גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss
גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

יום חתונתה של אריקה פישר הולך ומתקרב, והיא מתלבטת בשאלה לא שגרתית: האם כדאי לה לקחת תרופה להרגעת הדופק לפני שתצעד אל החופה? "כולם מדברים על התרופות האלה", היא אומרת, ממנחות הפודקאסט האהוב עליה ועד לאחות שמטפלת בפניה במיקרו־מחטים. אריקה (33) מספרת כי אפילו הרופא, שהיא משמשת כעוזרת שלו, רשם פרופרנולול לכלות רבות שהגיעו אליו, והן דיווחו על "חוויה טובה".

ישראל איבדה יתרון במרוץ הקוונטי. האם הביטחון בסכנה?
ראיון | "הפסדנו מול מכונת התעמולה של הצד השני, ומאז אנחנו מנסים להדביק את הקצב"
פורטפוליו | הוא הפתיע את גוגל ופייסבוק כשאיתר אצלן פרצות אבטחה. בכסף שקיבל ייסד סטארט-אפ

פרופרנולול היא תרופה שאישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי בשנת 1967. היא מיועדת לטיפול בתסמינים של מחלות לב וכלי דם - אך הפכה לגלולה המועדפת להתמודדות עם מצבי לחץ, מדיבור בפני קהל ועד לדייטים ראשונים. לפי נתוניה האחרונים של ענקית המידע והניסויים הקליניים IQVIA, מספר המרשמים שהונפקו לתרופה זינקו ב־28% מאז שנת 2020 - ועשו אותה מתרופה גנרית וזולה יחסית לכוכבת החדשה של קטגוריית חוסמי הבטא.

התרופה פועלת באמצעות האטת קצב הלב והורדת לחץ הדם, וכך מסייעת להפחית את התסמינים הפיזיים של חרדה, אף שה־FDA לא אישר אותה רשמית לטיפול מסוג כזה. רוב המשתמשים נוטלים אותה באופן נקודתי, במצבי לחץ. מוזיקאים ושחקנים, למשל, משתמשים בה כבר שנים לפני הופעות. אפילו השחקן רוברט דאוני ג'וניור הודה במעמד קבלת הפרס שלו בטקס גלובוס הזהב ב־2024: "לקחתי חוסם בטא, אז זה הולך להיות קליל". כעת דור חדש של כוכבים מפיץ את הבשורה.

בטקס פרסי האוסקר השנה זרקה השחקנית רייצ'ל סנוט טיפ על השטיח האדום: "קחי את חוסם הבטא, אחותי. תבלעי אותו ותיכנסי לפוקוס". הציטוט שלה הפך לכמעט סיסמה עבור נשים, המדווחות על הפרעות חרדה בשיעורים גבוהים יותר מאלה של גברים. כוכבת הריאליטי פייג' דה־סורבו והקומיקאית האנה ברנר, שמנחות את הפודקאסט הפופולרי Giggly Squad, מכרו כובעי בייסבול של "חוסמי בטא" בשנה שעברה כדי לקדם את תוכניתן. דה־סורבו גם סיפרה בגילוי לב שנחשפה לגלולה בזמן שחוותה חרדה בסיבוב הופעות. מאז שיבחו השתיים את התרופה פעמים רבות בשידור. דה־סורבו סירבה להתראיין לכתבה, ונציגיהן של סנוט וברנר לא השיבו לפניות הוול סטריט ג'ורנל.

ד"ר נאסיר גאמי, פסיכיאטר אקדמי ופרופסור לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת טאפטס בארה"ב, מסביר כי חוסמי בטא אחרים מתמקדים בחלקים ספציפיים בגוף, ואילו פרופרנולול "משפיע על קולטני בטא בלב ובכל מקום אחר בגוף, כולל המוח, וההשפעות על המוח הן שגורמות לירידה בחרדה".

בהשוואה לבנזודיאזפינים כמו קסנקס או ואליום, פרופרנולול נחשבת ללא ממכרת. "מדובר באחת התרופות נוגדות החרדה המתונות ביותר", אומר ד"ר גאמי, אך היא אינה נטולת סיכונים. כיוון שהיא פועלת להפחתת לחץ דם וקצב לב, אם מורידים אותם יתר על המידה - המטופל עלול להתעלף.

