גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבצעי האפס ק"מ בשוק הרכב עולים מדרגה, ומי המותג הפופולרי שמצטרף לטרנד

התחרות בענף הרכב מחריפה, והסיבות מגוונות - החל מהצטברות מלאים של רכבי אפס קילומטר בשל כניסת דגמים חדשים, דרך הגעת טכנולוגיות חדשות ועד שחיקה במחירי יד שנייה ● התוצאה: הנחות חדות של עשרות אלפי שקלים מהמחירון

מבצעי 0 ק''מ / צילום: יח''צ
מבצעי 0 ק''מ / צילום: יח''צ

בשבוע שעבר דנה הוועדה לביקורת המדינה במצב התחרותיות בענף הרכב. זאת על רקע דוח מבקר המדינה, שקבע כי בענף קיימים כשלים תחרותיים. כמו מבקר המדינה, גם ועדת הכנסת בחרה להתייחס למצב של שוק הרכב הישראלי מנקודת מבט היסטורית ולא למצבו בנקודת הזמן הנוכחית.

מבחן דרכים | הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים
אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

חבר הכנסת מיקי לוי אף אמר בדיון כי "ההתייחסות צריכה להיות ברווח המצרפי של החברות ולא להתרשם מהנתונים של שנה כזו או אחרת שמצביעים על ירידה... המטרה היא להבטיח שוק רכב בריא, תחרותי ושקוף תוך הורדת עלויות ושמירה על רווחיות סבירה של היבואנים ובכך לקדם תחרות וחדשנות בענף".

תחרות והורדת מחירים הן סיסמאות קליטות ואהודות, וכמובן יעדים רצויים ומבורכים, אבל המדור הזה עוסק במתן תמונת מצב עדכנית, שמלווה בהצצה לעתיד. ושוק הרכב הישראלי של אוקטובר 2025 מסיים שנה שנייה ברציפות של שינויים חדים בכל הנוגע לצפיפות התחרותית, מלחמת המחירים ועודפי המלאי של כלי רכב חדשים. כל אלה דוחפים את המחירים כלפי מטה, שוחקים את הרווחים ומגדילים את ההיצע העממי הנגיש כמעט מדי חודש. לפניכם, כאמור, המצב נכון לעכשיו.

המתחרים | צפוף מאד בשוק

נכון להיום מתחרים בשוק הרכב הישראלי 57 מותגי רכב פעילים בפלח המחיר של כ־140־250 אלף שקל, שבו נמצא רוב הביקוש לרכב חדש בישראל. כ־35% מהמותגים הללו הצטרפו לשוק בשלוש השנים האחרונות, רובם מתוצרת סין. כל אלו מתחרים על שוק, שהיקפו בסביבות 220־250 אלף מכירות בשנה טובה ושיעור הצמיחה הממוצע שלו מתחילת העשור היה פחות מ־5%. התוצאה היא תחרות מחירים עזה בין המותגים ולעיתים קרובות גם "בתוך הבית".

כך, למשל, דגם שהיה להיט מכירות ב־2024 כמו צ'רי טיגו 8 פלאג־אין, עם מחיר ממוצע של כ־200 אלף שקל - הפסיד מכירות לאחיו הקטן והזול יותר טיגו 7 פלאג־(180 אלף שקל); ושניהם הפסידו מכירות לג'אקו 7 פלאג־אין, עוד מותג אח מבית צ'רי, שמשווק על ידי יבואנית אחרת עם (מחיר כניסה של כ־170 אלף).

מלחמת המחירים הפנימית במשפחת צ'רי פגעה במכירות של יצרנית (וכן יבואנית) אחרת: דגם הקרוס־אובר פלאג־אין SEAL U של BYD. זו הובילה את BYD "לתפור" עבור שוק הרכב הישראלי דגם פלאג־אין חדש, סילאיון 5, שמחיר הכניסה שלו הוא 167 אלף שקל. על הדרך נכנס לשוק גם ליפמוטור C10, פלאג־אין עם מחיר ריאלי של פחות מ־180 אלף שקל ואלה רק דוגמאות.

הטכנולוגיה | מתחדשת ללא הרף

התחרות בשוק הישראלי של 25־26 היא גם בין טכנולוגיות. מ־2021 נרשם בישראל זינוק חד במכירות של כלי רכב חשמליים ונתח השוק שלהם צמח מכ־2% לכ־24% בשיא בשנה שעברה. אבל בסוף 2024, החלו להיכנס לשוק רכבי פלאג־אין סינים זולים. אלה דחקו השנה את נתח השוק של החשמליות ב־2025 לסביבות 16%, בניכוי דגמים חשמליים רבים שנרשמו כ"אפס קילומטר".

