, המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שמפילים את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס מפילים את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שיורד במעל 2% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בחוזים בוול סטריט; אנבידיה עולה בכ-1%

הדאקס עולה בכ-0.2% ● הקוספי זינק בכ-3.7%, לאחר שרק אתמול חצה לראשונה את רף ה-6,000 נקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"