רפואת האונליין - והדרך הקלה למרשם

כשתרופות חודרות אל התרבות הפופולרית, גם המרשמים בדרך כלל מזנקים. זה לא בהכרח דבר רע: כך למשל, עם התפשטות השימוש בתרופות מבוססות GLP-1 כמו וויגובי ואוזמפיק נרשמה בארה"ב ירידה (גם אם קלה) בשיעורי ההשמנה. אבל האם עצבנות היא סיבה מספקת להצדיק התערבות רפואית?

"לא צריך להימנע מכל דבר בחיים שגורם לך להיות עצבנית, חלק מהעצבים הם טובים", אומרת אריקה פישר רגע לפני חתונתה. לאחרונה פרסמה קריאה בטיקטוק לכלות אחרות וביקשה שישתפו אם ניסו את התרופה ואם הן ממליצות. "בהחלט יש כאלה שמתנגדות ואומרות: אם את צריכה לטפל בעצמך בתרופות, למה בכלל להתחתן? אני יודעת שזה משהו שאני כנראה יכולה להתמודד איתו בלי סיוע. בעיניי זה קצת כמו לעשות קיצור דרך ולרמות".

פרופרנולול. מיועדת לטיפול במחלות לב וכלי דם / צילום: Shutterstock

אנאבל טרדוול, בת 23, מספרת שהחליטה לבקש מרשם לאחר שצפתה בפרק של "הקרדשיאנס" משנת 2022, שבו קלואי קרדשיאן אמרה שהיא נוטלת חוסמי בטא שנרשמו לאמה לטיפול בחרדה. "אז חשבתי לעצמי: אוקיי, אז זה משהו אמיתי".

אחרי פגישת אונליין קצרה עם רופא, קיבלה טרדוול מרשם לפרופרנולול. היא הייתה אז סטודנטית בשנה ג' בקולג', ולדבריה התרופה סייעה לה גם בלימודים וגם במפגשים חברתיים. "זה פשוט עוזר לי להירגע ולתפקד היטב במקום לדאוג שלא אצליח", משתפת טרדוול, שסיימה את לימודיה במאי וכבר עובדת במכירות תוכנה בדאלאס. היא אומרת שגם היום היא נוטלת את התרופה פעמיים בשבוע.

רפואת האונליין צברה תאוצה והפכה לחלק סטנדרטי משירותי הבריאות. קבלתן של תרופות מרשם נעשתה קלה מאי פעם. במקביל משפיעני רשת נרמלו דיון פתוח על שימוש בתרופות רבות, מכאלה מבוססות GLP-1 ועד חוסמי בטא. פרסומות באינטרנט והצעות ברשת הביאו אנשים לפנות לטיפולים ותרופות בקנה מידה שלא היה כמותו מעולם.

הסכנה לחולי האסתמה והסוכרת

כמה נשים סיפרו לוול סטריט ג'ורנל כי ביקשו מרשם לפרופרנולול מספק של שירותי בריאות מקוונים. הן תיארו תהליך מהיר ופשוט, שכלל לרוב שאלון על האופן שבו החרדה שלהן באה לידי ביטוי וכמה מדדים חיוניים שעליהן נדרשו לדווח בעצמן. ימים ספורים לאחר מכן הגיעה הגלולה המיוחלת עד לדלת ביתן.

חלק מאותן נשים אמרו שמנחות הפודקאסט Giggly Squad הן שעוררו את סקרנותן בנוגע לחוסמי הבטא. הפודקאסט גם משך את תשומת הלב של חברה לרפואה מקוונת בשם Kick Health.

"Giggly Squad אמרו חוסמי בטא. אנחנו אמרנו: לא צריך יותר להכביר במילים, 100% אונליין, משלוח מהיר, רוגע אמיתי", נכתב בפוסט באינסטגרם שפרסמה לאחרונה החברה, שאתר האינטרנט שלה מקדם תרופות מרשם לחרדת ביצועים ולשינה.

מייסד ומנכ"ל Kick Health ג'סטין איפ אמר כי החברה כבר "עזרה לעשרות אלפי אנשים להצליח במצבים שמעולם לא חשבו שיוכלו להצליח בהם". לדברי איפ, "תרבות הפופ מדברת על חרדת ביצועים בצורה גלויה יותר וחשוב לזכור שמדובר במצב רפואי אמיתי, לא בכישלון אישי".