כיום הדגמים החשמליים מהדור הראשון, שמחירם נע סביב 175 אלף שקל, נמצאים תחת תחרות עזה מכיוון של דגמים חשמליים מוזלים בטווח של 140־150 אלף שקל דוגמת דיפאל S05 ג'אקו 5 וכו'. ואילו דגמי הפלאג־אין מהדור הראשון נמצאים בתחרות לא פחותה מול דגמים היברידיים "רגילים" ומוזלים, בעיקר מתוצרת סין. האחרונים נכנסו לשוק בקצב מואץ החל מהמחצית השנייה של 2025, דוגמת צ'רי טיגו 4 וג'אקו 5 הייבריד, עם טווח מחירים של 138־150 אלף שקל.

זהו אמנם קניבליזם שיווקי אגרסיבי, אבל ליבואנים, שניצבים תחת לחץ של יצרנים ומתחרים, אין ברירה אלא לייבא דגמים עם יחס מחיר/מפרט שובר שוק - או להישאר מאחור. זה קורה גם בשוק הפרימיום ורק החודש ראינו את המותג IM של SAIC משיק קרוס־אובר ענק עם טווח 625 ק"מ במחיר כניסה של 239 אלף שקל. זהו מחיר די דומה לדגם הקודם של המותג הזה באותו פלח, שהטווח שלו היה 390 ק"מ.

המחירים | נמצאים במגמת ירידה

כל המהומה התחרותית הזו יוצר אפקט של נפילת אבני דומינו בכל הנוגע לביקוש ולמחירי העסקאות בשוק. הכניסה הבלתי פוסקת של דגמים מוזלים, שוחקת את ערכי היד השנייה וגורמת ללקוחות פרטיים ומוסדיים "לקחת צעד אחורה" ולעכב החלטות קנייה או להתכנס אל "מותגים בטוחים".

כתוצאה עלה משמעותית היקף המלאים של כלי הרכב, שלא נמכרים בחלוף 12 חודשים ממועד ייצורם ולכן נרשמים על שם היבואנים, מה שמכונה רכבי "אפס קילומטר". מספרם הגיע לשיא ברבעון האחרון ויש לכך שתי אינדיקציות - ירידה חדה בהכנסות המדינה ממסים על רכב חדש; וירידה חדה בהיקף היבוא של כלי רכב חדשים, כ־14% בעשרת החודשים הראשונים של 2025.

בחודש אוקטובר, שתמיד נחשב לאחד משני חודשי השיא של יבוא רכב לישראל (השני הוא דצמבר), נרשמה ירידה של 10.7% ביבוא לעומת אוקטובר אשתקד. זאת למרות, ששערי החליפין של השקל ביחס לדולר ולאירו אטרקטיביים מאד כרגע ליבואנים. אפשר לפרש זאת כפסימיות גורפת של היבואנים ביחס לביקוש לרכב חדשה ב־2026 ואולי גם כסימן למצוקת תזרים אצל חלק מהיבואנים.

התוצאה היא, מבצעי הנחות עמוקים על רכב חדש ובמיוחד על רכבי "אפס קילומטר" שרק הולכים ומתחזקים בשבועות האחרונים של השנה. במבצע סוף השנה של צ'רי, שהחל בשבוע שעבר, ניתנות הנחות של עד כ־23 אלף שקל באפס קילומטר על הדגם החשמלי צ'רי FX בכל הגרסאות.

עוד דוגמאות: וולבו פתחה בהרצליה אולם תצוגה ייעודי לרכבי "אפס קילומטר" של המותג ומוכרת את הדגם החשמלי EX30 בהנחות של כ־16 אלף עד 42 אלף שקל מהמחירון, כך שהמחירים מתחילים ב־165 אלף שקל. דגם פופולרי כמו יונדאי טוסון נמכר בהנחה של כ־27 אלף שקל באפס קילומטר ואפילו טויוטה קורולה קרוס מהמודל היוצא מוצעת באפס קילומטר דרך שלמה סיקס (ולא דרך היבואן הרשמי) בהנחה של כ־13 אלף שקל - ללמדנו שגם דגמים של טויוטה יכולים להימכר במסגרת מבצעי אפס ק״מ. ואלה רק כמה דוגמאות מתוך עשרות. בשבועות האחרונים, ראינו גם קמפיינים פרסומיים ייעודיים למשיכת לקוחות לאפס קילומטר.

השורה התחתונה היא תמונה שאופיינית לשוק במצב היפר תחרותי. נסיגה של המחירים הממוצעים לעסקה, אחרי הנחות, מכ־200 אלף שקל לערך ב־2023 לסביבות 180 אלף שקל כיום; צמיחה עקבית ומשמעותית במכירות ובהיצע של דגמים, שניתן לכנות "עממיים", לפחות מבחינת מחירם; ומצוקה של המשווקים, שמתרחבת גם לענף היבוא העקיף -המסומן על ידי הרגולטורים כמושיע התחרותי של השוק.

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם