גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin
הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

1המיקום

קריית טבעון, שבה יוקם ככל הנראה מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בארץ, היא מועצה מקומית קטנה יחסית עם פחות מ-20 אלף תושבים. העובדה שבסופו של דבר נמצא השטח המתאים דווקא אצלה ולא במקומות אחרים שנבדקו - כמו מבוא כרמל, קריית אתא, חיפה ונשר - היא כמעט עניין של מזל.

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון
בלעדי | אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון, אומר בשיחה עם גלובס: "השטח בטבעון מתוכנן בשכונה החדשה, והוא הוקצה לטבעון לטובת תעסוקה. חשבנו שזה ישווק לאט-לאט, אבל עד היום זה לא פותח".

כך נמצא עבור אנבידיה שטח גדול וריק. "מבחינת אנבידיה החשיבות היא בעיקר בזמינות ובקירבה היחסית ליקנעם, שם יש להם כבר קמפוס", אומר אלמליח.

רפי אלמליח, מנכ''ל מינהל התכנון / צילום: שלומי יוסף

2הפספוס של חיפה

העיר הגדולה בצפון, שיש בה דווקא קריית הייטק מפותחת, לא הייתה בכלל על הרדאר של אנבידיה כיעד להקמת מרכז הפיתוח - אף שהתחבורה הציבורית אליה מפותחת בהרבה. יש בה תחנות של רכבת ישראל וגם את קווי המטרונית.

אלמליח מודה כי הוא מצטער קצת שהקמפוס של אנבידיה לא יוקם במפרץ חיפה שהמפעלים בו אמורים להתפנות, אבל הוא מסתכל במבט אזורי, ורואה בטבעון חלק מהמפרץ: "הייתי יותר מרוצה אם הקמפוס היה קם במפרץ, אבל מכיוון שהקרקע לא זמינה, וצריך עוד טיהור של שנים, זה לא ריאלי. לעכב את אנבידיה זה משהו שלא הייתי מעוניין בו.

"הקרקע בטבעון הייתה הכי זמינה והכי מתאימה אחרי שהם בחנו חלופות. אני מבסוט שלפחות זה לא ברח לנו לאזור המרכז. 8,000 מהנדסים שמועסקים זה אירוע אחר. אנחנו מסתכלים על אזור המפרץ ברדיוס רחב, בתור המנוע של חיפה והצפון. כשיש מטרופולין חזק, אנחנו נראה שינוי בשנים הבאות".

הוא מבחינתו כבר חושב קדימה: "אני מקווה שהקמפוס הבא שאנבידיה תבחר למקם יהיה במפרץ".

3האתגר התחבורתי

במרכז הפיתוח המתוכנן אמורים לעבוד אלפי אנשים. כמעט כולם יגיעו בכל יום במכוניתם הפרטית, שכן טבעון אומנם קרובה לכביש 6 ולכביש עוקף קריות, אולם רחוקה מתחנות רכבת. התחנה הקרובה אליה ביותר היא תחנת כפר יהושע. אפשר שבאנבידיה יארגנו שאטלים לעובדים המגיעים ברכבת, אבל תידרש גם הגדלה מסיבית של תדירות הרכבות שם.

"אני מעריך שבהמשך הרכבת תייצר שם תחנה, והאזור הזה יקבל מענה תחבורתי", אומר אלמליח, "אבל נכון לעכשיו יאושרו מספר חניות שיאפשרו הגעה לעבודה".

זה יעמיס מאוד על הכבישים.
"זו דילמה אמיתית. פיתוח של אזורים מרוחקים עד שתגיע לשם תחבורה ציבורית יעילה מצריך מענה ביניים, אז נצטרך לאשר חניות בתקן גבוה".

דווקא מבחינת מגורים, באזור נבנו בשנים האחרונות דירות רבות ומתוכננות עוד רבות.
"יש כבר הרבה היצע שקיים באזור הקריות, יש הסכמי-גג עם קריית אתא וקריית ביאליק, ויש מלאי שאפשר לממש. בטבעון עצמה לא נותר הרבה שטח לפיתוח. רוב השטח הוא מכלים של חוות אלרואי, וזה לא אמור להתפנות בשנים הקודמות", אומר אלמליח.

במדינה מרוצים דווקא מהאפשרות שתהיה תעסוקה איכותית גם לעובדים שיגיעו מהצפון הרחוק יותר ומהמרכז.

4לוחות הזמנים

הליכים תכנוניים בישראל נוטים לארוך שנים, אולם במקרה זה הודיעה המדינה כי תעשה מאמץ לקצר הליכים. הוועדה המחוזית, שעמדה בקשר עם החברה כבר בשלב החיפוש אחר הקרקע, תאשר את התוכניות, והוועדה המקומית תיתן את ההיתר.