קילין דננפלסר, בת 29, מספרת שראתה פרסומת של Kick Health באינסטגרם, אחרי שהאזינה לפרק של Giggly Squad, שבו דה־סורבו דיברה על החוויה המלחיצה שעברה בצילומי הופעת אורח בתוכנית Love Island הקיץ.

דננפלסר, המתגוררת בצ'רלסטון, דרום קרוליינה, אומרת כי התמודדה עם חרדת ביצוע בעבודתה כמשפיענית שיווק, ולכן המסרים של Kick Health קסמו לה. באתר האינטרנט של החברה נכתב שחוסמי בטא יכולים להעביר אנשים מ"מצב פאניקה" לרוגע ושליטה עצמית, גם במצבים מלחיצים במיוחד.

"רק מילאתי שאלון בריאות קצר, והתשובה הייתה משהו בסגנון: מעולה, את מתאימה לחוסמי בטא", מתארת דננפלסר. רופא יצר איתה בקשר דרך הפלטפורמה והסביר לה כיצד התרופה פועלת, וכשבוע לאחר מכן, היא אומרת, הגלולות היו בתיבת הדואר שלה. "הן עזרו ממש", היא מציינת, "אני חסידה גדולה".

ד"ר גאמי לא תומך ברישום פרופרנולול דרך רפואה מקוונת. "אם אתה לא נמצא פיזית בחדר כדי לבדוק את המטופל ולמדוד לו דופק, אין שום דרך שבה תוכל באמת לדעת אם זה מתאים". נוסף על כך ציין הפסיכיאטר כי התרופה יכולה להיות מסוכנת במיוחד לאנשים עם אסתמה או סוכרת, שכן עלולה להסתיר סימנים מוקדמים של התקף או החמרה במצב הבריאותי.

אלטה בלום, אנליסטית סיכונים בת 25 מבוסטון, חיפשה בגוגל היכן ניתן להשיג מרשם לחוסמי בטא אחרי שנתקלה בתרופה ברשתות החברתיות, ושמעה כיצד עזרה לחבר שהתמודד עם חרדה בעבודה. חברת הרפואה המקוונת Hers צצה בחיפוש. "זה היה כל כך קל לקבל מרשם", היא מספרת.

בלום מילאה שאלון ודיווחה מה לחץ הדם שלה. "אפשר היה איכשהו לסטות מהנתון, אם רצית, וזה קצת מפחיד," היא אומרת. "בפועל, לא הייתה כמעט בדיקה שמוכיחה שזה באמת לחץ הדם שלי".

ד"ר דן ליברמן, ראש מחלקת בריאות הנפש ב־Hims & Hers, מציין כי "בעוד לרופאים לעיתים קרובות אין ברירה אלא להסתמך על מידע שמספק המטופל עצמו, פרופרנולול אינו חומר שמצריך פיקוח קפדני ולא נחשב לטיפול בסיכון גבוה, במיוחד במינון נמוך של 20 מ"ג". לדבריו, הרופאים בפלטפורמה מבצעים "ניתוח מקצועי של סיכונים ותועלות עבור כל לקוח ולקוחה".

ד''ר דן ליברמן, ראש מחלקת בריאות הנפש ב-Hims & Hers. ''חומר שלא מצריך פיקוח קפדני'' / צילום: ויקיפדיה

בלום מכנה את הגלולות "גיים צ'יינג'ר" וטוענת שההשפעה שלהן נמשכת לאורך זמן. היא מספרת כי אחרי שהרגישה שהיא מסוגלת להעביר פרזנטציה בעצמה ברוגע - גם הפחיתה את השימוש. "זה באמת הקל את החרדה הנפשית שלי. עכשיו אני לא מודאגת מהתגובה הפיזית שאני צריכה להתמודד איתה".

בת 17 מתה אחרי מנת יתר של פרופרנולול

בעוד שלרופאים מותר חוקית לרשום תרופות לשימוש לא מאושר רשמית (off-label), יש מעט מחקרים קליניים שמראים את יעילות חוסמי הבטא בטיפול בחרדה.

בבריטניה, שם פרופרנולול מורשה לטיפול בחרדה, התרופה זוכה לבדיקה קפדנית יותר. באוקטובר האחרון, מועצת הרוקחות הכללית, הממונה על הרגולציה של בתי מרקחת, רוקחים ועוזרי רוקחים בבריטניה, הזהירה כי רוקחים צריכים להיות מודעים לסיכונים של נטילת מנת יתר של פרופרנולול ולנקוט באמצעים למניעת מצב זה, כגון מתן מרשמים בכמויות קטנות. בשנת 2020, חקרה סוכנות החקירה לבטיחות בריאותית - גוף החקירה העצמאי של בריטניה החוקר מקרים של בטיחות במערכת הבריאות - את הרעילות הפוטנציאלית של פרופרנולול. בשנת 2023, ילדה בת 17 מתה באנגליה לאחר מנת יתר של פרופרנולול. (יש לציין כי גם תרופות אחרות נמצאו בגופה, כולל SSRI במינון מרשם ותרופה לשיכוך כאבים).

בארה"ב, המוזיקאית והדוגמנית דלילה בל המלין, בתם של השחקנים ליסה רינה והארי המלין, אמרה כי לפרופרנולול היה חלק במנת יתר שלקחה בשוגג ב-2021. בסרטון אינסטגרם שפרסמה באותה שנה, היא ציינה כי נרשמה לה כמות גדולה מדי של התרופה, שנטלה מספר פעמים ביום, ובסופו של דבר אושפזה לאחר שלקחה אותה יחד עם בנדריל (תרופה לאלרגיה). היא תיארה גם תלות בקסנקס. המלין סירבה להתראיין לכתבה.

"אנחנו יודעים שאנשים חרדים יותר כיום", אומרת שרלוט ארצ'ר, שפרסמה בשנה שעברה סקירת מחקרים שהראתה מחסור במחקרים קליניים מוצקים שתומכים בכך שחוסמי בט א אכן מפחיתים חרדה בצורה יעילה. "הסטיגמה פחתה וכנראה שיש יותר אנשים שפונים לרופא המשפחה שלהם כדי לדבר על החרדה שלהם. אנחנו גם יודעים שבבריטניה, למשל, קשה מאוד להגיע לטיפולים פסיכולוגיים או שיחות טיפוליות. מצב זה, לדבריה, לא משאירה לרופאי המשפחה אפשרויות רבות מלבד לתת מרשם וחוסמי בטא יכולים להיות בחירה אטרקטיבית עבור מי שלא רוצה לקחת תרופות שמשפיעות על מצב הרוח.

"זרימת הדם לרגליים שלי פתאום נחלשה"

ברוק סנדרס, חוקרת מוח בת 24 מסנט פטרסבורג, פלורידה מספרת שפסיכיאטר רשם לה את התרופה לטיפול בחרדה ובעיות נפשיות אחרות. לדבריה, נאמר לה שהיא יכולה ליטול אותה לפי הצורך, ולאחר מכן גם לשימוש יומיומי.

סנדרס שמה לב לפתע שזרימת הדם לכפות הרגליים שלה נחלשת. אחרי שמונה חודשים, בהם ביקרה אצל מומחים שונים ופנתה לחדר מיון, היא אובחנה כסובלת ממחלת ריינו, שמפחיתה את זרימת הדם לגפיים. הפרופרנולול אמנם לא גרם למחלה, אך היא אומרת שזו החמירה עקב נטילת התרופה.

"מעניין לראות את האופן שבו אנשים מתייחסים לנטילת התרופה הזו", אומרת סנדרס כיום. "הם לא לוקחים בחשבון היבטים אחרים של הבריאות שלהם. זה לא חומר מבוקר, הוא לא נחשב ממכר או גורם לתלות, ולכן אנשים מוכנים יותר ליטול אותו".

קיילי דרלינג, מנהלת מדיה חברתית ומשפיענית בת 21 מסולט לייק סיטי, אומרת ש-Giggly Squad הכניסו את המונח "חוסם בטא" אל התודעה שלה. לקראת חתונתה ביולי האחרון, היא חוותה הרבה חרדה ובחילות. היא לקחה חוסם בטא בפעם הראשונה ביום החתונה, כ-30 דקות לפני שצעדה אל המזבח.

"הרבה אנשים אומרים שהם לא זוכרים שום דבר מהזמן שבו היו בהשפעת התרופה, אבל אני זוכרת את הכול", אומרת דרלינג. "ופשוט הרגשתי כל כך רגועה".