אלמליח מציין כי מינהל התכנון התחייב לסיים את הרישוי בעוד שנה, "לפחות במתחם שכבר מאושר לבנייה (יש מתחם נוסף שעוד צריך הרשאה). נעמיד לטובת העניין צוות שיסייע בקידום, יהיה מסלול ירוק. אנחנו ערים לתרומה של המיזם הזה לכלכלה, ונייצר מסלול ירוק".

בהצעת ההמלצה שפרסמה רשות מקרקעי ישראל נאמר כי הסכם הפיתוח מחייב את אנבידיה להשלים את הפיתוח בתוך שבע שנים, אולם היא יכולה לבקש הארכה לגבי השטחים הנוספים.

5הרשויות בסביבה

הרשויות המקומיות האחרות בצפון, שרבות מהן קיוו שהפרי העסיסי של מרכז הפיתוח ייפול בחיקן, כמובן לא היו מרוצות מההחלטה להעניק קרקע דווקא בטבעון - ועוד בפטור ממכרז.

בעיריית נשר מסרו לגלובס כי "מכ. 777 הוא אזור תעסוקה שנמצא בשטח משותף של עיריית נשר, מועצה אזורית זבולון ועיריית חיפה. במקום הולך לקום פרויקט הפורט סיטי - אזור תעשייה, תעסוקה ואחסנה חכמה שאמור בחלקו לשרת את נמל המפרץ החדש.

"כשפורסם ה-RFI של אנבידיה, ראש העיר פנה לרמ"י לבדוק את האפשרות של פטור ממכרז כדי להציע את האזור לאנבידיה, אולם נאמר לו מפורשות כי אין אפשרות לתת פטור ממכרז באזור שאינו אזור עדיפות. והנה, הפלא ופלא, נראה שכשרוצים, אפשר.

"אז אנחנו מבקשים שמעכשיו יינתן פטור ממכרז גם לשטחים בנשר, תחילה למ.כ 777 ובהמשך אולי למקומות נוספים.

"ככל שהדבר לא יוסדר, העירייה תשקול את כל הצעדים העומדים לרשותה, לרבות פנייה לערכאות משפטיות, כדי להבטיח מינהל תקין ושוויון מלא בין הרשויות בישראל".

בממשלה לא מתרגשים מהאיום. "גם ראשי רשויות אחרים ירוויחו אוכלוסייה חדשה מזה שהסביבה תתחזק", אומר גורם בכיר באזור. "זה אירוע לכולם, זה אקו-סיסטם שכולל הסעדה, דיור, שמירה ועוד - שכל הצפון ירוויח ממנו".

6יתרון השולחן העגול

באנבידיה פרסמו RFI, בקשה לקבלת הצעות לקרקעות, ושכרו את חברת קוליירס שתבחן עבורם את החלופות, אולם בסופו של דבר ברמ"י יזמו פנייה אל החברה עם הצעה לכמה אפשרויות לקרקעות מדינה, בניסיון "לפרוס שטיח אדום", לבנות שולחן עגול ולקצר תהליכים מול כל משרדי הממשלה הרלוונטיים.

כך, בישיבה שהתקיימה השבוע בנוגע לקרקע בטבעון השתתפו בכירים בממשלה מכל הזרועות הרלוונטיות, בהם מנהל רמ"י, ינקי קוינט; מנהל מינהל התכנון, רפי אלמליח; מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן; יו"ר הוועדה המחוזית חיפה במינהל התכנון, רותי שוורץ; ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, רמי רוזן. מהצד של אנבידיה ישבו מנהל מרכז הפיתוח, עמית קריג; ונציג משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן - הכול כדי לסגור את הפרטים.

בהצעת ההחלטה שפורסמה על-ידי רמ"י נאמר כי "במהלך התקופה האחרונה התקיים שיח שוטף עם החברה בכמה מישורים. במסגרת זו נערכו דיונים עם גורמי המקצוע ברשות, במטה הרשות ובמרחב חיפה, בנושאי תכנון ופיתוח, וכן התקיימו פגישות ישירות עם נציגי החברה בנושאים אלה. בנוסף, התקיים שיח עם מתכנן המחוז ועם יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה, הן במפגשים נפרדים והן במשותף עם נציגי החברה".

גורם בכיר בממשלה אומר לגלובס: "האירוע הגדול הוא זה שהם באים לארץ. זה לא רק מסים ולא רק תעסוקה אלא מאמץ להביא לפה את התעשייה הכי מתקדמת בעולם. לכל העולם אכפת מטייוואן בגלל השבבים, וזה נושא אסטרטגי למדינת ישראל. מרכז פיתוח כזה זה חלק משמעותי מהקדמה ומה-AI. אנשים שעובדים שם נחשפים לטכנולוגיות הכי מתקדמות ואז עוברים לעבוד בחברות אחרות ומביאות ידע".

בהצעת ההחלטה פירטו בעניין זה כי "להקצאה זו קיימים שיקולים ציבוריים, כלכליים, טכנולוגיים ואסטרטגיים-לאומיים בעלי משקל יוצא דופן. הקמת מרכז הפיתוח של חברת אנבידיה באזור הצפון תתרום תרומה מהותית לקידום התעשייה, התעסוקה האיכותית והחדשנות הטכנולוגית באזור הסובל ממחסור כרוני בהזדמנויות תעסוקה איכותיות. מעבר לתרומה האזורית, השקעה זו נושאת משמעות לאומית רחבה, כשהיא מחזקת את מעמדה של מדינת ישראל כמעצמת הייטק עולמית ומבססת את עליונותה בתחום הבינה המלאכותית".

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

האזהרה של צבי סטפק למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנורות האדומות מהן מזהיר צבי סטפק את המשקיעים ● ההשפעה הצפויה של הסלמה ביטחונית לגל ההנפקות בבורסה בת"א ● חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים ● יפן לקראת ריבית שיא של 31 שנה, וגלי ההדף עלולים להיות מורגשים בוול סטריט ● וגם: מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים שמומלצים דווקא עכשיו

בית החולים החרדי ''מעייני הישועה'' / צילום: דוברות ההסתדרות

משרד הבריאות: כשלים משמעותיים ב'טיפול חמלה' בתרופה שסומנה כהבטחה בתחום האיידס והסרטן

ועדת בדיקה של משרד הבריאות בחנה כשלים באישור של 'טיפול חמלה' בתרופה לאיידס וסרטן ● נמצא כי הטיפול בוצע שלא כדין, תוך ליקויים משמעותיים ● התרופה פותחה על ידי חברת 'קוד פארמה', שבבעלות איש העסקים ציון עיני

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

רגע לפני קצבת הפנסיה הראשונה: שתי החלטות קריטיות שיקבעו כמה תקבלו בכל חודש

יום הפרישה מציב דילמה - קצבה מקסימלית ללא הגנות, או קצבה נמוכה ועם רשתות ביטחון ● לשם כך נדרשות שתי החלטות: למשך כמה חודשים להגן על הכסף לטובת היורשים, ואיזה סכום יעבור לבן או בת הזוג כקצבה במקרה של פטירה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

היצירה של ווילנד נצבעת כחול. הלוויתנים נמחקו לטובת קמפיין / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של האומן

פיפ"א מחקה יצירת אומנות והדגימה מה עושים היום בשביל כסף

לקראת מונדיאל 2026 נמחקה יצירת אומנות שהפכה לסמל מקומי בדאלאס, לטובת שטחי פרסום עבור פיפ"א ונותני החסות שלה ● כעת תביעה תקדימית שהגיש האומן עשויה לבחון את גבולות ההגנה על אומנות ציבורית מול האינטרסים הכלכליים של אירוע הספורט הגדול בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מיהן שתי החברות שמצטרפות החודש למדד S&P 500?

כמה נבחרות משתתפות במונדיאל 2026, בין איזה ימים מקשר מצר באב אל-מנדב, וכמה לבבות יש לתמנון? ● הטריוויה השבועית

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

חברת הביטוח הישראלית היחידה שהשתתפה, והמספרים מאחורי ההנפקה ההיסטורית

הנפקת SpaceX של אילון מאסק ייצרה רווחים של מאות מיליארדי דולרים למשקיעים המוקדמים בחברה, ובראשם גוגל, לצד 4,400 עובדים מיליונרים ● משקיעי הריטייל הישראלים השתתפו בהנפקה: "מספרים שלא פגשנו אף פעם"; אבל מגדל היא הגוף המוסדי היחיד שנכנס

משחק קוג'ו / איור: Shutterstock

איפה באמת נולד משחק הכדורגל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: יש הרבה תביעות בעלות על המצאת הכדורגל, אבל פיפ"א מכירה רק באחת

מירי רגב שרת התחבורה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגב לנתניהו: "2.4 מיליון טיסות בסכנת ביטול אם המטוסים האמריקאיים לא יפונו"

במכתב חריג לראש הממשלה מזהירה מירי רגב כי ללא פינוי חלק ממטוסי התדלוק האמריקאיים מנתב”ג, ייאלצו חברות התעופה לבטל יותר מ־2.4 מיליון כרטיסים שכבר נמכרו ● לדבריה, הנזק למשק יסתכם במיליארדי שקלים ועלול לפגוע גם בחזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק משביתה את המודלים המתקדמים שלה - בעקבות הוראת ממשל טראמפ

בצעד חסר תקדים, ממשלת ארה"ב הורתה לאנתרופיק להגביל את הגישה לשני המודלים המתקדמים ביותר שלה עבור אזרחים זרים מטעמי ביטחון לאומי ● החברה בחרה להשבית את הגישה לכלל המשתמשים וטוענת כי לא קיבלה פירוט מלא לחששות שהובילו להחלטה

אילוסטרציה: shutterstock

יותר מ-1.1 מיליון שקל בשנה: הרופאים שמרוויחים הכי הרבה

מחקר חדש של האוצר חושף אילו רופאים נהנים מהשכר הגבוה ביותר במערכת הציבורית, ומעלה סימני שאלה לגבי מנגנון "קרנות המחקר" בבתי החולים ● רשת פתאל קיימה באילת את פסטיבל הרוק השנתי שלה עם כ-2,000 משתתפים ● וגם: באירוע הפתיחה של מיצג חדש של זיו קורן ונעם חורב התארחו שורדי שבי, משפחות חטופים ובכירים במשק ● אירועים ומינויים

חטיף צ'יטוס בוטנים / צילום: סטודיו שטראוס

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

הנפקת אודיטי טק / צילום: 2023 Nasdaq, Inc. / Vanja Savic

אורן הולצמן הקים אימפריית יופי שהפכה אותו למיליארדר, ואז הכל השתבש

התמקדות באונליין, הנפקה בוול סטריט ונסיקה לשווי של יותר מ־4 מיליארד דולר, הפכו את חברת האיפור איל מקיאג' לסיפור הצלחה עולמי ואת בעליה, הולצמן, לעשיר מופלג ● אלא שבשנה האחרונה מניית החברה קרסה ביותר מ־80% - בעקבות מה שהגדירה "שיבוש באלגוריתם של שותפת הפרסום המרכזית" ● מומחית לתוכן ומיתוג: "אם אתה בונה את כל העסק על קרקע שלא בבעלותך, היא יכולה להישמט תחתיך"

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי מחר בנתוני האינפלציה, ואיך זה ישפיע על הריבית?

רוב האנליסטים צופים ירידה מתונה של כ-0.1% עד 0.2% במדד המחירים של מאי ● אם האינפלציה תעמוד בציפיות, יתחזקו הערכות להורדת ריבית ביולי

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים מאבדים השפעה במס"ב: נאלצו למשוך את הערעור בעליון נגד רשות התחרות

חמשת הבנקים הגדולים משכו ערעור שהגישו לבית המשפט העליון בעניין מתן היתר זמני להמשך אחיזתם והפעלת חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי) ● כעת תוכפף מס"ב לתנאים קשוחים שיקטינו את השפעת הבנקים, זאת עד שתתקבל החלטה סופית בדבר החזקתם בחברה

סמוטריץ' מעל אחוז החסימה, ומה הפער בין בנט לאייזנקוט

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בים המחנות? • והפעם: המאבק על ראשות האופוזיציה מתחמם

שלט בשוויץ שבו כתוב ''תשמרו את מה שאנחנו אוהבים''. לקראת משאל עם להגבלת האוכלוסייה בשוויץ / צילום: Reuters, Stefan Wermuth

מדגמים ראשונים: אזרחי שווייץ דחו את ההצעה להגביל את האוכלוסייה

אזרחי המדינה הצביעו במשאל העם אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד • הנימוקים מאחורי ההצעה עמדה SVP, מפלגת ימין שמתנגדת להגירה ● הממשלה ורוב מפלגות המיינסטרים התנגדו להצעה, ולדבריהן קבלה של החוק החדש תפגע ביתרון התחרותי של שווייץ

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

"זה הפרויקט המשמעותי בחיי": ראיון עם המיליארדר שמציף את הארץ בשלטים נגד צביקה נווה

מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

מה אומרים המשקיעים על יום המסחר הראשון של SpaceX?

חברת הרקטות, המחשוב והלוויינים סיפקה את ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה, עם היקף מסחר של למעלה מ-500 מיליון מניות ומחיר סגירה של מעל 160 דולר ● אך האם אילון מאסק צפוי לשמור על המומנטום שנוצר לחברה ומה אומרים האנליסטים?

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

לאחר כחצי שנה: העסקה לרכישת הוט מובייל צפויה להיסגר בימים הקרובים

לאחר מספר דחיות במועד רכישת חברת הסלולר לפי שווי של 1.9 מיליארד שקל, צפויות דלק ישראל, קרן קיסטון ולאומי פרטנרס לחתום על העסקה