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בתל אביב; הבורסה זינקה ב-3% השבוע לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● הבורסה עלתה אתמול לשיאים חדשים, השקל התחזק וחצה רף חדש מול הדולר ● נייס עקפה את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעון השלישי, העלתה מעט את התחזית השנתית ● לאומי פרטנרס רוכשת 10% מחברת הנדל"ן נתנאל גרופ ● מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם בישראל מחר

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להגמר טוב

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

אדמירל (במיל') גארי ראפהד / צילום: נעמה קליין

"זה לא הזמן לנוח": האדמירל האמריקאי שמפציר בישראל להתכונן לעימות הבא מול איראן

אדמירל (מיל') גארי ראפהד, מפקד צי ארה"ב לשעבר, מזהיר כי האיום הימי של איראן ושלוחותיה רחוק מלהסתיים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלון מול החות'ים, על הלייזר שצפוי לשנות את מאזן ההגנה ועל עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ● ויש לו אזהרה: "דווקא עכשיו, כשהרובים שותקים, זה לא הזמן לנוח"

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

במכון ויצמן עשו מחקר ענק על הזדקנות, והממצאים מפתיעים

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

סיילספורס / צילום: Reuters, Rafael Henrique

סיילספורס רוכשת סטארט־אפ ישראלי בן שנה בכ-100 מיליון דולר

דוטי, שהוקמה ב־2024, פיתחה "מוח ארגוני" מבוסס בינה מלאכותית, שמרכז את כלל הידע הפנים־ארגוני ומנגיש אותו לעובדים בצורה מיידית ומותאמת הקשר ● בסיילספורס ציינו כי שילוב הטכנולוגיה והצוות של דוטי, יחזק את מרכז המחקר ופיתוח ה-AI של החברה בישראל

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

''חוברת ההתגוננות האזרחית'' שפורסמה בשבדיה בשנה שעברה כהכנה לציבור למקרה של משבר או מלחמה / צילום: ap, Mimmi Montgomery

בסקנדינביה לוקחים צעד אחורה מהשאיפה ל"חברה ללא מזומנים"

מדינות צפון אירופה, שהובילו את מהפכת התשלומים הדיגיטליים, משנות כיוון בזהירות ● הביטחון הכלכלי והחשש ממתקפות סייבר ומתרחיש של מלחמה אזורית - מחזירים את המזומן למרכז השיח ● במקביל, האיחוד האירופי מגביר רגולציה על עסקאות במזומן לצמצום הון שחור

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

דליה קורקין, ומתחם טיפול של עמל ומעבר / צילום: מצגת החברה

הנפקת עמל ומעבר הושלמה בבורסה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל

השלמת ההנפקה מגלמת לעמל ומעבר שווי של כ-2.6 מיליארד שקל - נמוך במאות מיליוני שקלים מהתוכנית המקורית של החברה ● פרסום התוצאות הסופיות של ההנפקה צפוי לשבוע הבא, כאשר ככל הנראה קודם לפרסום יפורסמו תוצאות לרבעון השלישי של הרשת

הדמיה של מרכז הדיפ-טק של Awz בישראל שיוקם באזור התעשייה החדש טרה-פארק באשקלון / הדמיה: גליל הנדסה

הקרן הקנדית שרוצה להקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה של 5 מיליארד שקל

חברת השקעות הדיפנס-טק הקנדית עוז (Awz) של ירון אשכנזי, בה משמשים כיועצים גם הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי והמפכ"ל לשעבר רוני אלשיך, מתכננת להקים מפעל שבבים חדש בישראל ● מדובר בתוכנית גרנדיוזית שסך ההשקעה הכולל בה עשוי להגיע ל-40 מיליארד שקל

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את ציפיות האנליסטים ברבעון השלישי, אך הנמיכה את תחזית הרווח השנתית; "רואים המשך תאוצה בתנופת ה-AI"

נייס הציגה צמיחה דו־ספרתית ברווח הנקי של הרבעון השלישי, שהסתכם ב-145 מיליון דולר, אך עדכנה כלפי מטה את תחזית הרווח השנתית בכ-1.5% ● החברה דיווחה גם על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות הענן, הודות לפעילות בתחום ה-AI ● זינקה בת"א ובוול סטריט

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"